1 kg liszt
50 g friss élesztő
2 dl tej
1 tk cukor
3 tojás (ebből egy a kenéshez)
1 dl fehérbor
30 dkg vaj, vagy (kacsa)zsír
1 közepes fej fehér káposzta
3 ek étolaj (vagy 1 ek kacsazsír)
só, frissen őrölt bors
A káposztát lereszelem, besózom, fél órát állni hagyom, majd kicsavarva, az olajon vagy kacsazsíron, a borral felöntve, gyakran kevergetve puhára dinsztelem. A végén bőkezűen megborsozom, hagyom kihűlni.
Az élesztőt felfuttatom a cukros, langyos tejbe és a liszttel, 2 tojással és vajjal, vagy zsírral lágy tésztát gyúrok, amit lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtok, egyenletesen rákenem a káposztát és összehajtogatom. Fél óra pihentetés után újra kinyújtom és pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, tojással megkenem és 160 fokos sütőben megsütöm.
Szabó Istvánné receptje, Izsákról.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése