2011. augusztus 9., kedd

A devizaelszámolású hitelt felvevőkhöz

Folyik a vita és a jogászkodás nem csak a tömegmédiában, hanem már a civil társaságokban is a devizaelszámolású hitelek "károsultjai" kapcsán. A kilakoltatottak és az előtt állók azt állítják, ők a károsultak, a bankok azt harsogják a betéteseik nem lehetnek károsultak. Pedig a károsultak mi, a devizaelszámolású hitelt felvevők (a törlesztők is) vagyunk. Mi palimadarak. De már nem sokáig!

"Ami úgy hápog, mint egy kacsa, úgy totyog, mint egy kacsa, úgy néz ki, mint egy kacsa, az kacsa."
Csak a hülye nem látja - és az akit elvakítanak a porhintéssel - hogy a bankok által bevezetett úgynevezett devizaelszámolású hiteltermék, uzsora kamatozású kölcsönné vált. A devizaelszámolású hiteltermék ugyanis bárhogy nézzük, a tiltott szerencsejáték egy formájának is tekinthető, hiszen egy elszámolást, havi tartozás megállapítást egy bizonytalan tényezőhöz kötni, az hazárdírozás, hazárdjáték a javából. Ilyen alapon köthették volna Duna, avagy  a Tisza vízállásához is az elszámolást.. 
Bizony a havi törlesztő részletek ide s tova lassan elérik az induló szerződés szerinti forint összegnek a dupláját. Nos ha a lényegre, azaz a havi törlesztő részletek összegszerűségére - azok befizetésére, avagy nem fizetésére - koncentrálunk ez a tényleges kamataira nézve már vastagon benne van az uzsora kategóriában. A svájci fark pedig? Tovább folytatja ámokfutását.
No emberek! Ezt a hazárd helyzetet kell sürgősséggel megszüntetni! Azaz az elszámolás hazárd elemét kiiktatni. Ez. a kölcsönszerződések semmissé tételével és új - a törvényeknek is megfelelő - szerződések megkötésével érhető el jogszerűen. Ám ez nem elég, mert az eddig okozott károkat is meg kell téríteni.
Helyzetáttekintés 
Bankok: Kezdjük a bankokkal. Ők ajánlották ki ezt a hazárd terméket. Milyen elszámolási alap az ami folyamatosn változik és hol kisebb hol nagyobb: Hát jól néznénk ki, ha métert és a kilót is így definiálnánk. 
Elsőként ők felelősek, mert ők sértettek törvényt ennek a hazárd terméknek a bevezetésével Ezt neves közgazdászok be is mutatták.  Rossz termék a devizaelszámolású hitel. Persze a bankok tagadják. 
Másodsorban a magyar állam a felelős, a bankfelügyelet és a fogyasztóvédelem elégtelen működéséért. Nekik kellett volna kimondani, hogy hű bankok, ez hazárdjáték és ilyen területeken, mint lakás és autó ezt bevezetni bizony tilos, mert a családok tömeges tökremeneteléhez vezethet. Ami persze be is következett már egy mértékben. 
Csak harmadfokon lehet hibáztatni magát a devizaelszámolású hitelt felvevő állampolgárt, aki igénybe vette ezt a szolgáltatást, ezt a banki terméket.
Ez bizony katasztrófa!  Nagyobb katasztrófa mint a "vörösiszap".  
A kormányzat: A kormány is - az érintett lakosság érdekeit tekintve - behúzza fülét farkát. Jó ideje állami eszközkezelőt ígér, aki majd úgymond megveszi a bajba került devizaadós lakását, amiben az tovább lakhat bérlőként. Hát?
Így szavatoljuk mi az állampolgárok magántulajdonát? Így védjük? Hagyjuk "eljátszani"? Az árverési moratóriumot feloldja a 30 millió feletti ingatlanokra, "hulljanak előbb gazdagok" populáris üzenettel. Félti persze az államadósság lefaragására kivetett bankadó biztonságos befolyását. Ez ugyan érthető, ám el nem fogadható. Mert nincs pénze, eszköze az államnak az így piacra kerülő lakóingatlan tömeg megvásárlására. Vannak persze olyanok - nem itthon - akiknek kerül fedezetlen USD a lakóingatlan állomány 30 %-on való felvásárlására. Ahogy felvásárolták már a nem lakás célú ingatlanvagyon nagy részét is. Már ki is alakították e társaságokra a jogi kereteket és adókedvezményeket is kapnak majd a bérbeadásra, szemben a bennszülött lakásbérlemény szolgáltatókkal. Ismerős a dolog? 
A média: A bankok port hintenek a tömegmédián a lakosság, a társadalom szemébe. Minden szerződés egyedi, kommunikálják, ami egy hatalmas kamu, mert a Ptk. pontosan előírja melyek a szerződések lényeges feltételei. A lényeg tehát mindenhol ugyanaz. Ki, kivel, miről állapodik meg, ki milyen ütemben mit fizet és mi van akkor ha nem fizet. Ez ilyen egyszerű, mint egy raklap, ha nem bonyolítják. 
Jogászok: Mi a vérvörös kutyanemzőszervnek kell variálni, jogászkodni itt a devizaelszámolással, amiről látjuk olyan mint a vízállás, vagy az időjárás egy hitel törlesztő részletének számításához, amit forintban vettek fel és forintban fizetnek? 
És mi nem érthető azon, ha a havi törlesztő részlet közel a duplájára emelkedik az több mint uzsora? 
Fogadatlan prókátorok: Jönnek a politikusok, a közéletiek, akik hozzák a formájukat, hogy mindkét fél érdekeit figyelembe kell venni. Na igen, csak nem úgy ahogy ők gondolják. Mert nem mindegy ugye az ki adta, avagy ki kapta a pofont, avagy kit fosztogatnak, illetve ki fosztogat. Bizony a meglopott érdeke a javak visszaszolgáltatása, az eredeti állapot helyreállítása, a tolvajnak pedig az az érdeke, hogy a társadalom hasznos tagjává váljon bizony. Ezért kell bíróság elé állítani, és kötelező érvénnyel megmondani neki, hogy mi a feladata és ha nem teszi megbüntetni. Megsuhintani és - jó kurucosan -  csak a fejét, hogy meg ne sántuljon!
EU jogrend, fogyasztóvédelem: 2004. évvel a jelzálog hitelezés rendszere 2001. évi bevezetése óta (ekkortól lehet végrehajtással elvenni a lakást, a házat, az autót mint fedezetet) hazánkban az EU jogrend az érvényes. Az EU-ban a gazdaság működésére nézve a következő lényeges fogalmak működnek, úgymint 
- Minőségbiztosítás
- Versenytisztaság, 
- Fogyasztóvédelem.
Nos a fogyasztóvédelem területén járunk, amikor ezt a helyzetet vizsgáljuk, ugyanis a kérdés az, hogy ki védi meg esetünkben a bankok túlhatalmától, túlkapásaitól (uzsorájától) a fogyasztó állampolgárt, a családokat? Mert "bocsika", mind a lakás, mind a kocsi közvetlenül a családokat érinti, azok elvonása a társadalom alap pillérének a családnak a működését, létét veszélyezteti. 
Lám a "bajba jutott devizadósok" felől a végrehajtást gyakorlók részéről azok a hírek jönnek, hogy 10 % öngyilkos, 80 % elválik és a kifosztottak kényszerűen külföldre, avagy a fekete gazdaságba menekülnek. Kinek áll ez érdekében? 

Fogyasztóvédelmi egyesület, pertársaság: Megjelent a köztudatban - a médiában - a pertársaság fogalma, azaz hogy a fogyasztók a szolgáltatóval szemben társaságot hozhatnak létre, többek között a perek számának csökkentése illetve a költségek mérséklése okán. Ez egy racionális jogintézmény. Ám "tanácsadóink" szerint ez nem alkalmas és nem vezethet eredményre.
Megjelent az is, hogy mivel minden szerződés egyedi - ami egy hatalmas csúsztatás és jogásztempó, mert ugye ha megnyertük a pert miből élünk - és ezért egyéni bejelentéssel lehet kezdeményezni a bankokkal az egyeztetéseket.
Mit kell itt egyeztetni? És kinek? Kinek kell itt a pereket elkerülni? 
A pereket elkerülni csak azok érdekében áll akik a jelenlegi státus quót, azaz az uzsora kamatozást kívánják fenntartani, úgymint bankok és a kormányzat.

A lényeg: A fogyasztónak jogában áll a fogyasztóvédelem rendszere eszközével élni.
(Az állami fogyasztóvédelem fasorban sincs -  még az óvodás szintet sem érte el - ebben a vadkapitalizmusban).
A devizaelszámolású hitelt felvevők elemi érdeke az, hogy ez az állapot sürgősséggel megszűnjön. És nem csak a már bebukottaknak, hanem az összes többinek. Nem is vagyunk kevesen.
A
- lakáshitelek
- autólízing hitelek
- személyi hitelek
- társasági hitelek
- önkormányzati hitelek
minimum egy millió embert és ezzel közel négymilliót érintenek a családokon keresztül.
Kérem. Ez maga az adófizetői társadalom, azaz mi a palimadarak Az adózók.
Akiket palira vettek, és madárnak néztek az adóztatók, azaz a kormányzatok (mert hagyták) és a bankok (mert tették) hazárd módon uzsorahiteleket toltak ránk és most ezt a státus quót védik foggal körömmel. 

Figyelem! Aki nem látja, hogy palira vették, azaz Palimadár - velem együtt - az ne is olvassa tovább ezt az eszmefuttatást! 
Nem csak rosszat hozott az EU jogrend. Jót is. Szabad védekezni és támadni is. És nem csak szabad, hanem lehet is esetünkben.
Ezt a hazárdjátékot úgy állíthatjuk le, ha mi érintettek fogyasztóvédelmi egyesületekbe tömörülünk és ezen egyesületek legalább három pertársaságot is létrehoznak. (Miért hármat? Azért mert valóban úgy van a jogban, hogy ha meghal, avagy kilép a pertársaságból valaki, úgy megszűnik és újra indulhat a menet. Ez így van kicsinálva. Nincs hörögni! Bár ez lenne az egyetlen, a palimadarak szemében idióta jogi rendelkezés! Ezzel együtt kivédhető. Három pertársaságot egy egy ügyre igen nehezen csinál el az ellenérdekű fél, azaz a bankszféra. Tehát latolgatva a jövőt, minden területen lehetnek nyertes pertársaságok, amelyek precedensértékkel világítanak e hatalmas sötétségbe.) 
Ezen egyesületek az EU jogrend szerinti fogyasztóvédelmi egyesületek. Ez egyesülési törvény alapján. Egy-egy egyesület tagja az ugyanazon hazárd banki termékben érintettek köre. (Én speciel a K&H Bank devizaelszámolású autólízing termékének nyögve nyelője.)
Ami egyenlőre, most az igazi gond: Nem ismerjük egymást mi a fogyasztók. A bankoktól pedig nem is várható, hogy nekünk e társaságok szervezőinek kiadják a jegyzékeket, hogy megszerveződhessünk és létrehozhassuk a pertársaságainkat, amelyekkel szépen bíróság elé állíthatjuk a hazárdírozó, uzsorázó bankokat. nem azért hogy elpusztítsuk őket (mert bizony mi palimadarak nem tudjuk adni a bankot)  ám a bíróság az az erő amely kötelezheti őket a hazárdírozás és az uzsorázás azonnali beszüntetésére, továbbá a károkozás  megszüntetésére és megtérítésére. (Így nem ér kár ugyanis senkit. Sem a fogyasztót, sem a kormányzatot és a társadalmat, sem pedig a bankokat. Legfeljebb a bankokat csak akkor, ha az extraprofit, illetve az uzsora kötelező számukra! Mert ez a betétesek elvárása! Ám ezek mint - hazárdírozás, uzsorázás - tudjuk törvény előtt jogállamban nem állnak meg.)
Palimadarak!
Hamarosan megkezdjük a www.devizaados.eu weboldalunkon nyomon követhetően az önszerveződést. Nekünk - az érintetteknek - az önszerveződés időszakában nincs szükségünk sem olyan politikusokra, akik a médiába mártogatják a nagy arcukat, hogy ők bizony tesznek az elesettekért, sem azokra az ügyvédekre, akik a szervezést csak a saját bevételeik és ügyfélkörük növelésére használnák, sem a médiába tolakodó mindenféle kamu egyesület képviselőjére, a fogadatlan műanyag prófétákra. 
Mi a teendő? 
Most az érintettek közül fürkészekre,  szervezőkre van szükségünk, akik felderítik az egy-egy ügycsoporthoz tartozó devizahitellel érintett embereket és ösztönzik a fogyasztóvédelmi egyesületekbe tömörülésre. Olyan ügyvédekre és szakemberekre van szükségünk, akik maguk is érintettek a devizaalapú  lakás, illetve autóhitelben, azaz ennek a hazárd uzsorás állapotnak a megszüntetésében. Olyan szolidáris emberekre, intézményekre, társaságokra van szükség, aki egyetértenek céljainkkal és támogatják minden lehetséges szinten azokat. Rendelkezésre bocsátják számunkra a kommunikációs csatornáikat,  hogy megtaláljuk egymást. 
Jön!
Jön a www.devizaados.eu címen a devizahitel elszámolású kölcsönökkel éríntetteket fogyasztóvédelmi egyesületbe és pertársaságokba szervezők weboldala. Figyelem! Aki nem tart velünk, az lemarad és kimarad, mert a jog ismeri a jogvesztés fogalmát. 
Így jártam én is "igaz pörömben", ami nyolc évig tartott. Miután nem támadtam meg időben a bíróság előtt az ellenérdekű féllel kötött szerződésünket, hiába igazoltam a bíróság előtt igazamat, a pénzemhez nem juthattam hozzá és kártérítésben sem részesülhettem. Viszont belebetegedtem és így lettem krónikus szív -és cukorbeteg. Megmaradtam még erre a kis időre és hirdetem: "A jogaink annál sokkal fontosabbak, mintsem csak a jogászokra és politikusokra bízzuk." Jogaink vesztébe bele is betegedhetünk és bele is pusztulhatunk. Mea culpa, mea maxima culpa! Mert nem jól hittük az Urat:
5 Mozes, 15,6: "Mert az Úr, a te Istened megáld téged, a miképen megmondotta néked; és sok népnek adsz zálogos kölcsönt, te pedig nem kérsz kölcsönt, és sok népen fogsz uralkodni, és te rajtad nem uralkodnak. "
Egy jegyzet okulásként. 

Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége szervezése

Nincsenek megjegyzések: