Igen. Palimadár vagyok, akit palira vettek és madárnak néztek. Devizaadós. Uram, add meg a nyugalmat, hogy beletörődhessek a megváltoztathatatlanba! Uram add meg az erőt, hogy megváltoztathassam, ami szükséges és elégséges! Egyben Uram add meg a bölcsességet, hogy az iménti két dolog között különbséget tehessek. Mert nékünk Szentatyám nagy erőt ád, hogy nem tudjuk pontosan mit is akarunk, ezáltal a szándékok bizonytalanságából a cselekvés bámulatos szabadsága fakad.
2011. március 5., szombat
2011. március 4., péntek
Dióhéjban a kolbásztöltésről
Készítettem egy táblázatot, melybe kolbász recepteket válogattam. A válogatás célja a kolbásztöltés azonosságainak, különbözőségeinek az észlelése.
A kolbásztöltésnél – a táblázati minta szerint - általában a kiinduló hús alapanyag a lapocka (feltehetően a comb inkább a parasztsonkának kell) de tesznek hozzá másféle zsíros avagy száraz húsokat. (Itt marhahús jelenik meg. Apám szarvashúst tett bele.) Zsírosabbá zsírszalonnával teszik, megjelenik viszont a tokaszalonna is, mint adalék. A húst és a szalonnát alapvetően darálják, nagy és közepes lyukú darálón. Vannak kik érlelik is. A magyar kolbászokban az édes nemes porpaprika a fűszer alap. Bors és kömény általában megjelenik, ám van hogy elmarad. Megjelenik még a majoránna. Külön kezelik, hogy borsos, köményes kolbász, ha ezek dominanciáját akarják. A só mellett megjelennek más tartósítók is, úgymint salétrom, ez a sváboknál. A fokhagyma is elmaradhat, ilyenkor más fűszer dominál, érdekesség például a chili illetve a csombor, avagy a zöldpetrezselyem. Főtt húst is keverhetnek a kolbászba, illetve vörösborral is ízesíthetik. A fűszer arányok jól áttekinthetők a táblázatban.
A lényeg, azaz a hagyományos határok:
A receptek alapvetően 10, 5 és 2,5 kilóra szólnak. ( A hurkatöltők is nagyjából követik ezt a méretsort.) A 10 kiló anyagra (hús + szalonna) általában véve 18 – 28 dkg sót , 10 – 25 dkg paprikát, 1 – 7 dkg köményt, 1-5 dkg borsot, 6-10 dkg fokhagymát használnak. A hagyományos magyar kolbászok „pörkölt” ízesítésűek. A modern gasztronómia már variálja. Hagyományosan füstölésnek hideg füstön kell történnie, keményfa füstön.
Ezzel fel is készültem az első önálló kolbásztöltésemre. :) Keresem az "ősök ízét" azaz, ahogy Gyurka bátyám ízesítette, mert ahogy nagybátyám mondta, az ember akkor nő fel, ha a szülők már eltávoztak. Amikor - a gyerek határtalan bizalmával - nincs kit kérdezni.
"Ősök íze" kolbász 1. kísérlet: Erősen fűszeres
A kísérleteket negyed töltéssel, azaz 2,5 kg húsalapanyaggal végezem. Miután szeretem az erős fűszerezést, így a vegyes húst (sertéslapocka, zsírszalonna, marhahús) és a klasszikus pörkölt ízesítés választom, só, bors, paprika, kömény azzal csavarva, hogy a marhahús kedvéért majorannát is teszek bele. Az ízesítéshez - az arányokhoz - a pörkölt készítési tapasztalataimat használom fel. Ha a kiinduló alapanyagokból jó a lekvár, úgy jó a pálinka, és ha jó a pörkölt jó a kolbász, alapon. Nagypapa lennék vagy mifene? Ideje a hagyományőrzésnek és teremtésnek. :)
Összetevők:
(1) lapocka 1,5 kg
(2) marhahús (comb) 0,5 kg
(3) zsírszalonna 0,5 kg
(4) fokhagyma 3 fej (3* 30 =90 gr)
(5) csemege piros porpaprika 4 teáskanál ( 4 * 15 = 60 gr)
(6) csípős porpaprika 1 teáskanál ( 15 gr)
(7) őrölt kömény 4 teáskanál ( 15 gr)
(8) őrölt fehér bors 3 teáskanál ( 12 gr)
(9) majoránna 3 teáskanál ( 4 gr)
(10) só 3 csapott evőkanál (70 gr)
Füstöléssel egyenlőre nem kísérletezek, mert nincs füstölőm. Ám majd még azt is megszerkesztjük városi közegre.
Terv az elkészítésre: A húsokat és a szalonnát eleve a hentesnél ledarálva vásároljuk meg. Ugyanitt vesszük meg a sózott vékonybelet. A legkisebb kiszerelésben. A fokhagymát fokhagyma zúzóval összezúzzuk. A húsokat a keverő tálba rakjuk, majd a sóval együtt a fűszereket hozzá rakjuk. Gumikesztyűben alaposan összekeverjük, egybegyúrjuk. Miután tíz összetevőt alkalmazunk és maguknak a húsoknak a minősége is változó belátjuk, nincs két azonos töltésű kolbász. Így most csak sóra és csípős paprikára kóstoljuk és ha szükséges még teszünk bele. Ha kész az anyag a masszát betehetjük a hűtőbe egy napra érni és csak másnap töltjük a kolbász töltővel a sózott vékonybélbe. Frissen is tölthetjük, a disznótorosnál megszokott méretre, két arasznyira, karikába.
Jegyzet:
A kísérleteket negyed töltéssel, azaz 2,5 kg húsalapanyaggal végezem. Miután szeretem az erős fűszerezést, így a vegyes húst (sertéslapocka, zsírszalonna, marhahús) és a klasszikus pörkölt ízesítés választom, só, bors, paprika, kömény azzal csavarva, hogy a marhahús kedvéért majorannát is teszek bele. Az ízesítéshez - az arányokhoz - a pörkölt készítési tapasztalataimat használom fel. Ha a kiinduló alapanyagokból jó a lekvár, úgy jó a pálinka, és ha jó a pörkölt jó a kolbász, alapon. Nagypapa lennék vagy mifene? Ideje a hagyományőrzésnek és teremtésnek. :)
Összetevők:
(1) lapocka 1,5 kg
(2) marhahús (comb) 0,5 kg
(3) zsírszalonna 0,5 kg
(4) fokhagyma 3 fej (3* 30 =90 gr)
(5) csemege piros porpaprika 4 teáskanál ( 4 * 15 = 60 gr)
(6) csípős porpaprika 1 teáskanál ( 15 gr)
(7) őrölt kömény 4 teáskanál ( 15 gr)
(8) őrölt fehér bors 3 teáskanál ( 12 gr)
(9) majoránna 3 teáskanál ( 4 gr)
(10) só 3 csapott evőkanál (70 gr)
Füstöléssel egyenlőre nem kísérletezek, mert nincs füstölőm. Ám majd még azt is megszerkesztjük városi közegre.
Terv az elkészítésre: A húsokat és a szalonnát eleve a hentesnél ledarálva vásároljuk meg. Ugyanitt vesszük meg a sózott vékonybelet. A legkisebb kiszerelésben. A fokhagymát fokhagyma zúzóval összezúzzuk. A húsokat a keverő tálba rakjuk, majd a sóval együtt a fűszereket hozzá rakjuk. Gumikesztyűben alaposan összekeverjük, egybegyúrjuk. Miután tíz összetevőt alkalmazunk és maguknak a húsoknak a minősége is változó belátjuk, nincs két azonos töltésű kolbász. Így most csak sóra és csípős paprikára kóstoljuk és ha szükséges még teszünk bele. Ha kész az anyag a masszát betehetjük a hűtőbe egy napra érni és csak másnap töltjük a kolbász töltővel a sózott vékonybélbe. Frissen is tölthetjük, a disznótorosnál megszokott méretre, két arasznyira, karikába.
Jegyzet:
18 – 28 dkg sót , 180-280 gramm 70 gr 3 ek
10 – 25 dkg paprikát, 100 -250 gramm 60 gr 4 tk
1 – 7 dkg köményt, 10 – 70 gramm 15 gr 4 tk
1-5 dkg borsot, 10 -50 gramm 12 gr 3 tk
6-10 dkg fokhagymát 60-100 gramm 25 gr 3 fej
Ökölszabály: Kilónként egy-egy teáskanál bors-kömény-majoránna. Egy-egy evőkanál só illetve paprika.
Ökölszabály: Kilónként egy-egy teáskanál bors-kömény-majoránna. Egy-egy evőkanál só illetve paprika.
2011. március 3., csütörtök
Elqurták, vagy elqurtuk? Számonkérést!
Csak kapkodom a fejem. A tömegkommunikáció tele van egymásnak ellentmondó kinyilatkoztatásokkal, sőt elemzéssel az államadósság kérdésében. Csak az jut eszembe újra és újra, miszerint van kis hazugság, nagy hazugság és a statisztika, no meg a "felmérések" és az azokból leszűrt következtetések.
A lényeges tények.
Magyarországon minden élő állampolgárt 2,1 millió forint államadósság terhel. Átlagbérünk az EU átlag 20 %-a. Magyarul ugyanazért a teljesítményért mi magyar állampolgárok itthon (!) az ötödét kapjuk.
Ez az, ami nagyon nincs rendben. De nagyon!
Én úgy érzem, úgy vélem ezt a helyzetet az úgynevezett magyar politikai elit - a mindenkori képviselők - hozta tető alá, ugyanis a mindenkori törvényhozásnak és a mindenkori kormánynak van módja meghozni a szabályokat és intézkedni. Katonai nyelven ők voltak a parancsnokok. Egy parancsnok viszont felelős mindazért amit megtett és amit megtenni elmulasztott!
Ki képviselheti ez ügyben az Igazságot!
Az igazság érvényesítésének letéteményese a bíró. A bíró sem érthet mindenhez. Így szakértőket kér fel a kérdések eldöntésére. Ha a szakértői szakvélemény nem felel meg az ellenérdekű félnek, úgy jön a másik szakértő és ha a két szakvélemény között nagy a különbség, jön a harmadik majd a bíró mérlegel.
Az államadósság ügyében népbíróság elé az elmúlt húsz év "politikai elitjét" azaz a törvényhozást és kormányzatokat!
Igen. Független bíróság elé, az elmúlt húsz év törvényhozását és kormányzatait! Pontosan tudjuk a neveket és tudjuk az elmúlt húsz év törvényhozásának és kormányzásának "eredményeit".
De hol az a független bíróság?
Na és ki képvisel minket a nép egyszerű gyermekeit, ha nem ismerjük el a fejenként 2,1 milliós adósságot és azt hogy ötöde pénzt kapjuk a munkánkért?
Államadósságok alakulására nézve kattanj ide!
Itt összehasonlíthatod Magyarországot a többi EU tagországgal. Egyben eltöprenghetsz.
Államadósságok alakulására nézve kattanj ide!
Itt összehasonlíthatod Magyarországot a többi EU tagországgal. Egyben eltöprenghetsz.
2011. március 1., kedd
Szigorúan titkos
Újabb produkció. Szigorúan titkos!
Vajon mit kívánnak elkenni, leplezni ennek a "hírnek" a bedobásával? A múlt század huszas, harmincas, negyvenes években születettek, a ma hatvan, hetven, nyolcvan éves emberek harminc, negyven évvel ezelőtt titkosszolgálati munkát végzők névsorával? A kormányzati intézkedéseket, melyek az öregek, betegek és rokkantak megszorítására irányulnak? Szoruljanak az eltartottak?
Ma négy éves a KIVOSZ
Éppen négy éve alapítottuk a Képesített Ingatlan-vagyonértékelők Országos Szövetségét, rövid nevén a KIVOSZ-t. Ez úton is gratulálok az alapítóknak.
VII. osztály Somogyhárságy 1967
1. sor: Vangyia Ferenc (Cinya)
2. Sor: Kaiser József (Koke), Disztl Mihály (Miska); Pintér Jenő (Jenci)
3. sor: Metz Teréz (Teri); Kaiser József (Öcsi); Tilk László Géza (Tilklaci); Harcsa Enőné (Horváth Erzsébet) osztályfőnök; Halász Anna (Panni); Kerekes Jószef(Guriga), Litár László (Litárlaci)
4. sor: Tapsonyi József (Tapsonyi), Keszthelyi Gyöngyi (Gyöngyi), Kecskeméti Zoltán (Zoli)
Császári és királyi 14. huszárezred
Továbbiak ..
2011. február 28., hétfő
Miért drágul a cukor?
Mert a brazilok az olajválságtól tartván nem szállítanak a vállalt mennyiségben, etalont gyártanak belőle. Az EU kölcsön ellenében - mivel nem tudtak fizetni - cukorral törlesztettek volna. Így a hírek.
Magyarország 10 cukorgyárából kilencet megszüntettek. Így a hazai ellátás nem biztosított.
Megjegyzés: Mi ez? Mi ez? Mi ez? Megmagyarázzák! Megmagyarázzák! Megmagyarázzák! Vizsgálatot a cukorgyárak privatizációja dolgában!
Subscribe interjú Tilk Mátéval (2011)
Szervusz Máté! Most már – minden szerénység nélkül – elmondható rólatok, hogy befutott, sikeres zenekar vagytok?
Azt hiszem így 12 év után már itt volt az ideje... Komolyra fordítva a szót, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ahogy alakultak dolgaink. De ez nem minden, természetesen rengeteg munka fekszik abban, amit idáig elértünk, és talán igen, kijelenthetjük, hogy itthon elértük azt a szintet, amit egy ilyen stílusú és közönségbázisú zenekar elérhet. Mivel nekünk még ez sem elég, kifulladásig fogjuk csinálni, ebben mindenki biztos lehet.
Továbbiak
Azt hiszem így 12 év után már itt volt az ideje... Komolyra fordítva a szót, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ahogy alakultak dolgaink. De ez nem minden, természetesen rengeteg munka fekszik abban, amit idáig elértünk, és talán igen, kijelenthetjük, hogy itthon elértük azt a szintet, amit egy ilyen stílusú és közönségbázisú zenekar elérhet. Mivel nekünk még ez sem elég, kifulladásig fogjuk csinálni, ebben mindenki biztos lehet.
Továbbiak
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)