 
Igen. Palimadár vagyok, akit palira vettek és madárnak néztek. Devizaadós. Uram, add meg a nyugalmat, hogy beletörődhessek a megváltoztathatatlanba! Uram add meg az erőt, hogy megváltoztathassam, ami szükséges és elégséges! Egyben Uram add meg a bölcsességet, hogy az iménti két dolog között különbséget tehessek. Mert nékünk Szentatyám nagy erőt ád, hogy nem tudjuk pontosan mit is akarunk, ezáltal a szándékok bizonytalanságából a cselekvés bámulatos szabadsága fakad.
2010. augusztus 21., szombat
2010. augusztus 19., csütörtök
Sufni akció tervezet
Sufni akció 5 * 3 az egyben
Időpont: Egyeztetés szerint, valamikor 2010 szeptember avagy október havában Tilk Géza - apa, nagyapa, dédapa - október 3.-i születésnapja - a Családi Apák Napja -  emlékére, egyben vers bemutató:
Az én apám
Anyákról zeng a vers, szól a dal
A dalnok mind dalol
Apákról, ha keserédes nóta,
Szól – könnyes bús - bortól valahol. 
Jogokból kivetett,
Vagyontól megfosztott,
Pénzből kiforgatott,
Az ám, ő volt az én apám. 
Apámat, és atyáink sorát fiaim,
Szüntelen -s  hontalan, őrölte itt a lét,
Birodalmak szabdalta arccal, és
csikorgó foggal, keresték a megélhetést.
Ó, Hazám, ha vagy,
Istenem, ha látsz,
Emeld fel már végre
Apáim homlokát! 
Azt a homlokot,
Melyre a magyar sors égetett,
Keresztet s csillagot,
Ahol a nép nem láthatja a lényeget. 
Embernek hona,  bíz csak ott van,
Hol  van, Pénze és Vagyona, 
Egyben szilárd sziklán áll
a Jog temploma. 
Apám reménnyel, keservvel tolta
a család és haza szekerét. Hiába?
Kevés, gyenge kéz és sok – idegen - száj,
jut itt, minden apára. 
Égig ér bizony, a szeretet temploma,
Hol Istenben bízhatott nagyanyám
Apámat, és engem is – míg élek-  fiaim,
Újra -s újra vár, Babilon és Dévavár. 
Hűség és becsület? Nagy igyekezet?
Lám mindig csak ledőlnek, a tornyok és falak.
Látjátok fiam, apám kapaszkodik a falon és fal alatt.
Itt lent és fenn, kívül és belül.
(Dalom emelkedett, ím még egy kajla sor:
Mit nem tudott Maszarik? 
Az a fiú ki nagyobbat fingana, mint apja,
Az könnyen beszarik.)
A raj tornasorban: 
- Gergő
- Doni
- Máté
- Dávid
- Lóri
- Roli
Kaja: Nagybográcsban bográcsgulyás
Ital: Ládasör
Feladat a Sufniban: 
- Lomtalanítás
- Rakodás-szállítás
- Durva takarítás
- Kipakolás, átpakolás
- Meszelés
- Takarítás
- Berendezés
Elrendezés:
A Sufni két fő tavasztól őszig ott tartózkodására teendő alkalmassá, egyben a családi emléktárgyak hordozójává, dédpapák, dédmamák, nagyapák, nagyanyák személyes eszközeiből. 
- Előtér (előszoba polc, hűtő, konyhaasztal, stokedlik, asztal padokkal a hátsó részben, két szekrény)
- Mosdó, WC ( Lavor, vizes vödör, vizeslóca, polc)
- Konyha (Konyhaszekrény, mosogató, gáz + gázpalack,  kemping asztal, kemping szék 2 db)
- Anyu szoba ( Mama heverő, anyu szekrény, éjjeliszekrény, kisasztal, szék)
- Apu szoba (Mama komód, heverő, éjjeliszekrény)
Munka kellékek:
-         kesztyű,
-         csákány
-         talicska,
-         kőműves kapalács,
-         kosarak,
-         talicska,
-         kötözőzsinőr,
-         festék
-         festőeszközök, vödrök
-         gurtni
-         tisztító, takarító eszközök
-         bogrács neszeszer
Programozás:
Első nap
-         Délelőtt, megérkezés
-         Munkába állás
-         Lomtalanítás
-         Rakodás-szállítás
-         Durva takarítás
-         Kipakolás, átpakolás
-         Meszelés
-         Estebéd
-         Együtt dalolás beszélgetés
Második nap
-         Takarítás
-         Berendezés
-         Ebéd
-         Balaton
-         Szalonnasütés, éneklés
-         Alvás
Harmadik nap
-         Reggeli
-         Hazautazás
Motiváció
-         Dolgozóknak 10 eFt (utiköltség + munkadíj)
-         Költségtérítéses ott tartozkodás a későbbiekben
-         Rokoni kapcsolatok érzések erősítése a közös munkával és mulatással
Fedezet:
-         Kajdi faragott facsillár értékesítése a Vaterán
-         Kajdi faragott állólámpa értékesítése Vaterán
Költségkeret: Kábé 100 – 150 ezer forint. 
Indoklás: A familia ( Tilk és Németh) ifjai segédkezet nyújtanak egy élő és működő családi "háziemlékhely" kialakításához, ahová az elmúlt 50-100 év megtartásra itélt tárgyai kerülnek összegyűjtésre, a filléres emlékek, amelyek másoknak már nem jelentenek használati értéket. A hely együttes, kalákában történő kialakításával az ifjú nemzedéknek is kötődése alakulhat ki a helyhez - a szellemiséghez - ahol aztán változó összetételben is találkozhatnak. A Sufni (azaz családi emlékhely és ex zug pálinkafőző) dohányzó és egyben italozó szakasz is, ezzel őrizve a "haladó családi hagyományokat". Szellemiségét az Én apám c. vers és a Sufnidal fejezi ki, melyek kiemelt helyet foglalnak el az apává nevelés (példaadás) és apává válás (házasodás, kötelezettség vállalás) folyamatában, familiánk (klánunk) nő tagjainak áldásával, a nősök és nőtlenek arány javítása érdekében. ( 1:5)
2010. augusztus 18., szerda
Sörtészta
László öcsémnek
A sörtésztában való sütés nagyon egyszerű, és nagyon jól variálható is az étel: ízesíthető sajttal, fűszerekkel és magokkal is.És a konyha sem lesz romokban.
Nem csak apróra vágott húst, vagy rákfarkat süthetünk a sörtésztában: érdemes zöldségekkel is kipróbálni, például egész spárgával, csíkokra vágott répával, szárzellerrel. Az étlapokon néha előkelőbb nevén szerepel: Orly módra. Előnye a panírozással szemben, hogy a hús vagy zöldség sokkal kevesebb olajat szív magába.
Nem mellesleg a szakács- nő és a konyha se lesz olyan koszos, mint amikor a panírozást választjuk.
Hozzávalók:(50 dkg húshoz)
- 2 tojás
- 2,5 dl sör
- 20 dkg liszt
- só
- "extrák":szezámmag, reszelt sajt, zöldfűszerek
A tojásokat szétválasztom, a sárgájukat összekeverem a sörrel, a fehérjéket pedig kevés sóval habbá verem. Több adagban a sörhöz adom a lisztet, és addig keverem, amíg csomómentes lesz.
Kicsit megsózom, és ha nem natúr változatot készítek, akkor belekeverem az ízesítőket - reszelt sajtot, fűszereket, szezámmagot, amihez éppen kedvem van. Végül beleforgatom a tojáshabot.
Olajat melegítek, húskockákat vagy zöldségeket mártok a tésztába, és megsütöm őket.
Papírtörlőre szedem ki a megsült darabokat, salátával és valamilyen
mártogatóval tálalom.
A sörtésztában való sütés nagyon egyszerű, és nagyon jól variálható is az étel: ízesíthető sajttal, fűszerekkel és magokkal is.És a konyha sem lesz romokban.
Nem csak apróra vágott húst, vagy rákfarkat süthetünk a sörtésztában: érdemes zöldségekkel is kipróbálni, például egész spárgával, csíkokra vágott répával, szárzellerrel. Az étlapokon néha előkelőbb nevén szerepel: Orly módra. Előnye a panírozással szemben, hogy a hús vagy zöldség sokkal kevesebb olajat szív magába.
Nem mellesleg a szakács- nő és a konyha se lesz olyan koszos, mint amikor a panírozást választjuk.
Hozzávalók:(50 dkg húshoz)
- 2 tojás
- 2,5 dl sör
- 20 dkg liszt
- só
- "extrák":szezámmag, reszelt sajt, zöldfűszerek
A tojásokat szétválasztom, a sárgájukat összekeverem a sörrel, a fehérjéket pedig kevés sóval habbá verem. Több adagban a sörhöz adom a lisztet, és addig keverem, amíg csomómentes lesz.
Kicsit megsózom, és ha nem natúr változatot készítek, akkor belekeverem az ízesítőket - reszelt sajtot, fűszereket, szezámmagot, amihez éppen kedvem van. Végül beleforgatom a tojáshabot.
Olajat melegítek, húskockákat vagy zöldségeket mártok a tésztába, és megsütöm őket.
Papírtörlőre szedem ki a megsült darabokat, salátával és valamilyen
mártogatóval tálalom.
2010. augusztus 17., kedd
Nagyszülők telefon-üzenetrögzítője
..akik még nem tudjátok,majd megtanulhatjátok?.!!!! Ez a legszebb dolog (?) amíg szükség van ránk!
Szervusztok, jelenleg nem tartózkodunk itthon, de a búgó hang után hagyjatok nekünk üzenetet.
Ha arra van szükségetek, hogy vigyázzunk a gyerekekre, nyomjátok meg  a 2-es gombot.
Ha azt akarjátok, hogy adjuk kölcsön az autót, nyomjátok meg  a 3-as gombot.
Ha azt akarjátok, hogy mossuk ki a szennyes ruhátokat és vasaljuk ki, nyomjátok meg a 4-es gombot.
Ha azt akarjátok, hogy a gyerekek nálunk aludjanak, nyomjátok meg az 5-ös gombot.
Ha azt akarjátok, hogy mi menjünk értük az iskolába, nyomjátok meg a 6-os gombot.
Ha azt akarjátok, hogy süssünk valamit vasárnapra, nyomjátok meg a 7-es gombot.
Ha valamennyien nálunk akartok ebédelni vasárnap, nyomjátok meg a 8-as gombot.
Ha pénzre van szükségetek, nyomjátok meg a 9-es gombot.
Ha pedig valamelyik barátunk, most beszéljen....
Ruszin Kremzli
Album
Lapcsánka, tócsni, krumplisprósza, kremzli. Lényegében hasonló dolgokról van szó. Kiinduló alap a reszelt krumpli, a liszt, só, bors. Van, aki tojást is tesz bele, avagy reszelt hagymát, valamint zúzott fokhagymát.
Ezt a kremzlit a magyar oroszok, avagy a rutének, saját nevükön a ruszinok kedvéért készítettem.
Ők állítólag így csinálják, híg tésztával és kanállal olajba szaggatva és kisütve.
A magyar hagyományok alapján a ruszinok Rákóczi népe, a történelmi magyarország népeinek egyike. Ruszin barátaimtól úgy hallottam, a russzinnak egy dédapja magyar. A ruszin nem ukrán. Kárpátalja legnagyobb lélekszámú népessége, mely 1991-től autonómiára törekedik.
Továbbiak
2010. augusztus 16., hétfő
2010. augusztus 15., vasárnap
Feliratkozás:
Megjegyzések (Atom)
 
 


