2011. július 16., szombat

A jóbarát, Czifrák András porainál

Bandi, közülünk egy voltál,
Ki több akart - s tudott – lenni a soknál.
Egy érdekes, különös, kiváló szerzet,
Ki képeket festett és dalokat is szerzett. 

Ki nagy szemmel és szívvel,
Nézte e világot, ki helyettünk írt, kiáltott,
Kiállt ott, hol ember kellett a gátra,
Ki előre is látott, nem csak hátra.

Tested por lett, lent a földben,
Lám könnybe lábad szemünk,
Ám lelked és szellemed – ahogy megírtad –
Itt él bennünk, s velünk.

Ki születik az mind el is megy,
Te is csak addig lehetsz még velünk,
Míg szólnak dalaid, igéznek verseid
Amíg rád is és rólad emlékezünk.

Bandi, eztán már nélküled fogunk,
Ölelni, aludni, enni  és inni,
Ám ígérem – míg élek bor mellett -
Felcsendül dalod, Magyarnak lenni!


Bandival az évek során - annak ellenére hogy barátok voltunk és együtt zenéltünk is - nem született közös szerzemény. Egyedül a Barnabás a kócbohóc egyik dalába kért tőlem egy dallamot. Ezt a versét most a temetésére zenésítettem meg, mert egyszerűen kikívánkozott belőlem. Ez tekinthető hát első közös szerzeményünknek.


Czifrák András: Magyarnak lenni

Magyarnak lenni átok,
Marsbéli mély árok,
Feneketlen száraz kút,
Rögös, köves botlós út

Magyarnak lenni kétség,
Érthetetlen, kényes szépség,
Lázas gyötrő mérges álom,
Kies sziklán omló várrom.

Magyarnak lenni romlás,
Görcsbe kötő görcsös bomlás,
Hideg-meleg kínzó remegés,
Fájdalmas szerelmes epedés.

Magyarnak lenni féltés,
Fejthetetlen talány, kérdés
Fáradt madár alkony egén,
Karmolás lelked hegén.

Magyarnak lenni titok,
Alattomos lassú gyilok,
Bocsáthatatlan nem szűnő vétek,
Rímtelen vers, hangtalan ének.

Magyarnak lenni fájás,
Gennyes seb, levedző vágás,
Billegés, szédító zuhanás,
Elvágyás, örök maradás.

Magyarnak lenni remény,
Sikoltás, éles késnek hegyén,
Húsba sütött, sistergő bélyeg,
Egy halálosan szép élet.

2011. július 15., péntek

Kunpecsenye


Amúgy sertés sült. Édesanyám készített ilyen öklömnyi darabokat a lábasában. A sertés combot, illetve lapockát süthetem egyben (két kiló körüli adag, azt anyósomék konyháján szedtem fel), "kunpecsenye" formájában (ahogy anyám), szeletben és natúr (ahogy a vendéglátásban). A "kunpecsenye" nevet azért adtam ennek, mert pár éve láttam éjszaka - talán a Duna tévén - az Azerbajdzsán konyháról egy bemutató filmet. Rácsodálkoztam, hogy az azeriek is úgy sütik a húst, mint anyám sütötte. Nem kispályáznak ők sem, öklömnyi darabokra vágják (nem szeletelik) a húsdarabokat és úgy sütik illetve párolják. Csak só és fokhagyma illik hozzá.
Posted by Picasa

2011. július 11., hétfő

Március '73


Harmincnyolc éve ennek is.

Lakóingatlanok piaci alul illetve felül értékelése

Ott állunk, hogy a bebukott hitelek fedezetét képező lakóingatlanok egy része alul értékelt, más része pedig felülértékelt. Az alul-értékelt lakóingatlanok esetében az úgynevezett forgalmi értéknek a 30 %-áért is elvihetik a "hiénák" az otthon tulajdonjogát. Ez kifosztás! "Nem kell ugye a kútba szarni, elég a kávájára, úgyis belesodorja a szél." tartja a népi bölcselet. Mindenki csak a dolgát végzi, aztán a folyamat végén ott áll a kilakoltatott család, ráadásként a vagyonból is indokolatlanul kifosztva. A bank ugye nem engedi el az "értékesítés" után megmaradt adósságot!
Vajon miként is lőhető be gyorsan, hogy egy-egy konkrét lakóingatlan forgalmi értékbecslése felül, avagy alul értékelt-e?
Budapestre erre nézve rendelkezünk eszközzel. Lássuk csak az alábbi diagramot:

Túlértékelni, avagy alul-értékelni, mindig csak valamilyen értékhez képest lehet. Esetünkben az 1118 irányítószám körzet kínálati négyzetméterár átlagához képest. Az állítjuk, hogy azok a négyzetméterárak amelyek a piros (minimum) alatti, illetve a zöld görbék feletti sávba esnek, mindenképpen megérnek egy-egy utólagos felülvizsgálatot, egyben részletes indoklást. 

Bíróság előtt megtámadható az átverési kikiáltási ár? Milliók múlhatnak rajta!

Bárki beláthatja, hogy messze nem mindegy az az árverésen, hogy egy-egy otthon (lakás, családi ház) kikiáltási ára, milyen összegű. Ennek az összegnek a bizonyos százalékáért vihetik el ugyanis a "hiénák" (beleértve ebbe a körbe a meg sem alapított Nemzeti Vagyonkezelőt is) a tulajdon jogát.   
Ebben a folyamatban következhet be az a hatalmas vagyonvesztés, amely az adósokat érheti jog-rendszerünk sajátosságai okán az árverések során. 
Nyílt titok ugyanis az a körülmény, hogy a banki hiteleknél a hitelfedezeti érték megállapításához készített úgynevezett "független" ingatlanértékelők (cégek) által készített forgalmi értékbecslések a bankok által manipuláltak voltak Magyarországon is, különösen 2001. év óta, amikor bevezetésre került a jelzáloghitel rendszer. A manipuláció a lakóingatlanok alul-értékelésére irányult és úgy történt, hogy a bankok - a befektetők  érdekeinek védelmében - zártkörű értékelői listákat hoztak létre, mely listára csak és kizárólag azon értékelő társaságok kerülhettek, melyek "megfeleltek" a banki követelményeknek. E listán szereplő társaságok közül választhatott csak és kizárólag az ügyfél, a hitelfedezeti érték megállapításéhoz szükséges forgalmi értékbecskést elkészítő értékelőt! Ezen értékelő cégeknek - miután ez hatalmas üzlet volt - elemi érdeke volt a banki fedezetértékelőkkel való jó kapcsolat, mely az esetek nagy részében azt jelentette, hogy azt az értéket hozták ki, amit a banki fedezetértékelő sugallt, közölt. Erről nyilatkozni, avagy szóba hozni ezt a gyakorlatot azzal járt, hogy az értékelő "banktitkot sértett" miáltal azonnal lekerült a listáról és elvesztette a zsíros megrendeléseket.
Az értékelő szakma "kívül rekedt" része a banki listázások óta tiltakozott, tiltakozik ez ellen a gyakorlat ellen, ugyanis az mellett, hogy az ingatlanértékelők függetlenségét sérti, hatalmas korrupciót is sejtett a gyakorlat mögött. A jelentős megrendelésekhez jutott társaságok, igyekeztek bebiztosítani magukat "védelmi pénzekkel" a banki fedezetértékelések munkatársainál. Nyilván bizonyítani, avagy csak felvetni egyetlen esetet sem sikerült, ugyanis a viszonyrendszert titkosított szerződések takarják, így bárki bármit is nyilatkozna avagy vetne fel, úgy máris a titoksértés csapdájába esik. 
A banki manipulációk nem csak a lakóingatlanok alul értékelésére irányultak, hanem a felülértékelésre is, különösen a Fészekrakó program kapcsán kiszórt államilag támogatott hitelek esetében - amely botrányok napjainkban kerülnek nyilvánosságra, lásd Miskolc Fészekrakó - ugyanis itt miután az állam vállalt kezességet, a bankoknak az volt az érdeke hogy felsrófolják az árakat.
Ott állunk tehát, hogy a bebukott hitelek egy része alul értékelt, más része pedig felülértékelt. Az alul-értékelt lakóingatlanok esetében az úgynevezett forgalmi értéknek a 30 %-áért is elvihetik a "hiénák" az otthon tulajdonjogát. Ez kifosztás! "Nem kell ugye a kútba szarni, elég a kávájára, úgyis belesodorja a szél." tartja a népi bölcselet. Mindenki csak a dolgát végzi, aztán a folyamat végén ott áll a kilakoltatott család, ráadásként a vagyonból is indokolatlanul kifosztva.
Az elmúlt időszakban a szoclib kormányzatok luxusadóval illetve ingatlanadóval kapcsolatos próbálkozásainak a jogrendszerre egy hatalmas hozadéka volt. Nevezetesen az, hogy a törvényhozás kimondta, hogy a forgalmi értékelések megtámadhatók, még az adóhivatal által megállapított is, nemhogy egy manipulált banki! Ez azt jelenti, hogy egy-egy lakóingatlan piaci értéke az, amiben az érintett felek megegyeznek (eladó, vevő) illetve vita esetében az, amit a bíróság megállapít. No és a bíróság valóban független, nem függ mint a hazai leánybankok anyutól, illetve az úgynevezett "független" ingatlanértékelők a banki fedezetértékeléstől. 
Az ilyen bírósági eljárásokban hatalmas jelentősége van a lakóingatlan-piaci idősoros adatoknak is, ugyanis a bírósági gyakorlatban a vagyoni értéket minimum öt éves ciklus adataiból kéri a bíróság megállapítani, az igazságügyi ingatlanforgalmi szakértőktől. Nos ezek az értékek már nem manipuláltak és lényegesen eltérhetnek a banki értékektől. Márpedig, ha ezen értékek szolgálnak alapul a kikiáltási ár megállapításához, majd amiért a hiéna elviheti a tulajdonjogot, több millió maradhat a devizaadósnál, devizaadósnak. 
Ám vajon hogy lehet azt megállapítani, hogy egy-egy árverés előtt álló ingatlant alul-értékeltek-e? 
Első lépésként a Lakóingatlan Irányár Kalkulátor Budapest ingyenes szolgáltatás igénybevétele javasolható, ami az éppen aktuális kínálati négyzetméterárakat mutatja. Lád: http://ingatlan-online.com/blik/index.php A szolgáltatás jele (ikonja):


Ha és amennyiben úgy látszik, hogy a "banki forgalmi érték" lényegesen eltér az átlagártól, sőt alulmúlja a   minimális árat, úgy szükség lehet az úgynevezett Helyérték Tanúsítványra, amely idősoros piaci adatbázisok alapján készül és a bíróság előtt is helytálló kontrollját képezheti - valóban független igazságügyi ingatlanforgalmi szakértő kezében -  a banki fedezetértékelés által manipulált "független" értékbecslő által megállapított értéknek. Milliók múlhatnak rajta. 

2011. július 10., vasárnap

Czifrák András barátunk temetése

A temetés 2011.07.16 (Szombat) 15:00 Hejcén a portáján lesz. ( 3892 Hejce, Kossuth u. 7. Telefon: 36 (46) 306005 )
Magdi néni - Bandi édesanyja - kérése, hogy a temetésre érkezők koszorút ne hozzanak, csak egy szál virágot!
Folyamatos tájékoztatás a Czifrák András Baráti Kör blogon.

In Memoriam Czifrák András

Posted by Picasa