2010. október 29., péntek

Ki lesz jobboldali és ki baloldali beállítottságú?

Felirat hozzáadása
Feltételezhető, hogy a gének határozzák meg, ki lesz jobboldali és ki baloldali beállítottságú - derül ki a Kaliforniai és a Harvard Egyetem közös kutatásából, amelynek eredményét a Journal of Politics című brit politika-elméleti folyóirat ismertette.

A közlemény a DRD4-nek elnevezett gént említi, és azt állítja, hogy ez jobban befolyásolja a liberális gondolkodásmód kialakulását, mint a családi vagy társadalmi hatás. 

Az agyban található, idegtranszmissziós jellegű gén működése fogékonnyá tehet valakit politikailag radikális eszmék befogadására is, de inkább csak arra, hogy tradíciók átvétele helyett a dolgok megkérdőjelezésének a híve legyen. 

A DRD4 hatása fiatal korban kezd mutatkozni, amikor az ismeretszerzés igénye fokozottan aktív. Ekkor fordulnak szembe egyes fiatalok a szüleik által vallott, egysíkúbb politikai gondolkodással. Az újdonság-keresés azután kihathat arra, hogy másféle életstílusra törekedjenek, és ugyanakkor nyíltabbak legyenek liberális eszmék befogadására. 

A vizsgálatot két ezer amerikai bevonásával végezték el az egyetemi kutatók. Állításuk szerint a liberális gondolkodásmód kifejlődésének nincs köze nemhez, származáshoz vagy kultúrához, kizárólag genetikai determináltság kérdése. A tételt máris számosan vitatják.

Forrás: A gének határozzák meg, ki lesz baloldali
2010.10.29 13:12
http://www.inforadio.hu/hir/tudositoink/hir-389731

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sosem tudjuk meg, hogy ki lesz, ha az inforádió így rátelepszik.

Névtelen írta...

Én javasolnám, hogy bizánci mintára ne is jobb, meg baloldalról beszéljünk, hanem a kékekről meg a zöldekről. Kékre és zöldre ugyanúgy verhetjük egymást, mint jobbra és balra.