2009. október 17., szombat

Tanuljunk fideszül

Már csak úgy van az, hogy egy szervezett kisebbség motiválja, befolyásolja a szervezetlen többséget és szedi javait. Az elvek pedig különösen fontosak, főleg általában és másoknak.

Itt van a FIDESZ, Magyarország kormányzásra "kárhozott" pártja. Már lassan minden és mindenki egyre bizonyosabbra veszi, hogy a következő választásoknál az ország hajójának kormánykerekét Orbán Viktor ragadja magához. Már megy a szemérmes és a szemérmetlen helyezkedés is. Ám lássuk csak, ki is ez a FIDESZ? Mit is akar? Honnan  jött és hova tart?

Nem egyszerű a válasz. Más ugye amit mondanak és más amit tesznek az emberek. Nézzen mindenki mélyen a lelkébe, hogy mennyire így van ez. Első lényegi kérdés: Van-e a FIDESZ-nek identitása? És ha van az miben testesül meg? A válasz: Van. A www.fidesz.hu oldalon a Fundamentumok c. Orbán Viktor által jegyzett 12. pont felel meg ennek.

Lássuk a Fundamentumokat:
1. A Fidesz: szövetség, a szabad magyarok pártja.
Szövetség, szabad, magyar, párt. Az összetevő fogalmak. Vajon van-e valamelyiken hangsúly? A szabad magyarnak a rab magyar az ellenfele. A szövetség egy megállapodáson alapuló mellérendelő viszony, a párt viszont már más. Az bizony hierarchikus. Ez további magyarázatra szorul, ugyanis fogalmi önellentmondás sejlik.

2. A Fidesz: stratégiai, bajtársi kapcsolatban él a magyar kereszténydemokraták pártjával, a KDNP-vel.
Ez a megfogalmazás is tisztának tűnik. A KDNP-nek ugyan nem barátja, hanem bajtársa és stratégiai partnere Azaz hosszútávra bútoroztak össze.

3. A Fidesz: az Európai Néppárt (EPP) családjának tagja
 Ez a megfogalmazás is tisztának tűnik. Az Európai Néppért tagjai a nemzetközi szövetségesek. Az EPP-re hallgat a FIDESZ vezérkara.

4. A Fidesz: megcélozza a saját program alapján álló, önálló kormányzást; mint eddig, ezután sem köt koalíciót a kommunista diktatúra utódpártjával (MSZP) és a szélsőségekbe hajló jobboldali pártokkal.
A FIDESZ kormányzásra kész, egyben elhatárolódik az MSZP-től, mint a kommunista diktatúra utódpártjától illetve a Jobbikot is a szélsőségbe hajló jobboldali pártok köré sorolja.

5. A Fidesz: keresi az együttműködést Magyarország minden polgárával, társadalmi többséget és nemzeti egységet épít.
Nem volt ez mindig így. Volt hogy a 35 év felettieket kirekesztette, bár akkor még a "szabad demokraták fiókpártjának" vélték többen. Van bizony ennek a menyasszonynak, a FIDESZ-nek is múltja, és bizony az sem szeplőtelen. Ám változnak az idők, s vele mi is. Keresi tehát a társadalmi többség megnyerését és befolyásolásának lehetőségét. Ez dicséretes, hiszen egységben az erő. A nemzeti egységre való törekvés pedig kifejezetten példás, lévén az EU a nemzetek szövetsége.

6. A Fidesz: a hűség pártja; ápolja, tiszteli és továbbörökíti a nemzeti múltat, hagyományt és büszkeséget, nagyra értékeli és kívánja a történelmi egyházak nemzetszolgálatát.
Hűség, tisztelet, emlékezet, folytonosság, hagyomány, múlt, a történelmi egyházak nemzetszolgálata. Ez vonzó lehet sokaknak Magyarországon. Nem úgy a Globális Pénzdiktatúrának.

7. A Fidesz: a törvényes rend pártja és ebben nem ismer alkut; védelmet nyújt a törvénytisztelő polgároknak és követeli a bűnözők gyors és kemény büntetését.
Törvénykövetés, bűnözés elleni határozott fellépés. No igen. Kettős mércével? Aki tyúkot lop az a bűnöző? És akik országot? Hol az újra termelhető nemzeti vagyon? Vajon miért nem keresi ezt a FIDESZ?
 

8. A Fidesz: a családok támogatója, a gyermekek és fiatalok védelmezője

A család  társadalom alapja. Ez helyen is van. A gyermek és a fiatalság jövő. Jól hangzik. Vajon hogy kívánja ezt megvalósítani?

9. A Fidesz: a munka pártja, a teljesítmény és a vállalkozó szellem pártfogója, a munkából élők boldogulását, gyarapodását segítő politikai közösség.

Mint tudjuk javak, nem csak munkából származhatnak. Tanúi vagyunk korunkban a munka nélkül szerzett jövedelmek gyarapodásának. Ez a megfogalmazás így jól hangzik, a kérdés viszont az, hogy az a hétköznapokban az osztásnál ez miként realizálódik. Nyilván ez szándéknyilatkozat.

10. A Fidesz: a kárpát-medencei magyarok határokon átívelő újraegyesítésének pártja.
Vajon a FIDESZ hogy képzeli a magyarság újra egyesítését? Milyen formában? Mert a politikai újraegyesítés előtt ma is hatalmasak az akadályok állnak. Az EU nem érti, mi fáj nekünk. A kelták is, a németek is, a szlávok is több államban is élnek. Nem is értik, mi magyarok mit is szeretnénk. Nekünk viszont nem jöttek be az EU illúziók, miszerint a Trianon által szétszaggatott nemzet testjeinkkel egyesülhetünk.  

11. A Fidesz: Közép-Európa újjászervezése iránt elkötelezett atlantista párt.
Hát ez valami EPP szlogen. Közép-Európa újjászervezése. Uram isten. Hányszor szervezték már Közép-Európát újra? Mondjuk 1000 környékén mi kezdtük itt a Kárpát-medencében, aztán ... tatár, török, német, orosz, most meg az EU és az USA. Milyen irányzatok feszülnek egymásnak az EU-ban?

12. A Fidesz: jobboldali, modern, európai néppárt, amely képes megvédeni és jelenlegi válsághelyzetéből kivezetni Magyarországot.
Jobboldali, modern. Vajon mit takarnak manapság ezek a fogalmak? Az európai néppárt az az EPP, ez rendben. Bár azt sem ártana tudni ők mit akarnak és hogyan képzelik a jelent és a jövőt. Az pedig az egészséges önbizalom jele, hogy a FIDESZ képesnek érzi - avagy tudja - magát a nemzet védelmére és a válságból való kivezetésre.

Forrás: FIDESZ, Fundamentumok

Összefoglalva: A FIDESZ az EPP magyarországi lerakata, aki képesnek érzi - tudja -  magát a kormányzásra és az országnak a válságból való kivezetésére. Kétfrontos politikai harcot folytat, egyfelől a kommunista diktatúra utódpártjának cimkézett MSZP-vel másfelől a szélsőségbe hajló címkével ellátott Jobbikkal szemben. "Kommunista, fasiszta egykutya. Rossz iparos" ismételgette apósom. Ebben lehet valami! :)

Vajon a többi párt  12 pontja hol található? 
Nem kötelező 12 pontban megfogalmazni párt identitást. A választóknak lenne persze ez csak jó és nem a pártoknak. Ezzel együtt a FIDESZ által érintett fogalmak végig gondolhatók más pártoknál, azok kommunikációjában és gyakorlatában.  A helyzetkép: A Fővárosban éppen most szakít a szoclib koala. Az emdéef megbokrosodott. A szadesz magyargárdázik. A Jobbik, meg keresi a "magunkfajtákat".  Hatalmas a káosz, az értékválság. 


Nincsenek megjegyzések: