2010. szeptember 16., csütörtök

Pocaklakó Daloló

A leendő és a kezdő szülők zenei kelengyéje
Az első 6 hónap dalos-mondókás játékai 
Zenebölcsis foglalkozásaim alkalmával rendszeresen hallom a Tőletek, hogy milyen jó lett volna, ha már korábban elkezditek ezeket a játékokat. Vagy a késztetés megvolt ugyan, de nem emlékeztetek a dalokra és mondókákra, nem tudtátok, hogyan, mit lehet játszani egy nyeklő-nyakló kis csecsemővel. 

Most azonban itt a lehetőség már a várandósság ideje alatt belekóstolni a gyerekdalok, mondókák világába, felkészülni a kicsi későbbi zenei - és ennek segítségével az egész személyiség - fejlesztésére. Hiszel abban, hogy mindenki - Te is! - szépen tudsz énekelni?
   Fontosnak tartod a magzattal való kommunikációt?
   Szeretnél már a születésétől közösen játszani a babáddal?
   Egyetértesz a zene, az éneklés és a ritmikus mozgás személyiségalakító hatásaival?
   Szeretnél minél több új dalt és mondókát megtanulni?
   Szeretnél pontosan tisztában lenni azzal, hogy milyen dalosjáték mit fejleszt, és milyen hatással van a gyermeked személyiség- és mozgásfejlődésére?
   Szeretnéd ezeket a lehetőségeket minél tudatosabban és alaposabban kihasználni?
Ha igen, akkor gyere el te is, vegyél részt a POCAKLAKÓ-DALOLÓ foglalkozásain! A beszélgetős-interaktív foglalkozásokra várandós mamákat, leendő édesapákat, és nem utolsósorban lelkes nagymama (nagypapa) jelölteket várok, akik szeretnének előre felkészülni a gyereknevelésre ezekkel a lehetőségekkel is.
Egy-egy kurzus 2x2 órás előadásból áll. Nem száraz, jegyzetelős előadásról van szó, sok-sok éneklés, mondókázás - és reményeim szerint még több nevetés lesz majd. Alkalmanként különböző témakörökkel foglalkozunk, körbejárjuk a különböző játéktípusokat, megbeszéljük, mi mit fejleszt, mi mire van hatással, mit mikor és hogyan érdemes elkezdeni. Eközben sok-sok értékes gyerekdallal és mondókával ismerkedhettek meg, amit a későbbiek során hasznosan tudtok majd alkalmazni a babátok gondozásában-nevelésében.
Sok-sok dalt és mondókát fogunk tanulni. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy egy ilyen gyorstalpalón nem lehet mindent azonnal megtanulni, ezért akik részt vesznek az összes alkalmon, a végén a baráti kézfogásom mellé egy CD-n meg fogják kapni az összes ott tanult dalt és mondókát is.


Megjegyzés: Nekem édesanyám pocaklakó koromban is énekelt és mondta a mondókáit. Másfél éves koromra beszéltem és két éves koromra már 20 mondókát és verset tudtam. A fenti kezdeményezés egy "visszatanítás".  Amikor a gyermek lelki és szellemi fejlesztésében az anyák és nagyanyák aktívabban vettek részt. 

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez most egy vicc, vagy reklám?
Van-e Főszerkesztő Uramnak valami anyagi érdekeltsége ebben?

Unknown írta...

Ez családi tapasztalat. Egyben a kultúra családi visszatanulása. Amit lehet önálló tanulással és szakember segítségével is egyaránt. Mint például a kötés, horgolás. Ez lényegében ének és mondóka tanulás. A családi együttlétek megszépítése, a magyar népi kultúra továbbvitele.