2011. április 23., szombat

hitelsanya: A deviza elszámolású hitelezés egy burkolt szerencsejáték!


Ha felteszem a kérdést, hogy mennyi devizára van szükség egymillió forint devizahitelhez, mindenki kapásból válaszol: oszd el a devizaszorzóval. Ha például 200 Ft egy svájci frank, akkor ötezer. Elhiszi-e valaki, hogy a devizában fennálló hitelezéshez egyáltalán nem kell deviza?
A devizahitel különlegessége abban van, hogy a köztudatban élő elnevezése ellenére nem devizában kapja a hitelösszeget az adós, hanem forintban, a törlesztés is forintban történik, azonban a hitel devizaértéken van nyilvántartva és a törlesztés is deviza szorzóval átszámításra kerül. A hitelforma különösségét már első látásra is a nyilvántartás és az elszámolás adja. A banki kommunikációs mítosztól eltérően:
A gyakorlatban a banknak nem kell devizát rendelkezésre állítania
Az adósnak nem kell felajánlani megvételre a devizaösszeget
A bank törlesztéskor nem vesz sehonnan semmiféle devizát, (ha venne, azt önmagától venné, vagy ha mástól, azt devizavételi árfolyamon tenné)
Továbbiak

Húsvéti fatál(is)

Ezt kreáltam én a lázongó és lábadozó Gilicémnek, Páromnak. Hát ... ö ... a zserbóban még nem vagyok ott a szeren. 

Cigánykártya: Rendelet amely tiltja, a rendőrség hatáskörébe eső munka végzését.

Avagy a Pintér tojás. Úgy néz ki, hogy az "erőszak állami monopóliuma" jogán (?) félelmet csak a magyar állam szervei kelthetnek büntetlenül. Megérkezett a Pintérland Cirkusz és a húsvéti fészekbe bekerült a Pintér Tojás. Mostantól aki fekete mellényt, avagy dzsekit visel és romák lakta területre téved, a legkevesebb, hogy előállíthatják, félelemkeltés, kvázi garázdaság okán és akár egy nap elteltével is bíróság elé kerülhet. 
Mától ugyanis életbe lépett a rendelet amely tiltja, a rendőrség hatáskörébe eső munka végzését. Példás gyorsaság. 
Mire jók a fedezetlenül kibocsájtott USA dollárok?
Valahol - például Gyöngyöspatán, ám ez történhet bármely cigánylakta területen Magyarországon - hisztériát keltünk. LMP-s aktivistákat - a tízmilliós támogatás fejében - egy kis sátrazásra, takarításra kérjük, majd a Vöröskereszttel - szintén a támogatás fejében - Csillebércre szállítunk mintegy 300 roma gyereket és asszonyt. Ezzel kész is a világhír! Evakuálják a cigányokat Magyarországon.
Erre az ócska trükkre a magyar kormányzat rendeletet hoz és előállítja magánterületről egy egyesület vezetőit, garázdaság jogcímén és egy nap alatt bíróság elé is állítja. Hát ha valami félelmet kelt, akkor ez, a Pintér Tojás.
Megérhetjük még azt is, hogy a romák félelmükben behívják az amerikai csapatokat? 

2011. április 22., péntek

„Régi bűnnek hosszú az árnyéka”


Régi bűnnek hosszú az árnyéka” – idézett lapunknak egy régi mondást Hankiss Ágnes. A Hamvas Intézet vezetője néhány héttel ezelőtt a Fidesz EP-képviselőjeként maga is részt vett az Európai Parlamentben azon a meghallgatáson, amelynek Heller Ágnes filozófus volt a főszereplője. „Az volt az egészben a megdöbbentő, hogy ott ül egy okos ember, aki egykor az erkölcsről írt filozófiai műveket, mára pedig a gyurcsányizmus elkötelezett propagátorává lett, és aki tagadta, hogy embereket súlyosan bántalmaztak a pesti utcákon 2006. október 23-án. Ez a levél és az a jelenet, ahogyan néhány hete az MSZP-től átveszi a kitüntetést, lehangoló, bár elég koherens keretbe foglalt öt évtizedet…” – hallhattuk Hankiss Ágnestől. Hozzátette, utána elgondolkodott, hogy mi lehet a magyarázata Heller hisztérikus haragjának és elfogultságának. „Aztán eszembe jutott, hogy több évvel ezelőtt, a Magyar Országos Levéltárban folytatott kutatásaim során találtam egy iratot, amely akkor is eléggé elborzasztott. Ebben az 1959-es levélben Heller gyakorlatilag üdvözli az »ellenforradalom« leverését, ami azért is szomorú és rettenetes, mert ekkor már a legtöbb bebörtönzés és kivégzés megtörtént. Ma pedig Heller Ágnes a szabadság és a demokrácia fő védelmezőjének szerepében folytat lejárató kampányt Európa-szerte a Fidesz-kormány ellen…” – hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak Hankiss Ágnes.  Továbbiak

Megjegyzés: Kis magyar morbid, avagy addig jár Korsócska a Kútra, míg  ... Ez a "Heller jelenség" is fényesen mutatja, a magyarországi hatalomgyakorlás és a holdudvarát képező értelmiségi lét ötszáz éves morbiditását és lehetetlenségét. Hogy mi helyes és mi helytelen, az mindig az uralkodó kurzus - hatalom - szemszögéből került megítélésre, az aktuális birodalom szuronyainak - ide a pénzt is értsd - négyszögében. Így élheti át a gondolkodó ember azt tudathasadásos állapotot folyamatosan, hogy vezetői, feljövői "mindig rossz oldalra" álltak. Hellerre cinikusan mondhatnánk azt, hogy pechje van, mert megesett vele (is) hogy rossz időben és rossz helyen állt és fejtette ki éppen aktuális álláspontját. Kockázatos hivatást választott, mert mindig meg kívánta magyarázni, a megmagyarázhatatlant. Most is tetten érték. "Vádalkut kötött"? Valóban igen rosszul veszi ki magát az, ha valaki hol ezt, hol meg az ellenkezőjét akarja ledugni az emberek torkán, még akkor is, ha túsz helyzetben van. Hitelét veszti.  
A képlet azért ennél sokkal egyszerűbb. A Kárpát-medencében az elmúlt ötszáz évben egyszerűen nem lehetett, nem lehet "jó helyen" állni. Mert ez egy szellemi átjáróház - siralomház,  a Birodalmak átjáróháza. Hol a török, hol a habsburg, hol a habsburg, hol a szovjet, általánosítva hol a Kelet és hol a Nyugat jön be és adóztat, fosztogat és zsákmányol, szipolyoz.. Ékes példái a térségben uralkodó politikai káosznak az, hogy Kárpátalján talán még élnek olyan emberek, akik életük során négy országnak is állampolgárai lettek úgy, hogy a falujukból el sem költöztek. Igazat üzen bizony a népi szólás: Ahol lószar van, ott veréb is van. No és ahol faragnak, ott a forgács is hullik.  (Ahol meg tömegeket faragnak ott fejek is hullanak.)
Az úgynevezett rendszerváltást - nevezzük bátran csak gengszterváltásnak -  követően akár egy koreai tévésorozatban, hol a Déli és hol a Nyugati szekció marakodik a koncon, egyben az EU nagy pártjainak támogató zászlai alatt vívják a "bikák" folyamatos küzdelmüket és tapossák a vetést. Divida et impera!
"Forr a világ bús tengere, ó magyar!
Ádáz Erynnis lelke uralkodik,
S a föld lakóit vérbe mártott
Tőre dühös viadalra készti."
Ennek a  következménye az a döbbenet is, hogy ma Magyarországon - a Kárpát-medencében - az élelmezés szempontjából a Kánaánban - gyerekek tömegei éhesen indulnak iskolába. Ennek a túszhelyzetnek - zsoldosok, kufárok, tolvajok kezén - pedig belátható időn belül - nem lesz vége.

2011. április 21., csütörtök

Szobaszínpad: Bíborszirmú szép virágok



Bíborszírmú szép virágok
Debrecen 1973
(G)Bíborszirmú (C)szép virágok (D)megszerette(G)tek.
Nem tudtátok, (C)szerelmem nem (D)lehet tie(G)tek.                 
Kedves szemmel, (C)könnyes szívvel (D)jártam közte(G) tek
Vágytam, ragyog(B)jon rám, (D)csillagszeme(G tek.

(G)Bíborszirmú (C)szép virágok (D)isten vele(G)tek,
Nem tudtátok (C)pillantásom, nem (D)lehet tie(G)tek.
Kedves szemmel (C)könnyes szívvel (D)jártam közte(G)tek
Vágytam, ragyog(B)jon rám, (D)csillagszeme(G) tek.
                 
(G) Bíborszirmú (C) szép virágok (D)isten vele(G)tek,
Nem tudtátok (C) életem, (D)nem lehet tie(G)tek.
Szeretlek, mert (C)szerettek,  (D)én is, tite(G)ket
De lehetek-e, (C) mást szeretve (D)újból közte(G)tek?

Nyugger dal

Nyugger dal

Há’ mit tagadjam, rezignált nyugger vagyok,
Örülni kell már annak is, hogy a szívem még dobog,
De jól esik, ha úgy érzem, hogy van aki még szeret,
Hát ne mondd azt, hogy nekem má’nem lehet.

Iszamos gyorsan teltek az évek, s az idő most is rohan,
Csodálkozom, hogy még mindig élek, és tolom nektek magam.
S néha még egy angyal hm .. Meglátogat,
Ne mondd azt, hogy nekem má’ nem szabad …

Jól áll még a kezemben, bár csak lazán markolom,
De tud még örömet szerezni, ha jól behangolom,
Egyre jobban hatnak rám, az érzelmes dalok,
Nincs miért szégyenkeznem, nyugger vagyok

Én jól emlékszem, milyen volt, az a régi maszkabál,
És ezt is ami most van, mintha láttam volna már,
Hát bocsásd meg, ha néha még, az indulat elragad,
S ne mond azt, hogy nekem má’ nem szabad .

Tudom, hogy minket má’ leírtak rég, a tévéhirdetők,
De a Fészbukon még megtalálnak, ó a régi nők.
S ha választok, hát meggondolom kiket lájkolok,
Nincs miért szégyenkeznem, nyugger vagyok.

S ha néha napján összejön még a baráti társaság,
Sírva nevetve meséljük újra a kalandjaink sorát
És mindig van, ki dédelget még újabb terveket,
Hát ne mondd azt, hogy nekem má’ nem lehet.

Hiszen jól áll még a gitár, de már csak lazán markolom,
S tud még örömet szerezni, ha jól behangolom,
S filléres emlékeim őrzik a dallamot,
Nincs miért szégyenkeznem, nyugger vagyok.

S ha meghalok, hát mennybe visznek majd az angyalok,
Nincs miért szégyenkeznem, nyugger vagyok. 

"Persze egy nyugger csak maradjon nyugodtan, ne tomboljon, mint kádárproli- balhívő, ingyenélő here. Már amúgy sincs annyi ideje hátra, mint amennyi letelt." /Adorján György Aladár/

Tini bá nem hazudtolta meg magát. A hetvenes évek ( Illés, Fonográf) ifjúságának egyik ikonja lazán vállalja a nyugger lét megpróbáltatásait is és kiáll. Kiált.  Bródy kiáll. Kiált. A miért is? Bizony-bizony illúziókért.
Megtudhatjuk persze azt is, hogy jól áll még a kezében ( a gitár) és tud még örömet szerezni, ha néha egy angyal meglátogatja. Na és a Fészbukon is meggondolja kiket lájklol. Nem keresi a politikát, de az megtalálja, ahogy most is a Kossuth díj kapcsán, és a szájába adják ... ugye a rejtett üzenetet, a félelmet,  ki tudja meddig utazhat ingyen még, mint nyugger.
Egyre inkább igazolódni látszik egy debreceni filozófia tanáromtól hallott tétel, a dolgok és az események kimenetelére vonatkozóan: Egyik így akarja, a másik úgy akarja és úgy lesz, ahogy egyik sem akarja. 
A dalszöveg viszont könnyed, laza, kedves. Néhányan magukra ismerhetnek benne. Ám kik is a nyuggerek? Egy új - politikai - osztály, avagy az emelkedő léghajó ballasztanyaga?

Jog, Vagyon, Pénz: Háború a nemzet ellen

"Megrázó részletek arról, hogy kik és miért juttatták hazánkat mostani gyászos állapotába. Jelenczki István új dokumentumfilmje azt a történelmi folyamatot mutatja be, ahogyan a belső és külső hatalmi erők felszámolták a nemzeti vagyont, átjátszották és játsszák át mindazt az örökölt és megtermelt tulajdont, amit őseink évszázadokon át létrehoztak."

Szebb Jövőért

VBT: Az egész interjú konklúziójaként egykori tanárom, Vitray Tamás egy gondolata jut eszembe: „Aki felülkerekedik, alulmarad.”. Bár látszatra Szabó Anett hengerelt. De valójában, ami a képernyőkön keresztül lejött, az nem más, mint hogy egy átlagos magyar polgárt nagy nyilvánosság előtt semmibe vettek, megszégyenítettek, ellehetetlenítettek. Ráadásul egy olyan polgárt, aki tenni akart valamit az élhetőbb Magyarországért.
A napokban Szabó Anett vendége volt a Hír Tévében László Attila, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület országos elnöke. Az interjú végkimenetét ismerjük. A rutinos riporternő ízekre szedte az interjúadásban eleddig járatlan László Attilát. Ennyit tényszerűen. Azonban nem árt megvizsgálni, valójában mi is történt az interjú során?



Megjegyzés: És a recenzió! Figyelem hosszú  az írás, ám érdemes elolvasni, mert ritkán olvasható ilyen a média trükköket és apró aljasságokat is bemutató recenzió.  (A mondandót meg úgyis mindenki a saját politikai tébolya szemgödréből nézi. )


2011. április 20., szerda

Paradigmaváltás a magyar őstörténeti kutatásokban



Cser Ferenc és Darai Lajos tanulmánya sokoldalúan bizonyítja a magyarság Kárpát-medencei eredetét: genetikai, embertani, régészeti adatokkal, nyelvének, művelődésének, társadalomszerkezetének beható elemzésével.
Valamennyi bizonyíték közül kiemelkedik az a tudományos közlés, amelyet 2000 novemberében a világ első számú tudományos közlönyében, a SCIENCE című folyóiratban tett közzé tizenhét genetikus, az olasz kutatónő, Ornella Semino vezetésével. A nemzetközi kutatócsoport – amelynek egyetlen magyar tagja sem volt – minket, magyarokat alapvetően érintő, döbbenetes eredményre jutott. Az elvont, szakmai fogalmakkal írott tudományos közlést magyar szakemberek értelmezésében értheti meg a laikus. Dr. Papp Lajos szívsebész professzor egy előadásában így összegezte az Ornella Semino vezette kutatást:

„A 17 tudós föltette azt a kérdést:

Európa őslakossága, az ős európai gének különböző ma élő népek fiaiban milyen arányban szerepelnek? Az ősgén, ami nem mást jelent, mint Krisztus előtt 35 - 40 ezer évvel ezelőtt itt élők genetikai kódját az európai népességből mely népek hordozzák legmagasabb arányban? Magyarul, a kérdést úgy lehet föltenni: kik képezik Európa őslakosságát?
A vizsgálat Y kromoszóma meghatározással történik. A férfi kromoszóma jobban kutatható, mert bármilyen sejttöredékből meghatározható. A női kromoszóma vizsgálathoz ép mitocondrium kell.
Itt be is fejezem a szigorúan tudományos tények boncolgatását.
Az eredmény döbbenetes.
Az Y kromoszóma kutatás alapján ez a tudóscsoport megállapította, hogy a ma, itt, a csonka Magyarországon élő, tehát a teremben jelen lévő sokadalom 95 %-ában jelen van az európai ősgén. Ez azt jelenti, hogy genetikus vonatkozásban a magyar lakosság 95 %-ban őseurópai gént hordoz.
Legalább olyan érdekes, hogy vajon a többi európai népesség milyen arányban hordozza az európai ősgént? Kik hordozzák az európai ősgént a magyarok után magas százalékban?
A lengyelek, a horvátok és a Keleti-Kárpátokon túli ukránok. (50-60 % ) A többi népcsoport töredékében sem hordozza az európai ősgént.”
Dr. Czeizel Endre neves genetikus A magyarság genetikája c. könyvében így ír a Semino-tanulmányból levonható következtetésekről: „A magyar férfiak 60%-a az EU-19-es – őskőkorszakbeli – ősapa leszármazottja. …A magyar férfiak további 13,3%-a az EU-18, 11%-a az EU-7, és 8,9%-a az EU-4 ősapa utóda. Mindez azt jelentheti, hogy a jelenlegi magyar férfiak 93,3%-a négy ősapától ered, és 73,3%-a már az őskőkorszakban itt élt férfiak utódja.”
Tekintettel e tanulmány kiemelkedő jelentőségére, alább közzétesszük valamennyi szerzőjének nevét és kutatásainak helyszínét: Ornella Semino,[1], [2] Giuseppe Passarino,2,[3] Peter J. Oefner,[4] Alice A. Lin,2 Svetlana Arbuzova,[5] Lars E. Beckman,[6] Giovanna De Benedictis,3 Paolo Francalacci,[7] Anastasia Kouvatsi,[8] Svetlana Limborska,[9] Mladen Marcikiæ,[10] Anna Mika,[11] Barbara Mika, [12] Dragan Primorac,[13] A. Silvana Santachiara-Benerecetti,1 L. Luca Cavalli-Sforza,2 Peter A. Underhill2

Megjegyzés: No Kárpát-medencei Bennszülöttek? Ha nem vigyázunk úgy járunk mint az amerikai indiánok, ugye? 

Alaptörvény


Nemes gondolatok jegyében született az Alaptörvény, s Húsvét hétfővel, aláírásával életérzéssé válhat bennünk – a szabad magyar haza életével törődő érzéssé. Sok millió ember nevében beszél, amikor megfogalmazza gondolatainkat, hitünk irányait.

Árpád honfoglaló törzsei utódaiként ezeregyszáz éve szilárd alapokra helyezett Magyarországon élünk. Szent István királyunk hazánkat a keresztény Európa részévé tette. Büszkén vállaljuk ezredéves harcunkat a haza szabadságáért és függetlenségéért, szeretjük őseinket, akik érte küzdöttek. Népünk évszázadokon át harcokban védte Európát, s tehetségével, szorgalmával gyarapította annak közös értékeit.

Tudjuk, hisszük és büszkén mondjuk: a magyar emberek nagyszerű szellemi alkotásai gyarapítják a világot. Ápoljuk és megóvjuk örökségünket, a magyar kultúrát, egyedülálló nyelvünket, a Kárpát-medence ember alkotta és természet adta értékeit. Felelősséget viselünk utódainkért, ezért anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos felhasználásával védelmezzük az utánunk jövők életfeltételeit. A fiatal nemzedékek elhivatottsága a jövő garanciája. Hisszük, hogy gyermekeink és unokáink tehetségükkel, kitartásukkal és lelkierejükkel ismét naggyá teszik Magyarországot.

Tudjuk, hogy nemzeti kultúránk gazdag hozzájárulás az európai egység sokszínűségéhez.

Az eszmék között valljuk az Alaptörvény szellemében, hogy minden tudásunkkal megőrizzük az elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt nemzetünk szellemi és lelki egységét. A Magyarországon élő nemzetiségeket és népcsoportokat a magyar nemzet részének tekintjük. Szeretjük a történeti alkotmányunkat legszebben megtestesítő Szent Koronát, amely jelképezi Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét.

Valljuk, hogy a huszadik század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után múlhatatlanul szükségünk van a lelki és szellemi megújulásra.
Az Alaptörvényünk szerződés a múlt, a jelen és a jövő magyarjai között. Élő keret, amely kifejezi a nemzet akaratát, azt a formát, amelyben élni szeretnénk.

Szeretjük azt a minden, nemzetileg fontos érzést átható, egységes szellemet, ahogyan az Alaptörvény megszabja Magyarország jövőjének útját.


Gubcsi Lajos, A Magyar Művészetért Díj Kuratóriumának elnöke

                                                                                                                        A Magyar Művészek Köre

Szobaszínpad: Anyám II.


Anyám II. (Budapest, 1985)
                                      
(Am)Anyám hová mész (G)ott az (Am) úton?
Ezüst hajadnak (G)nem jó a (Am) dér.

Míg gesztenyebarnán (G) dacolva (Am) álltad,
Da(G)cod(Am)at elszívta,
Én és mindaz mit (G) égőn sze(Am)rettél,
Én is mindaz mit (G) meg is (Am) tettél,

Mert (Em)az  (Am) em(Em)ber   (Am) an(Em)nyit  (Am) ér,
(Em)amit (Am) elér.
Hisz (Em)az (Am) em(Em)ber   (Am) a(Em)nnyit  (Am)  tesz,
(Em)amit meg(Am) tesz.

Hát, hová is mehetnél (G) miféle (Am)úton,
Ha nem a sugaras (G) fénylő (Am)úton,
Mi  (Em) u(Am)(Em)nunk (Am) visz

Hisz sasok fészkükről (G)messze (Am)szállnak,
Messzire jutnak, (G)messzire (Am)járnak, (G)nem, látha(Am)tod.

Nem láthatja (G)őket (Am)senki, utol nem éri (G)őket (Am)semmi,
(G)Csupán csak (Am)egy, (G)a (Am)bánat (G)a (Am) bánat (G)a (Am)bánat.

A bánat a sajgás, mi (G)apadha(Am)tatlan,
A bánat a sajgás mi (G)apadha(Am)tatlan (G)utánuk (Am)megy.

De itt vagyunk, íme (G)újra a (Am)fészken,
Szilajul vidáman (G) vitéz merészen, (Em)ra(Am)gyog(Em)hat (Am)szem,
(Em)Ra(Am)gyog(Em)hat (Am)szem.

A magyarországi cigányságról

A hír: A magyarországi cigányság munkaképes férfilakossága 85 százalékának nincs munkaviszonya - mondta Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a romák társadalmi integrációjáról szóló konferencián kedden Budapesten. Ez az arány a 80-as években még 15 százalék volt, de a 90-es évek elején a munkaerő-piaci összeomlás másfél éven belül másfél millió munkahely megszűnésével járt, és a romák nagy többsége nem talált új munkahelyet, részben alacsony képzettsége miatt. Ezért számos családban már több generáció nem tudja, hogy mit jelent munkaviszonyban dolgozni - tette hozzá az államtitkár. Továbbiak 

Megjegyzés: A gyilkosságot követően az emberrel, az emberiséggel szemben elkövethető legnagyobb gonoszság, az önellátásnak, az öngondoskodásnak a feltételeinek megvonása. Alacsony képzettségű néptömegek is alkalmasak az önellátásra, öngondoskodásra ha azt a Piacok Urai hagyják. A roma munkanélküliség gyökere a Pénzdiktatúra szabályrendszere. A cigányoknak és a gárdistáknak nem egymással szemben kéne masírozniuk és üzekedniük, hanem együttesen a parlament, a bankok és a bevásárlóközpontok elé vonulniuk. "Munkát, kenyeret!" jelszavakkal. 

Fészekrakó: Szocpolcsalás

Mint az már közismert: a szocpolcsalás képlete egyszerű: felhajtók keresték meg a nagycsaládos párokat, és azt ígérték nekik, hogy kapnak pár százezer forintot, ha megigénylik a nekik járó, vissza nem térítendő állami támogatást. Az építési vállalkozók beszerezték az építési engedélyeket, összetákoltak valamiféle olcsó alapot, és felraktak rá pár sor téglát, majd a szükséges igazolások beszerzése után a jogosultakkal együtt felvették a szocpol első részletét. Az ingatlanszakértők igazolták, hogy a ház elérte a megfelelő készültségi fokot, majd végül kiadták a lakhatási engedélyeket, a vállalkozók pedig felvették a támogatás további részleteit, aztán az egész épületet visszabontották, és az anyagból egy újabb telken, újabb család számára kezdtek házat építeni.
Továbbiak

Megjegyzés: Az úgynevezett Fészakrakó programmal a civil szférából Palimadár Fészekrakó Szagértő foglalkozott anno.  

2011. április 19., kedd

Ő az vajon? A stúdió hardver?


Szobaszínpad: Anyám I.



Anyám I (Budapest, 1985)
                                
(Am)Anyám, ha (G)tudnád, (Am)mit én nem tudok.
Anyám, ha (G)láthatnád (Am)én hová jutok!
Az út akárhová (G)vezet,
(Am)Vezessen (G)bárhová is, én veled me(Am)gyek

Szívemben (G)hordalak, ahogy te is azt (Am)tetted.
(G)Gyermeked, ha tudtad el is fe(Am)ledted.
De a (G)szívdobbanás alatt, volt egy (Am)zörej.
Most (G)ne is fe(Am)lelj.

(Am)Forrásom (G)bővizű és (Am)egyre (G)apa(Am)dó.
Gyöngyöket (G)görgető és elhalványu(Am)ló.
Gyöngyöket (G)görgető és uszadéktól (Am)dús.
Fel nem foghat(G)ja a lüktető (Am)hús.

(G)Rossz tréfám most is van csak (Am)egy:
Gyermek lehet akár(G)hány, de anya csak (Am)egy


Jog, Vagyon, Pénz: A nemzeti vagyonról

Alkotmány helyett alaptörvény

Elfogadta Magyarország új, 2012. január 1-jén hatályba lépő alaptörvényét hétfőn az Országgyűlés. Az új alkotmányra 262-en szavaztak igennel, 44-en nemmel, egy képviselő pedig tartózkodott. Igennel voksoltak a Fidesz és a KDNP képviselői, valamint a független Pősze Lajos. Nemmel szavazott a Jobbik-frakció és két független képviselő, Ivády Gábor és Szili Katalin. Tartózkodott a szintén független Molnár Oszkár. Az alkotmányozásban nem, így a szavazáson sem vett részt az MSZP és az LMP. A szavazás eredményét vastaps fogadta a kormánypárti padsorokból.
Továbbiak

2011. április 18., hétfő

Szobaszínpad: Álom


Álom (Pécs 1971)
(Dm)Álom, egy (C)álom öleli a(Dm)gyam.
Kavarog a fény és (C)eláll a sza(Dm)vam
(B)Várj még és szoríts, szoríts
Hogy (Dm)fájjon, magadhoz,
(C)Remegve érek kócos hajad(Dm)hoz.

Látod, látod a (C)csend, itt kupo(Dm)rog.
Csak a vágy és a (C)tűz moco(Dm)rog.
(B)A fény ránk köszön, és a (Dm)szél zúgja dalát,
(C)Hallod ugye hallod, szívem mora(Dm)ját.

(B)A fény ránk köszön, és a (Dm)szél zúgja dalát,
(C)Hallod ugye hallod, szívem mora(Dm)ját.

(Dm)Most is hallod (C)csendes lépte(Dm)it,
Színezi az (C)álom képe(Dm)it,
(B)Az Árny átkarolja, (Dm)szívem óhaját,
De (C)hallom még az Élet sóha(Dm)ját.  

(B)Ne szólj csak nézz, nézd a (Dm)szemem,
(B)Benne a csend könnyeit és a (Dm)fejem,
Vállad(C)ra hadd te(Dm)szem.
(B)Ne szólj csak nézz, nézd a (Dm)szemem,
(B)Benne a csend könnyeit és a (Dm)fejem,
Vállad(C)ra hadd te(Dm)szem.


Molnár Melinda, Székelyhon:„Elbeszélt engem Magyarországon…”


Két éve időről időre felbukkan a legkülönbözőbb levelezési listákon, honlapokon a mellékelt történet. Bárhányszor megérkezett, mindig újra meg újra elolvastam. Mi indíthatott meg egy Székelyderzsen átutazó motorost olyan mélységig, hogy leirt emlékei átelmélkedtetik az általa megélteket?
Ki a „fekete ruhás, fejkendős, hajlott hátú néni”? Él még? Hány éves, hogy hívják? Mihelyst nyomára bukkantam, egy verőfényes májusi napon unokájával, Dénes Mártával és a helyi unitárius lelkész feleségével, Újvárosi Katalin székelymuzsnai lelkésznővel felkerekedtünk, és meg sem álltunk addig, amíg…
Továbbiak

Ferenci Eubekir: Eltitkolt történelem

Manapság egyre több olyan bizonyíték kerül elő, ami igazolja, hogy hosszú évszázadokon keresztül a magyarországi történészek, társadalomkutatók, illetve más tudományágak művelői is félrevezették az ország lakosságát, becsapták a hozzájuk képest kevésbé tájékozott jónépet. Megtehették, hiszen miközben az ország lakóinak döntő többsége mással volt elfoglalva (szántott - vetett - aratott, vagy éppen másutt dolgozott, hogy a saját és mások megélhetését biztosítsa), csak keveseknek adatott meg, hogy a régmúlt eseményeivel és azoknak magyarázatával foglalkozzanak. Az írástudók nagy része pedig arra használta fel ezt az előnyt, hogy saját érdekeik, felfogásuk, vagy éppen politikai (esetleg vallási) elkötelezettségük szerint formálják a közvéleményt: eltitkolják, vagy éppen megmásítsák a tényeket

Továbbiak

2011. április 17., vasárnap

Dániel Kohn-Bandita beszéde Budapesten egyenesen Orbán Viktornak



Megjegyzés: Bevallja, nem is tudja, hogy ő igazán német-e, avagy francia. Különös. (Bár mint tudjuk Franciaországban, aki ott születik, az mind francia, legyen néger, japán, arab vagy bármi.  Ez ugye a területi és nem a származási elv. Ez szerint a baromfiudvarban mindenki aprójószág, és az hogy kacsa, liba, baromfi, pulyka, az mind-mind rasszizmus. ) Mi azért ugye tudjuk, ki ez a felforgató? Igen. Egy zöldre festett hitetlen izraelita biorobot. (Nómen est ómen. Fát a gyümölcséről.) Egy görög isten, Hermész  és egy római isten, Mercurius megtestesülése.  Zeusz és Maia nimfa fia, az istenek hírnöke, a tolvajok istene, aki a Túlvilágba (és evilágban  a bérrabszolgaságba) vezeti a holtakat ( na és az élőket).
És a demokrácia-felfogása? A demokrácia-felfogása, elvárása a többség tisztelete a kisebbség irányába? A hazugság, a tolvajság, a hűtlenség, a ferde hajlamok dicsőítése? Méltósága? Ne kelljen félni tolvajnak, csalónak, gyilkosnak, árulónak?
És lám, az ilyet is megtűri hátán a Föld. Mi több. Az LMP vezérszónoknak hívja. Madarat tolláról ... 

Méz


Magyarországon több mint nyolcszáz növényfajt látogatnak a méhek nektár és virágporgyűjtés végett. Mindössze csak töredékükből lehet mézet készíteni. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük a legismertebb mézfajtákat.

Akácméz

A legismertebb fajta méz. Harmonikus ízű, édes, lágy és kevésbé savas. Akácvirág illatú. A csaknem színtelentől az enyhén sárgásig terjed a színárnyalata. Jelentős gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékony marad. Köhögés ellen kifejezetten ajánlott. Kávét, teát édesítve kiemeli azok eredeti aromáját.

Vegyes virágméz

A mézet értékes mezei virágokról, gyógynövényekről gyűjtötték a szorgalmas méhek és emiatt beltartalmilag kiváló méznek számít. Szakemberek szerint a legértékesebb mézek közé tartozik, mivel a természetgyógyászatban is használt különféle növényekről származó nektár révén a méz hatás területe is kiszélesedik. Erősíti a szervezet védekező-rendszerét. Színe: halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjed, és ez függ a benne levő mézek összetételétől. Érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják. Hajlamos a kristályosodásra. Natúr fogyasztásra és sütemények ízesítésére kiválóan alkalmas.

Repceméz

Sárga színű, amíg folyékony, de gyorsan kristályosodik és akkor majdnem fehér. Kristályai aprók, élvezeti értékét nem csökkentik. A tiszta repceméz íze nem kellemes, emiatt krémméz előállításakor valamilyen zamatos mézzel kell házasítani. Kevéssé savas, sőt gyógyítja a gyomorsav-túltengést.

Gesztenyeméz

A szelídgesztenye fáról gyűjtött méz magas ásványianyag-tartalmával tűnik ki. Sárgásbarna színű, gesztenyevirág illatú, enyhén kesernyés utóízű. Rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózisok kialakulását. Visszértágulat mérséklésére is alkalmas. Fogyasztása jó hatású a vérszegénység, kimerültség, legyengült állapot és étvágytalanság esetén egyaránt.

Selyemfű méz

Igazi -Hungarikum-. A napfényes Duna-Tisza közén lévő erdőszéleken, június és júliusban a különlegesen csábítóan illatozó vadontermő növényből a kánikulai napsugarak csalogatják elő a nektárt a méhek számára. Színe: víztiszta vagy kissé sárgás árnyalatú. Erős jellegzetes ízű illatos méz. Lassan kristályosodik. Ez a méztápértékével, nyomelemeivel, ásványi sókkal dúsítva erősíti a szervezetünket. Ami a legfőbb tulajdonsága, enyhe vérnyomáscsökkentő. Mivel a selyemfű nem termel virágport, így a virágpor tartalma elenyésző. Az akáchoz hasonlóan sokáig folyékony marad. Virágpor-érzékenyek számára ideális méz.

Lépesméz

Igazi Hungarikum-nak számít. A júniusban virágba boruló csodálatos magyarországi akácerdők nektárjából és ebben az időben a méhek által épített, mézzel töltött és lefedett lépszeletből áll. Szakmailag is különlegességnek számít. Az akácméznél leírt tulajdonságokat tartalmazza.

Krém- méz

Szemet gyönyörködtető tavasszal a virágba borult szép sárga virágtenger, az első tömeges nektárt adó kultúrnövény. A repce virágpora és méze, szinte a legtáplálóbb a méhek számára is, ugrásszerűen erősödnek a tápértékben dús beltartalma miatt. Színe: krémszínűtől a halvány sárgáig terjedő, állaga krémszerű. Nagyon értékes méz, mivel közvetlenül szűrés után kerül kiszerelésre és szinte minden alkotóeleme károsodás nélkül kerül a szervezetünkbe. Erősítő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. Jellemző tulajdonsága: gyorsan kristályosodik, krémszerű mézként kerül forgalomba. Könnyen kenhető.

Propoliszos- méz

A benne található mézet sokfajta értékes mezei virágról gyűjtötték a szorgalmas méhek és emiatt, beltartalmilag kiváló méznek számít. A propolisz jelenléte miatt a jótékony hatása fokozottabb. Ez a méz külső felhasználásra is alkalmas: baktérium és gombaölő hatásán, a vírusok szaporodását gátló tulajdonságain kívül fájdalomcsillapító és regeneráló hatásai is érvényesülnek. Belsőleg fogyasztva gyulladáscsökkentő, mely a légutak, a tüdő, a vesemedence, és a szívbelhártya gyulladásaira alkalmazható. Gyomor és bélhurut leküzdésében is eredményes, mert egyrészt elöli vagy szaporodásában gátolja a betegséget kiváltó kórokozókat, másrészt tannintartalmánál fogva adsztringensként is közreműködik a hasmenéses tünetek felszámolásában. Jól ismert a propolisz érprotektív, vizelethajtó és vérnyomás-csökkentő hatása. A klimaxos panaszok enyhítésére, a gyomorfekély, a nyombélfekély és a krónikus bronchitis ellen is eredményesen alkalmazható. A propolisz alkalmazását nem javasoljuk pajzsmirigytúltengésben szenvedőknek, illetve bőrallergiás jelek észlelése esetén. Fogyasztása: napi 3-4 kávéskanállal.

Hársméz

A virágzásban lévő csodálatos illatú hársfa bőven ontja a legkiválóbb jótékony hatással rendelkező nektárt, amit a szorgalmas méhek összegyűjtenek. Színe: a világos sárgától a közép barnáig terjedő, rendkívül zamatos. Színe a gyűjtés idejétől függ. Illata és íze határozott, kellemes íz jellemzi, fűszerezi az ételeket, italokat.. Más mézekbe kerülve gazdagítja azok zamatát. Nyugtató hatású méz, meghűléses betegségre, vagy annak megelőzésére. Hörghurutra kiváló de alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is. Ez a természet ajándéka a szervezetünk számára. Fogyasztása: 4-5 teáskanálnyit naponta, vagy hársfatea ízesítésére.. Nyugtató hatású, ajánlott a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok gyógyítására. Fertőtlenítő hatása miatt főleg köhögés ellen javasolják.Kisgyermekeknek és idősebbeknek különösen ajánlatos rendszeres fogyasztása. Natúr fogyasztásra, italok ízesítésére kiválóan alkalmas.

Napraforgóméz

Aranysárga színű, aromás, savanykás ízű. Nagyon gyorsan kristályosodik, a kristályosodás során pedig nagyméretű, durva kristályok képződnek, melyek leülnek az edény aljára. A kristályok fölött marad egy folyékony, híg réteg. Savtúltengésben szenvedőknek fogyasztása nem ajánlott.

Gyümölcsméz

A gyümölcsméz többféle, nagyjából egy időszakban (tavasszal) virágzó gyümölcsfáról származó nektárokból készül. Barnás színű, sötét árnyalatú méz. Jellegzetes kesernyés barackmag ízzel bír. Közepes kristályosodási hajlamú. Ritkán, kis mennyiségben terem, csemege méznek számít. Fogyasztása önmagában ajánlott.

Édesharmatméz (erdeiméz, mézharmatméz)

E fajtaméz nem a virágok nektárjából készül, hanem a méhek a növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő. Emiatt a virágportartalma elenyésző. Nagyon sötét, szinte fekete színű, enyhe illatú, markáns ízű méz. A jegenyefenyő erőkben gyűjtött édesharmatméznek dióra emlékeztető íze van. A más erdőkből (pl. lucfenyő, vörösfenyő, tölgy, fűz, feketedió stb.) származó erdeimézek ízében dominál egy bizonyos "édesharmat" íz. Többnyire sokáig folyékony maradnak, de egyes típusok gyorsan kristályosodnak. Magas ásványi anyag tartalma miatt fogyasztása jó étrendi hatású. Kizárólag önmagában (kenyérrel-vajjal, műzliben) fogyasztandó, esetleg italok ízesítésére is használható.Tejben fogyasztva különlegesen finom.

Ámorakác méz

Mézkészítés szempontjából az ámorakác a csodálatos szépségű Tisza-part legértékesebb cserjés növénye. Júniusban bódító illattal csalogatja a méheket, ösztönözve a csodálatos természeti kincs begyűjtésére. Színe tükrös, aranybarna. Élettani hatása kiváló, erősíti a szervezet védekező rendszerét. Növeli az érrendszer ellenálló képességét, erősíti a szívet és szabályozza a szívműködést. Natúr fogyasztásra, valamint ételek, italok ízesítésére kiváló.

Fenyőméz

Gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz a primer vegyületek mellett alkaloidokat, aldehideket, felandrent, limonent, gyantaanyagokat. Légúti és húgyúti gyulladások gyógyítására alkalmas, mert fertőtlenítő és vizelethajtó tulajdonsággal bír. Enyhén nyugtató hatású. Fertőtlenítő, vizelethajtó, csonterősítő hatású, vérszegénység esetén kitűnő gyógyhatású készítmény.

Forrás

Disszociációs identitás zavar


Nincs új a nap alatt, mert lásd csak a mankurt fogalmát: A mankurt a türk mondák engedelmes rabszolgája, aki a szörnyű kínzás hatására elfelejtette a nevét, szüleit, kultúráját, nyelvét és csak a legalapvetőbb létfunkciókra képes.
A monda és a szó Csingiz Ajtmatov kirgiz író „Évszázadnál hosszabb ez a nap” (И дольше века длится день, 1980) című regényéből vált világszerte ismertté. A volt Szovjetunió török kultúrájú tagköztársaságaiban (Üzbegisztán, Tatársztán, Kazahsztán) gyakran használják azokra a honfitársaikra, akik elhanyagolják saját nyelvüket és kultúrájukat, például eloroszosodnak.
A regényben leírt kirgiz legenda szerint volt egy ősi törzs, amely nagyon kegyetlenül bánt az elfogott ellenséggel. Közülük azok voltak szerencsések, akiket eladtak rabszolgának. A többiekből azonban mankurtot csináltak.
Ez úgy történt, hogy megkötözték a kezüket, kopaszra borotválták őket, a fejükre nyers tevebőrt húztak, és napokra kizavarták őket a sztyeppére. A tűző nap hamar kiszárította a tevebőrt, ami abroncsként feszült a fejükre, kiszorítva onnan minden emléket, még annak az emlékét is, hogy emberi lények voltak. Aki öt nap múlva még életben volt, azt feltáplálták és rabszolgamunkára fogták. Csak táplálékra szorultak, és mindent megtettek, amit rájuk bíztak. Mankurtnak lenni örök, reménytelen rabszolgaságot jelent. Még a tevebőrsisaktól sem tudtak megszabadulni szörnyű fájdalom nélkül, mert azon keresztül nőtt a hajuk a legenda szerint.