2008. február 8., péntek

Libazsírban sült kacsamell és csirkecomb törtkrumplival

Ezt az összeállítást Szilágyi Julcsa nagyanyámnak szentelem, mert ő "étetett" törtkrumplival meg a hozzávalókkal is. Megemlékezem "ezút" tizennégy évig tartó szobatársamról is, aki ugyanő. A nő, akivel egy ágyban henteregtem. Őt egyedül a szobatársság kategóriában az Én Pici Párom múlta felül. Mert bizony nem kevés szobatársam volt sajátos éltem okán, a középiskolai, a főiskolai kollégiumokban és a seregben. Döntő többségükre már nem is emlékezem. Jól bé voltam szocializálódásilag én keverve. :( Magyarul: Szétszórattam. Megemlékezem arról is, hogy én voltam az a gyalázatos, aki a többi 16 unokatesótól egyszerű akaratlan önzésből elvontam a Mamát. Mert velem volt és nem velük. Itt kérek bocsánatot. Így esett. "Szalaggy mán kisonokám és hozz nekem egy kis édespályinkát a kocsmából." Igen. Szerette az italt. A kontyalávalót. Ám részegen soha nem láttam. legfeljebb, ha én ... "Darumadár fenn az égen, hazafelé szálldogál ... " És bizony el kellett múljak ötven éves, mire felismerhettem az ő kultúrkörét, a kiterjesztett Tiszavidéket. Magyarságom gyökerét. Bizony ezt a kultúrát az ételkészítésen keresztül ismertem fel. Mely Szolnoktól Rahóig húzódik. Ha bárkinek identitás zavara lenne innen üzenem, figyelje meg mi ízlik és mi nem. Mert a gének nem hazudnak. Ettől szimpatikus vagy únszimpatikus valaki. Nem ízlik az arca. Előítéleteink a tudatallati tudásunkat hordozzák. nem kell félni tőlük, még ha az arcunkba is ordíttyák. Julcsa az, ahonnan vétettem anyailag. Az ő arca, az ő fajtája az, kiknek szavát, tekintetét magyarázat nélkül is értem, ss akikért meghasad a szívem. Belémégette, "belémétette". Baktalórántháza nekem ma is nagyobb, mint New York.

Dalban: Darumadár fenn az égen

2008. február 7., csütörtök

Akárhogy éltem

Úgy is fogok.
Mondja kisprótétai hevülettel és tömegigénnyel Bandi. Én meg tudom, mindig újak jönnek. És az újak, gyermekeink, unokáink mindig a kor kihívására kell válaszoljanak. De jó hogy nem Ázsiában a tömegek közt kell élnünk. De jó hogy nem oda születtünk. Ezzel együtt lehet hinni. Mert egyébként úgy is úgy lesz, ahogy lehet.
Dalban Czifrák, A.: Láttam a fényt ...

2008. február 4., hétfő

Boglár 080203

"Volt egy, egy ház, a szülői ház, anyám a kapuban állt, apám az udvarból jött felém, könny csillogott szemén."
Na legurultunk ez évben először az ősök fészkébe. Én ugyan nem laktam itt velük már, ám mégis azt mondom hazamegyek, ha ide jövök. Elnéztünk Gyurka bátyámékhoz, a familiához. Most a mi sufninkat nem fotóztam le, viszont Gyurkabátyám családjánál igen, illetve az ottani volt nagyapai pincelejárót.
Dalban Tilk, L.G: Sufnidal
Képriport

2008. február 3., vasárnap

Visítanak a fantomok

Az ingatlanszakmai képviseletekről az egyesülési törvény alapján levezetett összeállításomat a "kertekalján" már vadul támadják. Jellemző módon nem a törvénnyel, nem annak elvárásaival illetve következményeivel foglalkoznak, hanem személyemmel. Vajon kinek, kiknek áll érdekében támadni azt az igényt, hogy a legitim ingatlanszakmai szervezeteket megismerhessük, tudhassuk kik működnek törvény szerint és ismerhessük tagjaikat? Vajon kiknek áll érdekében elkenni az egyes szervezetek kompetenciáit? Kiknek áll érdekében személyében támadni a szerzőt?

Emlékeztetőül az alapírás: Letöltés.

Néhány jellemző reflexió (mert ugye nálunk semmi nem titok :) )
"Kedves Kollegák!
....val mindenben egyetértek. Én mindig tiszteltem azokat, akik időt és fáradtságot nem kímélve állandó levelezésben vannak. Ez a szakma érdekében kifejtve nagyon jó, segíti az információhoz való jutást, de nincs mindenkinek szüksége, hozzáfűzött, öncélú értékelésekre. A saját fényesítésre és mások becsmérlésére írt anyagok többet ártanak, mint használnak. Ugyanakkor hiába gondolom azt, hogy ezek a szerzőt minősítik, sokakat meg tud téveszteni. Ezért is van szükség az ... által írt reflexióra."



"Kedves Kollégák, Tisztelt elnök Hölgyek és Urak! Tekintettel arra, hogy nálam már Tilk úr ezt megelőző hasonló tárgyú írásai korábban kiverték a biztosítékot, így csak azt tudom mondani, hogy az ... levélben megjelölt illetékesekhez történő eljuttatása - no meg a weboldalunkra történő feltétel - tárgyában máris intézkedem."


Dalban Ghymes: Seregek közt ...

Ingatlanszakmai képviselet

Az Ingatlan Parlament 2008 évi rendezvénye kapcsán összekapartam ismereteimet az úgynevezett ingatlanszakma törvényhozás, média és társadalom előtti képviselete dolgában. Bizony én már 1990 óta, ha jól számolom 18 éve itt tiblábolok ezen a szakterületen. Sőt! Még előtte az "átkosban" is az építésberuházás és épületfenntartás volt a szakterületen fővárosi és országos szintű szervezeteknél.
Az EU-ba történő 2004. évi belépésünkkel lényegileg változott a jogi környezet, ám az emberek nyilván nem tanulták, nem tanulhatták meg azt a mintegy 30 ezer oldalnyi EU jogot. Mi több! Meggyőződésem hogy a több ezer civil egyesületet alapítók sem vették a fáradságot az egyesülési törvény tanulmányozására, hanem a jogászok állították össze az alapszabályokat, majd ki ki aztán úgy szervezte, bonyolította a dolgokat, ahogy azt a KISZ-ben látta, vagy csinálta. Közösségi életet szervezni, ugyanis ott lehetett megtanulni.

Nem is csoda hogy az Ingatlan Parlament szervezésénél a "jó öreg demokratikus centralizmus" szervezési elvei érvényesülnek, holott az már mesze nem felel meg a mai jogrendnek. Nem felel meg a jogállamiság alapelveinek így a parlamentarizmusnak.

Kísérletet tettem hát ezen elvek, azaz a parlamentarizmus elveinek érvényesítésére két dolgozattal, amit megküldtem a szakmai szervezetek képviselőinek. Tartok attól hogy ez a garnitúra nem mutat túl nagy lelkesedést a törvény szerinti működésre és az összefogásra. Pedig mind a törvényhozás, a média és a társadalom irányába igen fontos lenne, a hiteles tájékoztatás ügyére nézve, ezen elvek érvényesülése.

Nyilvánosan lajtromba kellne venni az ingatlanszakmai civil szervezeteket, majd ezeket kvalifikálni kellene, a törvényes működésre nézve. Magyarül működnek-e egyáltalán? A kvalifikációt követően pedig a taglétszámuk és tagi összetételeik alapján megállapítható lenne az egyes szervezetek kompetenciája, az egyes ingatlanszakmák ügyei dolgában. A kompetencia határozhatná meg azt, hogy kik miben "kompetensek" nyilatkozni, avagy állást foglalni.

A média ugyanis azt kérdi, akit ismer, így egyes médiákok előtt ismertebbek nyakló nélkül nyilatkozgatnak olyan dolgokra nézve, amelyben sem kompetenciájuk, sem megfelelő ismereteik nincsenek. A politikusok pedig a csókosaikat kérdezik. Ezek bizony a félretájékoztatások, a torzítások és a megvezetések gyökerei.

Dalban, Cseh-Bereményi: Demokrácia

A dolgozatok: Letöltés

Isiász

Isiász (ischias): Az isiász az ülőideg zsábája. A betegség következtében a beteg heves fájdalmat érez a derekában, ami hamarosan kiterjed a combjának hátsó részébe, lábszárának és lábfejének oldalsó felszínére is. Köhögés, tüsszentés, állás vagy járkálás fokozza a fájdalmat, olykor a fekvés is elviselhetetlen. Valójában jóval ritkábban fordul elő, mint ahányszor a betegek isiászról beszélnek.Az ülőideg fájdalmát sok más betegség is kiválhatja. A leggyakoribb ok a gerinc vagy a csigolyák közötti porckorong betegségei.
Na ez van nekem. :( Már a héten jelentkezgetett, a pénteki TESCO-s vásárlásom során már különösebb feltűnés nélkül odaguggolhattam egy egy polchoz fájdalmamban, azt a látszatot keltve hogy valami árut tanulmányozok. Re,méltem elmúlik. És nem. Pont a hétvégére kulminál nekem. Pedig szombaton jelenésem lett volna az Ingatlanfarsang 2008 rendezvényen, ám nem mehettem mert még sem fekhettem vagy guggolhattam végig a bálozást.
Ha az ember az interneten rákeres erre a betegségre akkor a Bruno Gröning Baráti Kör oldalai nyomulnak, mely a szellemi gyógyítás sikereit taglalja. Félek attól, nekem nem lesz elég hinnem hogy meggyógyítom magam, csak ebben az influenzia járványban semmi kedvem orvoshoz menni, mert a veszélyeztetettek csoportjába tartozom. Vigaszképpen ettem egy kocsonyát, hogy meggyógyuljak.
Képriport.