2011. július 30., szombat

Czifrák András: Óda a Naphoz

Ha újra látnám,
aranyszalagját
meghajlítaná a hajnal.
Lustán elfeküdnék a fűben,
meghalnék sugaráért,
meghalnék melegéért.
Nap!
Rügyeknek anyja!
simítsd el könnyeim,
ringass a szelekkel el!
Melegítsd szeretteim,
kik fagyban élnek,
örök télben!
Soha nem látták arcod.
Nap!
Kelj!
Sikítok még
rétek füvével
rügyekért,
a vízért, mely
jégkérgét vonja hátán.
Jöjj!
Áradj vérembe!
Élni akarok!
Megfagyaszt a tél!


Az offshore halála

A könyv egyetemi oktatók és multinacionális cégeknél gyakorlatot szerző szakemberek együttműködése révén jött létre, akiknek munkája az első olyan Magyarországon megjelent komplex írás, amely az offshore-céges megoldásoknak nem a vélt előnyeit, hanem - épp ellenkezőleg - használatuk valós veszélyeit, sőt az ilyen cégek használatának teljes illegalitását mutatja be. Mindezt teszi a fejlett OECD-s, ill. Európai Uniós országok gyakorlatát bemutatva, beleértve adóhivatali eljárásukat és bírósági ítélkezésüket is, melyekkel az offshore-ozás gyakorlatát megszüntetésre ítélték.

Mivel az ezen eljárásokat megalapozó OECD-s adójog Magyarországon is régóta be van építve a jogrendszerbe, így igen rövid időn belül a magyar hatóságok is eszerint kell, hogy eljárjanak - kötelezően figyelembevéve például az Európai Közösség Bíróságának vonatkozó ítéleteit. S mivel az offshore-cég az adócsalás bűncselekményét elleplező, majd ezen vagyont már legálisnak láttató befektetői/felhasználói szerepben jelenik meg a gazdaságban, így a pénzmosást is megvalósítják vele tulajdonosai/irányítói.

S mivel ebben - a legtöbbször felbújtóként/bűnsegédként segítséget nyújtó bejegyzők, ügyvédek, privátbankárok miatt - a bűnszervezetben elkövetett adócsalás és pénzmosás is elkövetésre kerül, így ez halmazatban akár 16 év büntetési tételt is eredményezhet, már 50 millió Ft elkövetési érték esetén is. Igaz, ezt ma még a hatóságok nem így látják és ezért nem is alkalmazzák. Ám hogy ez miért nem marad így tovább, azt a könyvből részleteiben is megismerheti az Olvasó, mégpedig közérthető módon.

Mindezek miatt a könyv "kötelező olvasmány" minden offshore-cég tulajdonosnak, de a bankalkalmazottaknak, ügyvédeknek vagy más szakembereknek is, akik ilyen céggel, vagy annak tulajdonosával ügyfél-kapcsolatba kerültek, vagy olyan munkakörben dolgoznak, ahol a pénzmosásellenes jogszabályok szerint a pénzmosás gyanúját jelenteniük kellene. Sajnos azok is igen kellemetlen helyzetben vannak, akik üzleti partnereiktől elfogadtak valaha offshore-céges számlát, vagy ilyen céggel bármilyen szerződést kötöttek.

A könyv

2011. július 25., hétfő

Barnabás a kócbohóc előadás



Hálás köszönet a közzétevőnek.

Mesebeli ruháskosáron megérkezett Barnabás a kócbohóc

Megérkezett a léggömbök húzta mesebeli ruháskosáron Barnabás a kócbohóc és a társulat. (Na jó, a Kantrijóhegedűs Lacibá' küldte e-mailon, a tuldacuccottal ... mivel Bandibá' nála helyezte el arra az esetre ... ha rossz lenne a kedvünk, szomorkodnánk. ) Készítettünk is nekik egy bábszínházat, és most itt dalol velünk Barnabás a kócbohóc és énekel nekünk Bandibá'.

Bringa