A sztrapacska magyarul, csírásgaluska. Faluhelyen főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a napi élet étke volt, melyet paprikás zsírral, pirított káposztával avagy juhtúróval ízesítettek. Az utóbbi feltéttel történő készítése terjedt el a nagyvárosokban - a vendéglőkben - sztrapacska néven. Ez a tál csírásgaluska nokedlinak néz ki, de nem az. Füstölt mangalica szalonna olvasztott zsírjával lett meglocsolva. Savanyúkáposzta illik hozzá.
Igen. Palimadár vagyok, akit palira vettek és madárnak néztek. Devizaadós. Uram, add meg a nyugalmat, hogy beletörődhessek a megváltoztathatatlanba! Uram add meg az erőt, hogy megváltoztathassam, ami szükséges és elégséges! Egyben Uram add meg a bölcsességet, hogy az iménti két dolog között különbséget tehessek. Mert nékünk Szentatyám nagy erőt ád, hogy nem tudjuk pontosan mit is akarunk, ezáltal a szándékok bizonytalanságából a cselekvés bámulatos szabadsága fakad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése