2014. június 7., szombat

Devizaalapú őrület

2004. és 2010. évek között hazánkban a lakossági kölcsön igénylők 98 %-ának forintkölcsön helyett, úgynevezett devizaalapú kölcsönöket folyósítottak. Mintegy 1,2 millió ilyen szerződés kötöttek a bankok a lakossággal.  Ez egy olyan hibás pénzügyi termék, mely ügylet során az ember forint összeget vett fel, forintban fizeti a havi törlesztőket, forintban tudhatja a tartozását, mégis úgymond devizaalapon számolnak, mintha devizát vett volna fel. Így kerül az elszámolásba az elhíresült árfolyamrés, árfolyam ingadozás, melyek következtében jelennek meg a kétszeres, háromszoros havi törlesztő követelések és további következmények.

Így fordulhat elő, hogy az ember folyamatosan fizet és ahelyett hogy csökkenne, nő a tartozása úgy, hogy az meghaladja a fedezet értékét. Ha az adós nem tud fizetni, szerződést bontanak, végrehajtásra adják, elárverezik otthonát, elviszik autóját és még rárónak a felvett kölcsönt meghaladó adók módjára behajtható tartozást.  Ez másként nem nevezhető, csak őrületként! Ennek a hibás terméknek a bevezetéséért, az ilyen őrült - úgynevezett devizaalapú - elszámolás kialakulásáért és fenntartásáért a magyar állam a felelős. Már eddig is igen jelentős kárt okoztak ezek a pénzügyi ügyletek, ám még hatalmasabb károk várhatók. 

A tömegtájékoztatásban az embereket folyamatosan vezették és vezetik félre, legálisnak, törvényesnek és szükségszerűnek beállítva a devizaadósok törvénytelen kifosztását, egyben bűnbakként beállítva az áldozatot. (Pórul járt devizahitelesek, felelőtlen devizahitelesek / devizaadósok, nem fizető devizahitelesek / devizaadósok stb.) 

Mi szervezett devizaadósok (Devizaadósok Szövetsége tagjai www.devizaados.hu ) bíróságok útján kívánjuk rendezni ezt a jogi és elszámolási vitát az érintett bankokkal, ám ebben a törekvésünkben maga a magyar állam gátol bennünket. A mi államunk, az általunk választott képviselők, amelynek és akiknek az alaprendeltetése éppen a mi védelmünk lenne.  Őrület! Öt évvel ezelőtt indultak az első perek és most született Kúriai döntés az elsők közt indított Kásler vs. OTP  perben, ami az árfolyamrés tisztességtelenségét állapította meg. Őt év alatt, csak eddig jutottunk!

2000. év óta, maga a magyar állam rendelkezéséivel folyamatos kárt okoz nekünk devizaadósoknak (akik nem devizahitelesek, hanem forinthitelesek vagyunk) és uzsora terhek elviselésére, otthonaink elhagyására, javaink vagyonunk elvesztésére kényszerít az erőszak monopóliumával, erőszak rendszerével. 

Megnevezzük a – devizaadósoknak - kárt okozó állami tisztségviselőket.

"Akire sok bízatott, attól sok kéretik számon." /Orbán Viktor/

A nevek nem pártszimpátia alapján, hanem a jogkörök és hatáskörök - mondhatnánk úgy is munkaköri kötelezettségek - alapján kerültek a jegyzékre.  (A jegyzék alapja Dr. Róna Péter nyilvánosságra került szakvéleménye. 

Kivonat: „Róna Péter közgazdász szerint a magyar gazdaság vergődésének első helyen álló oka a devizahitelezés bevezetése volt, melyért hét embert tesz felelőssé:
(6) Oszkó Pétert és
Mindez abból a Schiffer Andrásnak címzett leveléből derül ki, amelyben bejelentette, hogy távozik az LMP alapítványának éléről és a magyar közéletből.”

Egy dolog valaminek a bevezetése, másként a gyilkos kór ráeresztése az emberekre, más dolog ennek a gyilkos helyzetnek a fenntartása. A fentiek nyilvánosságra hozatalának időpontja:  2012. 11. 28. 9:39

A 2010. évvel kormányra lépők, a II. Orbán kormány tisztségviselői megkezdték ugyan a devizaadós probléma „kezelését”. Amit eddig tettek – és a III. Orbán kormány is ezt ígéri – pótcselekvés, szalámizás volt, csak a lényeghez nem nyúltak. Mert a lényeg az, ami a mi követelésünkben nagyon egyszerűen megfogalmazást nyer:

A Devizaadósok Szövetsége követelése:
A devizaadósok forintadósok, nem devizahitelesek (akiknél természetes a devizaalapú elszámolás, mert devizát vettek fel, abban törlesztenek mert abban van a jövedelmük.) Mi devizaadósok forintban vettük fel a kölcsönösszeget, abban törlesztünk, mert abban keletkezik a jövedelmünk. Mi devizaadósok igazságos forintelszámolást követelünk, a pereinket ennek – a forintelszámolásnak - érdekében indítottuk.
Aktuális jogi és politikai követelésünk: A bíráknak ki kell mondani jog -és közhitelesen, hogy a devizaadósok esetében forintkölcsönről van szó és annak megfelelően kell számolni egyben  ennek mentén normalizálni, rendezni a helyzetet!

A helyzet tisztességes normalizálását – azaz a perek lefolyását hivatalból - akadályozó állami tisztségviselők, a Róna lista folytatásaként:

(10) Darák Péter (Kúria elnöke)
(11) Wellmann György (Kúria jogegységi tanácsa elnöke)
(12) Handó Tünde  (OBH elnöke)

Nincsenek megjegyzések: