2010. december 15., szerda

Moron

Öt olyan híres tudóst sorol fel a cracked.com összeállítása, akiket saját korukban „moron”-nak tartottak a lap szerint. Az angol kifejezés a butának is megfeleltethető. Ezek a „buta” emberek mégis olyan dolgot alkottak, ami a tudomány történetében mérföldkőnek számít azóta. Köztük van egy magyar is: Semmelweis Ignác.
Semmelweis
Az oldal listájának negyedik helyén Semmelweis Ignác áll. 1847-ben két különböző szülészeti klinikán volt felelős beosztásban. Az egyik oktatóklinika volt, ahol az orvostanhallgatók tanultak, gyakorlatilag minden számukra szükséges gyógyítási eljárást tanulmányozva, de boncolásokat is végeztek itt. A másik viszont szegény nőknek fenntartott intézmény volt, ahol bábaasszonyokat alkalmaztak.
Mégis, a nők mindent megtettek azért, hogy a szegények kórházába jussanak be szülni. Miért? Mert az orvosok által irányított kórházban 10 százalék volt az esélyük, hogy gyermekágyi lázban meghaljanak. Ez hat százalékkal nagyobb arány volt, mint a bábák klinikáján. Semmelweis rájött arra, hogy az orvostanhallgatók és az orvosok kórokozókat hoznak be a szülő nők közé. Ezért klórmeszes vízben megmosatta a kezüket a boncolások után, mielőtt beléphettek volna a szülőszobákba. Az intézkedéssel rögtön sikerült 1-2 százalékra leszorítania a gyermekágyi láz miatti elhalálozást. Ám ekkor sem kapott elismerést, nem vált ismertté a neve Európa-szerte. Elhatalmasodó dementiája (elbutulása) miatt elmegyógyintézetbe rakták, végül egy elmegyógyintézetben verték agyon. Tudományos eredményeit csak jóval halála után, Pasteur fellépése után ismerték el.

Továbbiak

Nincsenek megjegyzések: