2008. január 26., szombat

A Főnök első éves szülinapi partyja

Szülinapi partyt adott a Főnök.
Együtt volt a szűkebb rokonság. A szülők, nagyszülők, keresztszülők, a szülők testvérei és családjuk. Én annyit vigyorogtam, hogy most is érzem a mimikai izmaimat. :)
Főnök igen csínos volt csokornyakkendősen mellényesen. Ja, aki ad magára. És még csak nem is zavarta egy valódi rocksztár jelenléte.

Képriport.

2008. január 25., péntek

Miért rockolunk angolul?

Miért adtuk elő első gitárral kisért dalainkat angolul a hetvenes években? Miért ordítanak, rockolnak a fiaink angolul manapság? Miért írja a barátom ma is angolul a dalszövegeit? Erre a kérdésre már 1979-ben Bereményi és Cseh szerzőkettős megadta a pszichológiai választ:
"Minket a tánczene szó,
Valami I love you so
Hozott össze...
Valami híres énekes
Valami angol szöveget
énekelt...
I need you, I need you, I need you!
Bár se te, se én,
Nem tudtunk angolul,
Mégis azt hittük ott,
Hogy mindazt, mi belénk szorult,
Ez kimondja angolul.
Ó, az az énekes énekelt angolul,
és mi azt hittük ott,
Hogy mindazt, mi nincsen meg magyarul,
Megírták angolul.
Minket a tánczene szó,
Valami I love you so
Hozott össze...
- Are you longsome tonight...
Valami dal, amibe
Azt magyaráztuk mi bele,
Hogy dubidu...
Ó, az az énekes
Bármiröl énekelt,úgy tudtuk róla mi,
Hogy jobb ö, mint mi vagyunk,
Az ö élete sokkal többet ér,
Mint mi vagyunk.
És mi most itt vagyunk,
és amit mi tudunk,
és mi belénk szorult
Nem tudjuk magyarul
S nincsen megírva az angolul.
Hol az a tánc, amibe
A mi életünk szorult bele és járható.
I need you!
Hol az a nyelv, amibe
A mi táncunk szorult bele és mondható.
Talán tévedtünk mi ott,
ó, az a rohadt énekes,
Kár hogy angolul énekelt!
Ó, az az énekes
Miért nem énekelt
Minekünk
Valahogy
Bárhogyan
Akárhogy
Magyarul. "
Dalban: Bereményi-Cseh: I love you so

2008. január 23., szerda

Csak egy kék színű virág


Tolcsvay: KÉK SZÍNŰ VIRÁG

Soha semmire nincs idő,
olyan gyorsan száll a nap,
és én ritkán látom,
a barátaimat.
Kinn’ az utcán mennyi ember,
szinte alig férnek el,
egyszer találkoznunk kéne,
hát holnap gyertek el!
Refr: Csak egy kék színű virág,
ennyi a jelünk, aki jön,
mint barátunk,
az boldog lesz velünk.
Egy kék színű virág,
mit a kezedben hozol,
csak egy kék színű virág,
és hozzánk tartozol.
Kinn’ a város széli réten
fényes, nagy tüzet rakunk,
beszélgetünk erről-arról,
vagy jókat hallgatunk.
Lombok alatt száll az ének,
s fejünk felett az est leszáll,
mosolyunkat továbbviszi,
mind-mind aki arra jár.

Refr: Csak egy kék színű virág . . . . .

Minket nem érdekel a hajszín,
vagy az emberek kora,
nekünk egy dolog, ami fontos,
a barátok szava.
Nefelejcs vagy búzavirág
minden földön megterem,
hát hozzátok a virágokat,
s mind-mindegyik szép legyen!

Refr: Csak egy kék színű virág . . . . .

Dalban, Tolcsvay: Kék színű virág

Van itt, aki ismer minket?

Mondta Csongor Bálint, a SUBSCRIBE hyperaktív társénekese, a Fonogram díjátadón - később megmászta a lámpatartó állványokat és simogatta a közönséget - mikor Máté fiam társénekes a banda nevében kézhez vette a díjat. Máté meg vigyorgott. Már kicsi korában is ilyen volt, ha zavarba jött. És minden oka megvolt rá most. Igen! A modern rock katagóriában 2008-ban a SUBSCRIBE nyert. Ez egy fátum. A gén. Én az atya 18 évesen lettem sportban és csapatban országos bajnok. Atlétikában. (Országos Középiskolai Bajnokság Kecskeméten, a pécsi Széchenyi István Gimnázium színeiben.) Szakmában 53 évesen nyertem el a szakmai életműdíjat. Máté bátyja Gergő csapatban kétszer is országos bajnok lett kosárlabdában a MAFC színeiben. A MAFC persze bejátszott ide is, mert ott kosaraztak együtt a szólógitáros Attilával és ugye kellett egy énekes a THC-be. Így bizony rá maradt a teher - tilkileg - hogy csapatban és a szakmában 25 évesen országos bajnok legyen. Igen. Vágytam. És ezt nem érhették meg a nagyszülők az én ágamról. :( Igen. A 2008. évi Fonogram Díjat modern rock kategóriában a SUBSCRIBE nyerte. Ergo: Éljen a hűség, a szorgalom, az odaadás, az önfeláldozás! Ami nélkül teljesítmény, és valódi elismerhető siker nem létezhet. Éljen a csapatmunka és a barátság. Na és a tehetség, ami persze genetikai. Miből fakadóan a feljövők is benne élnek. A teljesítményben és a sikerben. Boldog vagyok.

Sándorom

Dr. Szakács Ferenc Sándor (Sándorom)
Sándorommal az Interneten ismerkedtünk meg 1999-ben amikor ő még Rómában tanult és a Collegium Germanicum-Hungaricum magyar diákjainak a weboldalát szerkesztette. Ekkor alakítottam ki a csepp@yahoogroups.com levelezőlistámat és az egyes európai országokból kerestem levelezőpartnereket abból a célból, hogy megtudjam ők hogy látnak rá az országra és mi a képük az itthon zajló eseményekről. Ennek az akciónak a hozadékaként már több baráti kapcsolat is született. Összegyűjtöttem Sándorom néhány – nekem is elküldött - írását és ajánlom minden gondolkodó embernek lelki táplálékul. Letöltés.
Az ide illő dal, Kormorán: Lámpás emberek

Tilk Ádám Gergely 1 éves és a Fonogram díj

Különleges nap a mai. Ádi ma egy éves és Máté nagybácsija a bandájával - SUBSCRIBE - ott áll a modern rock kategóriában a Fonogram versenyében. Minden kornak megvannak az örömei. Tele a szívem az atyai és nagyatyai örömökkel. De szép is lenne nekem az, ha Ádi első szülinapján Mátéék kilenc év kemény munkájának szakmai és társadalmi elismerése bejönne ezen a módon is. Bizony ezek a skacok - SUBSCRIBE - kilenc éve heti két próba és hétvégi koncertek sorozataként nagy utat tettek meg. Ha kreditben kiszámolom a ráfordított időt, ez már felér egy egyetemmel. Ádi szülinapja legalább tuti. Mamikája járt tegnap is nála és - tudósítása szerint - úgy működik ez a gyerek mint az óra. Ahogy illik, egy évesen már önállóan jár kel.
Fohászom: Térdre imához! Működjön is a genetikai kód, hiszen ahogy apám mondta: "Az a fiú, aki a huszas éveire nem erős, a harmincas éveire nem okos, a negyvenes éveire nem gazdag és az ötvenes éveire nem bölcs? Az a büdös életben nem lesz erős, okos, gazdag és bölcs." Márpedig ezek a tulajdonságok egy férfiembernél nem hátrányosak még a Füveskönyv avagy az Álmoskönyv szerint sem.
A mai esemény: FONOGRAM DÍJÁTADÓ GÁLAEST:AZ ÉV LEGNAGYOBB POPZENEI ESEMÉNYE! 2008. január 23., szerda, 20:10 Millenáris Teátrum Élő közvetítés a Magyar Televízió 1-es csatornáján.
Dalban:
Halász Judit: Boldog születésnapot
Tilk László Géza: Bús földemen
Subscribe: crowd of the nobodies

2008. január 21., hétfő

Áll a bál

Áll a bál az ingatlanpiacon. Egyes ingatlanszakmai szervezetek vezetői gyűrik arcukat. Hogy is van az, mikor ők úgy hiszik ők a "szakma" és egyesek itt nyírbálják sólyomszárnyaikat? Hát igen. Egy dolog az érzelem és más az értelem. Egy dolog, amit hiszek és másik a törvény. A törvény ugyanis szabályozza a képviseletet. Ki kiket képviselhet! Drága nagyfiam - ma már - a Rahó utcai lakótelepen a nyolcvanas években felszalad a homokózóból és azt kérdezte: Ugye apa mi vagyunk közös képviselők? Nem mondtam apai bölcsességgel. A ház és a telep közös képviselője én - személyemben - vagyok fiam. Nem te. Nem a Máté öcséd és nem is anya. Bizony a népdalkincsünkben is ismerhető "bíró fia" szindróma megjelent. Sőt! Ma már ha népdalt írnánk már nem a bíró fiáról, hanem a politika fiáról is beszélhetnénk. Monnyuk a Fehér Ló fiát meg ne keverjük ide. Isten fiát meg végképp. :) Az hogy ki kinek a csókosa, nem mellőzhető - egy ilyen kis országban - ám hogy ma már van törvény, az sem mellékes. Ugye? :)
Dalban: Szent István eladtad néped
És az értelemnek szántan: Kvalifikációt
Melynek belső szubsztanciája: "Vallonok jobbra, flamandok balra. Ja hogy a belgák hová álljanak? Hát … talán a legjobb most, ha félre."

2008. január 20., vasárnap

Kecskegida pörkölt héjában főtt burgonyával

A pörkölthúst, azaz a kecskegida húsát tavaly nyáron kaptunk Zsolt barátunktól Mogyoródról. (Azóta nekem unokám, neki fia született.) Tudjuk tehát honnan való a hús. Hát a krumpliról ez már nem mondható el. Nem túl gyakran eszünk kecskehúst. Én szoktam ilyenekkel próbálkozni. A másik combot amikor megsütöttem, éreztem rajta egy kecskegida ízt, amihez én sem vagyok szokva. Ezt most ezért csináltam pörköltnek. Bár most is érzem a jellegzetes és szokatlan ízt, ám csípős paprikával ellensúlyozhatom. Volt itthon aprószemű krumli, így héjában főtt burgonya mellett döntöttem a garnirung dolgában. Ma azt is megtudtam, hogy a krumpli szavunk is német eredetű. :) Kedvemre elbibelődtem a menüvel.
Képriport.

Webkamera

Ezt a fotót a webkamerával készítettem. Elég gyenge minőség. Ezzel együtt mégis fantasztikus, hogy több ezer kilóméterre távol lévő ember - aki rendelkezik hasonló eszközökkel - láthat minket és viszont. Kezdek érdeklődni a képalkotó és video eszközök irányába. :) Egy dalt is csatolok ezekhez a gondolatokhoz.
Müller Sziámi P. - Tolcsvay L. : Kapcsolj

SUBSCRIBE "Stuck Progress to Moon"

Alig szólnak ezek skacok magyarul, de most már kilenc év után rátalálnak néhány magyar szóra. Ez a jelenség engem nagyon elgondolkodtat. Főleg azért is mert 1970 magasságában az első "nyilvánosan" előadott dalomat én is angolul írtam, "My little bird" címmel és a girl, bird, pearl szavak kiejtése hasonlóságát használtam fel egy gimis csaj ügyében. A dalban a szerző kifejti vonzalmát és érdeklődését Erikának, angolul, mintegy húsz szóban. Akár minimalistának is nevezhetném ezt a dalszövegemet. Magyar olvasata kábé annyi, hogy ne szeressen engem, mert rossz fiú vagyok, ám ha mégis úgy gondolnád ... :) Nem értem Máté fiam bandája dalszövegeit. Mikor ezt reklamáltam, persze nem magamra hivatkozva hanem, arra hogy anyja se érti szavát Máté lakonikusan csak ennyit szólt: Talán néha jobb is. Hm ...
Az új klippre kattanj ide!

A38 SUBSCRIBE

Bekövetkezett, hogy én is elmentem újra egy SUBCRIBE koncetre. Tartottam tőle, hogy viselem a körülményeket. Kiderült jól. Végigálltam a "legrosszabb" helyen a koncertet. Jól tolták a skacok. Jó közönségük van. Lehettek vagy 500-600-an. Ennyi embert tudnak bevinni egy hodályba. Tele volt a nagyterem és a színpadon ott álltak a varázslók. Ezeken a koncerteken az a szokás hogy a színpadról többen beugrálnak a tömegbe. Találkoztunk olyan kiscsajjal is, aki elvesztette a cipőjét ugrás közben. A barátja engedélyt kért, hogy a Tilk Máté szüleit, azaz minket engem és az Én Édes Pici Páromat lefotózza. Hát ilyen egy rocksztár szülőjének lenni. Hát a hajó se piskóta. Páromat levettem bárban a kapcsolózterem előtt. Ahogy illik.
Videoriport a kapcsolóteremről.

Jár a Főnök

Most 23-án leszek egy éves nagypapa, pontosan a Főnök első születésnapján. Naná, hogy a kettő között szoros az összefüggés. :) Most Pénteken az A38 hajóra menet fogadott bennünket a Főnök. Kettő, három lépéssel. Megindult saját két lábán a legényke és máris itt lábatlankodik a lábaink között. Most kis videofelvételeket készítettem a digitális fényképezőgépemmel, csapnivaló minőségben. Lassan igényem támad egy rendes videofelvevőre. Más ugye az igény és más a lehetőség. Majd meglátjuk.
Videoriport.