2011. augusztus 11., csütörtök

Megtévesztésre alapozva semmissé tehetők a deviza-elszámolású hitelszerződések?

Az ördög, a részletekben …

Adatgyűjtés CHF/HUF árfolyamváltozásra
tőzsde diagrammról, azaz "használt piszkavasból űrhajót"

Kedves Palimadarak, Sorstársaim! Devizaadósok!

A következőkben bemutatom, az ördögöt a részletekben. Mi juttatott minket idáig. Idősoros adatbázisokkal fogok operálni, amit ti többségében nem tanulhattaok, ám ha jól figyeltek megértetek.
Elsőként bemutatom számotokra Jegybanki kamatok változását 1996-2011 között. Az adatok a Magyar Nemzeti Banktól származnak.
Másodjára bemutatom nektek az infláció változását 1996-2011 között. Az adatok a Magyar Nemzeti Banktól származnak.
Harmadjára bemutatom nektek a svájci frank árváltozását magyar forintban. Az adatok egy kedves ismerősömtől származnak, aki tőzsdézik és így hozzáfér ezekhez az adatokhoz. Itt bemutatom azt a diagrammot, melyet tőle kaptam és amelyből hogy ne tévedjetek el egy egyszerűsített diagrammot csináltam.

Ezen az ábrákon, diagrammokon
-         a kamatok
-         az infláció
-         CHF/HUF
változásait látjátok, ám ami új lesz nektek, azok trendjeit is bemutatom, trendfüggvények segítségével. Ezen trendfüggvények segítségével mutatok rá (amelyet egy „mezei palimadár” nem is ismer, elsőre nehezen is ért, ám ha felismeri miről is van szó és elhiszi azt) hogy ezeket a görbéket és trendeket minden bank elő tudja állítani és ismer. Igy láthatjátok be, a bankok hogy éltek vissza az erő és tudásfölényűkkel, hogy tévesztették meg titeket a deviza elszámolású hitelszerződés aláíratásával annak érdekén, hogy ők extra profitot realizálhassanak „jogszerűen”.

Mert abban ugye megegyezhetünk Drága „Tollashátú” sorstársaim, hogy ha nem írjuk alá azokat a szerződéseket, akkor nem tartanánk itt ahol tartunk?  Én is csak azért vagyok képes ennek a feltárására, mert az ingatlanpiaci árakra nézve immár - éppen -1996 óta idősoros adatbázisokat építek és azokkal operálok. Ismerem tehát a matematikai és számítástechnikai eszközrendszert, melynek segítségével komoly és mély információkhoz lehet jutni (na és ha van adat és koncepció) és amelyekkel PROGNOSZTIZÁLNI is lehet. (Ha ugyanis jó a jelenségre ráültetett modell és jól viselkedik maga a jelenség és az őt leíró függvények, úgy bizony az következik be, amit kiszámítottunk.) Minden sikeres spekulációnak ez az alapja.

Bebizonyítom ezekkel az eszközökkel, hogy a bankok tudták, hogy extraprofitra számíthatnak akkor, amikor velünk aláíratták azokat a bizonyos szerződéseket, melyekbe – prognózis alapján – be volt kódolva az a folyamatos törlesztésemelkedés, ami ide vezetett.
Arra is rámutatok egyébiránt, hogy a bankok nem maguk az ördögök – csak ördöngösök -  mert ami most napjainkban kialakult, az ő magukat is meg kellett lepje. Ilyen mértékű CHF/HUF növekedési sebességre bizony az általunk belátható időszakban nem volt példa. Éppen ez a jelenség - ami most zajlik - mutat rá élesen, hogy a deviza-elszámolású hiteltermékek rossz termékek, mert bizonyos körülmények között – lásd CHF ámokfutása - tarthatatlan helyzetbe hozzák a szerződő feleket.

Ez kicsit olyan, mint az a sebességhatár, amikor a repülőgép megelőzi a hangját. Sok gép le is zuhant, míg rá nem jöttek miről is van szó. Hangrobbanásként hallunk róla. Tanultabbak a Mach számra emlékezhetnek. Avagy másik példám az a mínusz hőmérsékleti határ, ahol az acél már nem úgy viselkedik, mint annak előtte - fegyelmezetten eleget téve a Huck törvénynek - és bekövetkezik a nem kalkulált ridegtörés. Így süllyedt el a második világháborús amerikai szállítóflotta egy hatalmas része. Szabotázs után kutattak a buzgómócsingok, míg a mérnökök rá nem jöttek mi okozza, és ettől kezdve jelent meg a ridegtörés fogalma.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves László!

Érdekes elemzés, de a helyzet rosszabb, mint leírod! A bankok nem láttak előre semmit, ők csak a kamatrést keresték meg. Mondjuk 5% mínusz 1%, azaz 4%, ami nem rossz, de ez most eltűnik a magas bedőlési veszteségek miatt. Azaz sajnos nincs semmilyen "eldugott" extraprofit, amin most lehetne "osztozkodni". Ettől még ez az évszázad átverése, ami most nem csak az ügyfeleknél, hanem a bankoknál is robban...

Névtelen írta...

Kedves Névtelen.

Szó sincs róla, egy bank nem ugrik az ismeretlenebe. Kizárt.
A szerződésekben nem véletlenül a kamat csak "változó kamatozású"-ként van említve, de az, mihez képest változó, mit vesz alapul a változáshoz és a változás milyen mértékű, arról már nem szól a szerződés. Azaz, úgy gondolja a bank, hogy nem kérheted rajta számon a svájci jegybank kamatszintjét, ami jelenleg is közel 0%, azaz-Nulla-%.
Az egész konstrukció egy számviteli trükkön alapul, ahhoz, hogy a bank hiper-szuper extraprofitot érjen el, 1/nem szabad, hogy valójában svájci frank legyen mögötte, 2/ el kell hitetni, hogy svájci frank áll mögötte, 3/ meg kell akadályozni, hogy bárki betekinthessen a banki könyvekbe és ellenőrizze mindezt, 4/ ne kelljen bíróság előtt vacakolni a végrehajtással, azt megkerülendő a közjegyzői okiratokkal legyen fenyegetve az adós és eszébe se jusson nem fizetni. Nagyjából ezek a feltételek kellenek a törvényesnek látszó kifosztás folytatásához.
Amivel a bankok nem kalkuláltak, az a silány, összelapátolt szerződéseikből fakadó semmisségek, ez az a banánhéj, amin hanyatt fognak esni hamarost.