2008. július 19., szombat

Sólet magyarosan Frici barátomnak

A sóletkészítést már az éjjel elhatároztam és utána is néztem az Interneten, hogy is megy ez. Mértékadónak Szász Judit írását találtam. Szerinte: "Több, mint ezer éve ismerik az emberek a sóletet. A X.-XI. századi Franciaországból származik, chaud lit azaz meleg ágy néven futott be ott karriert." Mielőtt a zsidók felhördülnének a szerző jelzi: "De az igazi sólet igazán nagyívű "pályafutást" zsidó étekként tudhat magáénak. Mivel a vallásuk nagyon rigorózus, több, mint 600 komoly előírást kell betartania egy hithű izraelitának. Ezek között az egyik legkeményebb, a sabbath azaz a szombat szabálya: nem lehet dolgozni akkor, hiszen az Úr is megpihent a világteremtés gyötrelmei után a hetedik napon. Még a telefonkagyló felemelése, még a sütő begyújtása, stb. is munkaszámba megy manapság is, majd 6000 évvel a Sinai-hegyen átvett kőtáblákra írt parancsok kihirdetése után. Hát még a főzés! Ezért, hogy szombaton is meleg étel legyen a családi asztalokon, a furfangosok kitalálták, hogy ezt a francia eredetű kaját már pénteken - mielőtt felragyog az Esthajnal csillag, amikortól bejön a szombat - elkészítik és elviszik a pékekhez, akik kemencéjükbe szombatig egész éjjelre betették, hogy lassan melegedve átfőjjön-süljön. Kisgyerekek vagy keresztényi jószomszédok (némi pénzért persze, mert Krisztus koporsóját se őrizték ingyen!)másnap elhozták a családnak, és amíg a tálalásra sor került, addig is dunyhával letakarva tartották langyosan a konyhában."
Na miután ezt is tisztáztam, igényem támadt egy magyaros sóletre, amit Dr. Kovács Ferenc nyugalmazott mérnökezredes úrnak - nekem csak Frici barátom - ajánlottam fel magamban, miután telefonon a Pici Párom által regisztráltan bejelentkezett. És ez stílusos is. Szívem szerint a boglári pecónkba száműzött római edényben készítettem volna ezt a Kreatúrát, az ő Friciszerre keresztelt kemencéjében. Ám ugye a sütőedény Bogláron, a kemence Makkosmárián így belekényszerültem az alábbi Képetűdben látható technikába. (Egymás közt: azért az általam alkalmazott sütőedény mind formájában, mind alkalmazhatóságában az eredetire hajaz, csak annak modern gázosított változata. A forma fő vonalait hozó sütőedény igaz, hogy francia gyártmány - amiről nem tehet - az is igaz hogy alumínium, viszont teflonnal bevont. Na és a tetejét képező úgynevezett jénai üvegen átt azt is kukkolni lehet, amit a rómaiak nem láthattak a cserép miatt.) Ez viszont semmit nem von le az étel élvezeti értékéből, amit végül is ellenőrizni lehet, ha megismételjük valamikor, már csak az összahasonlítás végett, római edényben a Friciszerben. :)


Ez a Sólet magyarosan Frici barátomnak attól sólet, hogy füstölt csülök és bab alacsonyhőmérsékletű átfőzős-sütésével - ez teszi sóletté - áll elő. Viszont attól magyaros, hogy ami mellé kerül az jellemző a Kárpát medencére, konkrétan az került mellé, amit én úgy gondoltam ott a helye mert a kezemnél volt és van. Eszembe nem jutott jegesmedve talppal, avagy osztrigával dúsítani és a pingvinzsírtól is eltekintettem. Nem csábított a kínai fűszerőrlemény, mi több Jeami Oliver fűszerkészletének gondolatára is csak gúnyosan felkacagtamm egyben mélyen áthatott a Nagy Levin meg nem alkuvó szellemisége.


Ez a kaja tehát, Sólet magyarosan Frici barátomnak névre hallgat, és ha megnézzük a képetűdöt, a piros, fehér színegyüttes is - már a folyamat során - egyértelműen jelen van, ami a Kárpát medence fazekaira - na jó és a Pó völgye fazekaira is hogy ne legyünk kirekesztők és maradjunk az objektivitás talaján - utal. Ezek a helyek ugyanis a világon - az ember számára - a legjobb helyek. Lényegében engem már csak az íze érdekel cseppet, mert maga az elkészítése élmény volt nekem. Remélem pont akkorra készül el, amikor a barátom betoppan. :)


Utólagos bejegyzés: Bár így tudnám a lottószámokat!


Dalban Kantrijó A kör megbonthatatlan

A Föld 50 millió kilóméterről

Egy amerikai űrszonda felvételeket küldött haza, a Földre életterünkről. Muslicákat nyilván az ilyen nem érdekli, engem annál inkább. Fantasztikus dolognak tartom. A tudomány, a szorgalom a szervezés csodálatra méltó vívmányának. Áhítattal nézem a NASA oldaláról letölthető feévételeket és Naplómban meg is emlékezem ezúton erről az élményről, emberi teljesítményről. Nem szeretem az USA politikáját, annál inkább állok ámulattal és szeretettel az ilyen teljesítménye előtt. (A hír forrása a hvg )
A NASA Videója a Földről 50 millió kilóméterről
Dalban Müller-Sziámi P. Tolcsvay L. Karnevál

Palimadár

Blogom névadója a Sajdik Ferenc által külön erre a célra készített karikatúra. Bár amikor azt készíttettem, közel 10 évvel ezelőtt, halvány lila segédgőzöm se volt arról hogy lesz egy blogom és annak ez lesz az emblémája. Az én felfogásom, értelmezésem alapján a Palimadár egy rejtői figura. Semmi esetre sem azonosítható az angolszász világ lúzerével. Elsősorban jóindulatú és jóhiszemű. Emberszerető. Másodsorban hagyja csak magát rászedni, mert végül is, egy őszinte bohóc, egyben bátor kalandor. Interneten a színre az úgynevezett Fészekrakó program tyúkszemére lépett.
Palimadár ingatlanszagértő naplója
Dalban Kormorán Lámpás emberekért

Viszi csacsi viszi

Hozzájutottam egy közel kétéves élményem fotóihoz. Mivel most is - Jilius 26-án - lesz Csacsibuli Viszen Békési Béla szervezésében - ahova ezévben nem áll módomban elmenni - itt a blogomon emlékezem meg a 2006. évi eseményről. Érdemes megnézni a képetűdöt, no nem a rólam készült felvételek, hanem a csacsifotók okán.
Dalban Bródy Mit tehetnék érted

2008. július 17., csütörtök

Egymillió

2008. év 29 hetére az Ingatlan-Online adatbázisom rekordszáma meghaladta az 1.000.000 rekordot. Azaz az elmúlt 12,5 évben ennyi lakóingatlanpiaci kínálati ajánlat lényeges adatát rögzítettük számítógépre és tettünk hozzáférhetővé. Ha egy rekord értékét 100 Forintra vesszük, akkor ennek az adatbázisnak az újraelőállítási értéke 100 millió forint. Számomra ennek az adatbázisnak az eszmei értéke 500 millió forint. Kérdés persze az, hogy ennek, azaz az ilyennek milyen a piaci értéke. Ez egyenlőre nem is derül ki, ugyanis nem eladó. :) Ezúton is köszönetet mondok az adatbázis felépítésében és fenntartásában résztvevőknek, illetve előfizetőinknek, vásárlóinknak. Lásd Ingatlan-Online
Dalban Czrifrák Bandi barátomra hagyatkozom

2008. július 16., szerda

Tisza Forrás

"Tiszta forrás szép szó, ez legyen a jelszó" énekli Dinnyés Jóska daltulajdonos bajtársam már évtizedek óta. Itt a képen pedig bemutatom a Tisza Forrást, Palkó István újságíró bajtársam jóvoltából. A fotón ő a jobboldali. :) Ahogy nézem a fotózkodó kis társaságot cseppet megizzadhattak, míg a Rahó környéki forrához feljutottak. Mert ugye innen ered a Tisza, a legmagyarabb folyó. Bizony, ki a Tisza vizét issza ... Valaha a rádióban de sokszor elhangzott, a Tisza vízállása Rahónál ... én pedig innen Sasadról a Rahó utcából brekegek ... bár innen már elég messze van a Tisza ...

Birkapörkölt

Minden bizonnyal nem kevés birkapököltet fogyaszthattak őseim, mert igencsak ízlik nekem. Tegnapelőtt hirtelen felindulásból vettem is egy adag csontos birkapörköltnek való csontos húst. Az Elevenben a hentespulti alkalmazott tette a hülyét és háromszoros áron combot akart - mert ugye az csont nélküli - határozott kérésem ellenére eladni nekem ( milyen olcsó kis trükkökkel akarják "fioman" hülyére venni az embert ) arra hivatkozással, hogy azért kérdezte melyiket .... Háromszor elmondtam neki, így csak megérette. Megérte mert igen finom pörköltet készítettem belőle. Sóban vízben főtt krumpli került mellé. Főnök is vidítja napjainkat, gyakran meglátogat és játszunk. Megfigyeltem, a Főnök ismétli a játékait. Ha valami bekövetkezett, azt kigyakorolja. Fantasztikus, miként okosodik az ember. Ennek a megfigyelésére fiaim felcseperedése során úgy tűnik nem volt vagy időm, vagy szemem. Jót tesz feslett, didergő lelkemnek ... a nagypapiság.

Olaszliszkai Rebarbara

Névként is érdekesen hangzik. A történet alapja pedig három darab rebarbara levél a Csordás portáról Olaszliszkáról. Palkó Pisti cimborám Csapról a fülembe eresztette interneten a hangyát, hogy a rebarbara levél mint a hús sütés egyi kelléke finom ízt ad. Hazafelé tartva Nyíregyházán már a Család u. 45. I. emelet receptemben egy levél bevetésre került, amibe egy közel 3 kilós busa került, fokhagymás vajjal illetve majonézes sóban vízben főttkrumplival. Igen finom lett. Most a második levél is bevetésre került, pulykaszív, gomba, szalonna kockákkal megszórt pulyka felsőcomb darabokkal. Itt bizony nem jött elő igazán a rebarbara íz. Ám a látványért is megérte. Erre olaszliszkaiak a tanúim, akik egy nap elteltével meg is látogattak, mert tévés dalos válogatás volt éppen és elment a vonat.
Dalban Piramis - Oláh Ibolya: Szállj fel magasra

2008. július 15., kedd

Mogyoróska 2008 megvolt

Hatodik alkalommal találkoztunk ebben a körben és úgy tűnik ez már a jövőben is így lesz, mindaddig míg Czifi vállalja a terheket. Valaha pszichológiából azt tanították nekem, hogy az örömök három főcsoportját különböztethetjük meg, úgymind a fizikai, az egszisztenciális, illetve a morális örömöket. Mogyoróska nekem továbbra is morális örömforrás. Nem a kajáért megyek, mert ugye most is utolsónak futottam az őzpörköltre, és szinte zimmezumm volt a dolog, mert egy merőkanál, az utolsó maradt. Morogtam is hogy így becsüljük meg az alapítókat. Szartak rá, hogy én milyen állapotban vagyok, hogy már nem indulhatok száztíz gáton, maximum 110 méteren megállás nélkül. Mentek mint éhes malacok a csöcsre. :) Mert ugye ez volt a szabály. Az érkezési sorrend. Az is megdöbbentő volt, mikor az áram az egyik Kantrijós zenészt leterítette a színpadon. Lexinek igazán nem is akartam elhinni, hogy "ez nem vicc" mikor dúltan szedte le a privizórikus színpadról a cuccost. Az ok igen fatális, volt egy vezetékszakasz ahol nem háromeres, hanem kéteres hosszabbítás lépett be az áramvezetésben. Naná hogy fellépett a feszültség két külön körön. A bizonyosságot Mété fiam adta, akitől megtudtam, őt - őket is - már többször megcsapta az áram a szinpadon, különösen gagyi kis helyeken. Az ember ugyanis hajlamos azt hinni, hogy más is jól és biztonsággal teszi dolgát. Az esemény úgy következett be, hogy a helyszínen minimum tíz ezügyeben felsőszinten képzett és gyakorlott szakember volt jelen a zenészek között. Ám ember nem volt, aki leellenőrizte volna erre nézve a dolgot. Végülis háztartási balesetnek fogtuk fel a dolgot. Így aztán drámai lett a helyzet, pedig a főpróba - akusztikusan - éppen hogy túl jól is sikerült, azaz akik pénteken érkeztünk végüg dzsemeltük az éjszakát. A másnap 16:00 utánra lett tervezve a produkció, a szokásos Pátria életpálya szerinti kezdés, csapnivaló volt. Még jó hogy csak három dalt akartunk együtt. Nem gyakoroltunk és még csak be sem hangoltunk. Elengedett kormánnyal mentünk a bringán. A gyenge kezdés után azért felfejlődtünk, mert ha csapatban harmatosan is indultunk mi a "Nagy Öregek", egyéniben azért már hoztuk a formát. Volt minek lesugározni a színpadról. Én betoltam az új produkciót is, amiben mint kiderült Tibu nem hitt. Ám mégis. Ahogy toltam és nem csikorgott, az én Jó Öreg Barátom felszaladt a színpadra és velem tolta. Okos barát olyan ám, hogy amikor már látja, hogy győzök gyorsan csatlakozik. :) Külső körösök is bemutatkoztak újra. Engem is hívnak a kötetlen együttlétre. Esetenként el is szoktam menni. Én viszont akiket hívtam, közülük egy sem jött. Jó pap, holtig tanul. Bizony: Megy az idő, fogy a tisztesség. Amikor az emberek eltömegesülnek, személytelenné, arctalanná válnak és úgy gondolkodnak, majd a másik ... biztos ...
Ez se nem panasz, se nem dicsekvés, mert mint jól tudjuk, "Mindenki maga sorsa pogácsa"
No így esett az is, hogy az áramütés után, - mikor szétesett a közösség - azért mégis csak felhoztuk azt a mínuszba fordult homorú hangulatot. Az embert ugye el lehet pusztítani, ám legyőzni soha. A képek nem hazudnak, miáltal most a "szerző feláll és meghajol".
Képriport
Dalban Kantrijó Láttam a fényt ....