2010. december 24., péntek

Házi studió

Posted by Picasa

Ez az a technika - a házi stúdió, remélhetőleg  igényesebbeknek is - ami elfogadható szinten képes a dalokat felvenni. Rögzíteni az üzenetet, aztán mehet az Internetre. Mondjuk egy ilyenhez mondanivaló, ének és hangszeres tudás, valamint sok-sok gyakorlással előálló stúdiókészség az alap. Csak akkor működik a hozzáadott érték. 

Küzmös László: Boldog Karácsonyt

Kun Margit, Tilk Gézáné

Posted by Picasa

79 éve született Baktalórántházán Kun Bertalan és Szilágyi Julianna ötödik gyermekeként. Magyar -történelem szakos tanár és nyugalmazott iskolaigazgató. 1995. évben szívinfarktusban halt meg és Balatonbogláron nyugszik. Utódai: Tilk László Géza, H. Tilk Csilla Tünde, Tilk Gergely László, Tilk Máté István, Hojnos Roland Géza, Tilk Ádám Gergely, Tilk Zsófia.

Fenyőfa

Posted by Picasa

2010. december 23., csütörtök

Régi barátok

Posted by Picasa

Titkok tudói.

Lajos papi dal a Tűzoltó zenekartól

Posted by Picasa

Mese Tilk Zsófinak

Rónin dalciklusom: Az esküszegő

Mikor egy régi-új arcél kidomborodik
1. Ehess, ihass  csujjogató
2. Egykéthá  rokonszólongatós (Ír népdal nyomán ökörhugyozásként …)
3. Senkinek sem kell busongó reményteljes
4. Sufnidal   reménykedős, emlékezős
5. Otthon és itthon emlékezős, busongós
6. A tisztességért, a becsületért  (Pete Seeger nyomán) merengős
7. El ne hagyd a mosolyod  reménykedős (Angol népdal nyomán)
8. Holdárnyék  reménykedős (Cat Stevans nyomán )
9. Harmincnyolc év múltán fohászkodós, búsongós (magam nyomán)
10. Abbanjó hangszeres pajkos (amik nyomán)
11. Hajnalban  himnikus (Mornig has broken amerikai népdal nyomán)
12. A Tékozló fiú dala elszámolós, számadós (Tibu bá és Géza bá barátsága nyomán)

Pro memória: Úgy szeretnék fohász ( a vonatkoztatási pont okán). Ám: Sorsát az ember nem választja. Kapja. 


A Wikipédiából: 

Eredet [szerkesztés]

A kifejezés szó szerint „elsodrott embert” jelent, utalva arra, hogy a kitaszított szamurájt elsodorták az élet hullámai. A kifejezés maga korábbról a Nara-, illetve a Heian-korból származik.

Róninná válás [szerkesztés]

Egy szamuráj négyféleképpen válhatott róninná:
  • A szamuráj hűbérura meghalt vagy klánja megsemmisült. Ebben az esetben az összes életben maradt szamuráj, aki az elhalálozott urat szolgálta, rónin lett.
  • A szamurájt a hűbérura elbocsátotta szolgálatából. A törvény értelmében egy hűbérúr sem alkalmazhatott más hűbérúr által elbocsátott szamurájt.
  • A szamuráj engedély nélkül elhagyta a szolgálati helyét.
  • Róninnak született, egy rónin fiaként.
Egy szamuráj számára hatalmas szégyen, ha ura harcban elesett, ekkor – a szamurájok törvénykönyve, a Busidó alapján – köteles volt szeppukut, rituális öngyilkosságot végrehajtani. Bár ez csak íratlan törvény volt, megtagadása hatalmas szégyennek számított. A Busidót be nem tartó harcosok kitaszítottak lettek mind a hűbérurak, mind a többi szamuráj szemében.

Megjegyzés: A "rónin dalciklus" a gazdátlan harcos igaz dalainak együttese, és mint ilyen, páratlan. A rónint - az esküszegő szamurájt - nyughatatlan lelkiismerete hajtja a poklok mélyéből a megtisztulás felé. 


Kannás Alajos Nem félek 

Én már nem félek semmitől
Amit lehetett elvesztettem
házban hazában emberekben
s mint rozsdás szög a romos falban
valahogy mégis megmaradtam
s nem kértem soha alamizsnát

Hiszek a téli termő földben
amely a magvakat megőrzi
madarat embert sosem öltem
s nem szoktam dacból összetörni
a kiürített poharat

Feljelentettek kitagadtak
befalazták az életem
körömmel vájtam ki az ablak
tenyérnyi holdját s énekem
nem lett makogó monológ

Az értelmetlen dadogót
nem követem semmilyen nyelven
amit lehetett elvesztettem
házban hazában emberekben
s többé nem félek semmitől

2010. december 22., szerda

Sztárfotó

Posted by Picasa

Bejgli

Posted by Picasa

Frora-san blogja

Az elbeszélő:
Magas, kékszemű europid
Tartózkodási helye:
Utsunomiya, Japán.
Levelezni rest, így ezúton kívánja megosztani keleti kalandjait...


Ajánlás: A blogger hazánk lánya. USA-t is járt és most a sors a Felkelő Nap Országába delegálta. Aki érdeklődik a magyar és japán kultúra azonosságai és különbözőségei iránt az itt információkat talál. 

Tilk Zsófia

Eszterünk világra hozta Zsófinkat. Ma 11:50-kor - természetes úton -  született. Súlya: 4 kiló 30 deka. Hossza: 55 cm. Eszterünk és Zsófink jól vannak "Némán állok és a szívem szólna csak hozzá, ő tudni fogja ..."

Készültség

Posted by Picasa

Felragyog a mi napunk

Zsófink érkezőben

Fészekrakó - Fészekbontó

VG.HU Utolsó módosítás: 2010. 12. 22. 05:00

Több száz miskolci család áll tűrőképessége szélén a Fészekrakó program körüli botrányok miatt. A több lakásba is illegálisan beköltöző új lakók sok helyen nem fizetik a közműköltségeket, egész paneltömböket fenyeget a villany kikapcsolásának veszélye, a közbiztonság is romlott, a miskolci ingatlanok elértéktelenedése pedig a korábbinál is drasztikusabb mértékű. Minden politikai erő szeretné elkerülni, hogy a legnagyobb téli hidegekben kilakoltatással kelljen megoldani a helyzetet, ám más megoldás nem látszik. Az Országgyűlés csütörtökön fogadhatja el a társasházakról szóló törvény módosítását, ám ez is legfeljebb részmegoldásokat hozhat.

A gyanú szerint az elmúlt öt évben többen is úgy vásároltak ingatlant, főleg az avasi lakótelepen, hogy szocpol támogatást használtak fel a kedvezményes hitel alapjaként, és hamis iratokkal jobbnak állították be az anyagi helyzetüket. Ám kiderült, sokan képtelenek kifizetni a közüzemi számlákat és a közös költséget. Az elmaradások miatt több háztömbben is kikapcsolhatják a villanyt. Most, amikor a hideg elől sokan beköltöztek városi rokonaikhoz, megesik, hogy három-négy család is él ugyanabban a lakásban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium több Miskolcról érkező javaslatot is beépített a holnap elfogadandó törvénymódosítás tervezetébe, de nem könnyű törvényes és végrehajtható eszközökkel megoldani a problémát – mondta el a kereszténydemokrata Nagy Kálmán, miskolci parlamenti képviselő. A legfontosabb változtatás az lehet, hogy egy lakás már akkor is jelzáloggal terhelhetővé válik, ha a tulajdonosa háromhavi közös költséggel tartozik. Sokat számít, hogy a bíróság a közös képviselő javaslatára három héten belül elrendelhesse a tárgyalást, aminek alapján végrehajtást rendelhetnek el. Ám az csak azoknál megoldás, akik tudnának, de nem akarnak fizetni, és valószínűleg így sem fedezné a néhány házat terhelő 6-7 millió forintos tartozásokat.

Ráadásul így azok kerülhetnek bajba, akik tisztességesek, a csalók könnyebben kibújhatnak a végrehajtás alól – hívta fel a figyelmet Varga Gergő (MSZP), Avas önkormányzati képviselője. Ezért is szeretné elérni, hogy a rendelkezésre állási támogatásból letiltható legyen a közös költség összege, valamint a sorozatos rendőrségi kiszállások díja. Támogatná azt is, hogy az április 15-ig életben lévő kilakoltatási moratóriumot oldják fel a Fészekrakó program lakásaira. Az aláírásgyűjtés ezekért a célokért már tart, eddig 3-4 ezer aláírás gyűlt össze. Az esetleges téli kilakoltatásokat Varga és Nagy Kálmán is emberileg nehezen elfogadhatónak nevezte, de mindketten hozzátették: a miskolciak türelme fogyóban van. Ahogy Nagy Kálmán összegzett: „Sokan kérdik, ilyen kegyetlen vagyok-e, hogy embereket tennék ki a hidegbe. Nem. De fizesse be a köztartozásokat, aki ezt kegyetlennek tartja.”


Kommentár: Nem fizetsz? Kilakoltatunk! A kilakoltatás, mint a meggyőzés legfőbb eszköze. Ide jutottunk. Újra éget  a nyomor és - többen - nem erre vagyunk szocializálódva. Nem akarunk indiánok lenni és amit magunknak nem kívánunk, másnak sem. Nem látjuk az alagút végét és nyitva az égő seb. 


2010. december 21., kedd

Török Gábor szerint Orbán ...

Orbán Viktor a magyar politikai élet legtudatosabb politikai vállalkozója. A kifejezéssel nem arra kívánok utalni, hogy a kormányfőnek nincsenek az aktuális politikai helyzettől független elvei, értékei, elkötelezettségei, hanem egyszerűen csak azt állítom, hogy Orbán megkülönböztető jegye nem céljaiban, hanem felfogásában, hozzáállásában rejlik. A magyar miniszterelnök elsősorban nem abban tér el itthoni társaitól, amit akar, sokkal inkább abban, ahogy a politikáról és a célok eléréséhez szükséges utakról gondolkozik. Még csak azt sem állítom, hogy teljesen egyedül lenne, de nála következetesebben senki nem műveli itthon ezt a műfajt.
Az elkötelezett liberálisnak indult politikus, nekem úgy tűnik, valamikor a kilencvenes évek közepére már biztosan megértette, hogy a politika nagyon kevés dologban különbözik attól, ahogy a gazdaság működik. Kereslet és kínálat szabályai alakítják, folyamatosan figyelni kell az igényekre, de az alkalmazkodás mellett óvatosan alakítani is lehet az elvárásokat. A politika is egy sajátos piac, ahol nincs helye gyengeségnek, önmérsékletnek és altruizmusnak. Nincs helye érzelmeknek és önmarcangolásnak sem: a célok, a döntések és az eredmények számítanak, minden más értelmetlen és érdektelen. Orbán úgy kezdett el gondolkodni, ahogy a sikeres gazdasági szereplők gondolkodnak, s úgy kezdett el viselkedni saját pártjában, ahogy a nagyhatalmú vállalatvezetők viselkednek birodalmaikban. Mindössze egyetlen dologban különböznek: miközben utóbbiak számára a siker egyetlen mércéje a pénz, a bevétel, a nyereség, a Fidesz vezetője ugyanezt a szavazatban, a támogatásban találta meg.
Tovább Török Gábor Blogjára

Kommentár: Politikában egyetlen mérce létezik és ez, a támogatottság. 

Tölgyessy szerint orwelli világban élünk

Tegnap reggel már nem szólalhatott meg a közrádióban Tölgyessy Péter. Este viszont előadott egy konferencián. Így aztán nem a Kossuthra hangoltunk, hanem felballagtunk a Várba.
Nagy József
2010. december 21. 12:56 Figyelőnet
„Szinte orwelli világ épül. Ott van például a nyugdíjpénztárak államosításáról szóló törvény, ami azzal kezdődik, hogy a szabadságot teremti meg. Elképesztő. Nem is tudok rá mit mondani. Vagy ott van a sajtótörvény, ami úgy indít, hogy Magyarországon van sajtószabadság. Aztán mellétesz egy 173 oldalas törvényt, ami nyugaton ismeretlen szankciókat bevezetve lényegében fölszámolja a sajtó szabadságát. Félek, hogy más jogágaknál is ugyanez következik majd be.”

A föntieket Tölgyessy Péter mondta tegnap este a Magyar Politikatudományi Társaság honi alkotmányozásról tartott konferenciáján.

Az elemző szerint a mostani kurzus nem jogot, hanem igazságot akar szolgáltatni, és ennek érdekében esetről esetre változtatja a törvényeit. „Gyönyörűen látszik ez a különadók szinte vállalatokra lebontott rendszerében. Az elmúlt húsz év igazságtalanságként, a jogállam totális kudarcaként jelent meg az emberek számára. A magyar nép a jelenlegi állapotában valami ilyesmit szeretne: legyen végre igazság! Jogászként viszont azt mondom, hogy ez a felfogás nem az igazságot növeli, hanem a jogalkotó önkényét erősíti. A valóságos törvénykezés ebben a rendszerben nem az alkotmány, hanem a többi törvény szintjén létezik, amelyek teljesen feloldódnak a jog eszközszerű használatában.”

Tölgyessy szavai akár a Kossuthon, a szokásos hétfő reggeli elemzésben is elhangozhattak volna. De nem hangzottak el, ugyanis Tölgyessy szerződését múlt pénteken megszüntette az MR1 főszerkesztője. Ha megszüntette, hát megszüntette, ilyenekért és még ilyenebbekért nevezték ki őt az adó élére. De azért csak álljunk meg egy stíluskritikára.

Agysejt

Hogy van az elképzelve, hogy egy Gazsó L. Ferenc rúg ki egy Tölgyessy Pétert? De tényleg. Itt most nem a Magyar Hírlap és az Echo tévé legabszurdabb időszakát végigasszisztáló GLF lett részünkről lebutázva, na de azt azért ellenfényben is látni, hogy Tölgyessynek több agysejtje van, mint az MR1 komplett vezetésének.

Három évet élt műsora, úgy százhúsz adás ment le, állítólag átlag másfél millió hallgatóhoz értek el a gondolatok. Szentenciái már Gyurcsányt is idegesítették kormányfő korában; úgy tudni, leszólt az akkori rádióelnök Such Györgynek, hogy „balanszírozza ki” Tölgyessyt, ültessen mellé egy ballib elemzőt a DEMOS-ból. Such nemet mondott. Mire érkezett az az ötlet, hogy hétfőn ossza az észt Tölgyessy, kedden meg az a valaki más. Such ebből a hurokból úgy húzta ki a fejét, hogy akkor szerdán jöhetne egy MDF-es, csütörtökön egy igazi fideszes, és így tovább.

A lényeg: szólózhatott tovább Tölgyessy. Mostanáig.

Tudni, hogy amikor Gazsó a minap berendelte őt, a gyurcsányi ideát kopírozva felkínálta neki: elemezzen párban a konzervatívnak tartott (legalább őt ne bántsuk most) Lánczi Andrással. Tölgyessy természetesen nem ment bele az „alkuba”, és csupán annyit kért, hadd köszönjön el hallgatóitól. Nem engedték meg neki, ám miután belengette, hogy telenyilatkozza a sajtót, arra lehetőséget kapott, hogy rövid levelet írjon, melyet (a ma felfüggesztett) Mong Attila műsorvezető olvasott fel.

Doktor Kotász

Hogy Gazsó saját szellemi terméke volt kitessékelni az elemzőt a közmédiából, vagy fölsőbb erők ítéletét hajtotta végre, csak sejteni. Az viszont bizonyos, hogy Tölgyessy újságcikket évek óta nem ír. Úgy tartja, nincs hová, manapság minden médium valamelyik párt territóriuma – ha balos lapban elemezne, lekomcsiznák, ha jobbosban, narancsbélyeget tockolnának a tarkójára. A szerződésbontás óta több médiumtól keresték, hogy folytassa náluk a műsorát. A válasz: amit ő mond, annak a közszolgálatnál a helye.

A Gazsó-afférról nem nyilatkozik, a konferencián nem látszott különösebben megviseltnek. Végül is seprűzték már ki őt az SZDSZ frakcióvezetői irodájából, tolták ki a pártból, melynek egyik alapítója, nyolc fideszes év után pedig Orbán mutatott neki ajtót.

De térjünk vissza a konferenciára.

Afrika

„A tizenegy oldalas alkotmánytervezetből másfél oldal a szimbólumokkal foglalkozik. Számomra megrázó, hogy a magyar alkotmányba bekerül, hogy március tizenötödike miért ünnep, bekerül, hogy augusztus huszadikát miért szeretnénk, és még az is bekerülne, hogy ki a Himnusz szerzője, a zenéjét ki szerezte, és a verset ki írta. Szerintem Afrikában van ilyen.
Ehhez képest az Alkotmánybíróságról hat és fél sor van” – így Tölgyessy.


Aki attól tart, hogy a kétharmados többség készítette alaptörvény nem összeköt majd, hanem szétválaszt. „A régi alkotmányunkat nem szerette senki, de azért elfogadta az ország. Most viszont a jelenlegi többség támogatni fog egy szöveget, míg a többiek azt fogják rá mondani, hogy ez a bűn alkotmánya… Egy neves alkotmányjogász, Halmai Gábor állítja, hogy a mostani rezsimnek három hónap elég volt ahhoz, amihez Rákosinak három év kellett. Nem értek egyet tartalmilag, de látni, afelé rohanunk, hogy az ellenzéki pártok így gondolkodjanak az egészről: ez a te alkotmányod, takarodj; csináljatok csak magatoknak negyedik köztársaságot, de ez nem a mi köztársaságunk, mi majd ötödiket csinálunk… Újabb és újabb követelések lesznek újabb és újabb köztársaságokra, újabb és újabb forradalmakra. Ha már egy forradalom lehetett a szavazófülkékben, akkor az ellenzék követelése az lesz, hogy eztán mindig forradalmak legyenek a szavazófülkékben. Ha lehet, ott, ha nem lehet, akkor másutt.”

Trendforduló?

Az elemző szerint két tényezőn múlik Orbán sikere. „Az egyik, hogy eredményes lesz-e a gazdaság, a másik hogy a hatalom mennyire avatkozik bele az emberek privát szférájába.” Ha nem pörög fel a gazdaság vagy a politika nem áll meg a lakások küszöbénél, akkor „igen hamar nagyon nagy trendforduló következhet” a kormánypárt népszerűségében. „Mosolyoghat a Fidesz a kétharmad birtokában, de ha valaki megkérdezett volna engem négy éve, hogy az MSZP juthat-e tizenkilenc százalékra a negyvenháromról, azt mondom, ne vicceljen. Hihetetlen törékeny ez a kétharmad. Hamar lehet belőle, mondjuk, huszonöt százalék.”

Tölgyessy a konferenciából neki szánt húsz perc helyett negyvenötöt beszélt, este fél hétre ért mondandója végére. Pár órával később az Országgyűlés erős kétharmaddal megszavazta az új médiatörvényt.

Kommentár: Hát most már Tölgyessy nem a Kossuthon osztja az észt.  A függetlenségnek - ami mindig látszat - annyi meg egy bambi.  Aki fizet, az rendeli a zenét. Ez ilyen pofonegyszerű. 

Szerelmesek, Szilvásvárad 1973

 
Posted by Picasa

Vágódeszka

A feladat

 
Posted by Picasa

Mondjuk ki! Fényesebb a láncnál a kard!

Mondjuk ki, hogy az 1989-90-es úgynevezett rendszerváltással az ekkortól számított "politikai elit" miközben megtollasodott, vagyonosodott adósrabszolgának adta el a népet. Ezt bizonyítja az a külső adósság, amely ma minden magyar állampolgárnak 2 millió forintos tartozást jelent. Most születik Zsófi unokám és máris mije van? Kettő millió forintnyi külső tartozása. A felelősség kérdése egyértelmű, a döntéshozás. Az 1989-es választásoktól a 2010-es választásokig terjedő időszak parlamenti képviselői. A kérdés az, hogy ki és meddig hordja a bilincset és a láncot!

Döntött a Ház az új tartalékos haderőről

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a Magyar Honvédség új tartalékos rendszerét kialakító törvénymódosítást; a változtatás önkéntes jelentkezés alapján teszi lehetővé műveleti és védelmi tartalékosok toborzását, illetve meghatározza a rendkívüli állapot vagy megelőző védelmi helyzet esetén behívható személyek körét.

Tőkeszivattyú


2010. december 20., hétfő

Tilk János

Posted by Picasa
Drága apai nagyapám. "Csak addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér, illetve harc az élet." Somogyvámosról egyenest a Bakonyba készültünk betyárnak, csak ugye akkor már sok volt a drót! Sufni, nyulak, szőlő, otelló, kardinál,  pince, bor, lecsókolbász, méhészkedés, nádazás, WC pucolás, utcanévtáblázás, részegség. Katonaláda. Háborúban Máramarossziget, határvadászat: "Azok a magyarok, nem azok a magyarok."

2010. december 19., vasárnap

özv. Kun Bertalanné (Szilágyi Julianna)

Posted by Picasa
Tizennégy évig a szobatársam, anyai nagyanyám, aki kirázott a szarból. Lapcsánka, csöröge, fánk, tarhonya, bukta, paradicsombefőzés, mesék, a világ közepe Baktalórántháza, babpirgálás, rízs pirgálás. Naposcsibe, pór, tojás, tyúk, kacsa, liba, csalánszelés.  Lábgörcsök, szemölcsök. "Szaladj mán kisonokám és hozz nekem egy kis édespályinkát a kocsmábul. Kenegesd mán meg a hátam kisonokám, mert nagyon fáj.  Darumadár fenn az égen, hazafelé szálldogál ... " Nagyapád huszár vót és Szibériában vót fogságban. Ott  szerették volna tartani, mert nagyon értett a lovakhoz, de ő hazajött a nővéremhez, Annánkhoz. Mikor megjött izent is neki: Meggyüttem. Annánk éppen bálba vót és visszaizent, mennyen oda. No nagyapád nyakas konok kunfajta ember vót. Így nem ment a bálba. És engem vett el. Nagyon szerette a kocsonyát, no meg a puliszkát. A gróf is a mezőn inkább az én puliszkámat ette, mint amit neki csomagoltak. Majd elette nagyapád elől."

Almamelléki Általános Iskola 1963

Posted by Picasa
Azok a hatvanas évek Almamalléken. Bloggerünk talpig fehérben és furulyával a szájban. Furulya szakkör a "Fel fel vitézek a csatára" jegyében. 

Berzence Óvoda 1958

Posted by Picasa

Azok az ötvenes évek Berzencén. Bloggerünk, a balról harmadik sor harmadik helyén tartja magát. Már senkinek nem emlékezem a nevére.