2013. június 7., péntek

Vettem a kalapom



Mivel jót nem tudtam, rosszat nem akartam mondani a Jobbik szervezte Devizahiteles Kerekasztalnál, így egy ponton összezártam mappámat – jegyzeteimmel – vettem a kalapom és elhagytam a helyszínt. Nem egyszerű ám az ilyen elhatározásra jutni, hogy – nyilvánosan - lelép az ember. Lányos zavaromban később a mappámat elhagytam. :(  Így fejből, emlékezetből a gyorsjelentés. (Ha megtalálta valaki, hálás lennék, ha jelezné.) 


1.) A Jobbik szervezte Devizahiteles Kerekasztal rendezvényre, akikről tudunk a devizaadós jogvédelemben mindannyian megjelentünk, kivételt képeztek a szolgáltatókból álló egyesületek képviselői, akik a médiában devizahiteles/devizaadós jogvédőként lépnek fel.  Ilyen még nem volt.  Sőt! Tolongás is kialakult, mert megjelentek olyan „civilek”, is szép számmal, akikről azt sem tudtuk kicsodák és bemutatásra sem kerültek.
2.)    A parlamenti pártok közül – újólag - egy sem képviseltette magát. Jelen volt viszont a kormányzati oldalról Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa. Amint kiderült egy meg nem nevezett civil szervezet „csempészte” be. Őt – elmondása szerint – meg sem hívták. Z. Kárpát Dániel a Jobbiktól jelezte, hogy ennek utána néznek, hogy fordulhatott elő.
3.)    A „civil szervezetek” képviselői megérkezvén a helyüket keresték, mert ülésrend az nem volt. Ennek kapcsán kínos jelenetek zajlottak le, amire nem térnék ki, mert végül is, mindenkinek jutott hely.
4.)    Z. Kárpát Dániel elnökölt, mely kapcsán megtudhattuk, hogy a jelen lévők a devizahitelesek ügyére nézve a
-         jogi
-         utcai
-         politikai utat járják.
Majd elsőként szót adott a pénzügyi jogok biztosának, Doubravszky Györgynek. Aki elmondta, hogy moratórium és újraszámolás volt a programja. Moratórium dolgában nem úgy alakultak a dolgok, ahogy azt előzetesen elképzelték. (Megjegyzem a DÉSZ programja is ugyanez, kiegészítve a Kárpótlással.)
Ezt követően Kásler Árpád (BÁÉSZ – RVMP) kapott szót mely során kifejtette, hogy először talán diagnosztizálni kéne mi is történt itt, továbbá az érintettek összefogására lenne szükség.
Szót kapott továbbá Falus Zsolt (BANKCSAPDA), aki kifejtette, hogy „megszenvedte már e nép a múltat és jövendőt”, így a devizahitelesek adósságát, úgy ahogy van el kell törölni és kártérítésre is jogosultak. Szavait nagy taps követte.
Erre a tapsra sürgősséggel szót kért Dr. Damm Andrea azzal, hogy nem lesz népszerű, amit most mondani fog, de az nem úgy van, hogy csak úgy ajándékba kapnak emberek házakat, autókat. Amit Falus Zsolt mondott, az olyan hogy holnaptól kezdve már nem kellene betartani semmi törvényt. Ez követően többen kaptak szót, akiket nem ismertem. És miután háromszori jelentkezés után sem kaptam szót, mint a DÉSZ elnöke, úgy gondoltam, kívül tágasabb. Vettem kalapom és elhagytam a termet, Hámori Gábor alelnök urat és Szűcs Péter Szerkesztőségünk videó szerkesztőjét hátra hagyva azzal, ha esetleg szót kaphat a DÉSZ is, úgy a weboldalunkon elhelyezett publikáció szerinti tartalom kerüljön előadásra, illetve amit lehet, még rögzítsünk, a későbbi félreértések elkerülése céljából.

Összegezve: Teljesen feleslegesen mentem el erre a tanácskozásra, melyről hanganyag és videofelvétel készült. A parlamenti pártok már a második alkalommal sem éltek a Jobbik meghívásával, hogy találkozhassanak a devizahiteles / devizaadós jogvédőkkel. A jelenlévők egy civil salátaszervezetek gyülekezete képét mutatta. Senki nem tudta a többségről, mely szervezetek vannak ott és egyáltalán, kiket és miket képviselnek. Az egész a Jobbik kampány nyitó rendezvényének tűnt, melynek során az elégedetlen néprétegek – így a devizahitelesek / devizaadósok - hangját kívánná eljuttatni a parlamentbe, ami a MORATÓRIUM dolgában kívánatos is lenne. Nem mellesleg a Pénzügyi jogok biztosa, a Jobbik és a DÉSZ a devizahiteles / devizaadós probléma oldására megjelölt cselekvési irányokra megjelölt programjai egybe csengenek, legalább is azok előtt, akik nem az előítéleteikre hallgatnak és  követik a kommunikációt és az eseményeket. Ez három címszóval jellemezhető:
- MORATÓRIUM
- ELSZÁMOLÁS (újraszámolás)
- KÁRTÉRÍTÉS.
A MORATÓRIUM dolgában csak és kizárólag a törvényhozás a kompetens, viszont az ELSZÁMOLÁS, újraszámolás és a KÁRTÉRÍTÉS dolgában a bíróságok. A DÉSZ jól láthatóan a JOGI UTAT járja, melyet 12 pertársasági kereset, három tárgyalás és 345 perben álló család igazol. Az utcai út és a parlamenti út másféle okok miatt számunkra járhatatlan, tagjaink érdekeinek érvényesítésében.