2011. július 11., hétfő

Bíróság előtt megtámadható az átverési kikiáltási ár? Milliók múlhatnak rajta!

Bárki beláthatja, hogy messze nem mindegy az az árverésen, hogy egy-egy otthon (lakás, családi ház) kikiáltási ára, milyen összegű. Ennek az összegnek a bizonyos százalékáért vihetik el ugyanis a "hiénák" (beleértve ebbe a körbe a meg sem alapított Nemzeti Vagyonkezelőt is) a tulajdon jogát.   
Ebben a folyamatban következhet be az a hatalmas vagyonvesztés, amely az adósokat érheti jog-rendszerünk sajátosságai okán az árverések során. 
Nyílt titok ugyanis az a körülmény, hogy a banki hiteleknél a hitelfedezeti érték megállapításához készített úgynevezett "független" ingatlanértékelők (cégek) által készített forgalmi értékbecslések a bankok által manipuláltak voltak Magyarországon is, különösen 2001. év óta, amikor bevezetésre került a jelzáloghitel rendszer. A manipuláció a lakóingatlanok alul-értékelésére irányult és úgy történt, hogy a bankok - a befektetők  érdekeinek védelmében - zártkörű értékelői listákat hoztak létre, mely listára csak és kizárólag azon értékelő társaságok kerülhettek, melyek "megfeleltek" a banki követelményeknek. E listán szereplő társaságok közül választhatott csak és kizárólag az ügyfél, a hitelfedezeti érték megállapításéhoz szükséges forgalmi értékbecskést elkészítő értékelőt! Ezen értékelő cégeknek - miután ez hatalmas üzlet volt - elemi érdeke volt a banki fedezetértékelőkkel való jó kapcsolat, mely az esetek nagy részében azt jelentette, hogy azt az értéket hozták ki, amit a banki fedezetértékelő sugallt, közölt. Erről nyilatkozni, avagy szóba hozni ezt a gyakorlatot azzal járt, hogy az értékelő "banktitkot sértett" miáltal azonnal lekerült a listáról és elvesztette a zsíros megrendeléseket.
Az értékelő szakma "kívül rekedt" része a banki listázások óta tiltakozott, tiltakozik ez ellen a gyakorlat ellen, ugyanis az mellett, hogy az ingatlanértékelők függetlenségét sérti, hatalmas korrupciót is sejtett a gyakorlat mögött. A jelentős megrendelésekhez jutott társaságok, igyekeztek bebiztosítani magukat "védelmi pénzekkel" a banki fedezetértékelések munkatársainál. Nyilván bizonyítani, avagy csak felvetni egyetlen esetet sem sikerült, ugyanis a viszonyrendszert titkosított szerződések takarják, így bárki bármit is nyilatkozna avagy vetne fel, úgy máris a titoksértés csapdájába esik. 
A banki manipulációk nem csak a lakóingatlanok alul értékelésére irányultak, hanem a felülértékelésre is, különösen a Fészekrakó program kapcsán kiszórt államilag támogatott hitelek esetében - amely botrányok napjainkban kerülnek nyilvánosságra, lásd Miskolc Fészekrakó - ugyanis itt miután az állam vállalt kezességet, a bankoknak az volt az érdeke hogy felsrófolják az árakat.
Ott állunk tehát, hogy a bebukott hitelek egy része alul értékelt, más része pedig felülértékelt. Az alul-értékelt lakóingatlanok esetében az úgynevezett forgalmi értéknek a 30 %-áért is elvihetik a "hiénák" az otthon tulajdonjogát. Ez kifosztás! "Nem kell ugye a kútba szarni, elég a kávájára, úgyis belesodorja a szél." tartja a népi bölcselet. Mindenki csak a dolgát végzi, aztán a folyamat végén ott áll a kilakoltatott család, ráadásként a vagyonból is indokolatlanul kifosztva.
Az elmúlt időszakban a szoclib kormányzatok luxusadóval illetve ingatlanadóval kapcsolatos próbálkozásainak a jogrendszerre egy hatalmas hozadéka volt. Nevezetesen az, hogy a törvényhozás kimondta, hogy a forgalmi értékelések megtámadhatók, még az adóhivatal által megállapított is, nemhogy egy manipulált banki! Ez azt jelenti, hogy egy-egy lakóingatlan piaci értéke az, amiben az érintett felek megegyeznek (eladó, vevő) illetve vita esetében az, amit a bíróság megállapít. No és a bíróság valóban független, nem függ mint a hazai leánybankok anyutól, illetve az úgynevezett "független" ingatlanértékelők a banki fedezetértékeléstől. 
Az ilyen bírósági eljárásokban hatalmas jelentősége van a lakóingatlan-piaci idősoros adatoknak is, ugyanis a bírósági gyakorlatban a vagyoni értéket minimum öt éves ciklus adataiból kéri a bíróság megállapítani, az igazságügyi ingatlanforgalmi szakértőktől. Nos ezek az értékek már nem manipuláltak és lényegesen eltérhetnek a banki értékektől. Márpedig, ha ezen értékek szolgálnak alapul a kikiáltási ár megállapításához, majd amiért a hiéna elviheti a tulajdonjogot, több millió maradhat a devizaadósnál, devizaadósnak. 
Ám vajon hogy lehet azt megállapítani, hogy egy-egy árverés előtt álló ingatlant alul-értékeltek-e? 
Első lépésként a Lakóingatlan Irányár Kalkulátor Budapest ingyenes szolgáltatás igénybevétele javasolható, ami az éppen aktuális kínálati négyzetméterárakat mutatja. Lád: http://ingatlan-online.com/blik/index.php A szolgáltatás jele (ikonja):


Ha és amennyiben úgy látszik, hogy a "banki forgalmi érték" lényegesen eltér az átlagártól, sőt alulmúlja a   minimális árat, úgy szükség lehet az úgynevezett Helyérték Tanúsítványra, amely idősoros piaci adatbázisok alapján készül és a bíróság előtt is helytálló kontrollját képezheti - valóban független igazságügyi ingatlanforgalmi szakértő kezében -  a banki fedezetértékelés által manipulált "független" értékbecslő által megállapított értéknek. Milliók múlhatnak rajta. 

Nincsenek megjegyzések: