2009. április 24., péntek

Penitencia



Számok, villanások, halkan jár a lift

A bölcs mosoly mozdulatlan, érkezésig őrzi titkait

Egy döccenés, a szőke illat félúton kiszáll

Valami fojtogat, ám a nyakkendő az összhatáshoz jár

A két angyal felvezet, és kezet nyújt az Úr

És szép tisztán szólít magyarul

Nos, ülj le ott és tölts magadnak

Adj időt a gondolatnak

Ráérünk, őszintén mesélj

Na, hogy telt a mélyben ennyi év

Csak mondd, ne félj

Már alig hittem, Uram, hogy válaszolnom kell

Ha körbenéztem, úgy ítéltem, dolgainkra senki nem figyel

Láttam, hogy helyet cserél bűnös és a szent

S a hatalmadat túl sok ripacs gyakorolta fölöttünk ott lent

Bár álmodtam néha, hogy szóba állsz velem

De úgy volt, hogy én kérdezem:

Az intőket miért kaptam

Anyám miért sírt miattam

Mért loptak meg, ha adni jó

Mért vagy Te örök bujdosó

Se kép, se szó

S ha felsír egy élet a válaszért

A titkaidból semmit sem ért

S ki újszülöttet ringat el

Még azt sem tudja, kit nevel

Egy rendőrautó szirénázik épp

Álmaim víztükrébe lép

Se hang, se kép

Zuhanok, s egy angyal súgja: jár a büntetés

Semmit sem értesz, így hát nincs bocsánat, szépen visszamész

Hm, visszamész, bizony visszamész

2009. április 23., csütörtök

Ments meg Uram! De mitől is? Kiktől is?

Oszkó Péter pénzügyminiszter úr – HVG - nyilatkozata margójára
Interjú részlet
Forrás
HVG: Az ingatlanadóval kapcsolatban kiindulópontnak tekinthetjük azt a korábbi kalkulációt, hogy 30 milliós értékhatár fölött 1 százalék lenne a kulcs?

O. P.: Nem lesz annyi. A Reformszövetségnél egy nagyon konzervatív számítást végeztünk arra vonatkozóan, hogy ingatlanadóból mennyi költségvetési bevétel folyhat be, és egy olyan százalékot akartunk ideilleszteni, ami biztosan garantálja azt. A részletes számítások alapján ma az látszik, hogy ugyanaz a költségvetési bevétel lényegesen alacsonyabb kulccsal is elérhető.

HVG: Mekkora lesz tehát az a bizonyos alacsonyabb kulcs?

O. P.: Épp csak megkezdtük a számításokat, lineáris kulcs vagy sávos adóztatás egyaránt elképzelhető. A pontos számokon még dolgozunk. A lakások árát valószínűleg az értékövezetbe sorolás határozza majd meg, de ellenbizonyítás is lehetséges lesz.

Margó jegyzet:
Övezeti besorolás?
A „lakások árát” az – azaz az adóalapot - értékövezetbe sorolás határozza meg? És mi van, ha ez az értékövezetbe besorolás nem felel meg a független magyar bíróság előtt is megálló piaci tényeknek? Mert ugyan olyan hiteltelen lesz, mint a luxusadónál?

Ellenbizonyítás?
Az Alkotmánybíróság döntése alapján lehetséges kell legyen az ellenbizonyítás. Mi van ha az ingatlanpiaci szakemberek - sorra és rendre tömegesen bebizonyítják - annak megalapozatlanságát?

Mi van, ha nem fizet az ingatlanadó alanya a per le nem zártáig?
A luxusadó blődsége és ennek kapcsán az adóelkerülők „sikere”, az övezetbe sorolások vitathatósága megingatják az adóalap számításba vetett bizalmat (ugyan miként lehet az áttekinthetetlenbe bízni?) és ezáltal szinte mindenki, azaz minden ingatlanadó alany fellebbez, és bizonyítani akarja, hogy neki nem annyit kell fizetnie?

Mocsárra építkezni?
Magyarország döntő részén nincs ingatlanforgalom, így nincs alapja a piaci értékalapú ingatlanadó számításnak, mert nincs bizonyítható adóalap! Fordítva! Független bíróság előtt bizonyítható az adóalap számítás valótlansága.

Pénz az ablakban?
Vajon úgy lesz ez is, mint háborúban a hülye paranccsal? Előbb végrehajtjuk, aztán majd ha megdöglöttünk bizonyíthatunk, hogy a parancsnok úr hibázott? Tényleg. Mi is van a luxusadóra „törvénytelenül” befizetett pénzekkel? Eltörölték a luxusadót! Mi van a befizetett pénzzel? Mikor kapják vissza a törvénykövetők a pénzüket? Vagy már megint az járt jól, aki elkerülte? Ez az üzenet bizony arra hajlamosítja az adóalanyok tömegeit, hogy fellebbezzenek, pereljenek és ne fizessenek. Időt nyerjenek. Majd jön ugyanis a FIDESZ Orbán programjával, úgymint:
1. romeltakarítás,
2. a bizalom helyreállítása: számonkérés
3. újjáépítés

Valami bűzlik Dániában!
Ahogy Dániában, kis hazánkban is perek sokasága várható éppen az adóalap, azaz az ingatlan vagyon-értéke vitathatósága okán. Az adóztatási célú ingatlanvagyon-értékelés alapszámítását ugyanis társadalmilag el kellene talán fogadtatni. Elsőként a szakemberekkel, akik elmagyarázhatnák az istenadta adóalanynak, hogy higgye már el, az tényleg úgy van. A lakóingatlana tényleg annyit ér. ( Mondjuk ilyen válságos árveréses időszakban mondjuk ez is szinte leányálom.) Nyilván az adóalapra vetett százalékhoz az ingatlanpiaci szakember sem tud hozzászólni, mert ugye az pontosan akkora, amekkora összegre szüksége van a kormányzatnak ezen a címen és úgy vélik - akik a számokat bűvölik- hogy azzal be is folyhat. Ennek bizony már „validitása” egyben hatalmas kockázata van. Félelmetesen nagy a kockázat a társadalmi elfogadtatás hiánya miatt! Társadalmi elfogadottság nélkül - ahogy a luxusadónál - innen sem lesz pénze a költségvetésnek, ám övig állunk a perekben?

Ez Európa!
Lényeges körülmény – majdhogynem demokratikus vívmány - a luxusadós korszakhoz képest, hogy az adóalap nem megfelelőségének ellenbizonyítási jogát az Alkotmánybíróság már biztosította az adóalanyoknak. Bizony ez Európa!

A másik a parton?
A kormányzat azzal, hogy az ingatlanadó előkészítési munkái során magát a gyakorló ingatlanvagyon-értékelő szakembereket – azok képviselőit - nem vonta be az előkészítés folyamatába jól láthatóan - megfosztva magát a piaci tisztánlátástól - a perek esetére óhatatlanul az ellenérdekű fél – az adóalany - oldalára szorítja. A szakemberek pedig a független magyar bíróság előtt bizony bebizonyíthatják esetenként, hogy az övezeti besorolás nem felel meg a piaci tényeknek, ha olyan lesz az övezeti besorolás mint a luxusadónál az tapasztalható volt. Nyilván lesz olyan eset – ahogy a luxusadónál is – ahol a piaci tények alapján kevesebbet kell fizetni. Ilyen esetben ugye – népszokásainkkal egyezően - hülye lenne fellebbezni az adóalany. Legfeljebb a csórója nem fizet – mert van neki devizahitele - és várja a megváltó FIDESZ-t.

Tömegével lehetséges viszont olyan, ahol az adóalanynak - számára - elviselhetetlenül sokat kell fizetni – devizahitele ugyan nincs - és bizony az adóalap számítás megtámadható. Meg is támadja az adóalapot szakemberekkel és megnyeri a pert. Meg is érte neki. Ám ki fizeti ilyenkor a perköltségeket? Illetve mikorra zárulnak a perek?

„Ments meg Uram! De mitől is?” Kiktől is?


Így ingatlanadózunk mi!

Fecseg a felszín és

Hallgat a mély?
Folynak a találgatások és a riogatások ingatlanadó ügyben Lassan a harmadik kísérletnek leszünk tanúi a hazai általános értékalapú ingatlanadó bevezetését illetően, aminek a dolog természetéből fakadóan vagyonadónak kéne lenni, hiszen az ingatlan eleve vagyonnak számít.

Volt egyszer egy Luxusadó

A kísérletek közben ugye volt egy luxusadó is, amit a bevezetendő általános értékalapú ingatlanadó kísérletének is kommunikáltak. Bizony a kísérlet csúfosat bukott. Többet költöttek rá, mint ami befolyt, hiszen az Alkotmánybíróság megsemmisítette. Vajon a jogtalanul – megsemmisített törvény - beszedett pénzt visszafizették-e azoknak a törvénykövető állampolgároknak, akik befizették és nem kerülték el ezt a sarcot? Mert, ha nem, akkor borzasztó rossz üzenete van ennek is a társadalom számára, ugyanis ez azt jelentené, hogy az a hülye aki felül a kormányzat trükkjeinek. Miért fizetne egy újabb alkalommal bárki is? Hogy jön majd a FIDESZ és megsemmisíti ezt a törvényt is? Főleg, ha még fellebbezni is lehet ugye?

Találgatások

Újra folynak a médiában a találgatások és a riogatások. Sorra nyilatkoznak azok, akiknek a tömegkommunikáció szót ad, úgy hogy még azt sem tudjuk milyen is lesz ez az általános értékalapú ingatlanadó.

Mértékadó hírek

Orbán Viktor FIDESZ elnöke Időpont: 2009.03.11

Forrás: http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=261784

A Fidesz elnöke szerint még legalább 10 évig nem lehet értékalapú ingatlanadót bevezetni Magyarországon.

Bajnai Gordon miniszterelnök Időpont: 2009. április 19.

Forrás: http://www.kormanyszovivo.hu/news/show/news_1711?lang=hu

Az ingatlanadó részletes terveire két hét múlva tesz javaslatot a kabinet - közölte Bajnai Gordon. A miniszterelnök által tartott prezentációból kiderült, hogy a kormány azt tervezi: 2010-ben vezessék be az általános értékalapú ingatlanadót.

Oszkó Péter pénzügyminiszter Időpont: 2009. április 20.

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20090420_oszko_peter_ingatlanado.aspx?s=ECO

A tervezett ingatlanadó bevezetéséről azt mondta: be lehet vezetni az értékövezeti ingatlanadót, ha megteremtik annak a lehetőségét, hogy az adózó vitathassa és be is bizonyíthassa, ha szerinte az ingatlanának más az értéke, mint amelyet megállapítottak.

Egy érdekes írás:

Részlet: "Dr. Fellegi Miklós, a Miskolci Egyetem adjunktusa épp az értékalapú ingatlanadó hatásvizsgálatát végezte el doktori értekezésében. Ezért hozzá intéztük kérdéseinket: szerinte mennyi bevételt jelentene hazánkban az ingatlanadó, és hogy lehetne megoldani a gyakorlatban a bevezetését.A szakember lapunknak elmondta: hazánkban közel 4 millió 300 ezer ingatlan van magánkézben, ehhez jönnek még a gazdasági társaságok ingatlanjai. Ha a korábban emlegetett 0,25 százalékos adóval számolunk, az 800 milliárd forint bevételt jelentene az államkasszának, ami a negyedik legnagyobb adónemet jelentené. "

Beatles Itt jön a Nap

Kormányszóvivő.hu

A Bajnai kormány koncentrált webes tájékoztató csatornája a www.kormanyszovivo.hu weboldalon látható




Bajnai Gordon válságkezelő programja

2009. április 20., hétfő

Székely nyelvlecke magyaroknak 1-10

Működőképes vízfegyver

A víz egyszerű, de a földi élet fenntartásához nélkülözhetetlen anyag. Óriási mennyiségben található földünkön, mégsem dúskálhatunk: nagy baj ugyanis, hogy a vízkészleteknek mindössze néhány százaléka iható, a többi sós, nehezen kiaknázható vagy fertőzött. Némely földrészen rendkívül kevés van belőle, ennek következtében évente többmilliónyian pusztulnak el vagy betegednek meg.

A vonatkozó ENSZ-normatíva szerint Magyarország egész területe aszállyal sújtott térségnek tekintendő. Hazánk mégis aránylag jól áll a víz dolgában, de ez sajnos a mostani kormányzat intézkedései nyománminden bizonnyal hamarosan megváltozik.

A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a láthatatlan világkormány hihetetlenül nagyhatalmú, látható tagjai célul tűzték az ivóvízkincs privatizálását. A fokozódó lakossági ellenállást figyelembe sem veszik. A Világbank következetesen kényszeríti a kölcsönért folyamodóországokat a vízművek privatizálására. 2004-ben például négymilliárd dollárt irányoztak elő a privatizáló óriáscégek támogatására. Akölcsönt vissza kell fizetni, tehát a privatizáló cégek minden elképzelhető és elképzelhetetlen eszközt felhasználnak a haszonszerzésre.


Működőképes vízfegyver
Feltételezhető, sőt majdnem biztosra vehető, hogy a jelenlegikormánynak nyújtott hitel egyik feltétele a magyar vízművekprivatizációjának elősegítése volt. Ennek előszele már javában fújdogál. Máris napirenden van az öt állami tulajdonú regionális vízműösszevonása és a tőzsdei bevezetésre való előkészítése - ez pedig aprivatizálás a \"hátsó ajtón\" vagy a \"kutya lukán\" keresztül.


Hazánkban nincs annyi tőke, amennyi a felvásárlásukra kellene. Tehát ha a részvények megjelennek a piacon, a Bechtel vagy egy másik cég bejön,fillérekért megveszi a részvényeket, és ezzel a mai államvezetés megint hozzájut kéthavi pazarlás fedezetéhez. A pécsi önkormányzat is előkészületeket tesz vízműveinek eladására. Sajnos a polgároknak - sem ott, sem máshol - fogalmuk sincs arról, mi vár rájuk, milyen gyalázatos kizsákmányolás elszenvedői lehetnek. A \"négy nagy\" gigahatalma.

Amint említettük, a Világbank óriási összegeket tett félre a világvízműveinek magánkézbe kényszerítése céljából. Ennek persze több oka lehet, de először nézzük meg, mit jelent ez nekünk, fogyasztóknak. Először is magasabb árat. Ki az a bolond, aki hatalmas összegeketfektetne be - hacsak nem volna lehetősége a garantált nagyhaszonszerzésre. Ez a vadkapitalizmus lényege. Azaz a legkevesebbbefektetéssel a legnagyobb haszon elérése. Ha pedig monopolhelyzetbe kerül egy vállalat, ki akadályozhatja meg a lehető legnagyobb haszon kisajtolásában?

Mostanában nagyjából négy óriáscég uralja ezt a területet: a francia Suez és Vivendi (amely újabban Veolia Environment névre hallgat), a Német RWE-AG és az angol Thames Water, a Bechtel-United Utilities tulajdona. Ezek szolgáltatják a vizet, és kezelik a szennyvizet száz országban - majdnem háromszázmillió fogyasztónak. Ha minden a terveik szerint teljesül, tíz éven belül a fogyasztók hetvenszázaléka a markukba kerül.

Mivel jár a víz privatizációja?
Magasabb árakkal és gyengeszolgáltatásokkal - mint a világ számos táján tapasztalható.
Ausztrália: 1998-ban a vizet giardia és ryptosporidium parazitákfertőzték meg a privatizáció után.

Marokkó: Casablancában a víz ára megháromszorozódott.

Argentína: amikor a francia Suez Lyonnaise des Eaux átvette avízműveket, a víz ára kétszeresére emelkedett, a minősége pedigromlott. A társaság kénytelen volt távozni az országból, mert afogyasztók megtagadták a számla kifizetését.

Anglia: 1989 és 1995 között a víz ára 67 százalékkal emelkedett. Sokan nem tudták megfizetni a magas árat, és a vállalat elzárta a csapokat.

Új-Zéland: a lakosság az utcán tüntetett a vízművek privatizációja ellen.

Dél-Afrika: a víz drágult, hozzáférhetetlen lett, minősége csökkent,miután a Suez Lyonnaise des Eaux Johannesburgban átvette a vízműveket. Kolera terjedt el.

Egyesült Államok, Felton, Kalifornia: a város 2008. május 30-ánünnepelte a vízművek privatizálása elleni győzelmét. \"Ez óriásigyőzelem Felton város lakóinak - mondták -, és jó példa más városoknakis, hogy szembeszálljanak a magántársaságokkal, amelyek óriásihaszonra tesznek szert, emelik a víz árát, és nincsenek tekintettel avízlelő helyek sebezhetőségére.\"

Franciaország: ott már régen folyik a vízháború. Számos nagyvároskirúgta a nyerészkedő vállalatokat, és visszavette a vízművekkezelését.

Párizs: amikor a polgármestert újraválasztották, a szavazókfelhatalmazták a vízművek visszaszerzésére. A választási ígéretet azemelkedő vízárak kényszerítették ki. 2008 júniusában a polgármesterhivatala közleményben jelentette be, hogy teljesítik a visszavásárlásiígéretet. Az 1985-ben privatizált vízműveket egy városi vállalat, az Eau de Paris veszi kezelésbe.

Kanada: 2004-ben Hamilton város polgárságának tízéves küzdelmevégződött teljes sikerrel. A városi tanács megszavazta a vízművekvisszavételét. Ezzel véget ért egy hosszú, küzdelmes időszak, amelyeta folyamatos titkolózás jellemzett - állandóan váltogatták azvállalkozókat, igyekeztek eltitkolni a rosszul működő gépi felszerelésmiatt keletkezett szennyvízkiömléseket stb.

A 21. század biznisze
A felsorolást hosszan folytatnánk. Ha valaki el akar mélyedni etémában, pötyögtesse be ezeket a szavakat a Google keresőbe: waterprivatization. Annyi adat jön elő, hogy nem győzi feldolgozni őket. A Fortune magazin szerint a víz \"...a világ egyik legnagyobb üzletilehetősége. A víz lesz az az üzlet a 21. században, amely az olaj volta 20.-ban. Az elmúlt tíz évben három óriásvállalat csendben megszerezte mintegy háromszázmillió ember vízellátásának jogát az egész világon.\"Kanada, Egyesült Államok, Európa, Ázsia és Dél-Amerika újságíróinak tizenkét hónapos nyomozása, az erről készült jelentés szerint a jövő a kétségestől a katasztrofálisig minősíthető.

Amerikai és kanadai vizsgálatok szerint a jóhiszemű önkormányzatok az óriásvállalatok nagyrábeszélő technikája által sebezhetők. A létünket fenyegető veszélynek óriási irodalma van a világban.

Talán a legkiemelkedőbb elemzés a Polaris Institute oldalain jelent meg 2004 januárjában Maude Barlow és Tony Clarke tollából A vízprivatizáció a Világbank legújabb piacfantáziája címmel (Water Privatization: The World Bank\'s LatestMarket Fantasy). Ha mindez nem elég a tömegek megmozgatására, gondoljunk a világhatalmak küzdelmeire. Egy kialakulóban lévő világkormány által mozgatott világcég a karmaiba került vízműveken keresztül teljesen megváltoztathatja az erőviszonyokat - a lakosság élni akarásának, azaz életösztönének mesterséges csökkentésével. Nem kell hozzá más, csak az ivóvízbe juttatott, agyműködést befolyásoló kémiai vegyület. Ilyenekmár ma is léteznek. Lehet, hogy máris alkalmazzák ezeket?Fantáziajáték vagy valóság - ez a kérdés.

A vízműveken keresztül baktériumok, vírusok bevetésével országrészek megbénítása, lakóinak kiirtása is lehetséges. Nyugodtan mondhatjuk: akié a víz, azé a világuralom. A víz sokkal fontosabb, mint az olaj, hiszen az utóbbit ki lehetváltani más energiaforrásokkal, de a vizet semmivel sem lehet pótolni.

A mai magyar kormány ezzel nem igen törődik. A teljes nemzeti vagyontjórészt elkótyavetyélték - mára alig maradt más, mint a föld és a víz. Elszántságukból nyilvánvaló: ezek feláldozására is hajlandók a hatalom megtartása érdekében. Ha ez sikerül nekik, megérdemeljük.

Magyaródy Szabolcs író, könyvkiadó (Hamilton, Kanada) "Jöjjön el a te országod..."

2009. április 19., vasárnap

Különös, ám nem mulatságos

Kattanj a linkre!
"Szerelemben és harcban nincsenek szabályok"! A megtévesztés pedig az egyik leghatékonyabb harci eszköz. Sokunkat foglalkoztat, hogy a médiában megjelenő úgynevezett "szélsőjobboldali megnyilvánulások" kiknek a malmára hajtják a vizet? Qui Prodest! Teszi fel a latin a kérdést ezredévek mélységéből. Ami ma is igaz. Egy-egy jelenség nem önmagában való. Valami hajtja. Azaz valakik finanszírozzák. Vajon ki finanszírozza és miért a kuruc.infot! Nyilván az, akinek érdekében áll. És kinek áll érdekében? Kik igénylik, veszik a magas szervákat, hogy leüthessék?
Hogy a rassziszmus, az kirekesztés, az antiszemitizmus vádjait a köztudatban fenntarthassák? Melyre hivatkozva ...
Vajon miért nem találja a magyar rendőrség a molotov koktél keverőket? Vajon miért nem foghatók meg a "rasszista, antiszemita" igék terjesztői? Bizony testvérem azért, mert mindazok akik ilyenekre képesek - elrejtőzésre - kiképzett és fizetett provokátorok! Ügynökök! Akik rendelésre szállítják a médiának a témát, amiről a finanszírozók szerint beszélni kell!!! És bizony akiről, akikről nem szabad, azaz tilos szólni, azok az elnyomók! Az Érinthetetlenek! Akik ördögi módon kezükben tartják a pénzt és hatalmukat, befolyásukat a pénzhálózat útján fejtik ki, jobb és baloldara osztva, majd egymásnak ugrasztva a bennszülötteket. Jól tudják, hogy az embereket, a Szeretet, az Értelem és a Pénz motiválja. Ez utóbbi birtokában viszont az emberek túlnyomó többsége - a megélhetés okán - arra is rávehető, hogy olyat műveljen amit nem szeret, aminek értelme sincs, ám jól megfizetik. Bizony nagyon hiányzik társadalmunkból a tisztesség és a becsület!

Ádi állatkertje

Egy nagyon jó kis webhelyre leltünk, mely alapján elkészül a Főnök állatkertje, Ádi állatkertje címmel.

Chico halála körüli találgatások

Hírszerző 2009-04-18 15:24
Kivonat: A nyomozást végző ügyészi stáb pedig szűkszavúan annyit mondott, hogy sikerült felgöngyölíteniük a csoport tevékenységét, amelynek célja terror kiprovokálása volt "egy nagyobb horderejű céllal", amelyet azonban nem fedtek fel.
A Hírszerző egyik olvasója, aki 1991-ben Horvátországban Rózsa-Flores alatt szolgált, úgy emlékezett vissza levelében: "nehéz helyzetekben, sok ember életét megmentette, de sokszor saját emberei életét feleslegesen kockáztatta". Mint szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében írta, csapatában az állandó idegfeszültség és belső ellentétek voltak jellemzők. "Voltak gyanús ügyei, de ezek nem voltak igazán mérvadóak. Nem volt drogcsempész vagy terrorista."


HVG 2009. április 18. 13:30
Kivonat: Péntek délután Tadicot és Tóásót kihallgatták – kit-kit védője jelenlétében – közölték a lappal a hatóságok, de azt nem erősítették meg, hogy a letartóztatottak bevallották volna, miszerint ők hajtották végre a szerdai merényletet Julio Terrazas bíbors háza ellen. Ezt a támadást a helyi hatóságok ennek a csoportnak tulajdonítják. A Bolíviában kormányzó Mozgalom a Szocializmusért egy szenátora egy horvát származású bolíviai üzletembert vádolt meg annak a „terrorista összeesküvésnek” a megszervezésével, amelyben magyarok is érintettek, és amelynek állítólag Evo Morales elnök meggyilkolása is célja volt. Ricardo Diaz szenátor szerint a Santa Cruzban élő Branko Marinkovic állt „a terrorista összeesküvés” mögött, ő volt a szervezkedés értelmi szerzője – jelentette szombaton a horvát HINA hírügynökség a Los Tiempos című bolíviai lapra hivatkozva. Morales elnök már tavaly azzal vádolt több Santa Cruz-i politikust és üzletembert, hogy erőszakos tüntetéseket szerveztek ellene, igyekeztek destabilizálni kormányát. Név szerint is említette Marinkovicot.

Megjegyzés:
- Tóásó Előd magyar állampolgár.
- Branko Marinkovic kulcsfigura.

Szörnyű sejtésem támadt a fenti írások olvastán. A Magyarországon is tapasztalható médián keresztüli közvélemény felborzolás - roma és politikus házakra molotov koktélozás - is lehetett programja a Chico féle körnek, ezzel gerjesztve a közhangulatot. Kérdés ilyen - destabilizálás - kiknek és miért állhat érdekében?
Vajon mi dönti azt el, hogy valaki nemzeti hős, avagy terrorista?
A napjainkban uralkodó médiafelfogás - pénzelt tömegkommunikáció - szerint Petőfi Sándor, Kossuth Lajos minden bizonnyal terroristának számítanának, tekintettel az akkor hatalomra kifejtett destabilizációs tevékenységükkel. Úgy tűnik a terrorista fogalma, az eretnek fogalom felújított változata. Különbség talán csak annyi, míg anno nyílvánosan égették őket, napjainkban kommandóakcióval kivégzik őket és médiacsemegének tálalják. Ecce homo!

Chico film letöltési helye