2010. október 7., csütörtök

Király Júlia megmondta a frankót?

Király Júlia: nem szabad megmenteni a devizahiteleseket
A devizahitelek átváltása nagy károkat okozna, a kormánynak pedig meg kellene értenie a piacok működését a korlátozás helyett - mondta Király Júlia, az MNB alelnöke a Figyelő konferenciáján.
A magyar kormánynak nem szabad megmenteni a devizahiteleseket, annak költsége túl magas lenne - mondtaKirály Júlia , a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

A devizahitelek forintra való átváltása 6 százalékos GDP-csökkenéshez vezetne. A kormánynak a piacok korlátozása helyett megértenie kellene annak működését – tette hozzá.

A forint 12,6 százalékkal gyengült a frank ellenében az elmúlt évben. A magyarok 4,3 trillió forint (21,5 milliárd euró) jelzáloghitelt birtokolnak, melynek kétharmada külföldi valutában, leginkább svájci frankban van denominálva – írja a Bloomberg.

"Nehéz ezt kimondani, de a jelenlegi helyzetben semmiképp sem kell megmenteni a devizahiteleseket. Arra ugyanis senki nem adott felhatalmazást, hogy választói, adófizetői pénzből egy szűk réteget mentsenek meg" - mondta Király Júlia. "A fentiekből egy következtetést lehet levonni: együtt kell élni a devizahitelekkel, mert nincs gyors megoldás. A következő öt évben nem fogunk megszabadulni ettől a felhalmozott hitelállománytól" – idézi az Mfor Király Júlia szavait.

A jegybank alelnöke bírálta a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását is. Mint mondta: a kilakoltatás felfüggesztése azzal járhat, hogy "meggyilkolja az egyébként is nehezen működő hazai jelzálogpiacot". Rámutatott: a szociális háló megteremtése, fenntartása az állam feladata, de ez esetben nem a kilakoltatás felfüggesztésével, hanem a szociális bérlakások megteremtésével kellene a problémát orvosolni. Az MNB alelnöke egyúttal azt szorgalmazta, hogy az állam engedélyezze a pozitív adóslista bevezetését az országban.

A bankadót is kritikával illette: a világon máshol is van bankadó típusú elvonás, de annak magyarországi mértéke "büntetésnek" mondható - tette hozzá.

Szerző: Bloomberg - Mfor - MTI Eco - Világgazdaság Online

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sajnos, igaza van.
Nem gyerekek vették fel a hitelt, hanem felnőttek, és azért, mert kis kamatot akartak fizetni. Árfolyam kockázat mindig volt. Most ezt bukták.

Megmenteni sem nagyon lehet őket, ebben is igaza van. Szomorú, de így van.

A bankadó mértéke helyes. No, ebben nincs igaza.

Névtelen írta...

Nos. Fát gyümölcséről. Az a helyzet ami a devizaadósokkal kialakult nem természeti katasztrófa. Ez a jelenség része annak a pénzszivattyúnak, amely Magyarországra irányul. Teljesen biztos, hogy ez nem normális jelenség. A kérdés úgy is feltehető, hogy kinek áll érdekében tömegek utcára kerülése, hajléktalanná válása? Ez az egész olyan mint a hamis kártyázás. "Elfogadtad a szabályokat és most buktál." No ez így nem mehet. Vannak ugya a betétesek, akiknek az érdekeit védik a bankok és a törvények. Vannak a másik oldalról a devizahitelesek, akik nem azt vállalták hogy a másfélszeresét fizetik hitel jogcímén! Az ő érdekeiket ki védi?

Névtelen írta...

A hitelezés nem szerencsejáték!

Névtelen írta...

Ugyanakkor ez a hölgy bevallotta, hogy a térségben (Magyarország, Szlovákia, Románia, Lengyelország, stb.) több mint kétszer annyira voltak nyereségesek a bankok (nálunk 20-25%, Európa nyugatabbi részén 10%) az elmúlt években. A bankadó annyira jókor jött, hogy már követi Anglia, Franciaország, Németország, sőt, európai szinten gondolkoznak bankadóról.