2008. január 30., szerda

Májas hurka párolt vöröskáposztával és ecetes hagymával

Úgy hozta a sors, hogy a kolbászos babfőzelékből még van egy nagy adag, ám a disznótoros ( májas hurka, véres hurka, kolbász) meg aztán háromszor annyi lenne, mint ami nekünk most kell. Így megbeszéltem magammal, jobb ha csak a májas hurkát sütöm meg, valamint készítek hozzá valamit. Először hagymás krumplira gondoltam ám egy kanyarral az ecetes hagyma felé vettem az irányt. Anyám gyakran megcsinálta és én szerettem. Ám miután a májas hurka ecetes hagymával még nem igazán komplett, beletörődtem abba, hogy csinálok egy kis párolt vöröskáposztát is. Ám az szigorúan natúr, mert az ecetes hagymát kissé felturbóztam, ami az ízesítést illeti. A natúrhoz azért is ragaszkodtam, mert a vöröskáposzta készítés terhét mindeddig levették a vállamról. Gondoltam magában is jó lehet, ha nem kenem össze mással.

Képriport.

Dalok emelyek eszembe jutottak:

Muzsikás: Félre gatya ...

Zorán: Üres bölcsőt ...

Németh István

Az én Édes Pici Párom édesapjára emlékezünk, illetve a Főnök egyik dédapjára. Éppen tizenhat éve ment el közülünk. Káptalantóti szülötte, Németh Lajos és Széll Rozália gyermeke. A gazdálkodó Németh család büszkeségeként piarista paptanár lett, majd a régebbi rendszerváltást követően kilépett a rendből és matematika fizika szakos középiskolai tanárként működött. A korabeli "tisztogatás" ennek ellenére őt is utolérte - "rovott múltja" okán - és pár évre kitették az állásából. (Úgylátszik ez nálunk családi szokás, az atyák "rovott múltja") Minden változik, így visszakerült a Nyíregyházi Kossuth Gimnáziumba és több évtizeden keresztül okította a matematika és fizika tudományára a gimnázium nappali és esti hallgatóit, tisztelettel övezve. Orvosok, mérnökök, tanárok nemzedékei őrzik tudományát, emberségét és jó hírét. Lám, két lánya is matematika fizika szakos tanárnők lettek, Márti középiskolában Mari általános iskolában. Özvegye - a mi Mamikánk - ma is érte pityereg. A két lánya után, négy fiú unokát kapott, úgymint Gergely és Máté már működő villamosmérnökök, Lóránt és Donát még úton vannak a tudományok megszerzésében. Mécsest gyújtottunk a Teremtőhöz visszatérése évfordulójára. Nyaranta mindig indul a konvoj a szűlőföldje, a Sabar hegy és rokonsága meglátogatására.
Dalban Tolcsvay-Müller Sziámi: Karnevál

2008. január 29., kedd

Címszavak

Címszavak a szakmaközi ügyekhez, a 2008.02.22-én megrendezendő Ingatlan Parlament tanácskozás figyelmébe
Az Ingatlan Paralement az ingatlanszakmai szervezetek egyik tanácskozó fóruma, amely másodjára kerül megrendezésre. Először 2007-ban került megrendezésre. E fórum elé ajánlott címszavakat gyűjtöttem itt egybe:
Ingatlanpiac-védelem és érdekérvényesítés, nemzeti minimum program
- Közhiteles szakmai névjegyzékek ügye,
- Közhiteles, transzparens piaci nyilvántartások, adatbázisok ügye,
- Versenyeztetési eljárások alapnorma ajánlások ügye,
- Szerződési alapnorma ajánlások ügye,
- Szakmai protokollok ajánlások ügye,
- Minőségbiztosítási rendszerek, ajánlások ügye,
- Ingatlankódex, definíciók, leírások ügye,
- Szakmai képviseletek ügye (kvalifikáció, legitimáció, kompetencia, mediáció)

Jogvédelem, jogérvényesítés, érdekérvényesítés
- egyéni, szakemberi szinten, alanyi jogok (egyéni érdek, munkavállalói érdekek)
- társasági szinten (csoportérdek, munkáltatói érdekek)
- piaci szinten (ingatlanpiaci érdek)
- nemzeti szinten (nemzeti érdek)
- EU szinten ( EU érdek)


Ingatlanpiaci – alanyi jogú – szakmák
- ingatlanközvetítő és értékbecslő
- ingatlanvagyon-értékelő és közvetítő
- társasházkezelő,
- ingatlankezelő,
- ingatlanszakértő,
- ingatlangazdálkodó,
- ingatlanforgalmi szakjogász,
- igazságügyi ingatlanforgalmi szakértő,


Platformok


- MAISZ képviselte irányzat, vegyes piramis struktúra,

- MIT képviselte irányzat, ernyőszervezet,

- KIVOSZ képviselte irányzat, egyéni tagságon alapuló szervezetek


Kamarák
- Hivatásrendi (egyéni tagságon alapuló szakmai, vertikális)
- Szakmaközi (horizontális)

2008. január 27., vasárnap

Brokkolikrém Szép Tilkné módra

Ami jó, az jó. A Főnök szülinapi partyján Ádianyu - nagy igyekezetében - remekelt cseppett. Az általa elővezetett brokkolikrém többek tetszését elnyerte. A bloggerét különösen. Már akkor megfejeltem a tatár bifszteket egy réteg brokkolikrémmel Szép Tilkné módra. Miután volt -mintegy véletlen folyományaként - egy adag főtt brokkoli idehaza, hát nosza. Tilkmamika nekiveselkedett és láss csodát. Jó pap holtig tanul, főleg ha papné nó, né, ni vagymi. :) És semmi nem sérült. Mert a brokkolikrém Szép Tilkné módra, mint megnevezés nem sérült, bár nem ugyanaz. Aki kíváncsi a receptre, járjon utána. :) Én a fotón látható hölgynek - ki egy szupernagyi - már 36 éve. Mert megérdemlem. Bár mint mindent ezt is vitatják, főleg régi barátaim. Szerintem csak irigyek és nem merik maguknak se bevallani. :) Esetleg többet tudnak a kelleténél? :( Mert a tudás bajjal jár. Ezt a mongolok is tudják, sőt kifejezetten közmundásuk van erre nézve, úgymint néha jobb, ha nem vagyunk tisztában a múlttal. És nem kutatjuk mindennek a gyökerét, egyben úgy fogadjuk el a dolgokat, ahogy azok vannak. Például itt Sasadon a Zártosztályon úgy mondják, nem lehet minden receptet tudni, bár törekedni is lehet. Nem baj az, ha nem minden ugyanaz, csak működjön és a szeretet meglegyen.