2007. december 22., szombat

Kis karácsonyi ének

Ady Endre: Kis karácsonyi ének

Tegnap harangoztak,
Holnap harangoznak,
Holnapután az angyalok
Gyémánt-havat hoznak.

Szeretném az Istent
Nagyosan dicsérni,
De én még kisfiú vagyok,
Csak most kezdek élni.

Isten-dicséretére
Mégis csak kiállok,
De boldogok a pásztorok
S a három királyok.

Én is mennék, mennék,
Énekelni mennék,
Nagyok között kis Jézusért
Minden szépet tennék.

Új csizmám a sárban
Százszor bepiszkolnám,
Csak az Úrnak szerelmemet
Szépen igazolnám.

(Így dúdolgattam én Gyermek hittel, bátran 1883 Csúf karácsonyában.)

"Már egy hete, csak a mamára gondolok..."

Kun Margit, majd Tilk Gézáné, volt az én Édesanyám becsületes neve. Na és a sorsa? 1931. December 24-én született. Ötödik gyermekként vitte a Jézuska Baktalórántházán a Kun családba. Tőlem egy könyvet érdemelne, mert kitöltene vagy 300 - 400 oldalt az is, amit róla, vele együtt leírhatnánk. Nem tudom lehet lesz-e még arra is idő, lelki erő. Lassan 12 esztendeje lesz, hogy idehagyott minket. Ilyenkor Karácsony táján, már különösen érzékeny volt. Ilyenekkel kábított: "Gyönyörűm. Téged nem féltelek, mert te én vagyok. " Pedig félthetett volna, éppen az ő sorsától. Én féltettem, ha hagyta magát. Most nem képeket mutatok róla - ma sem merem megnézni a róla készült videófelvételeket :( - hanem három dalomat, amit hozzá írtam, és amiből kettőt a balatonboglári temetésén Dinnyés Jóska barátom kérésemre - helyettem, nevemben - el is énekelt, én ugyanis fájdalmamban nem tudtam volna. Vannak dalaim, amelyektől összeszorul a szívem. Ezek: Anyám I. , Anyám II. , Otthon és Itthon.

Négy kacsacomb sütve

A heti és főleg a pénteki izgalmakra négy kacsacombot sütöttem. Ma péntek késő délutánig nem volt Internet kapcsolatom. Ennyit a T-Online-ról. Így vezeték nélküli kapcsolatra váltottam átmenetileg a nagyfiam segítségével. Nem volt egyszerű, miáltal ma már nem mesélek kisfiam. Nem is zenélünk. Simán kacsázunk egyet. Legyen ennyi elég.
Képriport.

2007. december 21., péntek

A korrupt kisbíró

Azt mondja nekem a "25/2007. (XII. 18.) PM rendelet" keresésemre a ... "Önnek nincs jogosultsága a dokumentum megtekintéséhez. (You have no rights to view this document.)" Hát mennyen a jó édes anyukájába. Hogy is van az, ha azon tanakodom, mi a törvény és mi a jogszabály - mint állampolgár, már hogy tudjam miért ne lopjakcsaljak - és ezt az üzenetet kapjam, hogy nem vagyok jogusult? Hát ha én nem, akkor ki a kurva annya? Én még emlékezem. Ami betartandó volt, azt kidobolta a kisbíró. Kezdem magam behergelni.

2007. december 20., csütörtök

Mai mese: Bab Berci ránéz Rév Zoli pálinkájára

Lázár Ervin világa mintha Rejtő Jenő világának gyermekkora lenne. "Egyszer csak író lettem ..." nyilatkozta. Bab Berci kalandjait a Kossuth rádióban Udvaros Dorottya előadásában hallottam. Csodálatos, hogy élnek ilyen emberek is mint ők, körülöttünk. Vagy már csak élt Lázár Ervin? Akinek gondolatai köztünk élnek - és még azt is tudjuk, ki volt - ő nem halt meg. Olvassuk hát a mesét: Bab Berci ránéz Rév Zoli pálinkájára és ismerjük meg Rév Zoli különös tulajdonságát, melynek lényege, ha én ütök, nekem fáj, ha engem akkor neki. Meseolvasás után ajánlott egy kis Udvaros-Hernádi-Básti.

2007. december 19., szerda

Országos Nyílt Ingatlanszakértõi Pályázat

Lám. A Versenytörvény hatása. Van már bank, amely vállalja a nyílt pályáztatást. Igaz, az eddigi szakértői hírekből már lehetett tudni, hogy az ERSTE a pályázatás eszközét nem fél alkalmazni. Vajon az FHB és az OTP Rt. ezt miért nem alkalmazza? Lehet érdemes lenne megkérdezni és meghallgatni az érveiket. A pályázati kiírásból jól érezhető a határozott igény két szakmára, úgymint az ingatlanvagyon-értékelőire, valamit a műszaki ellenőrire. Ezzel együtt az is kisüt, hogy a leendő megbízottól a kiíró elvárja, hogy cégen belül legyen elrendezve a szakértelem, valamit azt is, hogy egy megyén belül működjön a dolog. Szakmai vonatkozásban még elvárja azt is hogy a vezető értékelő építészmérnök legyen. Csak a vak nem látja, hogy az ERSTE egy ingatlanvagyon-értékelő hálózat felállítását tűzte célul. Olyat, amit ő ural, ő irányít. Kívül ugyan, ám mégis belül. A feltételek bizony kemények. A hiányzó dokumentumokat pótolni kell, az év 360 napján rendelkezésre kell állni és 4 napon belül kell teljesíteni. Ez a szorosság azonos az alkalmazotti léttel. És az ellenszolgáltatás? Vagy kap munkát, vagy nem? Mi a garancia a másik oldalról? Kemény a banki verseny a hitelkihelyezésekre nézve. Kíváncsian várom a pályázat eredményét. Kik leszenk azok, akik az ERSTE hurkába teszik a nyakukat?

Levelet hozott a pósta, Jóska ...

Kunpisti cimborám levéllel keresett meg. Ötlete egyébként az, ha már úgy is ide vagyok szorítva a számítógép mellé, miért is ne kereshetnék ezzel egy kis pénzt. A gondolat szép, ám ugye az ilyen ötletekkel kapcsolatosan a magamfajtának, azért csak vannak fenntartásai. Gondoltam, győzzön meg ha tud. Itt vagyok én a szkeptkus és ott van ő a dolgok tudója. Erről szól most ez a bejegyzés.

2007. december 18., kedd

Marhalábszárpörkölt másként

Mit tehetünk, ha kiderül, hogy az a marhalábszár amit a pörkölthöz vettünk már bizony öregecske? Ez mondjuk már a színéről is látszott. Nem hátrálunk, hanem ahogy felkockáztuk, megbuggyantjuk, összekeverjük két doboz kefírrel és 24 órára álni hagyjuk a hűtőben. Ezt követően indítjuk el a műveleteket.
Lásd a Képriportban.

2007. december 16., vasárnap

Vizipipa

A mai nap extrája egy vizipipa beüzemelése volt. Az Interneten úgy látszik szinte minden rajta van. Beírja az ember a keresett kifejezést, esetemben vizipipa és nagyon sok mindent megtudhat róla. Így én nem is értekezem most ezügyben. Inkább beszámolok a beüzemelésről.
Képriport.
Ja és még egy jó kis hülyeség. Gyurigyujtó.