2011. július 18., hétfő

Korsch Péter: Új törvény - itt vannak a SIT(H)-ek


A héten fogadta el a Parlament új, nagy játékosoknak szóló, a Szabályozott Ingatlanbefektetési Társaságok (SZIT) törvényét. Pénzügyi szolgáltató központtá szeretnénk válni, nem maradhatunk le. A történet azért érdekes a mi számunkra, mivel a hitelválság kapcsán piacra kerülő ingatlanok felszippantására kitűnően alkalmasak. Lássuk hogyan épül is fel a rendszer.

Portfólió írása alapján a SZIT-ek életrekeltése csak a komoly tőkehátterű személyeknek, cégeknek adatik meg. 10Mrd-os induló tőkével kell rendelkezniük. Nem nehéz rájönni, hogy itt eleve külföldiek helyzetbehozásáról van szó. Miután létrejön a társaság, kapaszkodjunk meg, társasági adó és iparűzési adó mentességet kap örökre, mivel annyira kívánatos a jelenléte hazánkban. 'Cserébe' vállalják, hogy nyereségüket 90%-ban kifizetik osztalékként évente. Ez azért érdekes, mert az egész kapitalista(pénz a lényeg nem az ember) kreálmányt tőzsdére kell vinni. Oda pedig akkor jönnek csak a spekulánsok(befektetők), ha nyerészkedhetnek, akik persze jórészt szintén külföldiek. Tehát aki részvényt vesz, az sok osztalékra számíthat, ha a társaság jó magas nyereséggel dolgozik. A gyakorlatban két helyről jöhet a pénz. 1. Ingatlan fejlesztés, 2. Ingatlan bérbeadás. Az ingatlanfejlesztés a vállalkozásokhoz köthető főleg, míg a bérbeadásnál a lakossági szegmens is erős lehet a válság hatására.
Mit jelent ez a magyar lakosság, és vállalkozások számára?
Nagyon egyszerű: teljes kiszolgáltatottságot. Nagy tőkével, kapcsolatokkal rendelkező társaságok megszerzik a tulajdonjogokat, a helyi lakosok, cégek csak bérelhetnek 'piaci áron'. A tőzsdei spekulánsok meg majd követelik a mind nagyobb nyereséget, ami egyben 'piaci ár' (bérleti díj) emelkedést is jelent. Így zárul a kapzsiság álkapcsa áldozata(rabszolgája) körül.
Nem is titkolják miről van szó. A tavaly tőzsdére vezetett Appeninn Holding vezetője a következőket nyilatkozta:" Szerinte ha a szit-sztori összefonódik időzítésében a KKV-szegmens dinamikus növekedésével, akkor aranykor következhet be az ingatlanpiacon és ez a külföldi befektetők érdeklődését ismét felénk fordíthatná."
Ügyesen ki van ez találva. A fiúk nem ma kezdték. A politikusok úgy sem értenek hozzá(máshoz sem nagyon), irányított kommunikációval, előkészített anyagokkal, fennséges tálalással felépíthető a segítő, előremutató megoldás illúziója. De ez akkor is csak egy illúzió marad, amit egy idő után bizonyosan kijózanodás követ.
Nekünk két feladatunk lehet ilyen esetekben, ami a 0. feladattal kezdődik: fel kell ismerni az illúziót! Utána 1. a jól működő gépezetbe homokszemeket tegyünk, vagy szórjunk, illetve 2. olyan alternatív megoldásokat dolgozzunk ki és vezessünk be, ahol ezek a gépezetek nem tudnak működni. Gondolok én itt ezen a területen pl. a helyi pénzek bevezetésére, támogatására. Az ad munkahelyet, munkát, finanszírozást, lokális közösséget. Ugyanis az ügy hátterében a tőkehiány, és a kamatos pénz áll, mivel az országnak nincs saját pénzkibocsátási lehetősége. Ezért amíg meg nem változik a helyzet a központban, helyben kell cselekedni.
Saját magunknak kell a sorsunkat a kezünkbe vennünk, mint a fenti példa mutatja a sokadik bankárkormányunkra sem számíthatunk.
Korsch Péter
Kommentár:  Nah. Gengsztereké ez a világ.  Az Állami Eszközkezelő majd csak akkor alakul meg, ha ,már megvannak a "orgazdák" akik felvásárolják a lopott holmit. 

Nincsenek megjegyzések: