2008. augusztus 2., szombat

Ádi délben


Kis videorögzítési kurzusom második lépése. Bizony a vizuális kultúra területén is lenne csiszolnivalóm, mint többünknek. Ám aki még fényképezni se tud, az ne legyen ilyen igényes. :)

Ádivideó



A Főnök nyaral. Csütörtöktől vasárnapig megkaptuk őkelmét, a feljövők ugyanis kiruccantak Erdélybe. Helyesebben a Partiumba. Miután a 2003.-ban vásárolt NIKON digfényképezőm dobott egy hátast, mint a Postamaci, így előremenekülésként beszereztem egy FUJIFILM FinePix S 5800 tipusú digfényképezőt. Ez tud egyperceseket videóban hanggal. Természetesen az első kísérlet az eszközzel Ádi reggel c. bénázás. Jön: Ádi délben majd Ádi este. Az vesse rám az első követ, aki nem akar nagypapa vagy nagymama lenni. A többi már következmény. Világ nagypapijai és nagymamijai, egyesüljetek! :)

2008. július 30., szerda

Tisza-stage Hírügynökség

A Tisza-stage jelenti: "Olvasom, hogy 400 ember munkájának köszönhetően baj nélkül tetőzött ma délután a Tisza Vásárosnaménynál. Szabó Imre miniszter megerősítette, hogy a Romániában törtét borsabányai zagykifolyás miatt Magyarországra nem jut a szennyeződésből.
Naménynál az emberek már második napja pakolták a homokzsákokat megállás nélkül. A Tisza azonban kedden baj nélkül tetőzött Vásárosnaménynál, és nem döntött meg egyetlen rekordot sem. Itt nálunk, Csapon sincs veszélyben egyelőre a Tisza-stage. A város alá hébe-hóba kilátogató szőkeség tegnap estétől kedd délutánig alig 20 centimétert hízott. Az emberek azt mondogatják: míg Juscsenko elnök ki nem látogat ide, semmi baj nem érheti a várost..."


2008. július 29., kedd

Filléres emlékeim

Míg a vezető hírek bombáról szólnak Budapest IX. kerületében, árvízekről és a Tisza esetleges szennyeződéséről, szerb háborús bűnösök elfogásáról, addig a nem vezető ellenhírem - Stula cimborám azért szokta olvasni a blogom, mert szépen írok a semmiről - most Boglárról szól. Filléres emlékeim galériája, a boglári tetőtéri kis lakásunk a szülői portán. Ez a panoptikum Közép-Kelet Európáról, Magyarországról, a családomról és rólam szól. Az elmúlt 48 évről. A telket apám kapta nagyszüleimtől, melyre a pénzt kapálással és nádvágással kerítették elő a hatvanas években, hogy kiadják apám jussát. A telek felét apám a hetvenes évek elején eladta. Elvitte anyámat a pénzen a "nagy utazásukra", "külföldre", azaz Erdélybe - mert anyám odavágyott - és vett neki egy panofix bundát is. A többi pénzen építőanyagot vásárolt és gyártatott egy kis betonkeverő gépet, ami kiszolgálta a házat és kőműves bérét betermelte bérbeadásból. A házat mi építettük 1971 - 1977 között (egyfelől az induló tőkéből, másfelől pedegógus kölcsönből) apai nagybátyám, Gyurkabátyám ugyanis kőműves volt. Itt nézte Berg János dédapám mosolyogva pipázva, hogy miként serénykednek utódai, itt inspiciálta munkák állását nagyapám már érszükülettől sajgó lábbal. A szülők 1995 illetve 1997 években távoztak a portáról a Csillagösvényre. A tetőtérben a húgom alakított ki egy kis lakást a nyolcvanas - kilencvenes években, majd a szülők halálával leköltözött a földszintre. Így állt elő a tetőtéri kis lakás az én kis családomnak a kétezres évekre. A sufni őrzi az 1950-es évek konyhabútorát - amiben én cseperedtem - és nagyanyai, szülői bútormaradékokat is, amiket nem volt szívem kidobni. Ha leülök a sufniban a hokedlire és becsukom a szemem, tudom a konyhaszekrény bal felső polcán ott a keksz és a porcukor, amire titokban rájárok.
A kislakás és a sufni egy lerakat. Ide vándoroltak és vándorolnak a sasadi lakásunkból kiszoruló dolgok, mielőtt még kidobnánk őket. Boglár a filléres emlékeim tárháza, családi múzeumunk és nyaralónk.

Dalokban
Bródy J. Filléres emlékeim
Tilk L.G. Otthon és Itthon
Tilk Lg.G. Sufnidal

2008. július 28., hétfő

Magánnyomozó

"Ki voltál és milyen érdemeid voltak? Nem annyira lényeges. Ki vagy, mit és hogyan csinálsz, az sokkal inkább." Jellemző ki milyen jeligét választ. Én van, hogy napjában többet is. Megtört a jég. Egy magánnyomozó is blogot nyitott. Egy olyan műfaj gyakorlója, ahol a titkolózás telíti át a tevékenységet? A magánnyomozó ugyanis titkokat kutat rejtett módszerekkel. Nem semmi! És ez sem, hogy aki ezt műveli, őt a baráti körömbe sorolom. "A lombot összesodorja a szél." Fájdalmas ez a szlogen számomra, hiszen az nem más, mint a tiszteletlenség tudomásul vétele, Mammon a pénz istene előtti főhajtás. Én dúrvábban úgy mondanám: "Lehettél akárki, ha nincs pénzed szarhatod. Pénzed meg csak úgy lesz ha piacra dolgozol." Méltatlanság! Ám ha már nincs más út, akkor előre! Piacra! "Flamandok jobbra, vallonok balra. A belgáink most álljanak csak félre. Honfoglalók előre! Élre!" Akinek számít, én őt ajánlom nyűgös ügyeinknek rendezésére. Kedvenc állata az angol szetter. Minden kutya hasonlít a gazdájára. :)
Magánnyomozóm weboldala
Dalban Hofi Kiöregedett vadászkutya