2010. szeptember 30., csütörtök

Út tető kilátás

Posted by Picasa

Őszi napsütés

Posted by Picasa

Anyátok, az a repedt sarkú!

Aktuális hír: "A cigaretta és az alkohol árának emelésével képzelik előteremteni az egészségügyi költségek hiányzó forrásait."
Azt jó édes anyukátokat! A képmutató mocskos képeteket! 
A dohányzás és az italozás a szenvedélynek (betegségnek?) egyik megjelenési formája. Bizonyított tény, hogy a dohányosok és az italfogyasztók kevesebb ideig élnek és nem tudnak annyit egészségügyi ellátásukra fordítani, mint azon társaikra, akik megérik a nyugdíjas kort, tehát részvényesei a társadalmi gondoskodásnak. A dohányos és italos emberek jó része - így a magyar férfiak döntő többsége - élete végéig ( Magyarországon átlag élekor 64 év) dolgozik ( vagy ha nem tud dolgozni, abba hal bele)  és nem éri meg a nyugdíjas kort. Vérlázító az a képmutató és szemforgató magatartás, amely a szenvedélyes emberek ( szenvedély betegek?) húsát eszi. Mocskos dögevők!
Tegyetek plusz adót a kólára, a csipszre, a hamburgerre, az ásványvízre, a gyerektelenségre és a háromnál több gyerekre! Mellesleg lőhetitek, mert pálinkát már lehet főzni - örök hála Orbánéknak - és ezzel csak a csempész cigaretta forgalmat növelitek!
Undorító ez a szemforgató képmutatás!

Megélhetési egyházak?

Úgy látszik a versenyszellem az egyházak  - pontosabban vallási, avagy hívő közösség - között. is felütötte a fejét. (Más ugye az egyház és más a vallási közösség fogalma. Egyház alatt a történelmi egyházakat értjük, ezen belül is alapvetően kereszténységet.) Vagy legalább is bekerült a téma a médiába. Megjelent a megélhetési egyház fogalma. (Különös nálunk ez a "megélhetési" jelző. Pejoratív ízű. Holott a megélhetésnél fontosabb emberi érték összesen csak egy van, az önfeláldozó - anyai - szeretet van. Vajon ki és minek a nevében degradálja a megélhetési törekvéseket a médiában. Mint ismeretes a megélhetési politikusok és a megélhetési bűnözés fogalma jelent meg az elmúlt húsz évben. Most felsorakoztatta a média a megélhetési egyházakat is. ) 

A világ több országában napjainkban vallásszabadság van, melyet gyakran az adott ország – például Magyarország – alkotmánya is emberi jogként rögzít, vagyis a jog nem engedi meg, hogy egyént vagy csoportokat hitük alapján hátrányos megkülönböztetésben részesítsenek. (Ide tartozik az is, hogy aki nem hívő, azt sem érheti hátrány.) Ezzel együtt jár az, hogy a legtöbb fejlett országban az állam és a vallásszerepe elkülönül egymástól (szekularizált állam), azaz a vallás nem vesz részt az országok politikai és gazdasági irányításában, és az állam nem szól bele a vallási felekezetek belügyeibe.
Magyarországon több mint száz törvényesen bejegyzett egyház és felekezet van.

Továbbiak

Megjegyzés: Láthatóan a vallási közösségekben is folyamatosan jelen van a kizárólagosságra törekvés. Talán nem is létezik olyan vallás, amely nem az egyetlen és igaz jelzővel illetné magát.  Márpedig ez önmagában is ellentmondás ugye? Tapasztalati tény hogy vallási közösségek sokasága volt és van jelen az emberi társadalmakban és szinte mindegyik az egyetlennnek és igaznak hirdeti magát. Ecce homo. Létezik ezzel együtt valláskritika is, amely veszi a bátorságot az "egyetlen és igaz tanok" górcső alá helyezésére, összehasonlítására és motivációkutatására. :) Izgalmas kérdés ugyanis, hogy egy-egy vallást ki, mikor és miért alapított, valamint a vallásalapítót kik, mikor és miért követték, követik? Különös, ahogy most belegondolok, céget, egyesületet többet is alapítottam. És vallást? Hm ...egy formás, helyes kis megélhetési ... Végül is ez is egy eszköz az adóztatásra ... talán ezért is került most a figyelem előterébe a téma? Hogy netán kivonják az egy százalékokat egyesek?

A 4,5 millió SZJA-bevallónak[7] 19,87%-a (894 166 fő) rendelkezett 185 egyház vagy vallási közösség javára.

Örömköröm

Posted by Picasa

2010. szeptember 27., hétfő

A marathoni befutó: Csillánk

Posted by Picasa

Ecce homo: Emócióráció

Zarándokút

Mit együnk, hogy együnk?

Paleolit táplálkozás, avagy ide nekem a mamutot

A reform táplálkozás fogalma már ifjúságunkban megjelent. Fogyókúrák sorát próbálhattuk ki. Újra és újra megjelennek a mágusok, akik különféle tetszetős magyarázatokkal elmagyarázzák, ha ezt vagy azt esszük, akkor  ez avagy az várható. Különös ezekben a megváltásokban, hogy akár a vallások egy része egyetemleges megváltást ígérnek. Holott csak a hülye nem tudja hogy mást eszik az eszkimó és mást a pigmeus és ha egymás étrendjét követnék abba simán belehalnak. Tudott dolog a gyógyszerérzékenység, miszerint kinek-kinek ugyanaz az anyag gyógyító, avagy éppen hogy allergén hatású lehet.
Én úgy vélem a génjeinkbe bele van írva az, hogy a szervezetünknek mi a jó és mi a rossz. Azaz mi a jó és mi a rossz számunkra. Amitől undorodunk, az bizonyosan nem jó. Amit szépnek látunk és vonzónak, annak is oka kell legyen. A magyar nyelv csodálatos, hiszen erre a jelenségre a természetes fogalmat alkotta. Az úgynevezett természeti népek természetesen táplálkoznak, tehát azt veszik magukhoz táplálék gyanánt, amit feljövőik évezredeken keresztül. A szervezet, így tehát az emésztő rendszer megtanulta e táplálékok feldolgozását. Ám mi a helyzet a globalizáció  terítette asztalnál? Röviden fogalmazva, a kereskedők gennyesre keresik magukat, mi meg belebetegszünk. 

Az Interneten divatossá kezd válni egy "mozgalom" a paleolit. Durva lényege, hogy vonjuk meg magunktól a gyilkos szénhidrátokat. ( Na ezt mesélje el valaki az olaszoknak, a tésztafalóknak ... )

A paleolit étrend, azaz Pro


Paleolit táplálkozás from Illuvision on Vimeo.

A kritika, azaz Kontra

A paleolit diéta mellett az egyik legerősebbnek tűnő érv az volt, hogy az ember genetikai állománya csak igen lassan változik meg, ezáltal, bár már a kőkorszakot régen magunk mögött hagytuk, ezt génjeink „nem tudják”, így a gének még ahhoz a táplálkozáshoz adaptálódtak, ami néhány tízezer (százezer?) évvel ezelőtt jellemezte étrendünket.

Nos, ez koránt sincs így. 

A Science (a világ talán legrangosabb tudományos magazinja) nem rég közölt egy írást, amelyben a szerzők (Rasmus Nielsen, et al., Berkeley University) azt vizsgálták, hogy mi a genetikai oka annak, hogy a magas hegyek közt élő tibetiek sokkal jobban bírják az oxigén hiányt, mint mi? Arra a megállapításra jutottak, hogy ezért mindössze 30 gén mutációja a felelős.

Csakhogy a tibeti etnikum és a Kínában ma domináns han etnikum mindössze 3000 éve vált szét egymástól, így a tibetiek és hanok génkészlete túlnyomó részt megegyező (mintegy húszezer gén), harminc génjük viszont eltérést mutatott. Éppen arról a harminc génről van szó, ami lehetővé teszi a tibetiek számára azt, hogy minden probléma nélkül éljék az életüket a tengerszint felett 4000 méter magasságban, míg erre a kínaiak (és természetesen mi sem) vagyunk képesek, mert ezen gén módosulatok nálunk nem vagy csak nagyon ritkán fordulnak elő (akikben előfordulnak, ők lesznek az alpinisták, triatlon, stb. bajnokok).

Tehát embernél is lehetséges - mint láttuk - ilyen gyors és nagy hatású génmódosulás, viszonylag rövid időn (3000 év) belül. Ha ez így van, már pedig így van, akkor nincs okunk feltételezni azt, hogy ezek a genetikai módosulások egyéb vonatkozásban (pl. táplálkozás, mely éppen olyan alapvető fontosságú, mint a légzés) ne működnének. Igenis adaptálódtunk, mert volt időnk adaptálódni az olíva olajhoz, a padlizsánhoz, a tökhöz, az gabona csírákhoz, a zöldségekhez, a gyümölcsökhöz, az avokádóhoz, stb.

Szeretném azonban még egy nagyon fontos dologra felhívni a figyelmet.

Miközben a klíma változás negatív hatásaival nap, mint nap szembesülünk, nem árt azon is elgondolkodni, hogy pl. egy három éves vágómarha kb. 200 kg húst ad, de ehhez elfogyaszt az állat kb. másfél tonna gabonát, és 7 tonna takarmányt, aminek az előállításához 300 ezer liter vízre van szükségünk!!! Ezen felül még megiszik majdnem háromezer liter vizet és kb. ezer liter megy el az állat tisztán tartására.

Ezen az úton haladva fajunk biztos kipusztulása valóban reális veszélynek látszik. De ugyan ez igaz az élvezeti szerek vonatkozásában is. Egy kg kávé megtermeléséhez több, mint húszezer liter víz kell, tehát egy csésze kávé kb. 140 liter vízbe kerül nekünk (és még ártunk is vele, mert tele van koffeinnel és a pH–ja is savas, kb. 3,5).

Tehát a hús, ételeink fűszere legyen, ne az alapja, ezzel szemben bátran fogyasszunk sok zöldséget mindenféle formában, olíva olajat és egyéb magvakat (dió, mandula, pisztácia, kesudió, stb.), friss gyümölcsöket, gabona csírákat, és kerüljük a felesleges, sőt káros élvezeti szereket, pl. dohány, alkohol, koffein.

Forrás

Balra tarts!

Posted by Picasa

2010. szeptember 26., vasárnap

Borus idő

Posted by Picasa

Pálinkafőző bogrács

A pálinkafőző 40 literes.

Az üst egy normál zománcos bogrács, felül peremezve, 
mellyel beleül az rozsdamentes üstházba, és a hová a 
réz kupola felfekszik!

A hűtő a réz kupolán található, spirálisan feltekerve. 
Cső a csőben rendszerű, a páracső a belső cső, ebben 
folyik a párlat, a két cső között pedig ellenáramban a 
hűtővíz! A spirál tetején mérőóra található!

A kupola 2 "békazárral" rögzíthető az üsthöz. A 
kupolán sav-, és hőálló gumi biztosítja a pontos 
zárást!

A főzőberendezés gázüzemű, a gázégőfej külön 
megvásárolható.

A berendezés tetejéről a kupolát levéve, nagyszerűen 
használható egyszerű főzőeszközként, paprikások, 
pörköltek, levesek elkészítéséhez!
Forrás

Sándorunk a reszakralizációról

Az mr1 Vasárnap Délelőtt műsorában Sándorunk a reszakralizációről és Csíksomlyóról beszélt. Elmondta, hogy a lét nem pusztán a fizikai lét ebben az atomizált világban, amelyben élünk. A reszakralizációban jelentős helye és szerepe van Csíksomlyónak és a Csíksomlyóra irányuló zarándoklatoknak. Vannak helyek, amelyekre a Teremtő jobban oda figyel.
Hallgasd meg Sándorunkat!

A Pannon Polip bögye

Ez már valami, de nem az igazi!: Papcsák és munkatársai erős elszántsággal igyekeznek felgöngyölíteni az elmúlt évek alatt nyélbe ütött gyanús, kormányzati ügyleteket. Forrás!
Kommentár: Jellemző, hogy a Pannnon Polip szócsövei - bögyei - fejre mennek. "Átvilágítják" az átvilágítókat.  Lám: "A Népszava több évre visszamenőleg átvilágította az ön képviselői, ügyvédi és üzleti tevékenységét. Az egyik önre nézve legsúlyosabb állításuk az, hogy ön összeférhetetlenségbe keveredett, amikor fővárosi képviselőként beült a Főkert Zrt. felügyelőbizottságába, miközben a konkurenciához tartozó egyik magáncég jogi képviseletét is ellátta."
A Népszavát - azaz szerzőjét - láthatóan nem a korrupt ügyletek, hanem a korrupt ügyleteket viszgáló személyek "lejáratása" érdekli. És bizony kínban vannak a szeplős szavazófülke forradalmárok is, hiszen ők sem makulátlanok. Bizony van az úgy, hogy valakik keresik, kutatják a maguk igazát és közben mások igazságaira lelnek. Van hogy az igazságból hiányzik az "i". Vajjal fül mögött napra? 
Feddhetetlenség!
Bizony létezik - létezik? - még ez a fogalom. A Mammon vezérelte világban létezhetnek-e még feddhetetlenek, azaz szentek? Mert ahogy a politikában, a közéletben megjelenik egy-egy Odüsszeusz, máris körülveszik őt a szirének. Vajon hol az az árboc, melyhez kötve az utazó nem cselekszik a szirén hangokra, ahogy pestiesen szólják: "Van az a pénz ..."
Úgy tűnik csak a fiatalság soraiban kereshetők napjaink feddhetetlen - azaz vizsgálatra alkalmas - személyek és ez sem veszélytelen, hiszen ők is származnak, így nem zárható ki a baleset, ahogy a fidesz egyik alelnöke járt, mikor fellebbent a fátyol arra nézve, hogy ugye a kedves papa is összefüggésbe volt hozható a háromperhárommal. Troppauer Hümér veretes soraival:  "Térségünkben, ki szart akar kenni, nem kell annak messze menni" .
Palimadarasan:

Apámat, és atyáink sorát fiaim,

Szüntelen -s  hontalan, őrölte itt a lét,
Birodalmak szabdalta arccal, és
csikorgó foggal, keresték a megélhetést.
Ó, Hazám, ha vagy,
Istenem, ha látsz,
Emeld fel már végre
Apám homlokát!
Azt a homlokot, melyre a megélhetés égetett, 
keresztet s csillagot,
Ahol a nép soha nem láthatja a lényeget,
Ahol a nyáj csak pásztor után béget s bégetett
/tlg - részlet az Én apám c. versből/
Attilásan:
Ne legyen bennetek kegyetlenség
És irgalmasság se legyen bennetek.

Az irgalmasok irgalmasságra várnak,
Ti pedig éljetek úgy és úgy tegyetek,
Hogy ne legyen szükségtek irgalomra
S ne legyen miért irgalmazni nektek.
/József Attila/