2011. január 8., szombat

Meghalt Zoli bátyja

Életének 66. évében nehezen viselt érrendszeri betegségben elhunyt Bierer Zoltán, az én Zoli bátyám. Édes Istenem! Mennek hozzád, mennek el mellőlünk életünk részei. 
Somogyvámoson ő volt a szomszéd nagyfiú, aki szóba állt velem. Nem hogy szóba állt, hanem játszott is és tanítgatott is a minket körülvevő világra. Bizony, Zoli bátyámhoz kötődik nekem a malomjáték. Babszemekkel játszottuk.
A Tilk és Bierer családi porták egymással szomszédosak voltak Vámoson és bizony hagyományos volt az átjárás a nemzedékek között. Zoli bátyám apámhoz járt át játszani a negyvenes-ötvenes években, én pedig Zoli bátyjához az ötvenes hatvanas években. Távoli rokonok is voltunk, nagyanyám Berg Lizi, Bierer ágáról. Apámmal második unokatestvérek voltak.
"Héj Tilkek, héj Bergek, Biererek, Meisingerek. Walterek és Rófritsok, Starkok és Kakstetterek." Hej drága telepes véreim!
Nagy az én szomorúságom. Nem mutatja meg már nekem Zoli bátyja, nagyapám volt borospincéjét, melyet 1963 óta nem láthattam Vámoson. Lehet már nem is áll.
Zoli bátyja Somogyváron élt, ott nevelte fel Marikával két fiát és bizony mi a térségben járva, nem mulasztottuk el látogatását, ahogy ő is gyakran meg-megjelent Bogláron Bözsi nénéméknél. Vidám, dalos kedvű ember volt. Hozzánk ide Sasadra (Budapestre) Gyurka bátyám kórházi kezelése kapcsán jutott el és de jó lenne megtalálni azt a fotót, amelyet itt a nagy faragott íróasztal mellett készítettem róla. Ám mindenki addig él, amíg emlékeznek rá. 



2011. január 7., péntek

Munkasör

Posted by Picasa
Megszületett az egyezség önmagammal. A motiváció a munkasör.  Egy helyérték diagramm és trendfüggvény egy sör.





2011. január 6., csütörtök

Leffe

Posted by Picasa
Valaha a tatárjárás idején ( 1452)  a német-alföldön ( ma Belgium) egy kolostorban sört főztek és rögzítették a receptet, hogy ez jó lesz. Azóta is jónak tartják sokan ... Vajon ki lehetett az a régi barátom, akinek jó ízlése volt és igénye is ?

2011. január 5., szerda

Cigányáldás

A pörkölt

Posted by Picasa

Miért undorodtam meg a hvg-től?

Ilyenek miatt:


Schmitt-beszéd: rossz helyre tették az EU-s zászlót
2011. január 04., kedd, 16:20 • Utolsó frissítés: 13 órája
Szerző: hvg.hu
Kevésbé volt hiteles Schmitt Pál újévi beszéde azáltal, hogy az államfő sétálva, rutintalanul olvasta a súgógépet, ráadásul nemcsak a nyelvtant, de a protokollt is sikerült „forradalmasítani” a Sándor-palotában.

Orbán Viktor új politikai rendszert épít, de nemcsak a kormányfő tapos ki új ösvényeket, hanem láthatóan Schmitt Pál köztársasági elnök is. Az államfő nemcsak abban különbözik elődjeitől, hogy minden elé kerülő törvényt szó nélkül aláír. Újítása más területen is érzékelhető. Jó példa erre újévi beszéde, ami leginkább azért került reflektorfénybe január első napjaiban, mert hemzsegett a helyesírási hibáktól.

Schmitt újévi beszédének legfeltűnőbb újítása volt, hogy az államfő ezúttal nem egy helyben, hanem mozgásban mondta el szövegét. Ez azonban nem sült el valami jól, az ilyen típusú szereplésben még rutintalan államfő – egy hvg.hu-nak nyilatkozó kommunikációs szakember szerint – ugyanis kénytelen volt a súgógépre tapadni, ami miatt csoszogó, esetlen, természetellenes lett a mozgása. Márpedig ez kihatással volt a szöveg tartalmára is, ami így kevésbé volt hiteles. „Az Egyesült Államokben ezt ügyesen megoldották. Barack Obamának például két oldalon helyeznek el plexiüvegre tett szöveget, így természetesnek tűnik a beszéde, hiszen ha oldalra néz, akkor is látja a szöveget” – magyarázta a szakember.

Hasonlóan nyilatkozott a Schmitt-beszéddel kapcsolatban Görög Ibolya protokollszakértő is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a mozgással elterelték a nézők figyelmét a szövegről. „A nézők egyfajta idegenvezetést láthattak a televízióban. Ha a dinamikát akarták volna kommunikálni, akkor sem sétáltatni kellett volna az államfőt, sétálva ugyanis az ember nem beszél egy másik emberhez, legfeljebb beszélget” – magyarázta a szakember, aki 1987-től 1999-ig a Miniszterelnöki Hivatal protokollfőosztályát vezette.

Görög Ibolya elmondta azt is, hogy a Sándor-palotában az EU-zászlót rossz helyre tették. „Az uniós zászlót a házigazda magyar zászlótól jobbra kellett volna elhelyezni, nem pedig a bal oldalára” – mutatott rá, hozzátéve: ez valószínűleg puszta hanyagságból történhetett meg, éppen úgy, ahogy a szövegben hagyott helyesírási hibák is.

Utóbbival kapcsolatban egy professzionális beszédíró azt mondta: bár azt állítja a KEH, hogy a beszédet maga Schmitt Pál írta, ezt fenntartással kell kezelni. „A politikai beszédírást alapvető szemérmesség lengi körül, a politikusok pedig általában igyekeznek azt állítani, ők maguk írják beszédeiket, pedig ez – egy-két kivételtől eltekintve – nem így van”. Mint mondta, az ilyen szövegeket általában szövegíró írja, akinek a felettese is átnézi, jóváhagyja a szöveget. „Komoly humánerőforrás-problémákra utal, hogy már másodszor fordult elő hasonló helyesírási baki a KEH-ben” – mondta, hozzátéve: valószínűleg Schmitt Pál maga is hozzáírhatott ezt-azt a szöveghez.

Szerinte alapvetően jó ötlet volt, hogy Schmitt újévi beszédét szilveszter éjjel sugározták, szakítva ezzel az előd, Sólyom László szokásával, aki mindig másnap, január elsején beszélt. „Sólyom László e tekintetben konzervatívabb volt és sokkal hosszabban beszélt. Schmitt ugyanakkor rövidre fogta, ami előnye is volt a szövegnek, hiszen így nem untatta azokat, akik éppen egy szilveszteri bulit szakítottak meg azért, hogy meghallgassák.”

Csakhogy kizárólag a rövidsége volt az egyetlen előnye a beszédnek, ami a hvg.hu-nak nyilatkozó beszédíró szerint lapos és unalmas, üzenet nélküli volt. „Nem volt úgynevezett sound bite-ja, üzenetdarabkája. A sound bite azért fontos, hogy idézhető legyen a szöveg a sajtóban, legyen valami benne, ami jó, figyelemfelhívó újságcím lehet” – magyarázta a szakember. Hozzátette: sokat rontott a beszéden, hogy az "emberek emberének" szerepébe helyezett Schmitt Pál nem természetes nyelven, az emberek nyelvén beszélt. A szöveg tele volt pátosszal, sok helyen archaizáló, atyáskodó a stílusa.

Kommentár: Az arctalan szerzők - a globális pénztőke ügynökei - újra és újra hungarofób írásokkal szennyezik a magyar nyelvű köztudatot. Osztják az észt. Itt speciel egy "protokollszakértő" szájába adták ... bezzeg Barack Obama ...

Adjon Isten ...

Ott fenn a dal körbejár

Posted by Picasa

2011. január 4., kedd

A sarkon

Posted by Picasa

Talpra agyar! A Népszabadság meg a Népszava bejelentette hogy kimúlt a sajtószabadság.

A Múzeum lépcsőjén - a  rendezői balon - a Népszabadság és a Népszava úgy bepörgött az új magyar médiatörvénytól, hogy tiltakozásul benzinnel lelocsolták egymást és felgyújtották.  Hasonló eset csak egy volt, amikor egy baloldali ventillátor úgy bepörgött, hogy kihúzta magát a konnektorból. Ez aztán ki is verte a biztosítékot. Ez az eset is azt igazolja baj van a néppel, különösen ha a szabadságáról meg az adott szaváról van szó.A nevezett sajtóorgánumok, üresnek nevezett címlappall álltak, melyen 23 nyelven egyik azt hirdette, vége a világnak. Többen úgy vélték, ezt a jó szokást a nevezett lapok beltartalmára is ki lehetne terjeszteni, úgymint huszonhárom nyelven üres lapoldalakkal jelenljenek meg a jövőben a "hazudtunk eleget - éjjel nappal - hazudjon már más is" mozgalom jegyében.

Kommentár: Itt van mindjárt ez a Népszabadság. "Én már annyi hazugságot megéltem kedvesem, hogy ez nekem már egy nudli." Tudjuk kik ők, tudjuk mik ők. Mégsem sül le a pofájukról a bőr, nem szakad le a plafon és nem szakad be a föld alattuk.


Az ellenségről

Vannak a közömbösek, a barátok, az ellenfelek, akik valamely eszme vagy meggyőződés, vagy érdek parancsszavára harcolnak ellened. Ez az emberi élet rendje, csak így van szép feszültsége az életnek: barátok és ellenfelek között, a közömbösök nagy tömegében. S aztán van az ellenség. Nem ellenfél ő, több annál. Mintha a végzet kijelölt volna kettőtöket egy párharcra, melynek nincs oka, sem értelme. Tudsz róla, ahogy ő is tud felőled, noha az élet, a pálya semmilyen területén nem keresztezted útját. Gyűlöl téged, kenyeredre, életedre tör: soha nem vétettél ellene. Egy életen át kerülitek és keresitek egymást. Mit is tehetsz ellene? Mindenekelőtt iparkodj megérteni. Ő az ellensúly életedben. Máskülönben suta és balog lenne életed küzdelme. Szükséged van reá. Le kell győznöd magad, hogy őt legyőzhesd. Meg kell ismerned az igazságot, hogy igazad legyen vele szemben. Jobbnak kell lenned, mert ő gonosznak hisz és hirdet téged. Isten őt jelölte ki társadul a földön. Közös vállalkozásotok van, mint a bajvívóknak. Ne döfd le idő előtt; egyáltalán ne döfd le. Ő tanít meg élni, harcolni, védekezni. Tudjad, hogy szükséged van reá. /Márai Sándor: Füveskönyv/


2011. január 3., hétfő

Ingatlanadó fülkeforradalom előtt és után

barikad.hu
„Az adórendszer terheinek csökkentésével és az adóbürokrácia egyszerűsítésével szövetséget kínálunk a polgároknak.”

Ez a mondat a Fidesz programjából származik. Ezt ígérték a választási kampány hevében, no persze átgondoltan és határozottan.

2009 májusában még a Fidesz mérhetetlenül igazságtalannak titulálta az ingatlanadó 2010-re tervezett bevezetését. Akkori ígéretük szerint amennyiben a Fidesz 2010-ben kormányra kerül, eltörli ezt az adót. „Az államigazgatás nincs felkészülve az ingatlanadó bevezetésére, ráadásul nincs is rá feltétlenül szükség” - mondta akkor Kósa Lajos.  Felháborítónak tartották, hogy a lakók által felújított, így értékesebbé váló egykori állami bérlakásokat az állam már a magasabb értéken kívánja megadóztatni. A politikus aggályosnak nevezte, hogy a nyugdíjasok által be nem fizetett ingatlanadót a házra, vagy lakásra jelzálogként terheli rá az állam.

Az akkori elképzelések szerint az önkormányzatok maguk jelölnék ki az övezethatárokat. Kósa Lajos azonban abszurdnak tartotta, hogy a települések elöljárói saját választóikat hozzák nehéz helyzetbe.

Ehhez képest 2011-ben, a fülkeforradalom után, változott az építményadó maximálisan kivethető mértéke: hasznos alapterület alapján történő számítás esetén négyzetméterenként 900 forintról 1100 forintra, míg a korrigált forgalmi érték alapján számított adó esetén 3-ról 3,6 százalékra.

Nyilván tudjuk, hogy sok ígéret elhangzott, amely ígéret is marad, a szegény magyarnak nincsenek már illúziói. Ám amikor az ígéretnek szöges ellentéte a meghozott törvény, az már mélységesen felháborító.

Mi a megoldás?

„Eladhatja vagy kisebbe költözhet az, aki nem tudja fenntartani ingatlanját . Aki munkaképes korú és sokkal nagyobb házban lakik, mint amit fenn tud tartani, ott valami probléma van. Lesz majd méltányosság az ingatlanadónál, amelyet a rászorulók kérhetnek, illetve a nyugdíjasok külön elbánásra számíthatnak.”

Kitől is származik a fenti ötlet? Bár kísérteties a hasonlóság, Bajnai Gordon mondta ezt 2009-ben az ingatlanadó kapcsán.

Vajon hány meglepetést tartogat még az amúgy is megkínzott zsebünknek a tisztelt kormány?

Kommentár: Ingatlanadó = építményadó, telekadó. " A kutya megdöglött, ám a lánc megmaradt."

Isiász szindróma

Az ülőideg, a nervus ischiadicus (iszkiadikus) szervezetünk leghosszabb idege. A medencéből a csípő-fartájon át fut le a combokban. A térdhajlatban két ágra oszlik (nervus peroneus és nervus tibialis). Az ülőideg számos izmot mozgat, és gondoskodik a combok, alszárak és lábak érző beidegződéséről.

Működési zavara sokszínű tünetegyüttest okozhat, az enyhe érzéskieséstől a teljes bénulásig. Az isiász nem önálló betegség, hanem számos egyéb betegség következménye. Az isiászos fájdalom többnyire spontán is oldódik, kb. hat hét alatt. Ez idő alatt az orvos feladata gondoskodni a fájdalomcsillapításról, az idegműködés mielőbbi rendeződéséről és a bénulás megelőzéséről. Bizonyos esetekben csak műtéttel lehet biztosítani az ideg túlélését.

Továbbiak ...