2011. október 16., vasárnap

Van benne "valami.."

Ha valakinek problémája lenne a jelenlegi pénzügyi válság megértésével, a következő sorok segíthetnek:

1. Valamikor régen, egy indiai kis faluban egy ember bejelentette a falusiaknak, hogy majmokat vásárol fel, darabját 10$-ért.

2. A falusiak tudták, hogy a környéken sok a majom, elmentek hát az erdőbe összefogdosni őket.

3. Az emberünk majmok ezreit vásárolta fel, mindegyikért kifizette a beígért 10$-t. Ahogy a majmok fogyni kezdtek az erdőben, a falusiak abbahagyták az összefogdosásukat. Erre az ember bejelentette, hogy 20$- t ad egy majomért. A falusiak fellelkesültek és újra elmentek majmokat fogni.

4. A majmok csakhamar még jobban megfogyatkoztak, a falusiak hazatértek. Az ember 25$-ra emelte az átvételi árat, de már így is nagyon nehéz volt majmot fogni.

5. Erre a férfi közölte, hogy 50$-t ad egy majomért, de sürgősen el kell utaznia egy kis időre,addig egy helyettese fogja őt képviselni, aki a nevében átveszi a majmokat.

6. Amikor elutazott, a helyettese azt mondta a falusiaknak: "Nézzétek ezt a sok majmot a ketrecekben, amit a főnököm vett tőletek. Eladom nektek darabját 35$-ert, és amikor az emberünk visszatér, eladhatjátok neki 50 $-ért."

7. A falusiak összeszedték minden megtakarított pénzüket, és megvették az összes majmot.

8. Ezután a falusiak soha többet nem látták sem az embert, sem a képviselőjét, csak a rengeteg majom mászkált megint a környéken, úgy, mint azelőtt.

Isten hozott a Wall Street-en...

3 %-os adókulcs, a hátsó ajtó kulcsa, az adóztatók már a kamrában vannak


... amivel téged is kirámolhatnak az otthonodból. Szegény embert még az ág is húzza. 

"Nem kell a kútba szarni, elég a kávájára, mert a szél úgy is belesodorja" mondaná Emi néni.  Már nem csak a devizaadósokat veszélyezteti az otthonaikból történő kilakoltatás, hanem minden más kis jövedelmű lakástulajdonost.

A 2012-vel tervezett adójogszabályokban ott a „hátsó ajtó kulcsa” ami az ingatlan értékének 3 %-a. Ez az a bűvös szám, ami garantálja az alacsony jövedelemmel rendelkező tömegek  - nyudíjasok, minimálbéresek, munkanélküliek – vagyon vesztését, ugyanis a települési önkormányzatok által a lakóingatlanokra kivethető helyi adó a lakóingatlan 3 %-ában került maximalizálásra. Maximalizálás?

Lássunk példát vidékre. Legyen a családi otthon (ház, lakás) értéke 10 millió forint. Ennek az értéknek a 3 %-a testvértek között is 300 ezer forint évente, ami havonta 25 ezer forint. Csak például az építményadó ugye? Akkor még hol a rezsi?  ( A mi családunk esetében ez a balatonboglári házrész örökségem.)

Lássunk példát Budapestre. Itt legyen az otthon értéke 25 millió forint. Előbbi példánknak ez két és félszerese, azaz 62.500 Ft. (No ez speciel éppen az én rokkant nyugdíjam.) Ha tehát a Budapest XI. kerülete kihasználja az új adójogszabályok szerinti lehetőségeit, úgy akár három év múlva árverezésre bocsáthatja az én otthonomat is? Mert ugyan miből fizethetném én és mi ezt az adót? (Ez a budapesti otthonom.)

A lakóingatlanokra kivethető havi önkormányzati adó esetünkben együttesen 87,5 ezer forint havonta. Ez meghaladja az én havi jövedelmemet. 

Lássuk csak az összefüggéseket, azaz az utóbbi húsz év hordalékát!
„Eladósodik állampajtás” (pontosabban eladósítják) így aztán 10 pénzből hetet talicskáznak kifelé. Települési önkormányzatok is eladósodnak és hogy, hogy nem? Ők is devizaadósok. A „tervezett” törlesztés kiadásaik tehát duplájára emelkedtek. Ezt bizony valahonnan be kellene szedni. Honnan is? Hát a települési különadóból. Ez pedig mi lehet, ha a lakosság 93 %-a lakik saját tulajdonú ingatlanban? Bizony, bizony. A lakóingatlanra kivetett helyi adó. Melynek mértékeit fentebb már bemutattuk.

Ördögi rafinéria ugye? A kitettség és a kiszolgáltatottság csimborasszója. Most már szinte biztosnak látszik, hogy valamikor az utcára kerülünk, vagy így, vagy úgy. 

Egy székely mondásferdítés jut eszembe: „Az sör nem ital. Az asszony nem ember, a medve és az ingatlanadó nem játék”