2010. június 11., péntek

Telepesek

A Nagyatádi-féle földtörvény és annak későbbi kiegészítései, módosításai sem oldották meg a két világháború közötti egészségtelen földbirtokviszonyokat. Éppen ezért dolgozta ki a Gömbös-kormány működésének utolsó évében az 1936. évi XXVII. törvénycikket, az úgynevezett telepítési törvényt, melynek a lényege az volt, hogy a földkérdés megoldásán túl az „egykés” vidékeket benépesítsék, s a dunántúli német nemzetiség túlsúlya, politikai befolyása csökkentésére ezen területeket sokgyermekes tiszántúli református családokkal telepítsék be. 
A telepítési akció szervezése során fordult a figyelem Vaja felé is, ahol a sokgyermekes családok miatt nagy volt a népsűrűség, s az átlagos birtoknagyság fél, illetve két és fél hold között mozgott, ebből a család igen-igen keservesen tudott csak megélni úgy, hogy napszámos, feles, harmados munkát kellett vállalniuk. A református egyház által is támogatott toborzás sikeresnek bizonyult, szép számmal voltak jelentkezők, akik vállalták az áttelepülést a Baranya megyei Magyarbólyba.
Összesen 524 fő – 92 férfi, 86 asszony és 346 családtag – jelzi 1939 májusáig: elköltözne. November 18-án Bencze János lelkész a presbitériumban jelenti, „…gyülekezetünkből 35 család az állami telepítési akció keretében a délbaranyai Magyarboly községbe telepedik át. Az első csoport folyó hó 21-én kél útra, míg a többiek Isten segedelmével 2 héten belül követik őket új otthonukba. Presbitérium a testvéri együttérzés meleg szeretetével gondol az eltávozó testvérekre…”
Az első csoportban 24 család indult ingóságaival, ők november 23-án értek új otthonukba. A második csoport egy hónap múlva, december 29-én indult, s másnap érkezett meg. Őket így búcsúztatta a falu főjegyzője, a korábbi, nagy tiszteletnek örvendett református lelkész fia, Molnár József: „Pár héttel ezelőtt volt együtt falunk apraja-nagyja, amikor búcsút mondtunk azon 145 lelket számláló 23 családnak, kik mint a Ti szálláscsinálóitok előre mentek, hogy a közbe jött több hónapos hadiállapot miatt még mindig elkészületlen 37 házat mielőbb a teljes befejezéshez juttassák ott Magyarbóly községben, hogy azután oda leérkezve, már Ti is saját házaitokban pihenhessétek ki a hosszú út fáradalmait… Reátok egy nagyon fontos feladat is vár! Ti nemcsak földkereső egyszerű telepesek vagytok, Ti egy honfoglaló útra indultok és Rátok vár azon nagy feladat, hogy a természeti adottságokban gazdag Baranyát, majd az egész Dunántúlt benépesítsétek munkára termett, földszerető gyermekekkel, emberekkel…”
A főjegyző búcsúszavaiban említett házak végül is 1940 júniusára készültek el, többségében egy- vagy kétszobás kivitelben, mindössze három házat építettek háromszobásnak. A házakhoz nyolcszáz négyszögöles telek, sertés- és baromfiól, istálló, kukoricagóré, sütőkemence, kút és árnyékszék is tartozott. Ide, ilyen körülmények közé kerültek azok, akiknek nevét itt a családfő nevével megörökítjük: Angyal Sándor, Czirják András, Fehér Bálint, Hódi András, Hódi Gyula, Hódi Péter, Imre Albert, István András, Kapi András, Kapi Bálint, Kiss György, Kiss Gyula, Kun Bertalan, Kun Sándor, Munkácsi József, Nyavádi András, Orosz András, Orosz Gábor, id. Paczári Bertalan, ifj. Paczári Bertalan, Paczári Miklós, Paczári Péter, Puskás András, Révész Sándor, id. Sipos Károly, ifj. Sipos Károly, Sólyom Bálint, Sólyom György, Soós Miklós, Takács Lajos, id. Takács Péter, ifj. Takács Péter, Tamási József, Tisza Kálmán, Tisza Péter, Tornai Gusztáv, Tornay József, id. Varró András, ifj. Varró András.
A telepesek nyolcvan iskolaköteles gyermekkel érkeztek Magyarbólyba, ahol később egy kéttantermes iskola is épült számukra. Beilleszkedésüket megkönnyítette, hogy egyik tanítójuk, István András is az áttelepülők között volt. A katolikus környezetben való megtelepedés, ott a református egyház, közösség megteremtéséhez adott segítséget a vajai presbitérium azzal, hogy az áttelepültek számára egy rózsaszín selyem úrasztali terítőt, „melyet egyakarattal választottunk ki” az anyaegyház klenódiumai közül, úrvacsorai kelyhet és az egyház költségén beszerzendő ezüsttálkát ajándékozott.

27 % a munkanélküli magyar fiatalok aránya

Ez a beszéd: Első akcióterv

"A kormány a hét végén ülésezett, és egy akciótervet fogadott el, amit engedjék meg, hogy úgy nevezzek: első akcióterv. A kormány ennek az első akciótervnek a végrehajtásával kezdi meg a kormányprogram megvalósítását. Ahogy a kormányprogram vitájában is elmondtam, a kormányprogram egy iránytű, amit megvitattunk és elfogadtunk, intézkedések, eszközök és ütemezés kérdésében pedig most megnyílik a szabad vita lehetősége: törvényjavaslatokat nyújtunk be vita céljából a Tisztelt Ház elé, és intézkedéseket, kormányzati intézkedéseket ismertetünk a képviselőtársainkkal."
Akcióterv a gazdaság talpraállítására (Orbán Viktor beszéde)

2010. június 10., csütörtök

A38 Hajó - Programok - Subscribe, Shell Beach, Isten Háta Mögött, Fish!

A38 Hajó - Programok - Subscribe, Shell Beach, Isten Háta Mögött, Fish!

SUBSCRIBE 2010

Tekintsük át röviden, miért is kapta meg a SUBSCRIBE zenekar modern rock kategóriában hazánk legrangosabb zenei szakmai díját, a Fonogramot:

A csapat 1999-es THC néven való megalakulását követően a mai napig érvényes felállás megszilárdulásával 2000-ben keresztelődött át.

A kezdeti demókat követően 2003 őszén kezdték meg első nagylemezük felvételét, amely már a Hammer-Edge Records gondozásában került boltokba 2004 december elején.

2005-ben az itthoni fesztivál- és klubkoncertek mellett egy Európa-turnén is jártak az amerikai Pro-Pain társaságában. Ezzel egy időben a Benelux államokban és Németországban is kiadták első lemezüket.

A nemzetközi sajtóban megjelent kritikákban rendre kiemelik a csapat fő vonzerejének tekinthető intenzív színpadi előadásmódjukat, valamint azt, hogy kiváló érzékkel vegyítik a különböző stílusokat alapvetően modern metal zenéjükkel.

Az újságírók lelkesen fogadják, hogy többek között jazz, magyar népzenei, funky, reggae elemek keverednek a keményebb metal/hc témákkal.

2006-ban ünnepelték a Subscribe hetedik születésnapját Budapest akkoriban legnépszerűbb alternatív klubjában, a Kultiplexben. Nagy meglepetésre több, mint 700 ember volt rájuk kíváncsi, ki is kellett tenni a "megtelt" táblát. Innentől fogva akárhová is mentek, mindenhol teltház fogadta őket.

Tavasszal és nyáron Romániában két stadionban megrendezett koncertjük is volt, olyan bandák társaságában mint az amerikai Deftones vagy a svéd Clawfinger. Ezek sikerén felbuzdulva, helyi promóterek lelkes segítségével már egyedül indulhattak országos klub- és fesztiválturnéra keleti szomszédunknál, ahol szintén sikerült minden helyet megtölteniük.

Az utolsó állomáson adott koncertjüket a román nemzeti TV már élőben közvetítette! Októberben a budapesti helyek ranglistáján következő lépcsőfoknak számító A38 állóhajón sikerült teltházat produkálniuk, majd ezt követően az évet egy holland és egy magyar klubturnéval zárták.

2007 nyarán már főműsoridőben játszottak az összes jelentős hazai fesztivál nagyszínpadain: Sziget, Sportsziget, mezőtúri Wanted, soproni Volt, Félsziget, Vekeri-tavi, Tokaj-Hegyalja, Balatone és EFOTT, így aztán elmondható, hogy a zenekar addigi legsikeresebb évét zárta. Külön megtiszteltetésnek számított, hogy A38-as koncertjére a modern metal egyik legnépszerűbb kultikus csapata a svéd Meshuggah is őket kérte fel nyitózenekarnak.

Az igényes és változatos, a megjelenés óta megunhatatlan Sanity Has Left The Building után pedig ősszel már érkezett is a második nagylemez, mely a Stuck Progress To Moon címmel.

Az anyag mind külső, mind belső tekintetében különlegesre sikeredett, valamint szintén különlegesség, hogy dualdisc (CD+DVD) formátumban látott napvilágot. A korongon tíz dal hallható, melyek közül kettő a nagy érdeklődésre való tekintettel még hivatalos megjelenése előtt szerepelt a Budapestrockandroll különböző válogatáslemezein is. Az album DVD oldalán pedig a csapat egyik A38-as koncertjének felvétele látható-hallható, egy Paul Anka dal Subscribe-osított változatával megspékelve.

Mindenkinek, aki szereti a csapatot, mindenkinek, aki eddig nem ismerte őket és egy minden szempontból igazán minőségi anyagra vágyik, mely világszinten is megállja a helyét: kötelező a lemez.

A Subscribe-ot 2008 elején végre a szakma is elismerte azzal, hogy modern rock kategóriában Fonogram díjjal jutalmazta őket második lemezükért. Szintén ezért az albumért a hazai internetes rock/metal sajtó a legjobb hangzás díjával is kitüntette őket.

A zenekar 10. Születésnapját a Petőfi Csarnokban tartotta.

2009 tavaszán 15 állomásos turné keretein belül járták körbe az országot.

Nyáron már az összes hazai fesztivál fő színpadain játszottak főműsoridőben, és játszottak a Sziget Nagyszínpadon, ahol a "Zene a rasszizmus ellen" elnevezésű napon adhatták elő dalaikat. Augusztusban meghívást kaptak az MTV Hungary által szervezett Edda Icon gálára, ahol az este legnagyobb sikerét aratva a legendás magyar rockcsapat szerzeményeit adhatták elő saját stílusukban. A fellépés annyira jól sikerült, hogy Pataki Attila ragaszkodott ahhoz, hogy a Subscribe legyen a vendégzenekar Petőfi Csarnokban tartott 30. albumukat bemutató koncertjükön.

Még ezév őszén ismét országjárásba kezdtek, ahol már kizárólag olyan nagyobb helyeken, művházakban, sportcsarnokoban lépnek fel, ahol biztosítani tudják számukra a megfelelő technikai hátteret, hogy a közönségnek a maximumot tudják nyújtani mind hangzásban, mind látványban.

A magyar turnét megszakítva néhány külföldi koncertmeghívásnak is eleget tettek, ezeken olyan zenekarok előtt melegítették be a közönséget, mint a Katatonia, a Nightwish, vagy a Beatsteaks.

2009 végére, amolyan karácsonyi meglepetésként kislemezzel rukkolt elő a 6 fős banda, melynek hanganyagán 2 vadonatúj szerzemény és egy Edda feldolgozás, DVD anyagán pedig a zenekar történetét és 10 éves jubileumi koncertjét bemutató interjúkkal tarkított film kapott helyet.

A 2010-es évet természetesen ismét egy 18 állomásos hazai, immáron önálló EP-bemutató turnéval indítja a zenekar.

A zenekar tagjai
Csongor Bálint: ének
Tilk Máté: ének
Reich Tamás: gitár
Horváth Attila: gitár
Anga-Kis Miklós: ba

2010. június 8., kedd

29

Az akciótervbe foglalt intézkedések (folyamatosan frissítve): (Forrás: http://www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/orban_beszelt_itt_az_elso_akcioterv_36976 )
  1. A kedvezményes, 19 helyett 10 százalékos társasági adókulcs  az eddigi 50 millió helyett 500 milliós adóalapig lesz elérhető a magyar cégek számára.
  2. Egykulcsos, 16 százalékos családi jövedelemadó: 2 év alatt vezetik be, 1,3 millió adózót vonnak be a rendszerbe, fokozatosan eltörlik az adójóváírás rendszerét.
  3. A KKV-kat terhelő ún. kis adók közül 10-et eltörölnek.
  4. Bevezetik az adózás alá nem vont kereset fogalmát, és aki adózott jövedelemből másnak magánszemélyként munkalehetőséget biztosít, akkor ez után a jövedelem után ne kelljen újra adót fizetni.
  5. A vérszerinti egyenes ági rokonoknál az államnak sem illeték, sem adóbeszedés tekintetében semmi keresnivalója nincs. Az állam visszavonul a családokon belüli vagyonmozgások ellenőrzésétől.
  6. A beruházások során ma 51 engedélyt kell kérni, ennek harmadát a kormány eltörli.
  7. Alkalmi foglalkoztatás rendszerét egyszerűsítik, visszaállítják a régi rendszert, és megkezdik egy új kidolgozását.
  8. Az ingatlan bérbeadása esetén a bérbeadónak ne kelljen vállalkozóvá válnia.
  9. Adják vissza az embereknek a szabad gyümölcspárlathoz való jogot.
  10. Áfamentessé teszik az adományozást.
  11. A kistermelők élelmiszertermelési, -feldolgozási és -értékesítési feltételeit jelentősen könnyítik.
  12. Kibővítik a Széchenyi-kártyaprogramot, 50 millió forintig emelnék fel, és lehetne beruházásra, pályázati önerő céljára is felhasználni.
  13. Az uniós források rendszerét radikálisan átalakítják a KKV-k javára.
  14. Költségstopot hirdetnek az állami intézményeknél
  15. A közszféra bérkiadásait átalakítják.
  16. A költségvetési bérek felülvizsgálják.
  17. A külső megbízásokat és kiszervezéseket teljes körűen felülvizsgálják.
  18. A 60 napon túli végkielégítések és egyéb, béren felüli juttatások - mint szabadságmegváltás, titoktartási pénz - a költségvetési szférában 98 százalékkal lesznek megadóztatva.
  19. A költségvetési szférában havi bruttó kétmilliós fizetési plafont vezet be a kormány, az MNB-nél is.
  20. Az állami vagyonkezelés területén át kell térni a bértömeg-gazdálkodásra, elrendelik a bértömegcsökkentés legalább 15 százalékos mértékét, ami 48,2 milliárd forintos megtakarítást jelent.
  21. A pártokra jutó költségvetési támogatás mértékét még ebben az évben 15 százalékkal csökkentik.
  22. Költségvetési felügyelőket küldenek ki a jelentős közpénzzel gazdálkodó intézményekhez, köztük azokhoz is, amelyek eddig intézményi autonómiát élveztek.
  23. Teljes telefon-, bútor-, gépkocsivásárlási és -csere stopot rendelnek el a közszférában.
  24. Nemzeti eszközkezelő társaságot hoznak létre, hogy a bedőlt hitelek miatt a lakások ne kerüljenek ki a korábbi tulajdonosok kezéből.
  25. Bevezetik a bankadót: bankoknak, pénzügyi lízingcégeknek, biztosítóknak a költségvetésben eddig előirányzott 13 helyett 200 milliárdot kell befizetnie. A kormány elkötelezett a stabil bankrendszer mellett, a befizetést a kölcsönös felelősség elve indokolja. A részleteket még megtárgyalják a pénzpiaci szerepelőkkel. Egyelőre annyi biztos, hogy 3 évre vezetik be, majd 3 év alatt vezetik ki.
  26. Jelzálogjogot csak forint alapú hitelnél lehet majd bejegyezni - ez gyakorlatilag a deviza alapú lakáshitelek megszüntetését jelenti.
  27. Bevezetik a másodlagos élelmiszervizsgálatot, hogy "ne áramolhasson be Európa élemiszer-hulladéka akadálytalanul Magyarországra".
  28. A közüzemi díjak emelésére moratóriumot rendelnek el, és tárgyalást kezdeményeznek az ármegállapítás új rendszeréről az érintett vállalkozásokkal.
  29. 2010. december 31-ig meghosszabbítják a kilakoltatási moratóriumot.