2010. november 5., péntek

Megindult a csorda

Nem tudják megállítani azt a Zala megyében vándorló szürkemarha-gulyát, amely másfél éve szabadult ki egy karámból. Az állatok utakon kelnek át, milliós károkat okoznak a vidéken, befogni azonban nem tudják őket, mert nem arra mennek, amerre a hajtók szeretnék.

Másfél évvel ezelőtt kiszabadult egy harminc szürkemarhából álló gulya Zala megyében, Kacorlak környékén, azóta szabadon kóborolnak az állatok. Az őrizetlenül hagyott marhák több millió forintnyi kárt okoztak. A környékbeli veteményesekben, szántóföldeken lelegelték a terményt, letaposták a növényzetet, károsították a vadászterületeket. A folyóvíz mentén élő szürkemarhák időközben 50 egyedre szaporodtak, némelyiknek a súlya már eléri a több mázsát - mondta Gál István, Zalaszentbalázsi körjegyzője.

A gulya a napokban vándorútra indult a Principális-csatorna mentén Zala megyében: az állatok két főúton is áthaladtak, majd Alsórajk határában bukkantak fel, ahol letarolták a kukoricaföld egy részét - közölte Szegedi Ferenc, a Backó Mezőgazdasági Kft. igazgatója.

Lássátok szömtükkel ...

Nincsenek megjegyzések: