2009. június 7., vasárnap

Magyar közéleti értelmező szótár

Pluralizmus
Többpártrendszer. Esetünkben kettő. Vannak ugyan a parlamentben kisebb pártok, de csak formálisan különböznek az oldalukon található nagy párttól.
Rendszerváltás
(módszerváltás) - Magyarországon azt az eseménysort hívjuk így (ellentétben a szó eredeti jelentésével), melynek során a kommunisták átmentették, átkonvertálták kapcsolati tőkéjüket pénztőkévé, politikai tőkévé. Nem történt valódi váltás, ugyanis az uralkodó elit nem bukott meg, sőt soha nem látott módon megerősödött. A demokratizálódás folyamata nem egyéb, mint vihar a biliben, mely csak a kisemberekre vonatkozó szabályok változását hozta.
Ellenzék
Az a párt, mely az autópálya-pénzek kisebbik hányadát rakja zsebre.
Kormánypárt
Royal Flush. Mindent visz, nem csak az autópálya-pénz nagyobbik részét.
Választások
Az a reklámkampány, melynek keretén belül eldől, hogy a következő négy évben melyik párt lophat többet. Jelentősége gyakorlatilag nincs, hiszen a felmerülő, kampányképes alternatívák ugyanazon oligarchiát képezik.
Önkormányzat
A politikai garnitúra utánpótlásának játéktere, a hatalom másodosztálya és nevelőintézete. Csatorna, melyen keresztül pozíciókkal és így pénzzel látják el a pártok közkatonáikat. Ezért kell belőle 3200. Budapestre például 24. Az önkormányzatok létszámát valamennyi választás előtt radikálisan csökkenteni készülnek, majd a voksolás utáni napon, varázsütésre lekerül a téma a napirendről.
Jobboldal, baloldal
Országunkban értelmezhetetlen fogalmak. Az ezen jelzőkkel illetett pártok csupán a populizmus mértékében és jellegében mutatnak csekély eltérést.
Miniszter
Univerzális szakember. Alkalmas bármilyen pozíció betöltésére, ezért mindenhez hülye. Általában a pártok alfahímjei töltik be ezt a pozíciót, főleg olyan tárcák esetében, melyeket egy hintaló is könnyen elirányítana.
Elit
Domináns, előjogokat élvező csoport, egy közösségen (társadalmon) belül.
Politikai elit
Nonszensz fogalom. Egy képviseleti demokráciában nem lehet előjogokat gyakorolni.
Szellemi elit
Valamely párt holdudvarához tartozó írók és politológusok gyűjtőneve.
Gazdasági elit
lásd: üzletember.
Fidesz
Az oligarchia egyik, a megtévesztést szolgáló, anyagi érdekek mentén szerveződött csoportosulása. Más néven: Orbán Viktor rajongóinak gyülekezete. 1996-ig liberális párt. Amikor vezére meglátta a "piaci rést" a jobboldalon, keresztény-népnemzeti fordulatot vett.
MSZP
Az oligarchia másik, a megtévesztést szolgáló, anyagi érdekek mentén szerveződött csoportosulása. Olyan mint a Fidesz, csak itt nem az elnöknek van pártja, hanem a pártnak elnöke. Nyíltan posztkomcsik.
SZDSZ
Politikai anomália. Egy olyan párt, melynek léte csak matematikai úton bizonyított, még soha nem látta senki. Ennek ellenére a választásokon mindig magasabbra kúszik az oszlopdiagramjuk, mint a bekerülési küszöb. Állítólagos tagjai liberálisnak vallják magukat, de jót röhögnek azon, ha valakit hülyére vernek az utcán az azonosító nélküli rendőrök. Gátlás nélkül kinyalja bármelyik párt seggét egy-két autópálya megrendelés és a kormányra kerülés reményében.
Kommunista
Az előző rendszer aktív építője, aki vállalata a párt szolgálatát legtöbbször saját boldogulása érdekében. Hazánkban jelenleg nem(?) létező kategória.
Liberális
Olyan piacfasiszta, aki nem viseli a zsidózást. Társaságban könnyű felismerni, mert gyakorta nácizik, szélsőségesezik, fasisztázik.
Fasiszta
Olyan zsidózó, aki nem viseli el a piac törvényeit. Társaságban könnyű felismerni, mert gyakorta buzizik, cigányozik, zsidózik.
Turbó-magyar
Olyan magát nemzeti érzelműnek valló személy, aki hisz a mesékben. Gyakorta emlegeti a Szent Koronát, Nagy-Magyarországot, Árpád fejedelmet. Történelmi ismeretei legtöbbször hiányosak, objektivitása, realitásérzéke nulla. Társaságban könnyű felismerni a vállára terített piros-fehér csíkos zászlóról.
Üzletember
Tolvaj. Privatizáló, adócsaló, ügyeskedő, áfa-csaló, olajszőkítő, Offshore-ozó. Olyan ember, aki a vagyon-újraelosztásnál észnél és információnál volt, és kihasználva az akkori (jogi) káoszt, szarrá lopta magát. Társadalmunk megbecsült tagja.
Polgárság
Olyan hazánkban nem létező társadalmi réteg, melyet politikusaink ugyan gyakran emlegetnek hivatkozási alapként, ám nyomokban sem fedezhető fel. Itthon egyedül külföldi filmekben találkozhatunk vele.
Értelmiség
Az a látó, aki nem segít a vaknak a zebránál. A rendszerváltás óta lapító, a társadalmi, és politikai életben zajló negatív folyamatok iránti felelősségét el nem ismerő réteg. Tagjainak közös ismérve, hogy több éven keresztül jártak kollégiumi bulikra. Előszeretettel hivatkozik a kollektív felelősségre valamint a "minden mindegy" cinikus, komfortos hozzáállása mögé bújva próbálja saját egzisztenciáját összekaparni, megtartani, nagy ívben szarva az ország sorsára.
Média
A politikai oligarchiával szorosan együttműködő, anyagi-erkölcsi egységet képező hatalmi ág. Tipikus tevékenységei: átbaszás, megvezetés, formálás, torzítás, gyűlöletkeltés, elhallgatás, felfújás, és elsősorban pénznyelés.
Újságíró
Biszexuális szellemi prostituált, aki pénzért bárkit megdug, illetve pénzért bárki megdughatja.
Európai Unió
Eredetileg az USA gazdasági hatalmának kompenzálására létrehozott, hónaljszagú tömörülés. Tényleges funkciója máig ismeretlen. A dohányzás szankcionálásán kívül érdemi intézkedést nem sikerült felmutatnia. Vízfej a vízfejeken, kormány a kormányok felett. Léte kétségtelenül csökkenti az Európán belüli, nemzetek közti konfliktus lehetőségét, egyéb pozitív hatása máig nem ismert.
Hipermarket
Olyan bazinagy közért-hálózat, mely erőfölényénél fogva képes a helyi beszállítók és termelők között versenyt generálni, így a beszerzési árak, valamint a munkaerőköltségek minimális szinten tartásával extra-profitra szert tenni. Megépülésekor általános körű derűs várakozás fogadja, mert munkahelyeket termet, versenyt generál továbbá mert olcsó. Ugyanakkor az adott térségben agyonvágja a kiskereskedelmet, munkanélküliséget generál és jelentősen csökkenti a helyi termelőknél realizálódó profitot. Ezzel az ország zsebéből húzza ki a pénzt, ami mint tudjuk nem vész el, mert végül egy a miénknél gazdagabb országban, profit formájában landol. Így kerül egy szegény ország szegényeinek pénze egy gazdag ország gazdagjaihoz.
/Internetes Anonymusz/

Nincsenek megjegyzések: