Szilágyi Julianna nagyanyám - ki 14 évig volt szobatársam Berzencén, Almamalléken és Somogyhárságyon - gyakran elkészítetta a lapcsánkát, ami szabolcsi olcsó étel. A krumplit lereszeljük ( egy kilónyit ), kinyomjuk a levét, majd sózzuk, borsozzuk és liszttel keverjük. Ízlés szerint. Tehetünk bele egy tojást is, ám anélkül is finom. A masszát jól egybedolgozzuk, majd serpenyőben olajon kisütjük. Én most eltértem a hagyományoktól, mert nem normál serpenyőben hanem mesterserpenyőben készítettem el, egyszerre. Normál serpenyőben ebből a masszából mintegy hat lepcsánkát lehet kisütni. Itt most egybe készült, mintha egy nagy pizza lenne. Én natúr szeretem, ám jó hozzá ízesítésnek a fokhagymás tejföl, a tejföllel kevert brinza, de a márványsajt is passzol hozzá. Ez alkalommal márványsajttal ízesítettem a falatokat. Egy üveg Becks sör volt a tanú, illetve az én édes Pici Párom.
Igen. Palimadár vagyok, akit palira vettek és madárnak néztek. Devizaadós. Uram, add meg a nyugalmat, hogy beletörődhessek a megváltoztathatatlanba! Uram add meg az erőt, hogy megváltoztathassam, ami szükséges és elégséges! Egyben Uram add meg a bölcsességet, hogy az iménti két dolog között különbséget tehessek. Mert nékünk Szentatyám nagy erőt ád, hogy nem tudjuk pontosan mit is akarunk, ezáltal a szándékok bizonytalanságából a cselekvés bámulatos szabadsága fakad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése