2012. december 29., szombat

2012. évi Helyzetkép: Devizaadósok Szövetsége tettei, eredményei

A devizaadósság – bátran kimondhatjuk – egyik legsúlyosabb társadalmi problémánk, mely az úgynevezett globalizáció hordaléka.
-         Eladósították az államot!
-         Eladósították az önkormányzatokat!
-         Eladósították a lakosság egy jelentős részét!.
Ismételjük.
-         Eladósodott az állam!
-         Eladósodott az önkormányzat!
-         Eladósodott a család!

Adósság szolgálatot teljesítünk, melynek alapja a jövedelmünk. Jövedelemre adóztatásból, spekulációból, munkából és szolgáltatásból lehet szert tenni.

Különös a mi szép magyar nyelvünk. A deviza-elszámolással eladósítottakat
-         devizahiteleseknek
-         devizaadósoknak
egyaránt nevezi.

Vajon melyik a pontosabb kifejezés?

Nézőpont dolga. Ha világunkat úgy fogjuk fel, hogy nem jobb és baloldal küzdelme, nem az osztályharc zajlik, hanem a motiváció az adószedés, úgy az adóztatók, az adózók és az eltartottak fő kategóriái nevesíthetők. E logika mentén devizaadósokról kell beszéljünk, mely során az eszköz egy szerződés, a kölcsönszerződés. Ezzel együtt a köznyelvben a devizahiteles és a devizaadós lényegében ugyanazt a társadalmi réteget jelöli,.

A devizaadósok kölcsönszerződése valódi hungarikum. A világon nincs olyan kölcsönszerződés, melynél egyre növekvő havi törlesztő részletek mellett maga a tartozás is nő.

Valódi társadalmi problémáról beszélünk, melynek terhei alatt roskadozik a magyar társadalom. Európa legsúlyosabban adóztatott nemzete.

A törvényhozás, a pártpolitika, a média mindegyike – a maga természetének megfelelően – teszi, avagy nem teszi dolgát.

Ám mit tesznek a civilek?

Mit tesznek az úgynevezett devizaadós / devizahiteles jogvédők? Milyen célok érdekében, milyen irányokba haladnak?

Már hogy jelen sorok szerzője ne magára hivatkozzon, vegyük alapul a napokban az államigazgatásban egyben a köztudatban megjelenő „illetékes polgártárs” a Pénzügyi biztos hivatalos weboldala tartalmát a „civilek” címszó alatt:

Civil Jogvédő Szervezetek honlapjai

    Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezete - Kásler Árpád
    Dr. Léhmann György
    Makkos Albert
    Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége
    Széchenyi Hitelszövetség
    Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (PITEE)
    Pénzügyi Szervezetek Lakossági Figyelője (PSZLF)
    Pertársaság a hitelkárosultakért - Simó Endre
    Koppány csoport

Civil devizahiteles fórumok

    Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet (BÉCS)
    Pertársaság a Hitelkárosultakért
    Hiteltársulás

Elsőként állapítsuk meg, hatalmas a hangzavar. Tudjuk az emberek is különbözők, így nyilvánvaló hogy az emberekből álló szerveződéseknek is különbözőnek kell lennie. Ezzel együtt az „egységben az erő” hiedelem kapcsán jelentős igény mutatkozik az érintettek részéről a jogvédők úgynevezett összefogására is.

Másodjára állapítsuk meg azt, hogy a jogvédők többnyire nem a mainstream média kedvencei közé tartoznak, az mellett hogy esetenként fel-fel tűnnek a képernyőn a fent megnevezettek képviselői „szakértő” megjelöléssel, illetve fogadatlan prókátorok is.

Harmadjára állapítsuk meg azt, hogy kis hazánkban sem minden az, aminek látszik. Mást mond a száj és mást tesz a kéz. Többek között azt is meg tudhattuk a mainstream médiából, a miniszterelnök szájából, hogy megoldották a devizaadósok problémáját. Csak azt nem tudjuk, melyiket is? Mert ugye volt a - címszavakban – a fix áron rögzítés, végtörlesztés, árfolyamgát és most megjelent a pénzügyi biztos, pénzügyi kultúrálatlanságunk felszámolásának letéteményese.

Mindezen megállapításokat követően ezúton (is) a Pénzügyi Biztos Ötletkosarába helyezném első ötletemet: Tisztánlátásunk érdekében kérdezze meg (ne csak a devizaadósokat / devizahiteleseket, mert uram bocsá’ ha komolyan veszik és csak minden tizedik ad ötletet, úgy is minimum 17000 ötlet) a devizaadós / devizahiteles jogvédőket és szervezeteket:

1.)  Mikor alakultak, hol nyertek bejegyzést és kik is ők?
2.)  Mit szeretnének elérni és mi módon?
3.)  Mit tettek eddig és milyen eredményekkel számolnak el önmaguk és a társadalom felé?

Hogy ne legyen félreértés, a fenti kérdésekre a Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége képviseletében az alábbi válaszokat adom:

Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége

Ad. 1. Mikor alakultak, hol nyertek bejegyzést és kik is ők?

A szövetséget 21 fő devizaadós alapította  2011.10.22-én Budapesten az egyesülési törvény alapján.  A szervezet bírósági bejegyzése 2012.01.24-én emelkedett jogerőre a Fővárosi Bíróság végzésével.

Nevünk: Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége
Rövid nevünk: Devizaadósok Szövetsége
Betűnevünk: DÉSZ 
Taglétszámunk: 2012.12.11 -én
Regisztrál kölcsönszerződések száma:  1999 db
Csatlakozott tagok száma:  1653 fő
Facebook nyílt fórum tagok száma:  1072 fő
Facebook jelfelvevők száma: 396 fő
Rendes tagok száma:  256 fő
Bírósági bejegyzés száma: Fővárosi Bíróság 14691

Ad.2. Mit szeretnének elérni és mi módon?

A Devizaadósok Szövetsége Programja egyszerű, akár a bot. Van eleje és van vége. Az eleje az, hogy bepereljük a bankot, megtámadjuk a kölcsönszerződést bíróság előtt, teljes semmisségre. Ezzel kényszerítve a bankot a tisztességes elszámolásra. A bíró által megállapított tartozás - követel alapján visszakapjuk a banktól a befizetett pénzünket, amit egy tisztességes hitellel kiegészítve kifizetjük a tartozást az eredeti banknak. Ha a per közben ér bennünket a végrehajtó, úgy éppen erre a perre hivatkozva egy külön eljárásban a végrehajtást felfüggesztetjük, a per lezárultáig. A pertársaságot meg azért favorizáljuk, mert minimum ötöde a joghoz jutás költsége az egyéni útnál. Ez ilyen egyszerű.

Ad.3. Mit tettek eddig és milyen eredményekkel számolnak el önmaguk és a társadalom felé?

Tettnek a devizaadósok / devizahitelesek folyamatos és hiteles tájékoztatását, önszerveződésének elősegítését, a bírósági keresetek benyújtását tekintjük, eredménynek pedig a keresetek számának gyarapodását, illetve a pernyertességeket és azok folyományát (azaz az adósságcsapdából kijutást) tekintjük. A 2013. esztendőben megkezdjük a Devizaadós Kárérték Kalkulátorunk alapján a devizaadós kárfelméréseket, kárkimutatásokat és azok alapján kezdeményezzük a kártérítési eljárások és ahol indokolt (!) ott büntető eljárások megindítását.

Kereseteink lajstroma 2012. évben

1) 2012.05.03 DÉSZ-I. AXA Pertársaság, Szerződés szám: 30 db Perérték: 170 millió forint Jogi képviselő: Dr. Bense László Erik ügyvéd Kereset a Fővárosi Törvényszékre

(2) 2012.06.01 DÉSZ-II. AXA Pertársaság; Szerződés szám: 11 db; Perérték: Meghatározás alatt; Jogi képviselő:Dr. Bense László Erik ügyvéd; Kereset a Fővárosi Törvényszékre

(3) 2012.06.18 DÉSZ-III. AXA Pertársaság; Szerződés szám: 16 db Perérték: Meghatározás alatt; Jogi képviselő:Dr. Bense László Erik ügyvéd; Kereset a Fővárosi Törvényszékre

(4) 2012.06.18 DÉSZ-I. ERSTE Pertársaság; Szerződés szám: 14 db; Perérték: 36 millió forint; Jogi képviselő: Dr. Bense László Erik ügyvéd; Kereset a Fővárosi Törvényszékre

(5) 2012 07.04 DÉSZ-I. OTP Pertársaság; Szerződés szám: 30 db; Perérték: 303 millió forint; Jogi képviselő: Dr. Madari Tibor ügyvéd; Kereset a Fővárosi Törvényszékre

(6) 2012.11.20. A DÉSZ-I. K&H Pertársaság; Szerződésszám: 19 db; Perérték: 226 millió forint; Jogi képviselő:Dr. Kende Péter; Kereset a Fővárosi Törvényszékre.

(7) 2012.12.12. A DÉSZ-I. MKB Pertársaság;Szerződésszám: 26 db; Perérték: 363 millió forint, Jogi képviselő Dr. Léhner Zsuzsanna.

(8) 2012.12.17. A DÉSZ-II. OTP Pertársaság, Szerződésszám: 32 db. Perérték 237 millió forint. Jogi képviselő: Dr. Madari Tibor
Közérdekű keresetek

(1) 2012.06.03. A DÉSZ Első Közérdekű Keresete az UniCredit Bank kölcsönszerződései ellen A DÉSZ nevében Dr. Kende Péter ügyvéd közérdekű keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre

(2) 2012.10.25. A DÉSZ Második Közérdekű keresete az OTP Bank kölcsönszerződései ellen A DÉSZ nevében Dr. Kende Péter ügyvéd közérdekű keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre

2013. év I. negyedévére tervezett keresetek

(1) DÉSZ-I. Raiffeisen Pertársaság

(2) DÉSZ-I. Budapest Bank Pertársaság

(3) DÉSZ-I. Merkantil Autós Pertársaság

(4) DÉSZ-IV. AXA Pertársaság

(5) DÉSZ-III. ERSTE Pertársaság

Folyamatos és hiteles tájékoztatási csatornáink:

Hivatalos weboldalunk: www.devizaados.eu 

Fórumaink (67 db): http://www.devizaados.eu/index.php/forumaink