2008. január 18., péntek

Vargányás gombaleves, Setréspörkölt kézi tarhonyával és luxusadóval

Most éppen egy komplett menü állt össze a Képes Sütőkönyvembe. A zacsis gombalevest szárított vargányagombával dúsítottam. Sertéslapockából pedig pörköltet készítettem. A pörkölthöz kézi készítésű tarhonya illik. Savanyúként savanyúkáposztát pászítottam. Az "ebéd" már 11-re kész lett, mert készülünk az A 38-ra a SUBSCRIBE lemezbemutató koncertre és előtte még a Főnök meglátogatása is tervbe van véve. Mindez nem akadályozott meg abban hogy a luxusadóval kapcsolatos kis karcolatomat is befejezzem. Járt nálam hétfőn ugyanis az ECHO TV egy stábja luxusadó ügyben és ha arra már felkészültem, a gondolatokat egy cikk formába is béöntöttem. Kattanj rá!
A főzőcske okosan jólesett. A sok agyalás mellé feltétlen kell valami fizikai jellegű és látható hasznú tevékenység is. Ilyen lett nekem a sütés.
Képriport!

2008. január 17., csütörtök

Lepkeszeges sült csirkecomb hagymás krumplival

Ahhoz hogy egy fűszer tulajdonságait érzékeljük, ki kell próbálni. Így voltam én a görögszénával, magyarul a lepkeszeggel. A Jemie Oliver fűszerkészlet legkeményebb füszeréről van szó. Legkeményebb annyiban, hogy bizony a kőmozsár csak úgy csikorog, ha őrli az amatőr. A kisérleti alanynak 3 csirkecomb ígérkezett. Ha már ilyen macerás fűszeres kaját csinál egy amatőr akkor akár ki is csontozhatja a csirkecombokat. Még az alsót is. Na ilyet se csináltam még eddig. :) Ellenben megérte. Megismertem egy új illatot, bár Kunpisti szerint szag. Még kóstolók is kerültek rá. Nekem tetszik ez az íz. Megcsinálom máskor is ezt az összeállítást.

Zacsis gombakrémleves turbósítva

Gyakori reggelim a gombakrémleves. Kiváló zacskós levesek kaphatók, ezek közül a gombásat szeretem a legjobban. Az sem mindegy miből eszem. Régebben vettem egy kínai porcelán szettet. Van egy egy adagos és egy két adagos porcelán edényem, melynek alja egyben fedőként is szolgálhat. A porcelán kanál kecses formáján mindig elcsodálkozom. A gombakeém levest gondfolomformán fel szoktam torbósítani, azaz izesítem ezzel azzal. A tárkonyecet a tejföllel jár párba gombakrémlevesem esetében. Ha kaukázusi kefírrel dúsítom akkor nem kell ecet belé. Szoktam egy kis oliva, avagy tökmagolajat - csak a prosztata miatt - is beletenni.
Képriport.

Busahusa

Szeretem a halat, sütve. Most a Képes Sütőkönyvem elemeként egy kis sült busa elkészültét prezentálom. Talán mintha egy korty fehérbort is ittam volna hozzá. Garnirungot nem készítettem, ugyanis egyes sülteket magában szeretem. Ilyen a busa is.
Képriport.

2008. január 13., vasárnap

Személyi kultusz

Bizony, a személyi kultusz időszakáról a "kopottabb szűrű nyulak" hallomásból tudnak, az öregebbjének meg az volt a gyermekkora. Egy korabeli gyöngyszem a csasztuska termésből: "Trúman képe savanyú, mint a nyári sóska. Krokodilkönnyekett hullat reakciós Jóska." Furcsák vagyunk mi emberek. Van aki szereti ha ünneplik, lubickol benne, van aki nem. Én például zavarba jövök a jókívánságoktól. Valószínű ezért is nem névnapoztam, meg névnapozok. Emlékezem, én "a deszkák és virtulális deszkák fredasztere" hogy megilletődtem az Ingatlanfarsang 2007 rendezvényen, mikor az Ingatlanszervezetek Életműdíja 2007 elismerést átadták. A születésnap viszont mindig szent volt előttem és amíg anyám élt - ha csak tehettük - vele töltöttem. Végül is anno, azon a napon mi voltunk a főszereplők. Ő aki világra hozott és én akinek nem volt maradása. :) Az utóbbi években szokás kis családomban, hogy ezen a napon együtt fényképezkedünk és ugyanúgy a nagyszoba egy pontján. Így volt ez most is. A családi szülinapi köszöntő ugyanis 12.-ére esett. Ezúton is szívből köszönöm a csalkádon kívüli szívbőljövőknek a szívbőljövőket.