2010. június 8., kedd

29

Az akciótervbe foglalt intézkedések (folyamatosan frissítve): (Forrás: http://www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/orban_beszelt_itt_az_elso_akcioterv_36976 )
  1. A kedvezményes, 19 helyett 10 százalékos társasági adókulcs  az eddigi 50 millió helyett 500 milliós adóalapig lesz elérhető a magyar cégek számára.
  2. Egykulcsos, 16 százalékos családi jövedelemadó: 2 év alatt vezetik be, 1,3 millió adózót vonnak be a rendszerbe, fokozatosan eltörlik az adójóváírás rendszerét.
  3. A KKV-kat terhelő ún. kis adók közül 10-et eltörölnek.
  4. Bevezetik az adózás alá nem vont kereset fogalmát, és aki adózott jövedelemből másnak magánszemélyként munkalehetőséget biztosít, akkor ez után a jövedelem után ne kelljen újra adót fizetni.
  5. A vérszerinti egyenes ági rokonoknál az államnak sem illeték, sem adóbeszedés tekintetében semmi keresnivalója nincs. Az állam visszavonul a családokon belüli vagyonmozgások ellenőrzésétől.
  6. A beruházások során ma 51 engedélyt kell kérni, ennek harmadát a kormány eltörli.
  7. Alkalmi foglalkoztatás rendszerét egyszerűsítik, visszaállítják a régi rendszert, és megkezdik egy új kidolgozását.
  8. Az ingatlan bérbeadása esetén a bérbeadónak ne kelljen vállalkozóvá válnia.
  9. Adják vissza az embereknek a szabad gyümölcspárlathoz való jogot.
  10. Áfamentessé teszik az adományozást.
  11. A kistermelők élelmiszertermelési, -feldolgozási és -értékesítési feltételeit jelentősen könnyítik.
  12. Kibővítik a Széchenyi-kártyaprogramot, 50 millió forintig emelnék fel, és lehetne beruházásra, pályázati önerő céljára is felhasználni.
  13. Az uniós források rendszerét radikálisan átalakítják a KKV-k javára.
  14. Költségstopot hirdetnek az állami intézményeknél
  15. A közszféra bérkiadásait átalakítják.
  16. A költségvetési bérek felülvizsgálják.
  17. A külső megbízásokat és kiszervezéseket teljes körűen felülvizsgálják.
  18. A 60 napon túli végkielégítések és egyéb, béren felüli juttatások - mint szabadságmegváltás, titoktartási pénz - a költségvetési szférában 98 százalékkal lesznek megadóztatva.
  19. A költségvetési szférában havi bruttó kétmilliós fizetési plafont vezet be a kormány, az MNB-nél is.
  20. Az állami vagyonkezelés területén át kell térni a bértömeg-gazdálkodásra, elrendelik a bértömegcsökkentés legalább 15 százalékos mértékét, ami 48,2 milliárd forintos megtakarítást jelent.
  21. A pártokra jutó költségvetési támogatás mértékét még ebben az évben 15 százalékkal csökkentik.
  22. Költségvetési felügyelőket küldenek ki a jelentős közpénzzel gazdálkodó intézményekhez, köztük azokhoz is, amelyek eddig intézményi autonómiát élveztek.
  23. Teljes telefon-, bútor-, gépkocsivásárlási és -csere stopot rendelnek el a közszférában.
  24. Nemzeti eszközkezelő társaságot hoznak létre, hogy a bedőlt hitelek miatt a lakások ne kerüljenek ki a korábbi tulajdonosok kezéből.
  25. Bevezetik a bankadót: bankoknak, pénzügyi lízingcégeknek, biztosítóknak a költségvetésben eddig előirányzott 13 helyett 200 milliárdot kell befizetnie. A kormány elkötelezett a stabil bankrendszer mellett, a befizetést a kölcsönös felelősség elve indokolja. A részleteket még megtárgyalják a pénzpiaci szerepelőkkel. Egyelőre annyi biztos, hogy 3 évre vezetik be, majd 3 év alatt vezetik ki.
  26. Jelzálogjogot csak forint alapú hitelnél lehet majd bejegyezni - ez gyakorlatilag a deviza alapú lakáshitelek megszüntetését jelenti.
  27. Bevezetik a másodlagos élelmiszervizsgálatot, hogy "ne áramolhasson be Európa élemiszer-hulladéka akadálytalanul Magyarországra".
  28. A közüzemi díjak emelésére moratóriumot rendelnek el, és tárgyalást kezdeményeznek az ármegállapítás új rendszeréről az érintett vállalkozásokkal.
  29. 2010. december 31-ig meghosszabbítják a kilakoltatási moratóriumot. 

Nincsenek megjegyzések: