2009. szeptember 23., szerda

Fohász párbaj

Palimadár: Uram, adj erőt hogy megváltoztathassam azt, mi változásért kiált. Adj nyugalmat, hogy lent hagyhassam azt, mit nincs erőm felemelni. Majd adj bölcsességet, hogy e kettő között különbséget tudjak tenni!
Illetékes Bajtárs: Nékünk Szentatyám nagy erőt ád - hogy útjaid kifürkészhetetlensége okán - nem tudhatjuk pontosan mit is akarunk, miből a cselekvés bámulatos szabadsága fakad. Így jóért és rosszért egyaránt, néked mondhatunk köszönetet.


Illetékes Bajtárs kilenc szereposztásban.

Visszafordíthatatlan

Palimadár: Esni hogy lehet?
Illetékes Bajtárs: Esni, csak lefele lehet, felfelé soha.

Optimista és pesszimista

Illetékes Bajtárs: Lehet hogy hosszú távon mégis csak a pesszimistának van igaza?
Palimadár: Az lehet, ám az optimista biztosan jobban érzi magát közben. Megfigyeltem azt is például, hogy aki késík az mindig jobbkedvű, mint azok akik várakoznak rá.

Mi a kérdés?

Egy olvasat (Keleti): Kapitalista, klerikális, burzsoá, fasiszta, kulák, nacionalista, soviniszta mint ellenségkép. A Nagy Testvér pedig a Szovjetúnió.
Másik olvasat (Nyugati): Pedofil, terrorista, rasszista, antiszemita, fasiszta, nemzeti militáns, mint ellenségkép. A Big Brother pedig az EU és az USA.
Amúgy pedig egy szervezett kisebbség a szervezetlen többséget, a tömeget motiválja (Szóval, Pénzzel, Fegyverrel) és értékteremtésre hajtja majd szedi javait. Mert csak a javát akarja.
A nép pedig infantilis amnéziában szenved. Nem elég hogy buta, de még hülyének is nézik.
Ilyenkor merül fel a kérdés, hogy nekünk meg mi dolgunk a világban?
Ezekre a kérdésekre keresi a választ Palimadár és Illetékes Bajtárs.