2008. május 15., csütörtök

Morál

"A Földet nem kérdezte senki, a Föld termett s forgott tovább. Nem lett sem jobb, sem mostohább". Ezek a sorok Dinyésjóskánk zengeményei. Aki elhozta nekünk egy anno "disszidens" lelkének lenyomatát. Ha valaki beír ide a Naplómba - Dinnyés József kivételével - annak fizetek egy sört, ha meg tudja nevezni a szerzőt. A dal egyébiránt Hazai Tavasz címre hallgat és a Homo Hungaricus Dinnyés kazettán jelent meg anno, a kilencvenes években. No ennek a dalnak üzenetét nevezem én morálnak. Az én TOP listámon benne van az evergreen tízben.

2008. május 13., kedd

Pünkösdi Főnökjárás véletlen vörösboros marhalábszár pörkölttel

Rossz nyelvek talán mág haspóknak is tarthatnának - hiányos vallásos neveltetésem kapcsán - pláne hogy pünkösdkor nem a zsidó-keresztény hagyományokra helyezem a fő hangsúlyt naplómban, hanem a látványkonyhámra és családtagjaimra. Ilyeneknek nemes egyszerűséggel csak annyit izenhetek e sorok között, hogy nem tévednek. Jelen naplóm fejlécében is olvasható: "Ehess, ihass, ölelhess, alhass és a mindenséggel mérd magad ..." józsefattillai életviteli tanácsokat követem. Mi több, nem gondolom azt sem hogy - a bennünk élő - Teremtőhöz különösebb közbenjárásra lenne szükségem. Ez a felfogás egyébíránt nem ismeretlen felvilágosult egyházi körökben sem. Az előzőekből fakadóan az ünnepi menü oroszlánrészét sasadi látványkonyhám szállította: Piros husi - türk sült, ala Kun Margit módra - amit például az azeri konyhával is igazolhatnék a kételkedők számára - és egy véletlen vörösboros marhapörkölt formájában. Igenis - már a kétkedőknek - lehet véletlenül is vörösboros marhapörköltet készíteni. Például ha egy látványkonyhát gondozó amatőr szakács a sasadi zártosztályon a mélyhűtőből, nem csak sertéscombokat vesz elő. Egy egyszerű, fatális optikai tévedés kapcsán. Az ünnepi menüt békésen és szűk családi körben költöttünk el.
Képriport

2008. május 12., hétfő

Nyíregyházi születésnap

Németh Istvánné - született Balogh Éva a Balogh Semjén nemzetség leszármazottja, a nemes Fertőalmási Eketyukodi Balogh ág leány ága - nyugalmazott középiskolai tanár 83. éves lett. (A Főnök egyetlen dédszüleje az atyai ágon. ) Szép Tilkné, az én Édes Pici párom Márti magával ragadott, megköszönteni a Mamikát. Ha már ott voltam hát rittyentettem egy jó kis csirkecomb pörköltet is, melyhez Menyuska - Márti húga - nokedlivel, Márti pedig egy tejfölös uborkasalátával társult. Na jó. Menyus tolt még egy fínom pogácsát is hírtelen felindulásból. A torta az gyári volt.
Képriport