2010. április 23., péntek

Holokauszt volt, van lesz?

Holokauszt: holokauszt (a görög ὁλοκαύτωμα, holokautóma szóból: „teljesen elégetett”, t.i. égőáldozat). A szó aSzeptuagintából ered és a héber עוֹלָה ólá-nak („ami felmegy”), azaz a „teljesen elégő áldozat”-nak a tükörfordítása. Zsidó terminusa azonban nem ez,[1] hanem a Soa vagy Soá (‏‏שׁוֹאָה), ami a teljes pusztulást, kiirtást jelenti (jiddis חורבן) Churben).[2]


A holokauszt a náci Németország által kontrollált területeken a második világháború alatt végrehajtott, anemzetiszocialista német kormány által eltervezett és irányított népirtás neve, amelynek körülbelül hatmillióeurópai zsidó esett áldozatul.[3]

Az Egyesült Államok chicagói szövetségi kerületi bíróságán csütörtökön megkezdődött a MÁV elleni holokausztper. Az alperes MÁV képviseletében senki nem jelent meg a bíróságon, augusztus 4-re tűzték ki a következő meghallgatást - tájékoztatta a bíróság.

A kijelölt bíró, Samuel Der-Yeghiayan megtartotta az első meghallgatást, amelyen csak a felperes jogi képviselője jelent meg a Monico, Pavich and Spevack ügyvédi irodától - mondta el Michael Wing, a bíróság képviselője. Kifejtette: a MÁV-ot nem terheli felelősség, amiért nem jelent meg, mivel a bíróság előtt még nem igazolható, hogy értesítést kapott az ellene szóló keresetről.

Kommentár: Na erre varrjunk gombot! Nem lenne nekünk is időszerű foglalkozni a Mongol, a Török, az Osztrák, Orosz szállítási kapacitásokkal?

Nincsenek megjegyzések: