2010. április 23., péntek

Héthatár

Czupy György : 
Rejtő Jenő (P. Howard, Gibson Lavery) szomorú élete 1.
Rejtő Jenő pesti polgári családban született. Az édesapa Reich Lipót nyomdai tisztviselő volt, s elég jól keresett. Így felesége a három gyerek nevelésével foglalkozhatott. Lajos 1902-ben, Gyula 1903-ban, Jenő 1905. március 29-én született. Lajos később Egri, Gyula Révai, Jenő Rejtő névre magyarosított.

Rejtő nyolcéves korában még igen gyenge fizikumú, alacsony növésű fiú volt, majd hirtelen fejlődni, erősödni kezdett. A Kertész utcai községi polgári fiúiskola padjait koptatta, ahol valószínűleg nagyon jóindulattal osztályozták magaviseletét szabályszerűnek. Rengeteg csínytevése volt. Éles esze ellenére sem érezte jól magát az iskolapadban. A Kertész utcai polgáriból kereskedelmi iskolába került, ahonnan hamar ki is csapták, mert egy heves vita során inzultálta egyik tanárát, Márffyt.

A Reich család egy napon az Izabella térről (Hevesi Sándor tér 5.) a Tigris utcába költözött. Egyre rosszabb lett a család helyzete: napról napra szegényebbek lettek. Rejtőnek is valami foglalkozás után kellett néznie. Először az autodidakták vasszorgalmával franciát tanult, a német mellett. Családja, barátai legnagyobb meglepetésére elvégezte Rákosi Szidi színiiskoláját. Úgy érezte, hogy élményekre van szüksége, s ehhez idehaza már szűk a világ körötte.

19 éves korában - Heltai Jenő és Márton Miksa ajánlásával - néhány fillérrel a zsebében Berlinbe utazott, ahol Reinhardt, Piscator, Charell, Jesner színházaiban megtanulta a színdarabírás fortélyait - mint fizetés nélküli tanuló (student). Mivel nem volt ott egész nap, így nem érezhette a művészet forró légkörét.

Majd egy magyar zsoké jóvoltából lovakat csutakolt egy versenypályán. Mikor Berlinben elfogyott a pénze, Hamburg egyik külvárosában, Altonában, a "Rakéta" nevű mulatóban parkett-táncos volt. Egy verekedésben összeszurkálták.

Egyesek állítása szerint Hamburgban illatszerekkel ügynökösködött - majd dokkmunkás lett.

Svédországból - ahol a heringhalászok közé állt - a hatóságok Franciaországba toloncolták, ahol édességet árult, a Montparnasse-on, majd mosogató lett a Hotel Montalamberban, s végül kikerült a Poissy cementgyárba, ahol géppel bánni tudó napszámos lett magasabb bérrel. Innen Lyonba csavargott, ahol a Fourvier-ban, a világ legszebb templomában lakott két napig, majd a Hagenbeck cirkusszal ment tovább, mint napszámos. Traktorral utazott Avignonig, innen gyalog ment Marseille-be, ahol dokkon dolgozott és menhelyen lakott. Mint hajómunkás bejárta a Földközi-tenger medencéjét, a spanyol partokat. Ajaccióban állapodott meg hosszabb időre, ahol a Societo Theg írás nélkül felvette a paratai sziklákon folyó erődítési munkákhoz, ott naponta sérültek meg, haltak meg a robbantások következtében. Innen a nagy sztrájk miatt ment el ismét Marseille-be, ősszel munka nélkül, éhesen, kimerülten csavargott. Ekkor jelentkezett a légióba. A Fort Saint-Jeanba került, lenyírták a haját, rizst és feketekávét adtak neki, majd hatvanad magával elindultak Dakar felé. A koszt elég jó volt, a bánásmód sem volt tűrhetetlen annak, ki betartotta a vasfegyelmet. A klíma, a gyakorlatok nehezek voltak: 6-8 órát meneteltek naponta. Itt sem maradt meg Rejtő: egy ezredorvos jóvoltából, fél darab szappan megevésével leszereltették, s félig ébren, félig halva vánszorgott Észak-Afrika felé trópusi lázzal. Djebelben foszfátbányában dolgozott, s néhány hét múlva elérte Európát Nizzában. Itt mint autómosó került egy garázsba, ahonnan beteg lábait maga után húzva gyalog ment Genuába.

Genuában befogadták, s néhány hétig a kikötőben hányódott. Este, egy orvos jóakaratából egy vaspadon alhatott, mert nem volt 2 lírája sem, amiért ágyban fekhetett volna.

Milánóban a konzul felhívta Budapestet, jó tanáccsal, néhány lírával ellátva útnak bocsátotta, de elfogták és kitoloncolták Klagenfurtba, ahol kettő hetet töltött a toloncházban, aztán visszaszökött Olaszországba.

Következett Verona, Padua, Velence. Velencében - hogy vasútjegyhez jusson - bolondnak tette magát: eljátszotta a paranoia összes tünetét.

Triesztben a zsidó emigránsok tanyájára került, mint egy palesztinai mészárlásokból megmenekült, jobb napokat látott haifai kereskedő. Majd hazajött Budapestre, s egyévi itthon tartózkodás után ismét útra kelt, de Bécsből visszajött halála hírére. Nagylelkű pártfogója és mestere, Karinthy Frigyes szép, meleghangú cikket írt róla a Pesti Naplóban. Így aztán nyomban hazatért, hogy megcáfolja halálhírét. Vitorlavászon kabátban, zsakettnadrágban szállt le a vonatról a Keleti pályaudvaron, s úgy nézett ki, mint egy későbbi regényhőse.

A gyermekkorhoz visszatérve: egy napon fivérei elé állt, s ünnepélyesen bejelentette, hogy "holnaptól kezdve bokszolni járok". Bokszolóideálja Rózsa Jenő volt, az első magyar profi ökölvívó, akivel Rejtő jó barátságban volt.

A Damjanich utca és az Aréna utca sarkán lévő Andrássy kávéház szuterénhelyiségében volt egy ökölvívó-szakosztály, ahol Rejtő megjelent barna csíkos öltönyben, majd levetkőzve, meztelen felső testtel, kék fürdőnadrágban, tornacipőben jött vissza a ringhez. Rejtő Jenő rendszeresen járt bokszolni, mert nagyon komolyan vette az edzéseket, mintha mindig sorsdöntő mérkőzésre készülne.

Rákosi Szidi színiiskolájában legjobb barátja Buttola Ede volt, Gertler Viktor, Kovács Károly, Keleti Márton pedig évfolyamtársa. Buttolából nemsokára neves karmester és zeneszerző lett, Rejtő pedig több nagysikerű operettszövegkönyvet írt, nevezetesen az "Aki mer, az nyer"-t 150-szer játszották Honthy Anna és Törzs Jenő főszereplésével, de sikeres volt az "Egy görbe éjszaka", a "Gróf Figaró", az "Úrilány szobát keres", ez utóbbiban Zilahy Irén alakította a főszerepet.

Rejtő Jenőt ebben az időben ismerte meg a művésznő férje, Benedek professzor, aki a zsidóüldözés korában megpróbálta segíteni, de csak néhány nappal tudta az életét meghosszabbítani.

Buttola Ede egy szép napon megnősült, s zenekarával Hévízre szerződött, így szakadtak el egymástól a jó barátok, csak levelezéssel szereztek egymásról tudomást. Később Buttola Pestre ment, s azonnal sietett barátjához, Jenőhöz. De nemsokára ismét búcsút vettek egymástól, mivel Buttola egy hamburgi lokálba kapott szerződést.

Aztán egy mínusz 30 fokos téli éjjelen Rejtő váratlanul beállított a hamburgi lokálba, ahol a szmokingba öltözött vendégek felkapták a fejüket, amikor Rejtőn meglátták a vékony esőkabátot, fehér tornacipőjével együtt. Az úri közönség előtt "ijesztően festett". Buttola azonnal abbahagyta a vezénylést, és barátjához rohant, s komplett vacsorát rendelt neki, majd meghallgatta kedvenc slágereit, amelyet Buttola zenekara Jenő kedvéért játszott el.

Aztán hazasétáltak, reggelig beszélgettek. Búcsúzóul Buttola 100 márkát adott Rejtőnek, ellátta meleg ruhával.

Holokauszt volt, van lesz?

Holokauszt: holokauszt (a görög ὁλοκαύτωμα, holokautóma szóból: „teljesen elégetett”, t.i. égőáldozat). A szó aSzeptuagintából ered és a héber עוֹלָה ólá-nak („ami felmegy”), azaz a „teljesen elégő áldozat”-nak a tükörfordítása. Zsidó terminusa azonban nem ez,[1] hanem a Soa vagy Soá (‏‏שׁוֹאָה), ami a teljes pusztulást, kiirtást jelenti (jiddis חורבן) Churben).[2]


A holokauszt a náci Németország által kontrollált területeken a második világháború alatt végrehajtott, anemzetiszocialista német kormány által eltervezett és irányított népirtás neve, amelynek körülbelül hatmillióeurópai zsidó esett áldozatul.[3]

Az Egyesült Államok chicagói szövetségi kerületi bíróságán csütörtökön megkezdődött a MÁV elleni holokausztper. Az alperes MÁV képviseletében senki nem jelent meg a bíróságon, augusztus 4-re tűzték ki a következő meghallgatást - tájékoztatta a bíróság.

A kijelölt bíró, Samuel Der-Yeghiayan megtartotta az első meghallgatást, amelyen csak a felperes jogi képviselője jelent meg a Monico, Pavich and Spevack ügyvédi irodától - mondta el Michael Wing, a bíróság képviselője. Kifejtette: a MÁV-ot nem terheli felelősség, amiért nem jelent meg, mivel a bíróság előtt még nem igazolható, hogy értesítést kapott az ellene szóló keresetről.

Kommentár: Na erre varrjunk gombot! Nem lenne nekünk is időszerű foglalkozni a Mongol, a Török, az Osztrák, Orosz szállítási kapacitásokkal?

2010. április 21., szerda

Választás percről percre

Ma a mellettem lévő szavazófülkéből egy hang: "Na akkor X-eljük be ki lopjon négy évig (19:41)

A lényeg, hogy az előttünk lévő kocsma a kampánycsend alatt is zavartalanul üzemel (19:54)

Kinéztem az ablakon, még nincs kolbászból a kerítés.. de már nagyon várom (20:01)

Az Olimpia rendezést ezek után azért átgondolnám (20:19)

Ezek négyévente egyszer dolgoznak (kivétel az eu választás), akkor is elkúrnak valamit. (20:31)

Hétfő reggel: -Olyan fáradtnak tűnsz, pihenned kellett volna a hétvégén. -Sajnos nem volt rá alkalmam. Szavazni voltam... (20:47)

Az m1 riportere interjút akart készíteni a sorban állókkal de kiderült hogy azok nem szavazókör előtt állnak sorba, hanem gyrosért. (20:51)

A magyar demokrácia még csak 20 éves, és máris utolérte az urnazárási pánik? (20:53)

Még jó hogy a VB-t nem az OVB szervezi! nem látnánk a meccseket, a végén megmondanák, ki lett a bajnok :-D (21:10)

Jó napot kívánok! a 735-ös vagyok innen a sor végéről. az otthoniaknak szeretném küldeni a VÁRJ MÍG FEL KEL MAJD A NAP című számot. Köszönöm! (21:16)

Szavazás'10 jegyek vehetőek nálam, hazamenős és ottalvós. Zuglóiaknak kedvezmény, welcome drinknek mikrózott tea! (21:35)

Aszongya: Nem hivatalos 54,19,16,7 hmmm már csak egy szám kell és megjátszom a lottón :D (21:47)

Siess OVB, hamarabb lesz kész az 5-ös metró! (21:50)

A Bocskai útról az utolsó szavazó már a 4es metróval fog hazamenni(22:16)

SMS a főnöknek: Rendkívüli szabadságot veszek ki április 12-re,mert már 00.30 van és én még mindig sorban állok,hogy szavazhassak (22:30)

Süveges Gergő: éjfélre az OVB kivételével mindenki tudni fogja az eredményt (23:15)

Viktornak 8 év után újra megjött a ciklusa! (23:18)

"Az OVB kicsit olyan mint a MÁV télen: meglepte őket, hogy esik a hó..." (23:35)

A kampánycsend megsértődött.

Még a kampányban azt mondta Orbán Viktor, hogy 12-én reggel egy új országban ébredünk! Én Spanyolországot szeretném, köszönöm! (00:12)

Itt az ideje, hogy megakadályozd az új kormány alakulását. Bemész a fülkébe, és nem jössz ki négy évig.

Az OVB egyelőre nem tudja, mi lenne, ha ma lennének a választások.

99.47%-os feldolgozottságnál az OVB-t a lakosság 99.56%-a küldte el a jó büdös nénikéjébe

Az OVB négyórás vita után közel került ahhoz h eldöntse illetékes-e abban h döntést hozzon arról h dönthet-e vmiben

Az utolsó szavazó kapcsolja le a lámpát majd.

Nem sokon múlott, hogy távolabbi országok stábjai is megpróbáljanak ideérni... de legalább szólhatunk nekik, hogy nem érdemes elindulni. (mtv1)

OVB döntési idő: 3 óra 20 perc, Prága - Budapest repülési idő: 1 óra 5 perc, 10000 tag Facebook csoportban: 50 perc.

Csinálnak ebből sorozatot vagy csak egy estés mozi volt az OVB részéről?

Azok a szigorú emberek Mesi (Mesterházy) mögött mar az ügyészségtől jöttek?

Engem csak az zavar, ahogy itt békésen beszélget az OVB. Mindjárt előveszik az unokás fényképeket.

Orbán Viktor szerint egy új országban ébredünk. Az időjárásból ítélve ez Anglia.

Van-e olyan, aki hajnal kettőkor szavaz és faszt rajzol a szavazólapra?

Ma reggel négyeshatoson megszegték a kampánycsendet!többször is bemondták hogy az ajtók a baloldalon nyílnak...

Süveges Gergő: "2+2 még mindig 4, bár az OVB ma erről még nem szavazott"

ÉÉÉÉÉS: a 2010-es Országgyűlési Választások nyertese: a közösségi média

"Mióta a Fidesz nyert, esik az eső. A Jóisten siratja az MSZP-t."

Gyerekek, holnaptól a Parlamentben melózunk! Viktor azt mondta szüksége van minden magyar emberre. Ha menni kell, hát menni kell!

2014-ben a twitteren és a facebook-on fogunk szavazni! Egy óra alatt lezavarnánk

OVB : twitter (0:1)

A 2014-es szavazás 2013-ban kezdődik!

kinek van telefonszáma az OVB-be? lehetne nekik szólni, hogy már mindenki tudja az eredményt :)

az MDF Herényire zsugorodott :-))