2009. január 9., péntek

Mai mese: A szakértő és a szervező

Van a szakértő, aki mindenhez - azaz a szakértői területén mindenhez - nagyon ért. Ám nem tudja megoldani azt, hogy mindezt mások is tudják. Van a szervező, aki szakértői szinten semmihez sem ért, ám mindent megold, azt is hogy a szakértőről mások is tudjanak. E kettő irányultság között antagonisztikus ellentét feszül, hiszen a szakértőt a részletek, a szervezőt meg az összefüggések kell hogy érdekeljék. Míg az egyik a mélybe, a másik magasba tart. Ezért aztán az ellentétes irányultság okán a szakértő utálja a szervezőt és linknek, a szervező a szakértőt mert földhözragadtnak tartja, és mindegyik arra törekedik, hogy levegye a nyakáról a másikat, így a szakértő szervező, a szervező szakértő akar lenni. Holott a megoldás az, ha együttműködnek, és kölcsönösen tisztelik egymásban a veleszületett adottságokat. A konfliktus általában az elosztáson van. Erre pedig a két maci és a sajt mese tanulsága az iránymutató. Az egyik vág, a másik választ. Mert nem kötelező felezni sem. Érdemes értéken kezelni a dolgokat és érdemes erről konzultálni is. Összedörgölni azokat a szagértői orrokat.

2009. január 8., csütörtök

Fekete retek

Édesanyám kedvenc eledele volt. Igaz mézzel nem ette, mint ahogy egy recept szerint olvastam. Lehet ki is próbálom. :)
Érdekes hogy származési helye Ázsia és ma is jóval nagyobb mennyiségben eszik ott, mint itthon nálunk Európában. Állítólag anno az ókorban a római katonák hozták volna be Európába.
"A fekete retek - erős aromája és magas illóolajtartalma miatt - közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is" Továbbiak...

A kör

"Csak az szenved, akinek választási lehetősége van." /Német közmondás/
Íme három kör (csak a választék és a szellemi szenvedés kedvéért) :
- Zorán: A körben
- Edda: A kör közepén állok ...
- Kantrijó: A kör megbonthatatlan
"Mert akinek egy órája van, az mindig pontosan tudja mennyi az idő? És akinek három?" /Nemtomki/
Dalban tlg: Úgy szeretnék

2009. január 6., kedd

Egy csepp méz

Mika Waltari után szabadon:
A piacon egy mézes csuporból lecsöppen egy csepp méz a porba. Éppen egy hangya elé, aki boldogan nyalja be. Igen ám, de a hangyát éppen figyelte egy légy, így a légy egyből bekapja a mézes hangyát. A legyet figyelte egy rigó. Ő sem volt rest, így bekapja a mézes hangyás, legyet. A rigóra viszont felfigyel egy gyönyőrű díjnyertes fajmacska, aki egy villanással bekapja a mézes hangyás, legyes rigót. A drága fajmacskára felfigyel egy drága vadászeb, és egy villanással megroppantja a mézes hangyás legyes rigós macskát. Látja ezt a macska tulajdonosa és dühében egy villanással lelövi a kutyát. Látva ezt a gonosz károkozást a híres vadászeb tulajdonosa egy homloklövéssel leteríti a kutyagyilkost. Látva ezt a kutyagyilkos familiája sortűzzel leteríti a gyilkost. Látva ezt a gyilkosságot a vadászeb tulajdonosa rokonsága sortűzzel válaszol és leteríti a gyilkosokat. És máris áll a fegyveres harc.
Találós kérdés: Gondolkodj el arról, hogy az a lánc (fátum) hol szakítható!
/Van megoldás: Ne lődd le a kutyát!/

2009. január 5., hétfő

Gáz van Babám, vagy éppen hogy nincs?

10 %-al csökkent az orosz gázszállítás mennyisége Ukrajnán keresztül Magyarországra, szól a hírekben. Vajon mit tettünk a kitettség veszélyeinek az elhárítására? Van-e B terv? Például arra, ha nem szállítanak, mert nem tudnak Ukrajnán keresztül? Kik azok, akik előidézték többek között ezt a kitett helyzetet? Kik azok akik lerohasztották a magyar szénbányászatot, azzal hogy az nem gazdaságos? Kik azok, akik számok kérhetik, számon kérik a kitett helyzet előidézőit? Avagy ez is olyan mint a természeti katasztrófák? Szóval egyszer már ki kéne mondanunk, hogy nem a pénz az isten, a profit növelés. Mert lehet valami éppen esetleg kevésbé gazdaságos, ám éppenhogy az a biztonságos. Avagy lehet valami igencsak gazdaságos, ám rendkívül kockázatos. És el kéne talán már érni azt is, hogy mindenki a maga fuvolájával verje a más csalánját. Mert például itt a magyarországi roma helyzet is. Kimondják hogy a romák a rendszerváltás vesztesei, mert alulképzettek, így az általuk termeltetett termékek nem versenyképesek. Nos. A romákat nem foglalkoztatni, nem beengedni a munka vilgágába pedig igencsak kockázatos. Mert minden ember, ha nem jut neki, akkor vesz ragad.

2009. január 4., vasárnap

Redemptió

"A nemzet a maga ura lehetne
A rendszerváltoztatásról szólva, Orbán kijelentette, az a XX. századi magyar történelem kevés számú nagyszerű történéseinek egyikeként marad fenn, de az igazságtétel hiányzott belőle, ezért az emberekben felemás érzés él róla. Arra hívta fel a figyelmet: ma már nincsenek orosz katonák, nincs megszálló idegen hatalom, se muszkavezetők Magyarország területén, "mégiscsak a magyar választópolgárok döntik el, hogy elküldik-e az éppen hatalmat gyakorlókat vagy nem", az ország saját szuverén döntése alapján lépett be az Európai Unióba és a NATO-ba, a kormány pedig szabadon dönthet arról, hogy felvesz, vagy sem hitelt a nemzetközi pénzpiacról." Tehát a nemzet a maga ura - is lehetne, ha egyébként az ország vezetői élnének a rendszerváltoztatás adta lehetőségekkel, ha nem vergődnénk, és lenne egy világos társadalmi felhatalmazáson alapuló kormányzati program, aminek a mentén haladunk" - mondta. Orbán Viktor ugyanakkor azt is nagyon fontosnak tartja, hogy az emberek igazságérzetét bántja mindaz, ami az elmúlt húsz évben történt Magyarországon. A magyar emberek ma is elvárják szerinte, hogy a politikusok is osztozzanak a felelősségben. Ha valamit elhibáznak, annak legyen következménye, és ne egyszerűen annyi történjen, hogy továbbállnak és "milliárdosként folytatják az életüket". "Az emberek joggal várják el a politikai felelősség világának helyreállítását és annak kimondását, hogy egy országot nem lehet büntetlenül tönkretenni. Nekünk, rendszerváltó vezetőknek az a dolgunk, hogy ezt kimondjuk és segítsük, hogy megtörténjen" - jelentette ki Orbán Viktor.

Gazdasági szabadságharc

Orbán Viktor egyetértett Sarkozy francia elnökkel, aki szerint a pénzügyi válság után a feladat nem az, hogy kicsit javítsanak a bankokat ellenőrző felügyeleti rendszeren, hanem teljesen újjá kell építeni a kapitalizmust. "A magyar kapitalizmust is újjá kell építeni" - jelentette ki. A Fidesz elnöke szerint ezt a magyar állam önmagában nem tudja megtenni, hiszen jól működő piacgazdaságot csak cselekvőképes, vállalkozó szellemű magyar emberek tudnak létrehozni. "A rendszerváltoztatáskor sikeresen megvívtuk a politikai szabadságharcot, azonban a mai magyarországi gazdaság nem a vállalkozó szellemű, cselekvőképes embereket bátorító közeg, hanem sokkal inkább olyan, ami lefojtja az energiákat és gúzsba köt. Ezért szerintem az előttünk álló időszak feladata a gazdasági szabadságharc megvívása a bürokrácia, a korrupció és a vállalkozó szellemet elfojtó kormányzati gondolkodásmód ellen" - fogalmazott."
Forrás: FigyelőNet
Kommentár
No végre. Mindezek részleges alátámasztására tanulmány is található az Interneten, ami összehasonlítja a cseh, a szlovák és a magyar privatizációt. Egyértelmű, hogy a magyar privatizációs technika alapjaiban volt igazságtalan és annak közvetlen következménye a magyar nép kiszolgáltatottsága, kitettsége. A vagyon, a megélhetés biztonságát szolgáló újtratermelhető nemzeti vagyon idegen kezekbe került. Hazai ügynökeik csak a piti jutalékokat kapták meg az "ügyletért". Nincs magyar bank, biztosító, ipar. A jövedelmező iparágak idegen kézen vannak. Így nem is csoda mindaz, ami körülvesz bennünket. A gazdasági szabadságharcra egyébiránt van példa a történelmünkben, nevezetesen mikor a kunok és jászok visszavásárolták (gazdasági) szabadságukat. Ez pedig Jász-Kun redemptió néven ismert. Redemptió fogalma
Egy a tárgykörben figyelemre méltó tanulmány
Dalban

Vándorbonzáj alias Serissa Foetida

Bizony minden a maga természetét szereti. Igen jól hangzott a vándorbonzáj szó, amit nem kizárt hogy én találtam ki. De minek? A TESCO-ban vásárolt mintegy 15 éves Ezercsillagfa bonzájomnak kerestem helyet. És hogy? Úgy, hogy nem tanulmányoztam a szakirodalmat. Így hol itt, hol ott tűnt fel a lakásban. Az íróasztaltól kezdve a komódon (ami egy hetvenes évekbeli holland zeneszekrény kazetta és bakelit hanglemez tárolására) keresztül a kis kerek csőbútor asztalon át egészen a konyhaablakig. És hullott a levele. Így került sor először az eladó, majd az Internet meginterjúvolására. Kiderült. Nem szereti a vándor életet. Ezt levélhullással jelzi. Sőt! 22 celziusz fok alatti hőmérsékletet kíván és fényigényes. No így nyugodott meg a Vándor Bonzáj (Johny Walker igen távoli rokona) a konyhaablakban. Lánykori nevén: Serissa Foetida. Származási helye Dél-Kína, Japán.