2010. szeptember 4., szombat

A hatalom


hatalom azt a képességet vagy erőt jelenti, amely alapján valaki vagy valami akaratát vagy szándékát másra, másokra rá tudja testálni. Ez a hatalom különösen akkor mutatkozik meg, amikor valakinek nincs szándékában a másik akaratát elfogadni, tudomásul venni vagy magáévá tenni, esetleg még ezzel az akarattal szembefordul, annak ellennáll, ennek ellenére az ő ellenében ható akarat érvényesítését nem tudja megakadályozni.
„Hatalomnak azt a társadalmi kapcsolatokban rejlő lehetőséget nevezzük, amely megengedi, hogy az egyik ember akár a másik ellenállása ellenére is véghez vigye akaratát, függetlenül attól, hogy erre a lehetőségre mik, vagy milyen eszközök adnak módot.”
Max Weberszociológia alapfogalmai
Ahhoz, hogy az egyik ember alávesse magát, engedelmeskedjen a másik akaratának valójában nem kell erőszak vagy erőszakkal való fenyegetés. Így szociológiai értelemben a hatalom fogalma nem azonos a fizikai hatalommal vagy a politikai hatalommal, vagy akármelyik más olyan hatalommal, amelyről például Lord Bertrand Russell: A hatalom c. könyve szól. Bizonyos értelemben a mindennapi életben a befolyásnak vagy hatásnak nevezett jelenséggel rokon.
Általában szólva a hatalom meghatározása úgy szól, hogy az két ember vagy csoport stb. viszonylatában megfigyelhető olyan többé-kevésbé egyoldalú, azaz csak az egyiknél meglévő (vélt vagy valóságos) képesség vagy lehetőség, amely jelentős változást tud okozni a másik ember magánéletében vagy sorsában az előbbi illető vagy mások cselekedei által.
A hatalom eredetét tekintve az állatvilágból származik. A csoportéletet élő fajok (például farkasok vagy a csimpánzok) körében nem ritkán nagyon erős csoporton belüli hierarchia van. A hatalom tehát nem fajspecifikus sajátossága az embernek, hanem nagyon komoly előzményei vannak az állatok között, ahol a hatalom egyenlő az irányítás és elosztás jogával. 
Forrás


Kommentár: Ami Magyarországon folyik immár 500  éve az nem más, mint idegen hatalmak által történő kizsákmányolás. Hol az idegen hatalmak közti háborúk alkalmával történő kifosztás, hol a békeidőben az adózás rendszerével való kifosztás. Az idegen hatalmak bábkormányokat ültetnek a népességre és ezen a hálózaton keresztül érik el azt, hogy a homo hungaricusnak csak az ötöde ha jut a Lajtán túli hatalmak átlagpolgárai erőforrásainak. Mert ugye a hatalom egyenlő az irányítás és az elosztás jogával. A mindenkori magyar kormányoknak korlátozott az irányítási és elosztási joga. A póráz, pedig a PÉNZ és a szerződéses rendszer. A homo hungaricus a történelme során többnyire cseberből vederbe kerül és az éppen egymással szemben álló idegen hatalmak hazai kutyái morogják és köpködik egymást. Erre utal a népi bölcsesség, miszerint egyik kutya másik eb.
Az adósság póráz:
1973-1989 között egymilliárd dollár érkezett be Magyarországra.
1973-1989 között kifizetett a bábkormány tizenegy milliárd dollár kamatot az egymilliárd dollár után.
1989-ben: csődhelyzet, mert összegyűlt húsz milliárd adóság!
Tehát: kölcsön: 1 milliárd dollár!
Visszafizetve: 11 milliárd dollár!
Maradék adóság: 20 milliárd dollár!
1989-2010 között felvettünk 50 millárd dollárt.
1989-2010 között kifizettünk 150 milliárd dollár kamatot.
2010-ben tartozunk 132 milliárd dollárral plusz kamataival."

A választásokról: "A kutya megdöglik, ám a póráz marad!" Mi több? Szorul!

Nincsenek megjegyzések: