2010. december 4., szombat

Tilk fiúk

Posted by Picasa

Illegalitásba menekülnek az adósok?

2010.12.04 05:50
Magyar Nemzet 
A tartozások emelkedése és az ingatlanárak csökkenése miatt mára minden második ingatlanhitel-tartozás összege magasabb, mint a jelzálogként felajánlott ház vagy lakás értéke – tudta meg a Magyar Nemzet Kovács Lászlótól, a Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodájának ügyvezetőjétől.

A bajba jutott családok nyakán így még akkor is marad adósság, ha ingatlanjukat elárverezik, ez pedig tízezreket űzhet „illegalitásba”. Ők papíron minden javukról, még a bejelentett munkájukról is kénytelenek lesznek lemondani, ha nem akarják, hogy ingóságaikat vagy fizetésüket elvigye a végrehajtó. Kovács tapasztalatai szerint az elmúlt egy évben 30-40 százalékkal nőtt a nem fizetett hiteltartozások mértéke, a bankok pedig egyre sűrűbben nyúlnak a végrehajtás eszközéhez – írja a szombati Magyar Nemzet, melyben bővebben is olvashat a témáról.

Kommentár: No ezt az autók kapcsán már tapasztaltuk. Most sikerült előidézni ugyanezt az otthonok esetében is. Egy nagyvárosnyi üldözött állhat elő januárban. A lakóingatlanok további piaci leértékelődéséről már nem is szólva. Éves szinten százezres nagyságrendű használt lakás került az eddigiekben a piacra. Ha ez az árverezési tömeg piacra kerül, egyszerűen beszakadhatnak az árak. Saját magunk értékeljük alul vagyonunkat, ahogy az az 1989-es rendszerváltás kezdetén volt. 
Ez a szabályrendszer, jogrendszer egyértelműen a magyarság elindiánosítását, elmocsarasodását idézi elő. 
Ez a nemzetek közötti "itt a piros, hol a piros". 


2010. december 3., péntek

Lee van Cleef

Gombapaprikás szalonnazsíros hajában főtt törtkrumplival

Posted by Picasa
Szilágyi Julcsa nagyanyám szelleme szállhatott meg, mert elkészítettem az olvasztott szalonnával készült hajában főtt törtkrumplit. Mit is mondjak, nem egy diétás fogás. Viszont mangalica szalonnával készült. Ez önmagában is laktató, ám a lendület odáig vitt, hogy hozzáütöttem egy gombapaprikást is bőven hagymával. A paprikás klasszikus pörkölt ízesítésű, azaz só, őrölt bors, őrölt paprika, őrölt kömény, ám én újabban egy mokkáskanálnyi morzsolt majorannával is bolondítom. A fokhagyma bárddal lapítva került bele. Így itt állok ítélőszékem, Ádikám ízlése előtt, kíváncsi vagyok hajlandó lesz-e ezekből enni.  Vajon "eltanáltam"-e a kódot, azaz emlékeznek-e a génjei a nyelvén keresztül erre a Tisza-vidéki laktató ételre?  Ma itt alvós a szentem. :)

Kétkezes serpenyőzés

Posted by Picasa

WikiLeaks

Magyarországtól is kértek?
Magyar vezető politikusok, tanácsadóik, ellenzéki politikusok, valamint szélsőségesnek tartott csoportok vezetői biometrikus adatainak összegyűjtését kérte az amerikai külügyminisztérium a budapesti nagykövetségüktől – hozta nyilvánosságra a Guardian a WikiLeaks által kiszivárogtatott dokumentumot.

A brit liberális lap cikke címe ugyan biometrikus adatokról szól, ám az általuk közzétett anyag biográfiai információk összeállításáról szól. A többi közt olyan adatokat is kértek, mint telefon-, mobil- és faxszámok.
Földes Ádám, a Transparency International jogi tanácsadója szerint a mostani magyar útlevelek már tartalmazzák a külföldi utakhoz szükséges biometrikus adatokat - kivételt csak a diplomáciai mentességgel rendelkezők képeznek. (lm)

Forrás: hírTV

Állítólag „C típusú átvilágítást” rendelt a magyar vezetőkről Amerika
A Wikileaksen már Magyarország is szivárog, a Guardian szerint amerikai diplomatákkal gyűjtetett adatokat az Egyesült Államok.
Összegezzék a jelenlegi (és a lehetséges jövőbeni) vezetők és tanácsadók pénzügyi helyzetét, egészségi állapotát, gyenge pontjait és biometrikus jegyeit (ilyen lehet az ujjlenyomat, a hajszálból kinyerhető információk stb.) – ezt kérte 2009 júniusában egy Clinton nevű aláíró egyes amerikai diplomatáktól. Az erről szóló, egyébként a WikiLeaksen szivárgó anyagot egyébként a Guardian publikálta, a Külügyminisztériumot pedig vélhetően nem lepte meg különösebben, ugyanis Amerika jelezte, hogy hamarosan kibukik a levelezés.

Erőkörök felrajzolása

Egyébként ez a legkeményebb és leginkább kézzelfogható kérés a „nemzeti vezetés” című pontban, amelyben többek között arra szólítják fel az amerikai diplomatákat, hogy térképezzék fel az ország vezérkarának filozófiáját, motivációit, döntéshozatali mechanizmusát, a kormányzati tényezők és a biztonsági szolgálatok viszonyát, az igazságszolgáltatás szereplőinek helyzetét, a meghatározó tanácsadókat és így tovább.

Az új direktíva

A dokumentum tanúsága szerint egyébként Amerika nem viccel, a leirat az új „nemzeti humán-hírszerzési direktívára” hivatkozik, felszólítva a követségi munkatársakat, hogy annak szellemében segítsék a magyarországi biografikus adatgyűjtést. (A biografikus adatgyűjtés ez esetben nem a pőre életrajzi információkat jelenti, hanem az összes beszerezhető, életpálya-, életviteli adatot.) A leirat arra is kitér, hogy a kívánt információkat nemcsak állami szereplőktől lehet beszerezni.

Magyar Gárda kiemelve

És persze Amerika nem csak konkrét személyekre volt kíváncsi, hanem általánosságokra, így arra bíztatta itt szolgáló tisztviselőit, hogy koncentráljanak arra is, érvényesül-e a vallásszabadság, miként áll a helyzet a magántulajdon szentségével, hogy haladnak a gazdasági, társadalmi és oktatási reformok, illetve terveit elképzeléseit miképp tálalná a kormány – beleértve a média befolyásolását is. Nyilvánvalóan nem csak a hatalom, hanem az ellenzék is fontos: a leirat az ellenzék és a szélsőséges csoportok elemzését (többek között külföldi kapcsolataik és forrásaik beazonosítását) kéri, külön nevesítve a Magyar Gárdát.

Oroszok a célkeresztben

Aztán a dokumentumban a másik mumus, Moszkva is visszaköszön: Amerika azt szeretné, ha magyar rezidensei felmérnék az orosz kapcsolatokat, különös tekintettel az energiaipari, biztonsági, kereskedelmi és szállítási kötődéseket. Ezzel együtt pedig, kéri a leirat, fel kellene rajzolni a magyar elit illetve az orosz hivatalosságok és üzletemberek közötti kapcsolati hálót, és persze be kellene azonosítani azokat a gyenge pontokat, ahol az oroszok sikerrel befolyásolhatják a minisztériumi szinteket, az ellenzéket, a hírszerzést – vagy éppen a pártokat, némi pénzzel. Ami pedig az általánosságokat illeti: a dokumentum arra is kíváncsi, hogy milyen Oroszország kormányzati és közmegítélése.

A konkrétumok nullák

Egyébként konkrétumokat tartalmazó dokumentum eddig kettő bukott ki - pont Oroszország, pontosabban a grúz háború kapcsán. „A Magyarországgal kapcsolatban eddig kiszivárogtatott két dokumentumhírértéke nulla, és – ellentétben több más országgal kapcsolatosjelentéssel – nincs bennük semmi botrányos”, mondta az atv.hu-nak Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő kiemelte: éppen hogy a feladatát teljesíti az a külügyminisztériumi főosztályvezető, aki ismerteti a hivatalos magyar álláspontot egy amerikai diplomatával – jelen esetben a grúz háborúval kapcsolatban.

Kicsit elébe ment

Mint az megírtuk, Hamikus Vilmos, a külügyminisztérium volt főosztályvezetője azt mondta, hogy az EU állásfoglalásban Magyarország nem fogja ellenezni a keményebb nyelvezetet sem. A magyar diplomata azonban tart attól, hogy a szokásos irányból - Németország és Olaszország - részéről tiltakozni fognak az agresszív állásfoglalás ellen. Hamikus azonban hálás azért, hogy francia elnökség van az EU élén, amely bátrabb, mint más tagállamok. A távirat szerint Hamikus állásfoglalása megelőzte az érintett felekkel, Oroszországgal és Grúziával való kapcsolatfelvételt az ügyben.

Nem kérdőjelezhető meg

A másikban Banai Károly nagykövet, a miniszterelnök kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója szerint a magyar álláspont nagyon határozott és egyértelmű volt, nevezetesen „Grúzia szuverenitása és területi integritása nem kérdőjelezhető meg.” A diplomata hozzátette, hogy a grúz cselekmények ellenére az „orosz reakció teljesen aránytalan volt, mint amit a helyzet igényelt volna.” Banai arra a fontos tényre is rávilágított, hogy a NATO és az EU egyaránt a grúz demokrácia védelmében lépett fel. A diplomáciai távirat összefoglalja az ügyben a Fidesz álláspontját is.

Beavatkozás és undor

Ami meglehetősen sarkos volt, Orbán Viktor ugyanis a grúz háborúról azt mondta: „az elmúlt 20 évben nem volt példa olyan nyers erőpolitikára, mint amit Oroszország az elmúlt napokban vállalt". A Fidesz elnöke később az 1956-os magyarországi beavatkozáshoz hasonlította a Grúzia elleni orosz támadást. Igaz, Igor Szavolszkij, a budapesti orosz nagykövet sem csiszolta túl viszontválaszát, és azt találta mondani, hogy Orbán Viktor valótlanságot állít, és egyrészt nyugodtan, másrészt enyhe undorral fogadja szavait.

Búcsú a bizalomtól

A kiszivárogtatások azonban várhatóan nem borítják a diplomácia világát. "Nem lesz drámai következménye a nemzetközi kapcsolatokban a WikiLeaks féle kiszivárogtatásnak", mondta a NATO volt főtitkára Budapesten. Javier Solana szerint ugyanis a kiszivárogtatás nem jelent közvetlen biztonsági fenyegetést. Azt viszont elismerte, hogy a most megingott bizalmat nem  nem lehet helyreállítani, a titkos iratok nyilvánosságra hozása nyomán meg fog változni a diplomaták viselkedése, nehezebbé válik a bizalomépítés és a megegyezés. Pedig, emlékezett Solana, "sok sikert azért tudtam elérni, mert lehetőség volt a bizalom kialakítására, ez pedig sokszor fontosabb az átláthatóságnál"

Forrás: ATV.hu

Vége a hétnek, ma péntek van

Öreg Hobó

2010. november 30., kedd

Czifrák András: Boszorkány



Előadják: Géza és Tibi bá'k

Koldulni jár

Koldulni jár a Parlament elé az önkormányzat. A hír. Tragikomikus.



Cat Stevans - Tilk László Géza: Holdárnyék

Refr:
A Holdárnyék hűséggel követ,
bárhová, elmegy veled.
Reménnyel ugrálok míg elhiszem,
láthatom és ez remek.

Ha valaha talajt vesztenék,
földönfutóvá lennék,
ha munkához sem juthatnék,
Ha áááá aaa
már nem dolgozhatnék…

Ha szemem fényét veszteném,
világtalanná válnék,
Többé már nem, láthatnék,
Ha …áááá aaa
sírni sem tudnék…

Refr.

Ha többé már nem járhatnék,
koldusként jajgatnék,
ám koldulni sem járhatnék,
Ha … áááa aaa
Nem koldulhatnék …

Ha fogaim kihullnának,
Nem csikoroghatnának,
Ajkaim bénulnának
Ha … ááá aaa
A szavak elhagynának

Gitár

Vajon miként talált rám?
A hűséges tiszta fény?
Velem maradsz, úgy érzem?
Míg csak tart az éj!

Refr.

Retro: Szimpla

Posted by Picasa

2010. november 29., hétfő

Kommancsok és dakoták: Lajáratósdi

Az Interneten kering az alábbi humorba csomagolt lejárató tartalmú üzenet. Tipikus példája a féligazságokra épített érzelmi ellenhangolásnak. Olyan, mint a finggal töltött színes léggömb. Ebben a műfajban az "elvtársak" különösen a verbális szárny hatalmas gyakorlatra tett szert.

-Lenne rám néhány perce?
-Hát hogyne lenne, Jánosom! Te vagy a mi frakcióvezetőnk, hogy a bánatba ne lenne terád időm!
-Köszönöm, elnök úr!
Hagyd már ezt az elnökurazást, Jánosom! Szólíts te is úgy, ahogyan a többiek.
-Köszönöm. Szóval, Viktátor...
Viktátor? Hát ez meg mi a fene, Jánosom?
-Bocsánat, Viktort akartam mondani. 
Na, ki vele Jánosom, mi a pálya?
- A végkielégítések visszamenőleges megadóztatásáról lenne szó.
Ez jó, Jánosom, nekem is tetszik. Láttad a kommancsok pofáját a parlamenti vita közben? Majd behaltam a röhögéstől, ahogy néztem a savanyú képüket.
-Tényleg nagyon mókás volt. Hanem lenne itt valami.
Mondjad Jánosom, megoldjuk.
-Tegnap benn voltam az egyik kereskedelmi tévében, ott kérdezte a riporter, hogy miért éppen öt évre visszamenőleg kell a végkielégítések után adót fizetni. Amikor pedig, így a riporter, az első Orbán-kormány távozó miniszterei és államtitkárai is nagy végkielégítéseket vettek föl.
És te? Mit mondtál annak a firkásznak Jánosom?
- Szó szerint azt, hogy senki nem tiltja meg nekik, hogy ezt visszafizessék. Én azt gondolom, hogy ez lelkiismeret kérdése is alapvetően. És, ezt mondtam a kamerák előtt, meg fogok keresni minden érintettet, és jelzem nekik, hogy a frakció álláspontja szerint ez helyes.
Nagyon jól mondtad, Jánosom.
- Hát most itt vagyok, Viktor.
Látom, Jánosom, hogy itt vagy. Elmondanád, hogy miben segíthetek? Tudod, sok a dolgom...
- Amikor 2002-ben távoztál a kormányfői székből... és ellenzékbe került a haza...
.akkor te, Viktor, 5 597 000 ezer forintot vettél fel. Ebből 3 525 000 ezret kellene visszaadni. 
Három és fél milliót? Már miért kellene visszaadnom? Az a pénz nekem járt.
- A törvény szerint, Viktor, tényleg járt. A jó erkölcs szerint viszont...
Tudom, Jánosom, hogy mi a jó erkölcs, a Szijjártó is mindig elmondja a tévében: visszaszerezzük a pofátlanul magas végkielégítéséket. Te, Jánosom, megfigyelted, hogy milyen mulatságosan mondja ezt a Szijjártó? Tőle tudom, hogy két napig gyakorolta a tükör előtt. Először mindig elröhögte magát, de végül sikerült neki. Ügyes fiú a Péter, lehet, valamikor őt nevezem ki utódomnak...De mondd, Jánosom, miről akartál velem beszélni?
- A három és félmillióról, Viktor. Hogy vissza kellene fizetned.
A Fletó már visszaadta a pénzt? Vagy az a másik... a Bajnai.
- Ők egy forintért voltak miniszterelnökök, Viktor.
De végkielégítést kaptak!
Kaptak, de nem vették föl. Továbbutalták valamilyen gyerekeket segítő alapítványnak.
Na, és azoktól nem lehet ezt a pénzt visszavenni?
Viktor, nem tetszene az embereknek. Éhes és beteg gyerekektől visszavenni a pénzt...
Jó, Jánosom, de áruld már el, tulajdonképpen mit akarsz te tőlem?
Mondtam már, Viktor. Vissza kellene fizetned a 3 és félmilliót. Tudod, a jó erkölcs, amiről mindig papolunk.
Miből, Jánosom, mondd meg nekem, miből fizessem vissza? Nagy a család, öt gyereket kell eltartani, tavaly Anikóval Mexikóban voltunk.
Értem, Viktor. Tehát nem fizeted vissza a három és félmilliót?
Most nézz meg alaposan Jánosom, madár vagyok én? Szőrös a hátam?
Nem tudom Viktor, még sosem zuhanyoztunk együtt...
Na, jól van, ezt megbeszéltük, Jánosom. Van még valami?
Nincs más, Elnök úr. Ennyi lett volna.
Szólíts csak nyugodtan Viktornak. Tudod, hogy nem szeretem a csendőrpertut.

Kommentár: Bökjük csak meg ezt a finggal töltött színes kis lufit!

Hát igen, a testbeszéd. Istenem hány ilyen alakzat és figura volt, van és lesz is még  ebben az országban no és a világon. Lám csak ugyanazt kommancs módon itt balra. 

A téma padig megér egy misét nekünk is. A végkielégítések. Akik gallyra vitték - eladósították a saját hatalmuk fenntartása és pénzük érdekében, röviden a politikai elit - az országot, azok bizony, nem öt éve működnek, nem is nyolc, nem is húsz, hanem ötszáz éve. Vagyont e honban 1989-ig törvényesen nem lehetett gyűjteni. Logikus tehát hogy a "jó erkölcs nevében" elmúlt húsz évvel kellene és lehetne elszámoltatni az "urakat". Olyan ez az öt évre visszamenő elszámoltatósdi, mint a gőzben a szemérmetes egy kötényke. Elöl még takar, ám hátul?
Természetesen az egyforintos miniszterelnököket, az offshore lovagokat és holdudvarukat  is el kellene számoltatni.  Csak ugye a "hatalomnak" nem szokása elszámolni a néppel. Hány ezer éve is? 
A nép egyszerű gyermekének a százezres "végkielégítés" is sok, így alig tesz különbséget három millió, harminc millió, háromszáz millió, három milliárd, harminc milliárd, háromszáz milliárd és háromezer milliárd között ugye? Wágner Úr veretes szavaival élve: annyi pénz nincs.
Vajon mennyi is, mekkora az egyforintos kommancs öszödi böszme ex miniszterelnök vörösiszapos vagyona? Azt pedig hogy és miként, na és főként honnan szerezte? Hol is az a fránya származás-tanúsítvány? Humoralistánk például e felett az analógia felett rezzenéstelen orrszarvúbőr páncélozta arccal áttekint . Olvasóközönsége feledékenységben felmutatott erényeire penget, elég csak végigtekinteni az elmúlt húsz év szavazásain.  
Humoralistánk veszi a bátorságot és feldobja a labdát - finggal töltött kis színes lufiját -  hogy - zanzásítva - a beteg gyerekektől is vissza akarnák venni a pénzt a dakoták, miközben Mexikóba utazgatnak.
Így terjednek az álhírek testvéreim, melyben London, Washington és Tel Aviv egyaránt dobogós, bár Moszkva és Peking sem kutya. Bizony, a szó veszélyes fegyver. 

Mint suttogás a szélben

Roráté

2010. november 28., vasárnap

Egy boglári Budán

Repülő magömlés

Posted by Picasa
Egy ecetfa ( helyesbítés HÁRSFA) két repülő magva, mely az ablakpárkányra érkezett. Folytatódni vágyik.

"Jutottneki", mert ez country

Ezen a néven a kilencvenes években a Felvidéken működött egy banda. Dinnyés Jóska "dezsvérem" vitt el egy Csemadok táborba, valahová a Duna túlpartjára a hegyek lábánál. ( Nem mellékesen itt hallottam előadást a liberálális katolicizmusról először és utoljára is.) A banda karakterét az adta, hogy az énekes ( a frontember) hamisan énekelt és ezt mindenki tudta. Ők ennek ellenére álltak színpadra. Már kazettájuk is volt. :) Akkor azt gondoltam pesties fordulattal: Ez nem semmi. Hogy mik vannak? 
Szombati - Tibu barátommal Debrecen és térségébe tett - szakmai és élmény kirándulásunk után, itthon fegyelmezetten várt hat kocsonya. Az egész "futamot" egy tőmondattal jellemezhetem: Jutott nekem. "Láttam a fényt?"
- Láttam mi nem megy gallyra, azaz gallyakból hogy lesz elektromos áram.
- Láttam egy magyar kutató család hétvégi hétköznapi életét, egy Zsófi unoka érkezését fizikailag ( Mi is várjuk a mi Zsófi pocaklakónkat még ebben a hónapban)  virtuálisan pedig a Lyon-i Skype közvetítést egy pocaklakó névadása körüli tanakodást és a nagybácsival való virtuális találkozás humorral és életörömmel átitatott örömét.
- Láttam a Kantrijó banda lemezbemutatóját, majd az éjféli utat Debrecenből Budapestre és közben magunkat a barátommal ahogy tercelünk a kantrijó zenére, majd megérkezésemkor itt Sasadon a kamrában hat kocsonyát.
Úgy éreztem jó nekem, hisz a Párom álmában is itthon várt.
Hát akkor? Mi nem jó nekem? Miért ugatok - nem is ritkán - mint egy egyfogú vén eb? Mi ez a fekve-ugatás?  Miért akarok az árokparton talált gatyamadzagból kisebb csodákat kötni? Miért nem fogom fel végre, hogy nem csak az számít kit mire tanítottak, tanítanak, hanem az mit gondol? Mit tesz? 
Igen. Igen. Igen. Nekem is lehet jó napom. A tegnapi az is volt, így be is mutatom az egyik kedvenc bandám (mert a másik a SUBSCRIBE ) a Kantrijó új korongját azzal, hogy "Szól a country". A korong tartalma:






Nem hiába

Posted by Picasa