2011. február 10., csütörtök

Frank Tibor: Serengeti


Csoda hogy itt tartunk?
Sötét van, nézem a kis tévét. A repülő monoton zúgását a fülhallgató se szűri ki teljesen. A National Geographic csatorna gyönyörű filmet sugároz az afrikai ragadozók életéről. Még öt óra van hátra az útból, próbálok belemélyedni a látottakba.
Oroszlánok. A család szépen, mondhatni tökéletes összhangban él a Serengeti és a Masai Mara határán. A domináns hím őrködik a csapat felett, a nőstények vadásznak, a kölykök játszanak. Ha a nőstények elkapnak egy-egy nagyvadat, abból mindig a hím eszik először. Amíg marcangolja a zsákmányt, a nőstényeknek kuss!
Ő a sztyeppe királya. Rettegi egész Serengeti. Azt csinál, amit akar. Nem dolgozik, de ő eszik először…
Egyszer csak a távolból üvöltés hallatszik. Félelmetes hallani még a tévéből is. Az oroszlánok koponyájában olyan üregek vannak, amelyek felerősítik az üvöltést.  Akár a 130 decibelt is elérheti, ami egy rock-koncert hangerejének felel meg.
Egy másik hím közeleg. A család alfa hímje izgatottan vár, amíg az új jövevény feltűnik. A hang gazdája egy trónkövetelő fiatalabb hím. Megkezdődik a harc. A jövevény győzedelmeskedik, megsebesíti az öreget, így az elkullog, kényszerűen átadva a terepet a jövő nemzedéknek.
Ettől a perctől kezdve az egyedülálló hím sorsa megpecsételődött. Vadászni nem tud, legfeljebb néhány haldokló állatból – már ha talál ilyet – csillapíthatja éhségét, vagy éjszaka kisebb állatokat próbál meglepni álmukban. Rohamosan romlik az állapota, s rövidesen ő is éhségtől legyengülve várja a véget egy fa tövében. Királyból koldus lett…
Eközben a fiatal király átveszi a hatalmat. Azzal kezdi uralkodását, hogy elődjének kölykeit megöli. Egyenként. A kölyök játszani akar, ő pedig egy mozdulattal átharapja a csigolyáját, és kész! Komótosan sorra veszi az összes oroszlánkölyköt, amíg nem végez mindegyikkel. Borzasztó látvány.  Az anyaoroszlánok látható fájdalommal nézik, de nem tehetnek semmit. Az új király szájába fogja a kivégzett kicsinyeket, a tetthelytől messzebb hurcolja és szétdobálja a tetemeket. Ösztönösen tudja, hogy ezzel nem csak elődjének vérvonalától szabadult meg, de kölykök híján a nőstények hamarosan újra tüzelni kezdenek, így szabad előtte a pálya. Néhány hónap múlva az ő utódaival lesz tele a sztyeppe.
Néhány évig ő a király. Amíg fel nem tűnik egy fiatalabb, erősebb hím. Akkor rá is az éhhalál, kicsinyeire a kivégzés vár.
Kegyetlen az élet a Serengetin…
E képek hatása alatt szállok le a gépről Budapesten. S azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy itt is a Serengeti törvényei uralkodnak.

Továbbiak ...

Nincsenek megjegyzések: