2009. április 19., vasárnap

Chico halála körüli találgatások

Hírszerző 2009-04-18 15:24
Kivonat: A nyomozást végző ügyészi stáb pedig szűkszavúan annyit mondott, hogy sikerült felgöngyölíteniük a csoport tevékenységét, amelynek célja terror kiprovokálása volt "egy nagyobb horderejű céllal", amelyet azonban nem fedtek fel.
A Hírszerző egyik olvasója, aki 1991-ben Horvátországban Rózsa-Flores alatt szolgált, úgy emlékezett vissza levelében: "nehéz helyzetekben, sok ember életét megmentette, de sokszor saját emberei életét feleslegesen kockáztatta". Mint szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében írta, csapatában az állandó idegfeszültség és belső ellentétek voltak jellemzők. "Voltak gyanús ügyei, de ezek nem voltak igazán mérvadóak. Nem volt drogcsempész vagy terrorista."


HVG 2009. április 18. 13:30
Kivonat: Péntek délután Tadicot és Tóásót kihallgatták – kit-kit védője jelenlétében – közölték a lappal a hatóságok, de azt nem erősítették meg, hogy a letartóztatottak bevallották volna, miszerint ők hajtották végre a szerdai merényletet Julio Terrazas bíbors háza ellen. Ezt a támadást a helyi hatóságok ennek a csoportnak tulajdonítják. A Bolíviában kormányzó Mozgalom a Szocializmusért egy szenátora egy horvát származású bolíviai üzletembert vádolt meg annak a „terrorista összeesküvésnek” a megszervezésével, amelyben magyarok is érintettek, és amelynek állítólag Evo Morales elnök meggyilkolása is célja volt. Ricardo Diaz szenátor szerint a Santa Cruzban élő Branko Marinkovic állt „a terrorista összeesküvés” mögött, ő volt a szervezkedés értelmi szerzője – jelentette szombaton a horvát HINA hírügynökség a Los Tiempos című bolíviai lapra hivatkozva. Morales elnök már tavaly azzal vádolt több Santa Cruz-i politikust és üzletembert, hogy erőszakos tüntetéseket szerveztek ellene, igyekeztek destabilizálni kormányát. Név szerint is említette Marinkovicot.

Megjegyzés:
- Tóásó Előd magyar állampolgár.
- Branko Marinkovic kulcsfigura.

Szörnyű sejtésem támadt a fenti írások olvastán. A Magyarországon is tapasztalható médián keresztüli közvélemény felborzolás - roma és politikus házakra molotov koktélozás - is lehetett programja a Chico féle körnek, ezzel gerjesztve a közhangulatot. Kérdés ilyen - destabilizálás - kiknek és miért állhat érdekében?
Vajon mi dönti azt el, hogy valaki nemzeti hős, avagy terrorista?
A napjainkban uralkodó médiafelfogás - pénzelt tömegkommunikáció - szerint Petőfi Sándor, Kossuth Lajos minden bizonnyal terroristának számítanának, tekintettel az akkor hatalomra kifejtett destabilizációs tevékenységükkel. Úgy tűnik a terrorista fogalma, az eretnek fogalom felújított változata. Különbség talán csak annyi, míg anno nyílvánosan égették őket, napjainkban kommandóakcióval kivégzik őket és médiacsemegének tálalják. Ecce homo!

Chico film letöltési helye

Nincsenek megjegyzések: