2010. augusztus 17., kedd

Ruszin Kremzli


Album

Lapcsánka, tócsni, krumplisprósza, kremzli. Lényegében hasonló dolgokról van szó. Kiinduló alap a reszelt krumpli, a liszt, só, bors. Van, aki tojást is tesz bele, avagy reszelt hagymát, valamint zúzott fokhagymát.
Ezt a kremzlit a magyar oroszok, avagy a rutének, saját nevükön a ruszinok kedvéért készítettem.
Ők állítólag így csinálják, híg tésztával és kanállal olajba szaggatva és kisütve.
A magyar hagyományok alapján a ruszinok Rákóczi népe, a történelmi magyarország népeinek egyike. Ruszin barátaimtól úgy hallottam, a russzinnak egy dédapja magyar. A ruszin nem ukrán. Kárpátalja legnagyobb lélekszámú népessége, mely 1991-től autonómiára törekedik.
Továbbiak

Nincsenek megjegyzések: