2010. szeptember 4., szombat

Szociológia


szociológia (a latin socius, azaz „társ”, „társaság”; valamint a görög λόγος, lógos, azaz „-tudás”, „-tudomány” szavakból) a társadalmi élet összetevői, az egyénekcsoportokszervezetekintézmények (családiskolaegyházállam stb.) életének, működésének törvényszerűségeit, szabályait és folyamatait vizsgáló elméleti és gyakorlati tudomány.
A szociológusok a társadalmi és társas viselkedést tanulmányozzák az emberek által alkotott társadalmi, vallási, politikai és gazdasági intézményeken, szervezeteken, csoportokon belül. Tanulmányozzák a társas kölcsönhatások során a csoportokon belül vagy azok között létrejövőviselkedési formákat, nyomon követik kialakulásukat és terjedésüket, elemzik a csoporttevékenység hatását az egyéni résztvevőkre. Szociológusok vizsgálják egy társadalmi csoport, szervezet vagy intézmény jellemzőit, az egyének egymásra és csoportjukra kifejtett hatását, ezzel összefüggésben az egyén olyan tulajdonságainak szerepét, mint a nem (gender), a kor vagy a rassz. A szociológia tárgyterületei többek között a család, a kisebbségek, az oktatás, a vallás, a politika, a lakóhely, a bűnözés, a szellemi és egészségi környezet társadalmi kérdéseivel foglalkoznak.
A szociológia a társadalmi folyamatokat többek között a társadalmi rétegződéstársadalmi mobilitáskommunikációelméletszociálpszichológia,demográfia és társadalomstatisztika ismereteivel és eszközeivel vizsgálja.
A szociológiai kutatás az utca névtelen emberei közötti kapcsolatok elemzésétől a globális társadalmi folyamatok tanulmányozásáig terjed. Új területei – mint a hálózat elemzés vagy a környezeti szociológia folyamatosan bővülnek.
A szociológiai kutatások eredményeit oktatók, tervezők, jogászok, hivatalnokok, fejlesztők, közgazdászok és más szakmabeliek is használják, akik a társadalmi problémák megoldásában érdekeltek és e célból közpolitikai tevékenységet folytatnak.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Simicskó is feltünt a szereplők között.
Franka Delit ki szereti?
Szerkesztő úr?

Unknown írta...

FrankaDeli megmondja a frankát. A csóka tökös telepi magyargyerek. Hogy úgy ne mondjam huszárgyerek. Nyolcélű tőrével szabja ... Az hogy Simicskó is kun-fuzik az rendjén való. Mert a harci sportok a férfiak gyakorlatai. A becsület és az erő nem szégyen, csak bizonyos köröknek kényelmetlen.

Névtelen írta...

Tökéletes magyarázat.
Elfogadom, észrevétel nélkül.