2008. március 7., péntek

Mangalica szalonna zöldhagymával

Ma a mr1-el előadták,hogy a mangalica nem érkezhetett a honfoglalókkal. Az írásos emlékek alapját József nádor Szerbiából kapott egy tenyész állományt és azt a bakonyi disznókkal keresztezték , ebből lett a mangalica. Istenem ezek a papírnyalók. Mint az egyszeri angol tudós amelyik áll a zsiráf előtt tekintélye teljes tudatában kinyilatkozza, hogy márpedig ilyen állat nincs. Persze. Mikor a honfoglalók megérkeztek, rögtön be is vásároltak itt a sarki szatócsboltban. No a mangalica vastag szalonnája, alkata és gyapjas szőrzete - mint a pulié, pumié, komondoré - Észak-Keleti származásra utal. Azért olyan vastag a szalonnája, mert a génjei ezt mint szigetelés készítik el, a nagy hidegre, amikor összebújik a konda a mínusz 30-60 magasságában. Szóval talán azt kéne kinyálaznia az ilyen papírkukacoknak, hogy ugyan "Szerbiába" hogy került a mangalica. Ugyanis Szerbia anno Koszovóban volt - nem véletlenül őrjöngenek érte a szerbek - és a mai Szerbia bizony a török előtti időkben a magyar Dél-vidék volt. A török szorította ugyanis Nyugatnak és Északnak a szerbséget. Mi keleti eredetű magyarok együk csak bátran a mangalicát, ugyanis azt ismerik a génjeink. Attól nem nem emelkedik a koleszterin szintünk. Így tettem én is. Befalatoztam mangalina szalonnából. A Főnök és járt itt, őt még nem szalonnáztatom, de remélem eljön annak is az ideje. A nagyapai örökségben benne lesznek a bicskák is. Mind a somogyiak, mind az alföldiek. :)
Képriport
Dalban Tilk: Bús földemen széttekinték

Sakk

2008. március 6., csütörtök

A királyfi három bánata sült pulykacomb filével

Az olyan csodálatosan szép, hogy vannak még királyfiak, akik szeretik a zsíroskenyeret. Már a Kossuth adón is hallani - legalább is éjszakai beszélgetésben - a Misztrál együttest. Én meg közben - gyanútlanul - itt sütögetem a pulyka felsőcombot, annak ellenére, hogy bejött a "pulykaíz" mint olyan, zavaró tényezőként. Sokan ugye éppen ezért nem szeretik a nyulat, avagy a birkát. Mert bizony a szervezet minimum 80 millió év mélységből üzen, hogy ő ezt azért kihagyná. Ám milyen az ember? Magát is átveri, ha motiválva van. Megfigyeltem. Vannak emberek, akik akkor is hazudnak - mélyen átélve, mert csak így lehet "hitelesíteni" - ha nem is kell. Ha nem szükséges, ha nem muszály. Ám az ilyen nem mévészet, mert az igazi művészetnek a legfőbb jellemzője, hogy mélyen igaz. Legyen az bármilyen ága. A hazudozás kényzeresség, tikkelés. Aki csinálja, maga sem tudja miért.
Képriport
Dalban Misztrál: A királyfi három bánata

Zsíroskenyér

Egy nagyon jópofa műsort láttam a tévében. Úgymond mai "grundot" kívántak bemutatni. A mai gyerekek életterét. A fiúcsapat - amire felfigyeltem - egy Bodrog parti településen lakott és ott bandázott. Felevenedett a múltam. Az almamelléki és a somogyhárságyi bandázások. Istenem mennyire azonos az ember önmagával. Az én kis bandáimat láttam megelevenedni a Bodrog partján, annak ellenére hogy én anno a Zelic peremén adtam elő ugyanezt gyermekpajtásaimmal. A kiscsóka lelkesen kifejtette, hogy a zsíroskenyeret szereti és a játékot a barátaival. És a Zoli a banda főnök, ő mondja meg mit játszanak. És a Zolit azért szereti mert ... Bizony visszavágyik a lélek. Azonnal készítettem is magamnak egy zsíroskenyeret, mert ma is szeretem zöldhagymával, egyben párás szemekkel, ahogy falatozgattam el is határoztam, hogy most a tavaszon újra meglátogatom gyermekkori pajtásaimat is a rokonlátogatás során. Kaiser Jóskát (Koke, Stanci) Somogyhárságyon és megkérdem Schlichter Ferit is Mernyéről, nem akar-e velem találkozni Almamalléken. Megnézhetnénk már a Jaj dombot. Kovács Ferivel (Frici Pécsről) a gimiből és Szöllősi Tibivel (Tibu Debrecenből) a főiskoláról, ma is szinte napi kapcsolatom van itt Budapesten. Czifrák Bandit (Czifi Debrecenből) is fel kéne már hívni Hejcén. Bizony szép dolog a barátság. És én is szeretem a zsíroskenyeret és a régi barátaimat. Nosztalgiázok is egyet, ahogy illik. Megmondom nekik, ma is úgyan úgy szívből és baráti szeretettel szeretem őket, egyben áhítom a társaságukat.
Képriport

Dalban Bojtorján: Ahol a lusta folyó ...

2008. március 4., kedd

Marhalábszár pörkölt spagettivel

A promlémák nem arra vannak, hogy megoldjuk őket, hanem arra, hogy kiélvezzük. Ezt nem én találtam ki, hanem hallottam. Úgy néz ki több mint negyedmillában fáj nekem ez az adatvisszamentés. Nem jó a 80 gigás vinyó, mert magas az adatvisszamentési tarifája. Akasztják a hóhért. Így bánatomban készítettem is egy kis vörösbörös marhalábszár pörköltet, spagettivel és egy kis céklasalátát eszegettem hozzá.
Képriport
Dalban még nem tudom. Nincs dalos kedvem. :(

Kürt Kft.

A Kürt Kft. ma Magyarországon az adatmentés profija. Igazolja azt a sikerességre vonatkoztatott tételt. Olyat tudj, amit csak te tudsz és igény is van rá. Ez a vállalkozás egyike azon hazai vállalkozásoknak, mely képes volt Ausztia és Németország irányába is terjeszkedni. Emlékezem 1989-ben én is erősen böngésztem a pályázatokat és feltűnt nekem, hogy egy magáncég - ez volt a Kürt Kft. - 40 milliós pályázati támogatást nyert. Bizony, jó időben, jó helyen, jó koncepcióval. Ennek már majdnem húsz éve. És lám, én is rászorultam a szolgáltatására. (Ami bizony húzós számomra, ám nem szabad kikerülnöm.) Majd kiderül mire jutottunk az adatmentésre nézve. 99-100 %-os adatmentést ígér a 80 Gigás vinyómon.

Képriport

Dalban Kantrijó-Czifrák: Láttam a fényt