2009. április 23., csütörtök

Fecseg a felszín és

Hallgat a mély?
Folynak a találgatások és a riogatások ingatlanadó ügyben Lassan a harmadik kísérletnek leszünk tanúi a hazai általános értékalapú ingatlanadó bevezetését illetően, aminek a dolog természetéből fakadóan vagyonadónak kéne lenni, hiszen az ingatlan eleve vagyonnak számít.

Volt egyszer egy Luxusadó

A kísérletek közben ugye volt egy luxusadó is, amit a bevezetendő általános értékalapú ingatlanadó kísérletének is kommunikáltak. Bizony a kísérlet csúfosat bukott. Többet költöttek rá, mint ami befolyt, hiszen az Alkotmánybíróság megsemmisítette. Vajon a jogtalanul – megsemmisített törvény - beszedett pénzt visszafizették-e azoknak a törvénykövető állampolgároknak, akik befizették és nem kerülték el ezt a sarcot? Mert, ha nem, akkor borzasztó rossz üzenete van ennek is a társadalom számára, ugyanis ez azt jelentené, hogy az a hülye aki felül a kormányzat trükkjeinek. Miért fizetne egy újabb alkalommal bárki is? Hogy jön majd a FIDESZ és megsemmisíti ezt a törvényt is? Főleg, ha még fellebbezni is lehet ugye?

Találgatások

Újra folynak a médiában a találgatások és a riogatások. Sorra nyilatkoznak azok, akiknek a tömegkommunikáció szót ad, úgy hogy még azt sem tudjuk milyen is lesz ez az általános értékalapú ingatlanadó.

Mértékadó hírek

Orbán Viktor FIDESZ elnöke Időpont: 2009.03.11

Forrás: http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=261784

A Fidesz elnöke szerint még legalább 10 évig nem lehet értékalapú ingatlanadót bevezetni Magyarországon.

Bajnai Gordon miniszterelnök Időpont: 2009. április 19.

Forrás: http://www.kormanyszovivo.hu/news/show/news_1711?lang=hu

Az ingatlanadó részletes terveire két hét múlva tesz javaslatot a kabinet - közölte Bajnai Gordon. A miniszterelnök által tartott prezentációból kiderült, hogy a kormány azt tervezi: 2010-ben vezessék be az általános értékalapú ingatlanadót.

Oszkó Péter pénzügyminiszter Időpont: 2009. április 20.

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20090420_oszko_peter_ingatlanado.aspx?s=ECO

A tervezett ingatlanadó bevezetéséről azt mondta: be lehet vezetni az értékövezeti ingatlanadót, ha megteremtik annak a lehetőségét, hogy az adózó vitathassa és be is bizonyíthassa, ha szerinte az ingatlanának más az értéke, mint amelyet megállapítottak.

Egy érdekes írás:

Részlet: "Dr. Fellegi Miklós, a Miskolci Egyetem adjunktusa épp az értékalapú ingatlanadó hatásvizsgálatát végezte el doktori értekezésében. Ezért hozzá intéztük kérdéseinket: szerinte mennyi bevételt jelentene hazánkban az ingatlanadó, és hogy lehetne megoldani a gyakorlatban a bevezetését.A szakember lapunknak elmondta: hazánkban közel 4 millió 300 ezer ingatlan van magánkézben, ehhez jönnek még a gazdasági társaságok ingatlanjai. Ha a korábban emlegetett 0,25 százalékos adóval számolunk, az 800 milliárd forint bevételt jelentene az államkasszának, ami a negyedik legnagyobb adónemet jelentené. "

Nincsenek megjegyzések: