2008. augusztus 8., péntek

Boglár Augusztus 8

Egy kis nyári vakációzásra indultunk. Kimaradt - a hagyománnyá érett - boglári házassági évforduló, a nagy közös rokoni találka. Így viszont elemeiben, azért mégis csak összehozzuk. Első lépésként Bogárra jöttünk, hogy fogadjuk a nyírségieket. Minket meg a bogláriak fogadtak. :)
Dalban Generál: Száz éves kút

2008. augusztus 7., csütörtök

Tamás bátyja videokunyhója

Készül a KIVOSZ Videoklippje. "Haiku" Tamás videoguruval lassacskán haladunk. Rabszolgamunka az ilyen. Négy órányi videóanyagban el lehet maszatolni, kalandozni. Legnehezebb mindig a lényeg kiemelése. Juteszembe gond van az önkormányzatokkal, a hivatalnokokkal, itt az ingatlanszakmai névjegyzékek Internetes hozzáférhetővé tételével. Úgylátszik egyesek csak arra hajlandóak, amit a törvény előír nekik. Ha a törvény nem írja elő, még az orrukat se hajlandók megvakarni, ha viszket. Bizony nagy az Isten állatkertje, és alacsony a kerítés.
Dalban

2008. augusztus 5., kedd

32

A cím szerinti lapszámú a magyar kártya is. Talán a tizedik házassági évfordulónkon jutott eszembe az, hogy megkérdezzem a Párom, vajon sorra tudja-e venni az eltelt tíz évet és minden évből kiemelni egy jó és egy rossz eseményt, ami velünk történt. Bizony megizzadtunk, mert már akkor összefolytak az évek és sajnos nem vezettünk naplót, hogy ott rámutassunk egy-egy bejegyzésre. Ma a 32. házasságú évfordulónkon ilyen ötlettel már elő sem álltam. Naplót ma se vezetünk, csak én ezt a blogot. Jut eszembe, ma úri szeszélyemben például azt is megtehetném, hogy a magyar kártya egy-egy lapját rátehetném egy-egy közösen eltöltött évre, 1976. augusztus 5.től számítva. (Egyébként annak az eseménynek is voltak előzményei. Én 1972 szeptemberétől futok a pillantása elől. :) ) Ma három és felen ünnepeltünk. Mi ugye az ünnepeltek (ez két fő), Ajándok (ez a Főnök újabb neve, ő további egy fő) és Főnök Ajándok apja, elsőszülöttünk, aki benézett hozzánk (a jelenlétre nézve bőkezűen egy fél fő). Három kacsacombot sütöttem. És három üveg bort vettem. Mostanában persze nem így volt, mert Bogláron ünnepeltük családalapításunkat rokoni körben, összekötve Szabolcsot és Somogyot. Most így alakult, ám nem bántuk, mert ilyen meghitt házassági évfordulóra nem is emlékeztünk. Egyikünk se. ( Ez mondjuk nem zárja ki - memória zavarainkra nézve - hogy azért mégis lehetett ilyen. :) )

Dalban:

Tilk L. G. Ezer szállal láncolsz

Czifrák A. : Velem légy

2008. augusztus 4., hétfő

Tilk János Somogyi Húsospalacsintája

A hortobágyi húsospalacsintából puskáztam, és mivel szűz volt a kezem a hortobágyi húsospalacsintára - soha nem készítettem még - így tekertem egyet s mást a recepten, mert vargányagombát is tettem a töltelékbe, ami nekem a terecsenyi erdőt idézi, ahol apámmal szedtük a vargányát. Egy zsákkal - amire emlékezem és bringán - vittük haza Almamellékre. A zsákot nagyapám is használta. Egyszer meg is érkezett, mindene a vállán levő zsákjában volt. Úgy gondolta nálunk lakik majd, de meggondolta magát. Bizony volt mitől menekülnie. Így róla neveztem el ezt a receptúrát - látványkonyhám új elemét - mert főzőkolbászt is szeleteltem a tetejére, amit anno meghitten és ketten, nyersen ettünk paprikával, vagy hagymával és kenyérrel. No nem a kettőhuszas lecsót tettem fel, hanem debrecenit. Mert azért van fejlődés is.

Látványkonyhám

Dalban

Bojtorján: Ahol a lusta folyó ...

Tilk L.G. : Sufnidal

2008. augusztus 3., vasárnap

Halálosan komoly? Vagy csak szemfényvesztés?

Aki nem csak a hivatalos média, a tömegkommunikáció híreit, információit, gyűjtőfogalommal szemfényvesztését nézi, hallgatja és el-elbóklászik az Interneten (esetleg megnézi az "politikai ellenzéki" médiát is) az bizony elgondolkodhat és kösse jól fel a gatyáját. Minden igaznak tűnik az előadók által vetítetten, még az egymással szöges ellentétben álló dolgok is. Magam az úgynevezett Fészekrakó program - kormányprogram - kapcsán nyertem betekintést igazán a médiabűvészet bugyraiba, az ingatlanpiac vonatkozásában, akkor is csak azért, mert amiről szólnak a hírek arra van némi rálátásom. A jelenlegi kormányoldal által a választási voksokért köntött temérdek pénz és elvetett - mára már kisarjadó - probléma özön volt, ami felállította a hátamon a szőrt, illetve kiverte nálam a biztosítékot, így született a Fészekrakó Palimadár Naplója. Lassan időszerű lesz leporolni ezt a témát is, hiszen az akkor elvetett konkoly magvai kinőttek, sorba dőlnek be a "beszédítettek" lakáshitelei és lassan egy városnyi földönfutó jelölt lesi hol lészen szállása, ha az árverés sikeresen lezajlott. Tömegek szopták be a csábítást és most az otthonaikkal felelnek érte. Mennyi családi dráma! Egy választási győzelemért?
Elképedve nézem az "ellenzéki médában" Dr. Papp Lajos szívsebész professzor vesszőfutását és Bogár László közgazdász professzor igéit és ugyanilyen elképedéssel nézem a kerekedelmi adókon a betelefonálós műsorok "szóvivőinek" görcsöléseit. Ami közös ezekben az a konok elszántság, amellyel a nézőt és a hallgatót rá kívánják venni valamire. Ami megdöbbent továbbá az a szemlélet - például a rádióban is Bolgár és Orosz műsoraiban (Vajon mitől bolgár az egyik és orosz a másik?) - hogy milyen szent lett minden vélemény. Például a 2x2=4 -ről is bárkinek lehet más véleménye. Ez egyszerűen elképesztő. Kinek, kiknek állhat érdekében ez a nagy szabadosság? Ez a lovak közé dobott gyeplő? Most Dr. Bogár László professzor igéire, és Dr. Papp Lajos sorsára hívnám fel olvasóim figyelmét. Papp professzor - megnyilvánulásai kapcsán - nem egy sima pali. Nehéz embernek is titulálható. Ezzel együtt mindaz amit mond és művel, erősen elgondolkodtató. Figyeljük sorsát!

Gerillamédia

A médiát, a "közvéleményt" a mindenkori hatalom egy-egyértelműen befolyásolta. Ma már kevesen tudják, hogy a rendszerváltást megelőzően a hazai média (országos és megyei lapok hálózata) az egypárt (MSZMP) irányítása alatt állt. Ez a médiaeszköz is fel - azaz - megvásárlásra került. Ezzel együtt kevéssé ismertek a média birodalom tulajdonosai. Ez megérne egy misét. Hogy tudhassuk, kinek, kiknek a jóváhagyásával jutnak a tömegkommunikációba a hírek, azaz kik és minek mentén kívánják alakítani világlátásunkat, szemléletünket, azaz mit tekintsünk jónak és mit rossznak. Az 1996-tól kezdődő évek az Internet elterjedését hozták. Ezáltal a "szamizdad" azaz a mindenkori hatalom által nem favorizált információkat terjesztők megjelenhettek az Interneten. Ezeknek is széles a skálája és motiváltsága. Megérdemel ez is egy misét, hogy a konok és elszánt információközlőkre, a gerillamédiára is vessünk egy pillantást. Az én jelenlegi látóterembe éppen most a Hírháttér Televízió Internetes anyagai kerültek, ahol Torgyán József, Lakatos Pál, Kőrösi Imre - hogy csak néhány a hivatalos médiából is ismert nevet említsek - mondja a magáét többek közöt Dávid Ibolyáról, Demszky Gáborról, Horn Gyuláról és többekről másról. Mi kerül ki a hírekbe? Kik és milyen szempontok alapján a cenzorok?

Kik a médiaeszközök tulajdonosai és minek mentén befolyásolják a médiaeszközök működtetőit? Milyen kapcsolat létezik - ha létezik - a bankrendszer és a médiabirodalmak között? Nevekre és hiteles forrásokra lenne szükség hogy megérthessük: Mi miről, kiről és miért szól?
Dalban
Tilk L.G. Solaris